İçeriğe Yönlendir

Focus 1 - Geri Vites Kamerası Sipariş Ettim... 2

Erkan Kıyak

Recommended Posts

Erkan Kıyak
(düzenlendi)

İtiraf ediyorum Erhan Yılmaz kardeşimin şu konusunu görünce çok kıskandım :)http://www.fordclubt...-siparis-ettim/ ve ben de aynı siteden aynı kamerayı sipariş ettim, kendisine konusu ve alışveriş ve montajla ilgili sorularıma verdiği cevaplar için teşekkür ediyorum. Ee hazır ekranlı teybim de varken ben neden böyle bir uygulama yapmayayım dedim. Montaj resimlerini yeterli miktarda çekemesem de internetten bulduğum fotoları da kullanarak mümkün olduğunca görsel bir şekilde anlatacağım: Gelelim kamera özelliklerine ve montaj konusuna;

KUTU İÇERİĞİ VE KAMERA KALİTESİ

-Kutudan, kamera, 1 adet video ve geri vitesden alınacak + kutup voltaj için kablonun aynı kabloda birleşik olarak geldiği kablo ve kameraya elektrik bağlantısı kablosu. (aşağıdaki fotoda video kablosunda bulunan kırmızı kablo geri vitesi lambasının + kutbuna bağlanacak)

-Kameranın gündüz görüntüsü çok iyi, gece görüntüsü geri vites ışığı ile dahi yeterli, bunun yanı sıra kameranın görüş açışı çok geniş..

-Montaj konusuna gelirsek, gerçekten kolay olmadı (niye bu kadar işçilik ücretleri istediklerini şimdi anlayabiliyorum :) )

ERZ66B-3.jpg

MONTAJ KABLOSUNDA YAPILACAK TADİLATLAR (Sarı uçlu video kablosu)

-İlk bakışta kablo yeterli gibi görünse de yetmiyor, en azından ben yetiremedim :(

-Yaklaşık 1,5 m boyunda içerisinden 3 adet kablo tel geçen kablo bulunur ve kutu içeriğinde gelen orjinal video kablosu herhangi bir yerden kesiler, bulduğumuz 1,5m boyundaki kablo orjinal kablonun arasına kablo renklerine dikkat edilerek birleştirilecek.

MONTAJ AŞAMALARI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

-İlk olarak bagaj kapağının plastiğinin 4 adet vidası var, bunlar sökülür ve bagaj kapak plastiği çekilerek çıkarılır (kırılır mı diye korkmayın, dikkatli bir şekilde çekip tırnaklarından çıkarın)

ClipScrew.jpg

S7300237.jpg

-Bagaj kapağının çıtasını sökmek için kapağın içindeki 5 adet vidayı (ortada zor farkedilen bir vida var) dikkatli bir şekilde 10 mmlik lokmayla söküyoruz (burada dikkat, bagaj kapağı çıtası plastik olduğu için zamanla plastiğe kaynaşan vida sökülme esnasında plastikteki giriş yerini kırabiliyor, ben bir tanesini kırdım :( ) Ayrıca benim aracımdaki bagaj kapağı çıtasının plaka ışığı kısmı su geçirmemesi için silikonlanmıştı, sökme esnasında çıtayı çekerken bıçakla silikonu kesiyoruz) Plaka ışıklarının elektrik bağlantılarını çıkardıktan sonra bagaj kapağı çıtası çıkarılıyor.

S7300246.jpg

S7300247.jpg

S7300252.jpg

-Çıkan çıtanın sağ tarafındaki plaka ışığını çıkarıyoruz, kameramızı buraya takacağız. Kamera bu kısma maalesef tam oturmuyor, burayı kamera uyacak şekilde önce pens gibi bir şeyle kırmadan ezip lazer bıçak denilen tırtıklı bir bıçakla uygun şekilde kesiyoruz. Dremeliniz varsa daha kolay ve muntazam bir şekilde bu işlem yapılabilir.

-Kesilen sağ plaka ışığı yerine kameramızı plastik vb. şeylerle destekleyerek güzelce içerden ve dışardan silikonluyoruz (Burada şeffaf silikon kullanmanızı öneriyorum, zira kameranın üzerinde aynı zamanda plaka ışığı da olduğundan ışığın plakayı aydınlatabilmesi için şeffaf silikon kullanılmalı)

-Gelelim kablo çekme işlemine; ilk olarak bagaj kapağının üst kısmındaki plastiği çekerek çıkarıyoruz, bagaj kapağına giren kabloların geçtiği lastiği bağlı oldukları plastikleriye birlike tornavida yardımıyla hem bagaj kapağı hem de aracın tavan kısmındaki yerlerinde çıkarıyoruz (ben ilk olarak sadece kablo lastiğini çıkarmıştım fakat bu lastiği tekrar bağlı oldukları plastiğe takmak neredeyse imkansız bu yüzden plastikleriyle birlikte çıkarılmalı). Öncelikle ürün ile birlikte gelen montaj kablosunu kesiyoruz (kabloda bulunan video girişi bahsi geçen lastikten geçmiyor, daha sonra kestiğimiz bu kabloyu birleştireceğiz) Bu çıkardığımız lastiğe tavan döşemesini hafif bir şekilde açarak ürünün video kablosunu geçiriyor ve kapakta bulunan sol plastiğin altından bagaj kapağına alıyoruz, video kablosunun az önce kestiğimiz kısmını burada birleştiriyoruz (Birleştirirken renklere dikkat, video kablosunda aynı zamanda geri vitesin + kutbunun bağlanacağı kırmızı kablo da bulunuyor).

bagaj.jpg

Zip.jpg

-Video kablosunun diğer ucunu bagajın sol tarafındaki plastikleri sökerek bagaja buradan da kapı eşiklerinin altındaki plastiklerin altından geçirerek ön sol altta bulunan sigortaların ve obd2 girişinin bağlı olduğu plastiği de sökerek teyp kabine kadar getiriyoruz.

img20120412191315.jpg

img20120414145856.jpg

img20120414145807mmm.jpg

img2012041414574mmmm0.jpg

img20120414145725mmm.jpg

ELEKTRIK KABLOLARINI BAĞLAMA

-Öncelikle tüm ek ve bağlantılarda mutlaka makaron kullanmalı ve kabloları iyi izole etmeli

-Yukarıdaki fotolarda gösterilen ek kablo (video kablosunun içindeki kırmızı kablodan paralel alınan kablo) bagajın sağ tarafından dışarıya çıkan geri vites kablosunun bantı sökülerek kahverengi-yeşil renk olarak aklımda kalan kabloya bağlanacak. Bu şekilde geri vitesden gelen + elektrik, video montaj kablosunun hem teybin kabin kısmında hem de bagaj kapağının içerindeki uçta olacak.

-Kameranın - elektriği (siyah kablo) plaka lambasının siyah kablosuna bağlanacak, kameranın + elektriği (kırmızı kablo) üst satırda bahsettiğim bagaj kapağının içerisinde kalan kırmızı kabloya bağlanacak, bu sayede sadece geri vitese takıldığında kameraya elektrik geleceğinden ısınma vb. sorunlar olmayacak. Burada kameranın elektrik kablo bağlantıları aynen anlatılan şekilde yapılmalı yani kırmızı kablo mutlaka üst satırda bahsettiğim bagaj kapağının içerisinde kalan kırmızı kabloya bağlanmalı, aksi takdirde sistem çalışmaz.

hatchstrip.jpg

- Kamera üzerinde bulunan plaka ışığının kabloları, yukarıdaki fotoğraftaki plaka ışığı kablolarına bağlanacak, yukarıdaki fotodaki siyah kabloya hem kameranın kendi - elektriği (siyah kablo) hem de kamera üzerinde bulunan led ışığın bir kablosu bağlancak, led ışığın diğer kablosu turuncuya bağlanacak.

-Geri vites lambasından gelen + elektrik kablosunun (video kablosunda bulunan kırmızı kablo) teyp kabinine gelen ucu teybin şemasına bakılarak ilgili tetikleyici kabloya bağlanacak. Sarı uçlu video kablosu teybin kamera girişi kablosuna takılacak.

Çok uzun oldu, kusura bakmayın :)

Aman şiştim valla :tongue: montajı yaparken bu kadar yorulmamıştım. Aha da son hallleri

img20120414145836.jpg

img20120414145339.jpg

tarihinde Erkan Kıyak tarafından düzenlendi
  • Beğen 11
Yorum bağlantısı
Tamer Akkan

hocam uygulama güzel anlatım harika ötesi:) valla kameranın kitabı bu şekilde montaj kılavuzu göndermemiştir :bravo: Hayırlı uğurlu olsun :nazar:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere
(düzenlendi)

Hayırlı olsun Erkan. Bir yıldır kullanıyorum, aslında hanıma diye aldık ama yararı herkes için büyük tabii. :)

Benim bir de ön tarafta var kamera biliyorsunuz. Eskisini forumdan bir arkadaşa (Ç. B.) kaka... eee verdikten sonra ben HD olanını aldım. Pek rahat ettim. ;)

tarihinde Murat Dere tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

güzel anlatım olmuş, resimlerde güzel, ellerinize ve emeğinize sağlık. güle güle kullanın.

kamera fiyatı hakkında bilgi varmı? varda ben göremediysem özür.

Maşallah :nazar:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

güzel anlatım olmuş, resimlerde güzel, ellerinize ve emeğinize sağlık. güle güle kullanın.

kamera fiyatı hakkında bilgi varmı? varda ben göremediysem özür.

Maşallah :nazar:

20$ fiyatı var Lokman abi, kargo ücretsiz :)

Hayırlı olsun Erkan. Bir yıldır kullanıyorum, aslında hanıma diye aldık ama yararı herkes için büyük tabii. :)

Benim bir de ön tarafta var kamera biliyorsunuz. Eskisini forumdan bir arkadaşa (Ç. B.) kaka... eee verdikten sonra ben HD olanını aldım. Pek rahat ettim. ;)

Abi sipariş verip de henüz gelmeyen bir kamera daha var aslında, uzun süre gelmeyince durumu bildirdim tekrar gönderdiler. Eski sipariş de gelirse onu da öne takmayı düşünüyorum :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Hayırlı olsun..Güzel anlatım olmuş.Daha da kamera alıp montaj yapamayan olursa bana göndersin :):p

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

Erkan hocam, bilgi için sağol, biraz kullanın bakalım, yakında bizede lazım olacak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Erkan hocam, bilgi için sağol, biraz kullanın bakalım, yakında bizede lazım olacak.

Teypleri aldıktan sonra birde bu işe bakacağız. :)

Çok eğleneceğiz.

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Erkan hocam eline sağlık.Kapı kenarından dolaştırmak yerine koltuğun ve döşemenin altından vites kolonunun altından geçirmek daha kolay olmazmıydı?

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Kamera ve anlatım güzel olmuş güle güle kullanmanız dileği ile.........

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere
(düzenlendi)

20$ fiyatı var Lokman abi, kargo ücretsiz :)

Abi sipariş verip de henüz gelmeyen bir kamera daha var aslında, uzun süre gelmeyince durumu bildirdim tekrar gönderdiler. Eski sipariş de gelirse onu da öne takmayı düşünüyorum :)

Bendeki şundan olupduru:

sku_81863_1.jpg

tarihinde Murat Dere tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Erkan hocam eline sağlık.Kapı kenarından dolaştırmak yerine koltuğun ve döşemenin altından vites kolonunun altından geçirmek daha kolay olmazmıydı?

Sağol Adnan abi, döşemenin altından geçirmek daha zor olur diye düşünmüştüm ben, döşemenin altından daha mı kolay olurdu ki?

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Montaj sırasında araba 2 renk bi donanım değişmiş :p

hayırlı olsun abi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

Teypleri aldıktan sonra birde bu işe bakacağız. :)

Çok eğleneceğiz.

aynen öyle Hüseyin.

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Montaj sırasında araba 2 renk bi donanım değişmiş :p

hayırlı olsun abi.

:) Sağolasın Mustafa, montaj esnasında pek foto çekme fırsatım olmadı, ben de internette bulduklarım kadarıyla anlatayım dedim..

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Eline sağlık abi :D önce dedim bu arabanın arka çıta niye siyah :D en son ghiaya döndü tamam dedim :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Hayırlı olsun. Kabloyu ben de yetirememiştim. Ek bende de çok oldu. Bantla ek yapmıştım. Sonra bagaj kısmına denk gelen ek yerlerini, dealextreme den aldığım kablo tüpleriyle yeniledim. Böylelikle daha orjinal bir şey oldu, sıcaktan da etkilenmeyecek. Sınavlar geçsin araç içine denk gelen ek yerlerini de güncelleyeceğim. Ek yerleri için şiddetle öneririm.

Bu arada led ışığa da silikonu basmışsınız sanırım :)

Sağolasın Erhan, ben de tüm bağlantı ve eklerde yukarıdaki videodaki makoronlardan kullandım, ışık vermesi için hafif bir şekilde şeffaf silikon kullandım. Ledler çok kuvvetli, silikona rağmen orjinal plaka lambasından daha iyi aydınlatıyor...

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Ben parksensörüne alıştım. Bu kamera gerçekten hoşuma gidiyor. Ama ekran yerleştirmek için teyp değiştirmek gerek veya harici bir ekran oda bana göre değil ama gönül istiyor. Erkan BEy gerçekten çok güzel bir çalışma ve anlatım olmuş. Elinize sağlık.

Saygılarımla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Anlatım süper, uygulama süper. Elinize sağlık güle güle kullanın..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Eskisini forumdan bir arkadaşa (Ç. B.) kaka... eee verdikten sonra ben HD olanını aldım. Pek rahat ettim. ;)

Çaaaalaaarrr abüüüü :fiuw:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...