Mete Yılmaz 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Merhaba arkadaşlar, Çok yakın bir arkadaşım kurban bayramından bir gün önce Kırıkkale Ankara yolunda bir kaza geçirdi. Aracı babası kullanıyormuş ve ne olduğunu anlamadan takla atmışlar. Söylediğine göre yolun o bölgesinde asfaltta yıpranma olduğundan çok fazla kaza oluyormuş. Maalesefki kaza sonucunda ön koltukta oturan ve emniyet kemeri takılı olan annesi ve hemen onun arkasında oturan eşi vefat etti. Allah hiç kimseye böyle bir acı yaşatmasın.... Arkadaşımın aracı 2002 model güvenlik pakaetli ford focus. Söylediğine göre 6 hava yastığı var. Fakat bunlardan hiçbirisi patlamamış. Sadece perde hava yastığı yerinden çıkmış fakat açılmamış. Bu nasıl olur? Bunu duyar duymaz inanın endişelendim Takla attığımda açılmayacak hava yastığını ne yapayım. Yine arakadaşımın söylediğine göre aynı bölgede iki farklı araç da takla atmış. Honda Civic ve Passat galiba, ikiisinde de kimseye birşey olmamış. Ağustos ayında ilk Ford aracını almış biri olarak, hep Ford un yüksek güvenlik özellikleri olduğuna inandım. fakat bu olaybeni şüpheye itti. Üstüne üstlük aracım Trend olduğundan perde hava yastıklarım bile yok. Bu olay sadece bir istisnamıdır? Yoksa gerçekten Ford un güvenliği yeterli değilmi? Not: Arkadaşıma Ford u mahkemeye vermesini söyledim, zaten avukat tuttuğunu bilirkişinin inceleme yapacağını söyledi. Yorum bağlantısı
Ali Eren 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Arkadaşınız için çok üzüldüm. Allah sabır versin. Bilirkişi raporu her şeyi ortaya çıkaracaktır. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 1- araçta 2002 focus ise 6 hava yastığı yok 2-focus I de perde hava yastığı zaten yok 3- takla atan araçta airbag açılmaya bilir (attım açmadı ordan biliyorum) 4-airbag sensörü darbe algılamazsa yine airbag açılmaya bilir. aracın resmi olsa sensör tarafından darbe alıp almadığını görürdük. Allah rahmet eylesin. 1 Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 1- araçta 2002 focus ise 6 hava yastığı yok 2-focus I de perde hava yastığı zaten yok 3- takla atan araçta airbag açılmaya bilir (attım açmadı ordan biliyorum) 4-airbag sensörü darbe algılamazsa yine airbag açılmaya bilir. aracın resmi olsa sensör tarafından darbe alıp almadığını görürdük. Allah rahmet eylesin. +1 Allah Rahmet Eylesin. SAnırım tavan çöktü Yorum bağlantısı
Akan Belen 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Allah rahmet eylesin çok ama çok üzücü bir olay.Havayastığı konusu daha öncede konuşulmuştu sanırım.Her kazada açılmayabiliyor.İnsan ister istemez açılmasını bekliyor doğal olarak.Bilirkişi raporu sanırım kesin bir açıklama getirir. Yorum bağlantısı
Mete Yılmaz 3 Aralık 2011 Yazar Paylaş 3 Aralık 2011 1- araçta 2002 focus ise 6 hava yastığı yok 2-focus I de perde hava yastığı zaten yok 3- takla atan araçta airbag açılmaya bilir (attım açmadı ordan biliyorum) 4-airbag sensörü darbe algılamazsa yine airbag açılmaya bilir. aracın resmi olsa sensör tarafından darbe alıp almadığını görürdük. Allah rahmet eylesin. Ben de focus 1 de 6 hava yastığı olacağını tahmin etmiyorum, ama öyle diyince soramadım açıkçası... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 N-cap testinde aslında takla durumunu da test etmeleri lazım. önden ve yandan darbe testi olduğu için üreticilerde teste göre yapıyor sanki mesela arkadan çarpmlarda açılmıyor diye biliyorum hava yastığı. tabi yanlışta olabilir Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 1- araçta 2002 focus ise 6 hava yastığı yok 2-focus I de perde hava yastığı zaten yok 3- takla atan araçta airbag açılmaya bilir (attım açmadı ordan biliyorum) 4-airbag sensörü darbe algılamazsa yine airbag açılmaya bilir. aracın resmi olsa sensör tarafından darbe alıp almadığını görürdük. Allah rahmet eylesin. +1 Takla atma halinde airbagler açılmayabilir diye kullanma kılavuzunda yazdığını geçen ki tartışmada bir arkadaşımız söylemişti.. Şu anki yazdığım bilgisayarda kullanma kılavuzu yok.. Kullanma kılavuzu olanlar bakarsa iyi olur.. Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Allah rahmet eylesin geride kalanlara da sabır versin. Daha önce çok kez konuştuk tartıştık bu konuyu. Sadece Ford değil diğer markalarda da sıkça görülebilen bir olay. Yeterli derecede darbe alınmadığı taktirde açılmıyor. Eğer aksi bir durum yoksa (aracın hatalı yada kusurlu olması gibi) açılsa bile bir işe yaramayacak bir durum vardır büyük ihtimalle. Yorum bağlantısı
Semih İzgi 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Çevremde ilkkez can kaybı yaşatan ford görüyorum. Mekanları cennet olsun içim bir garip oldu. Hava yastıkları denildiği gibi her kaza durumunda açılmıyor. Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 N-cap testinde aslında takla durumunu da test etmeleri lazım. önden ve yandan darbe testi olduğu için üreticilerde teste göre yapıyor sanki mesela arkadan çarpmlarda açılmıyor diye biliyorum hava yastığı. tabi yanlışta olabilir N-cap konusuna katılıyorum ordan en yüksek puanı almaya bakıyorlar ona göre tasarlıyorlar gibi geliyor bana da. Bu arada arkadan çarpmalarda açılan hava yastıklarını duymuştum. Hangi araçlarda var bilmiyorum ama vardı. Yorum bağlantısı
Akan Belen 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Takla esnasında perde havayastıkları açılması gerekir ama değilmi. Yorum bağlantısı
Mete Yılmaz 3 Aralık 2011 Yazar Paylaş 3 Aralık 2011 Kesinlikle takma atma durumlarının da test edilmesi ve airbaglerin açılması gerekir diye düşünüyorum. Neden açılmaz ki? yada neden orada senör olmasın? Ahmet bey e katılıyorum. Her durumda güvenli bir araç yok, o yüzden güvenli sürüşü elden bırakmamalı. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Öncelikle Allah Rahmet Eylesin keşke hiç kazalar olmasada bunları tartışmak zorunda kalmasak.Perdeler takla anında değil yandan darbalerde açılıyor bildiğim kadarıyla Yorum bağlantısı
Akan Belen 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Haklısın Ahmet ama bence yan hava yastıklarının ne olursa olsun takla esnasında açılması ve direk sönmemesi daha iyi olmazmı.Vardır bununda bir açıklaması ama yoksa o kadar firma bu kadar basit bir mantığı akıllarına getirememiş olamazlar sanırım. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Haklısın Ahmet ama bence yan hava yastıklarının ne olursa olsun takla esnasında açılması ve direk sönmemesi daha iyi olmazmı.Vardır bununda bir açıklaması ama yoksa o kadar firma bu kadar basit bir mantığı akıllarına getirememiş olamazlar sanırım. Abi hava yastıları sönmez ise yaralanmalara araçta sıkışmaya ön hava yastıkları ise boğulmalara sebep olabilir diye hemen sönecek sekilde tasarlanıyor. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 (düzenlendi) Geçmiş olsun. Benzer bir kazayı bu yaz bir tanıdığımız yaşadı. Kaza yaptıkları virajda daha öncede birçok kaza olmuş. Yüksek hızda rahat girilip sonra aniden keskinleşen bir viraj.. Onlarda da yolcu tarafı perde hava yastıkları açılmadı. Şöförde önemli birşey yok ama yanında oturan eşinde perde hava yastıkları açılmamasından dolayı biraz ezilmeler var. Kaza yüksek hızda olduğu için takla sırasında emniyet kemerleride boyun ve göğüs bölgelerini ezmiş. Arabada ezilme olmamasıda korumuş. Sağlam arabaymış.. Takla atarken asfaltı kazımış. Sınıf yüksek ama hava yastığı açılmayınca açılmıyor. Düzenleme nedeni: Foto silme ve Fotoların özel'liği. 28 Aralık 2011 tarihinde Ayhan Şentürk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Allah muhafaza.. Passatın sağ perde airbag açılmamış. Doğru anladım değilmi? Yorum bağlantısı
Tahir İlter 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 (düzenlendi) Ayhan perdeler açılmış bu kazada kast ettiğin yan hava yastıklarımı acaba :unsure2:1-2 fotoda açılmış gibi görünüyor. 3 Aralık 2011 tarihinde Tahir İlter tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 1- araçta 2002 focus ise 6 hava yastığı yok 2-focus I de perde hava yastığı zaten yok 3- takla atan araçta airbag açılmaya bilir (attım açmadı ordan biliyorum) 4-airbag sensörü darbe algılamazsa yine airbag açılmaya bilir. aracın resmi olsa sensör tarafından darbe alıp almadığını görürdük. Allah rahmet eylesin. +1907 Yorum bağlantısı
Akan Belen 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Abi hava yastıları sönmez ise yaralanmalara araçta sıkışmaya ön hava yastıkları ise boğulmalara sebep olabilir diye hemen sönecek sekilde tasarlanıyor. Önleri anlıyorum hemen inmeli ama yanlar belki biraz daha geç inebilir.çok fazla büyük değiller zaten.Demek istediğim 3-5 dakka değil 5-10 saniyede kimse boğulmaz ezilmez bence.En azından perdeler için Yorum bağlantısı
Yavuz Gencay 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Öncelikle Allah rahmet eylesin ... Ancak hava yastıgı sadece kaza esnasında ufak bir önlem tamamen sensörün darbe algılaması gerek . 2 ihtimal var ya sensörler darbe algılamamış yada bir agrıza mevcuttu . ancak bende yanlış hatırlamıyorsam takla esnasında hava yastıkları %100 açılmayabilir diye bir yazı okumuştum ... şimdi servisteki elektirik ustası olan bir abimi aradım onunla konuştum oda takla anında açılmama ihtimali var dedi ... Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Yavuzun dediği gibi açılmama ihtimali var. Koltuk altında veya yan taraflarda bulunan yanal ivme sensörlerinin sert darbe algılaması gerekir. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Önleri anlıyorum hemen inmeli ama yanlar belki biraz daha geç inebilir.çok fazla büyük değiller zaten.Demek istediğim 3-5 dakka değil 5-10 saniyede kimse boğulmaz ezilmez bence.En azından perdeler için Hava yastıkları hızlı inecek şekilde tasarlanır. Sürücüyü ilk sert dabeden koruyup kısa sürede inip sürücünün yolu görüp direksiyon ile taşıta tekrar yön verebilmesine imkan tanır. İnmeyen bir hava yastığında yolu göremessiniz ve müdahale şansınız olmaz. Kaza sonrası hava yastığı tamamen inene kadar araç durma seviyesine gelir. Ayrıca hava yastıkları emniyet kemerlerine destek olarak geliştirilmiştir. Asıl koruyan ve önemli olan emniyet kemeridir. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 İşin detayı çok fazla. Araç en büyük darbeyi gidiş istikametinden alır. Darbe büyük olduğu için sensörler çok net okur ve ön hava yastıkları daha kolay açılır. Yan hava yastıklarının iyi bir darbe yani ani bir ivme değişimi okuyabilmesi için yandan bir araç hızla çarpması gerek yada takla atarken araba bir ağacın beline çarpması gerek. Arabanın ağırlık merkezi aracın alt kısmına daha yakın. Düz yolda takla atarken araç ağırlık merkezi etrafında yuvarlanmak istiyor ve tavan ve yan kısımlar yere çarparken çok sert darbeler oluşturmuyor. Hatta takla atarken tavan neredeyse yere vurmadan arac havada dönüyormuş gibi olur. O yüzden takla anında araçların tavanları çok fazla çökmez. Yorum bağlantısı
Recommended Posts