Ertan Çabuk 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Biraz soğuk bir konu arkadaşlar. Dün yıllardır sabah akşam geçtiğimiz yolda olan bir kazadan bahsetmek için açtım bu konuyu. Aslında anlatacağım şeyleri hepimiz biliyoruz. Ama yine de çoğu bildiğimiz ama uygulamadığımız bu şeylerden olmuyor mu tüm kazalar. Önce yukarıdaki resmi tanımlayayım. Sivas - Malatya yolunun yaklaşık 11. km si. düz, açık ve duble bir yol. G.ö.rüldüğü üzre yolun hem gelişte hem de gidişte bir şeridinde asfalt varken diğer şeridinin yarısı (kırmızı ile işaretli alan) buz+üstü kırağı (veya kırç - Sis' in katı hali) ile kaplı. Yani bir şöför için tam anlamı ile bubi tuzağı. Dün sabah 7.55 te tam bu g.ö.rdüğünüz virajda (ki normal zamanlarda sıradan bir viraj) ölümlü bir trafik kazası oldu. Aslında kaza ile ilgili detaylı resim ve video da yüklemem mümkündü ancak vicdanım o durumun resmini ve videosunu çekip buraya koymaya müsade etmedi. Olayı anlatınca nasıl bir durum olduğunu sanırım canlandırabilirsiniz kafanızda. Fotoğrafı kazanın izleri silindikten sonra çekmek istedim. Gelelim sadede; Bu fotoğrafı çektiğim noktada (3m aşağısı veya 5 metre yukarısı çok öneli değil) Bir opel astra sedan, bir aracı sollamaya çıkıyor. sollama esnasında kırmızı ile belirttiğim tuzaklı noktaya giriyor. Araç hızı sandığınız gibi 110-120 falan da değil. gayet makul bir hız ile sollamaya geçiyor ve; ÖNDE İKİ ADET KAR LASTİĞİ, ARKADA YAZLIK LASTİKLER TAKILI OLAN ARAÇ (bilerek büyük yazdım) arkanın buzda savrulması ile kaymaya başlıyor. (Bilirsiniz bir araç kaydıktan sonra Allah' a dua etmekten başka bir şansınız ve vaktiniz yoktur. ) kayarak karşıdan gelen yüklü uzun dorseli bir TIR ın altına giriyor. Araç akordiyon gibi katlanıyor, hava yastıkları açılıyor vs. araçta bulunan 4 kişiden 3 ü yoğun bakımda durumları kritik, bir tanesi de Hakk' ın rahmetine kavuşuyor. Bu 4 CAN ın 4 ü de memur, kimisi milli eğitimde, kimisi müftülükte, kimisi imam. Hergün gelip gidiyorlar bu yoldan. servisle aynı istikameti takip ettiğimiz ve aynı saatlerde yollarda olduğumuz için aracı da araç içindekileri de yolda sık sık g.o.rmüşlüğümüz var. Ama her şey bir AN lık. Yolu ne kadar iyi bilsenizde, ne kadar usta şöförüm desenizde, ne kadar "Benim aracım yiğit birşey olmaz" deseniz de maalesef bir anlık hata ve bunun sonunda verilmiş bir yanlış karar d.ö.nülmez bir yola g.o.t.ürebiliyor insanları. Bunları; bu yazdıklarımı hepimiz biliyoruz. Ama hangimiz harfiyyen yerine getiriyoruz? Forumda kış şartları nedeni ile kışlık lastikler ile ilgili defalarca konu açılmıştır. Bu konuda şahsım adına ve forumdaki bir çok arkadaşın da belirttiği şey kış lastiği alınacaksa 4 adet alınmalı, ya da hiç alınmamalı (en azından lastiklerim kötü der yola çıkmazsınız). İki adet kış lastiğinin bedeli için değer mi bu yaşanılanlara? Lütfen dikkat edelim arkadaşlar. Kara, Kışa, Buza, Soğuğa Yiğitlik olmaz! Sizi Bekleyenlerin olduğunu asla unutmayın. (Yazdıklarımı da ukalalık olarak kabul etmeyin ya da çok bilmişlik veya ne bileyim Bir çok bilmiş edasıyla sağa sola fikir beyanı şeklinde değerlendirmeyin lütfen. Bildiklerim çoğunuzun bildiklerinin yanında HİÇ tir. Sadece Yaratılmışların tümünü YARATAN dan ötürü seviyorum ve tanısam da tanımasamda bir insanın bir hiç uğruna ölmesine tahammül edemiyorum.) Saygılar... 12 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Kar lastiği ve ESP diyorum, daha da bir şey diyemiyorum... 2 Yorum bağlantısı
Bektaş Aslantaş 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 çok mühim bir konu. aracıma kış lastiği taktırmadım bu sene, ama kar düşünce de yola çıkmıyor, toplu taşımayı kullanıyorum. ne kendi hayatımı ne de başkalarının hayatını riske atmıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Kar lastiği ve ESP diyorum, daha da bir şey diyemiyorum... Aslında başka şeyler de demek lazım. Kış lastiği ve esp çok önemli ama yine de tedbiri elden bırakmamak, trafikte her an kaza yapabileceğimizi düşünerek araç kullanmak gerekir. Belki geç kaldılar ama öyle bir yolda sollama yapmasalar olmazmıydı. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Sollama kurallara uygun olduğu halde bence sorun yok. Sorun, o yolda lastikler o buza ne yapsın bence. Çivili lastik olmadığı sürece bence buzun üstünde kış lastikleri de yalan... 1 Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk 21 Ocak 2012 Yazar Paylaş 21 Ocak 2012 (düzenlendi) Sollama kurallara uygun olduğu halde bence sorun yok. Sorun, o yolda lastikler o buza ne yapsın bence. Çivili lastik olmadığı sürece bence buzun üstünde kış lastikleri de yalan... Buza diş geçirecek bir babayiğit lastik ve Babayiğit bir araç görmedim. Çivililer bir nebze de olsa çözüm evet. Ama burda bence akılda kalması gerekli şeylerden ikisi de Sabır, Tedbir. Düzeltme: biri=ikisi 21 Ocak 2012 tarihinde Ertan Çabuk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Engin Karadayan 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Kış lastiklerini karda değil kışın takalım 2 Yorum bağlantısı
Ercan Çakır 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Ertan abi çok güzel bir konu tebrikler.. 1 Yorum bağlantısı
Akan Belen 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Maalesef böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz.Sani'nin dediği gibi esp olsa belki biraz daha farklı olabilirdi durum.Söylediğinize göre çok hızlı da değillermiş. Yorum bağlantısı
Emre Cetin 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Ben ukalalık olarak algılayacak hicbirsey göremedim abi özellikle buradaki insanlara deger verip emek verip böyle bir konu açmışken ukalalıkdan söz etmek çok uzak . İyiki böyle konular açılıyor forumda her yola çıktığımda burada okuduklarımdan biri geliyor aklıma ve süratlıyken hızımı düşürüyorum bazende yapacağım bir sollamayı riskli diye yapmakdan vazgeçiyorum bir şekilde . Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Çok kötü. Tedbir bizden taktir Allah'tan... Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Kar lasitği , esp , o , bu , şu... Hepsi bir yere kadar , önce dikkat. Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Hayatını kaybedene Allahtan rahmet, durumu ağır olanlara acil şifalar diliyorum...Biraz zaman kaybı, hayat kaybından herzaman daha ucuzdur..Lütfen DİKKAT Yorum bağlantısı
Semih İzgi 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Bizim babamla yaptığımız kaza bu olayın bir benzeri işte,tek fark ortada bariyer ve refüj olmasıydı. Bunlar olmasa karşı şeritteydik. Kar lastiği kadar önemli birşey de düşük hızdır. Bu mevsimlerde evimizden yarım saat erken çıkıp daha yavaş kullanalım lütfen Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Bİraz konu dışı olacak ama , Sivas'ta şehir içinde yol durumu ne alemdedir , 2 hafta sonra oraya geleceğim gibi gözüküyor. Yorum bağlantısı
Semih İzgi 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Şuan,kar tamamı ile kürenmemiş olduğundan donup kalmış. Yolların geneli buz. Bazı yerler cam gibi.Şuanda da kar yağıyor fakat 2 haftaya ne olacağı bilinmez 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Arka lastikler ön lastiklerden daha önemli. Bütün sürücüler kontra vermeyi bilmeli. Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk 21 Ocak 2012 Yazar Paylaş 21 Ocak 2012 Bİraz konu dışı olacak ama , Sivas'ta şehir içinde yol durumu ne alemdedir , 2 hafta sonra oraya geleceğim gibi gözüküyor. Semih in belirttiği gibi yolların kürünmemiş yerleri aleni buz. yaklaşık 5-6 cm kalınlığında var bu buz tabakası ve muhtemelen (aşırı sıcak hava veya kabayel tabir ettiğimiz lodos çıkmassa da erimez. kürünmüş yerleri de zamanla buzlanıyor. oralarda da ince buz tabakaları oluşuyor. Sivas a geldiğinde haberimiz olursa Tanışır 60. geleneksel Sivas toplantısını düzenleriz kar buz içinde Bakalım duruma göre , olmadı THY. THY de arada sırada aksaklıklar çıkabiliyor gözardı etme. Havaalanı konum itibari ile şehrin en berbat yerinde. Şehir günlük güneşlik iken orada uçuşların iptal edildiğine (Haziranda bile) şahit oldum. 1 Yorum bağlantısı
Özlem Girgin 21 Ocak 2012 Paylaş 21 Ocak 2012 Bence de Ertan abi çok önemli bir konuya değinmişsin. Bayanlar sürekli trafikte hatalı davranışlarıyla adları dokuza çıkmışsa da gerçekten ilgili ve bilgili bayanların bir çok erkek sürücüden daha dikkatli davrandığını savunabilirim. Gerek lastikler gerek diğer bakımını aksatmadan yapan ve dikkatli sürücülerin kazaya ihtimal bırakmayacağı ortada.. 2 Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk 21 Ocak 2012 Yazar Paylaş 21 Ocak 2012 60. geleneksel toplantı iyiymiş abi. 59. yu Göksel ve Semih ile birlikte yaptık. 60 da sana kısmet olur inşallah 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts