İçeriğe Yönlendir

Ford Fiesta 1.4i Benzinli Hava Filtresi Değişimi

Ersen Tapan

Recommended Posts

Ersen Tapan

Bir önceki bakımda çıkan hava filtresinin durumunu gördükten sonra arabaya eziyet etmeyeyim dedim ve yeni hava filtresini taktım..

Kendi kendine yapmak isteyen arkadaşlar için fotoğraflı anlatımını yapıyorum..

s6303178.jpg

İlk önce mavi ile işaretli yerlerdeki hava giriş çıkış hortumlarını yerinden çıkartıyoruz, Ardından sarı ile işaretlenmiş ne işe yaradığını anlamadığım ince hortumuna yerinden çekerek çıkartıyoruz..

Daha sonra kırmızı işaretli 2 adet vidayı söküyoruz ve yıldız ile işaretlenmiş yerlerden filtre kutusunu kendimize ve yukarı doğru çekip çıkartıyoruz..

Bu kutu kolay kolay çıkmayacaktır; sabırla sağ sol kastırarak yerinden çıkartıyoruz..

s6303176.jpg

Kutuyu söktükten sonra arkasındaki mavi işaretli 10 adet vidayı sabırla söktükten sonra kutuyu ikiye ayırıyoruz..

içinden kirli filtreyi alıp temizini taktıktan sonra işlemleri tersten tekrarlıyoruz..

s6303173.jpg

Çıkan filtre 5 ay ve 7000 km sonunda aşağıdaki şekilde..

s6303174.jpg

Buda filtre kutusu çıktıktan sonraki motorum görünüşü..

s6303177.jpg

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Ne olduğunu bilmediğin hortum karter geri dönüşü olabilir mi acep?

Ben anlamam :p Çevresi hafif yağlanmış bir boru işte :)

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Bari motoru temizleyip,bize öyle gösterseydin,tozdan vidalar belli olmuyor :) Eline koluna sağlık ersen,çok güzel bilgiler vermişsin...benim filtrenin değişmesinede az kaldı,olmazsa bu sefer kendim yapayım,ama çıkartırken kırarsam senden bilirim :crazy:

Temizlemek 15 dakikalık iş ama üşeniyorum işte.. Pazar günü erken kalkarsam temizleyeyim bari, Kışa temiz girsin..

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)
Bu arada galiba senin de soğutma suyun azalmış.

Soğutma suyu seviyesi iyi görünüyor diyecektim ama üstteki resim ile altaki resimde seviyeler farklı. Araba eğimde duruyor olabilir. Yada ufak bir eksiltme yapmış olabilir.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci

guzel is elinize saglik guzel bir paylasim olmus

gecen hafta sonu bende degistirdim benim filtreye bakarsan sizinki daha gotururdu sizi :lol2:

ben kac binde degistirdigimi unuttum ama 35bini devirdi yada 40 ?

resimleri goren kufut etmesin :lol2:

hvfiltresi7.jpg By mustafacerci at 2011-10-01[/img]

hvfiltresi8.jpg By mustafacerci at 2011-10-01[/img]

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

7000 km de benimki bu hale gelmiş ; sizinkinin maşallahı var :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Uzun yolda kullanıyorsanız filitre daha geç kirleniyor. Şehir içinde her 5000 km'de filitreyi değiştirirdim. Bu sene genelde hep şehir dışı, otobanlarda uzun yolculuklar yaptım. 6000 km sonucu filitreyi kontrol ettim ve çok fazla kirlenmemişti. Artık 8-9bin km'ye ulaştığında komple bakım ile birlikte değişir.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
(düzenlendi)

Yukarıda anlaşılmayan hortum karter havalandırma hortumundan başka bir şey değil..Yağlanması normal.Çünkü içinden yağ buharı geçiyor...

tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Fordlar neden bu kadar karışık? Bir çok araçta filtre değişimi 30 saniye sürüyor, vidasız.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Yağlı bir hortum ve emme manifolduna giriyorsa havalandırma hortumudur. Motordaki yağ buharı emme manifolduna verilerek yakıt ile beraber yakılarak atılır. Yağ buharı cevreye zararlı olduğu için atmosfere salınmaz ve yakılır. O hortumun bağlantı yerlerinden terlemeler yapabilir. Motor fazla sıkıştırıldığında terlemede artar.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Fordlar neden bu kadar karışık? Bir çok araçta filtre değişimi 30 saniye sürüyor, vidasız.

Benim naylonda 30sn ama 1.3 multijet doblo'da aynı bu motor gibi...

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Yukarıda anlaşılmayan hortum karter havalandırma hortumundan başka bir şey değil..Yağlanması normal.Çünkü içinden yağ buharı geçiyor...
Yağlı bir hortum ve emme manifolduna giriyorsa havalandırma hortumudur. Motordaki yağ buharı emme manifolduna verilerek yakıt ile beraber yakılarak atılır. Yağ buharı cevreye zararlı olduğu için atmosfere salınmaz ve yakılır. O hortumun bağlantı yerlerinden terlemeler yapabilir. Motor fazla sıkıştırıldığında terlemede artar.

Ucunda ufak bir sünger var kirlenmiş epey; temizlemek yada değiştirmek gerekirmiki onu?

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Benim naylonda 30sn ama 1.3 multijet doblo'da aynı bu motor gibi...

Hyundai getzde farı da, hava filtresini de bir dakika da değiştirebilirsiniz. Fiesta da ampülü değiştirmek için farı sökmek gerekiyor. :good1:

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)
Hyundai getzde farı da, hava filtresini de bir dakika da değiştirebilirsiniz. Fiesta da ampülü değiştirmek için farı sökmek gerekiyor. :good1:

TDCI fiestanında hava filitresi 30 saniyede değişebiliyor. Çok basit. Gerçi fiestanın tüm bakım parçalarının değişimi çok basit.

Ampül değişikliği için farı sökülen üst sınıf birçok araba var. Farı sökülmeden ampül değişen arabalardada büyük çoğunluğu yine ampül değişikliği için servislere gidiyor.

1.6 dizeller dersen o motor volvoda da kullanılıyor, citroende de...

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Üst sınıf öyle biliyoruz da, çok daha basit yapılabilecekken , karmaşık yapmışlar. Örneğin getz böyle , basit sade, mantıklı.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Hyundai Getz şuan referans alınacak bir marka ve model değil. :(

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Bir ford fiesta sahibi olarak, getzin kalite adına hiç de küçümsenecek bir araç olduğunu düşünmüyorum. 7 yıl 120bin km hiç sıkıntı çıkartmadan bir araç yürüyorsa ben ona kaliteli derim.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Ersen Tapan
Ersen bu konun çok faydalı oldu,az önce bende bu şekilde filtremi değiştirdim,yöntemini bildikten sonra çok kolaymış :D Yalnız okadar vida atmaya ne gerek var anlamadım...

Bende anlam veremedim ; okadar vida söktükten sonra ; içinden çıka çıka kirli bir filtreyle karşılaşmak iyi olmuyor :D

Güle güle kullan..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...