İçeriğe Yönlendir

Samsung Lcd Tvye Dijital Ses Çıkışı Sorunu?


Özgür İncigülcan

Recommended Posts

Özgür İncigülcan

Herkese iyiakşamlar.Bugun teknosadan Dijital Ses Çıkışı kablosu aldık eniştemin televizyona.TVnin arkasında yer var 5.1 teybindede çıkış yeri var kabloyu taktık.Tvnin ses çıkışınıda harici hoparlöri işaretledik.Fakat ses gelmiyor kabinlerden.Acaba bizmi yanlış biliyoruz bu dijital ses çıkışı ne işe yarar? Bize söylenilen tvdeki normal kanalları bile 5.1 deki 2 kabinden ses gelerek izleyeceksiniz dediler ama yapamadık yapan varmı?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Tv'nin arkasındaki sizin kablo taktığınız yerler giriş olmasın ?

Kılavuzu okuyun.

Yorum bağlantısı
Özgür İncigülcan

Malesef kılavuzlar yok Mehmet abi.Yada sunu sorayım tvnin arkasındak Dijital ses çıkışını nereye bağlayacağım ? Nasıl ses alacağım?

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Televizyonun arkasının bir fotoğrafı olsa da baksak? Öyle fikir yürütsek.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Dijital ses çıkış seçeneği varmı ? Varsa onu işaretleyin.

Yorum bağlantısı

Optik Digital Çıkış: Kaynak medyadaki ses datalarını sayısal biçimde anfiye taşır ve anfinin eğer 5.1 ses efektlerini destekleyen dekoder varsa Dolby Dİgital (DD) veya Dolby Theatre System (DTS) ses almanızı sağlar. Samsung tv'ler digital ses çıkışına sahip. Genelde piyasadaki tv'ler USB ile açılan video formatlarında sadece DD sesleri desteklerken, Samsung C serisinden beri DTS formatını da destekler.

Sorununuza gelince; ben de kendi televiztonumdan optik digital kablo ile yaptığım bağlantıda ses alamadım. Hem tv üzerinde hem de anfiden birçok ayarı kontrol ettim fakat ses almayı başaramadım. Belki izlediğim USB'deki içerikten kaynaklıydı bilemiyorum. Çok ihtiyaç duymadığım için fazlada irdelemedim.

Dİğer sorunuz ise; eğer optik çıkışı olan cihaza yüklediğiniz dvd veya usb medya 2 kanal yani stereo ses kaydına sahipse, doğal olarak dijitale dönüştürülen ses optik kablo ile anfiye gönderildiğinde ses stereo çıkar. Yani anfi sadece 2 kanal işler. Fakat ev sineması kompakt sistemlerinde ya da daha profesyonel olan dect tarzı ayrı unsurlarla oluşturulan ev sinemasında anfilerin DSP denilen işlemcileri mevcuttur. Bu işlemciler 2 kanal sesleri işleyerek DD veya DTS formatına yakın hale getirirler ve 5.1 kanala dağıtırlar. MArkadan markaya bu DSP efektlerinin ismi ve oluşumları değişiklik gösterir. Dolby Prologic, Neo6, gibi efectler genelde DD veya DTS'yi simule eden ayarlardır. Hall, Stadium, Orchestra, All Ch Stereo gibi efektler ise markaların patentledikleri ses işlemeleridir. Ses işlemeden kasıt, her bir hoparlöre giden kanaldaki sesi geciktirme, ekolandırmadır.

Bazen ses kaydı kalitesiz ise cihazlar bu sesleri çözümleyemediğinden, rear hoparlör denen arka hoparlörlere sadece hışırtı gider ve efekt etkisi alınmaz. Örneğin, kalitesi düşürülmüş müzük dosyaları olan MP3'lerin traşlanan dataları genelde normal sistemde ihtiyaç duyulmayan ancak çok kanala dağıtıldığında efekt veren seslerdir. MP3 kayıt kalitesi arttıkça, anfinin içindeki DSP'nin de efekt kalitesi artar. KAlitesiz kayıt VCD'lerde de aynı sorun sözkonusudur.

Bir de artık çok kullanılmayan dvd playerların arkalarındaki 5.1 kanalı iki tarafı erkek jacklı kablolarla anfiye bağlama tekniği vardı. Bu şekilde yapılan bağlantıda Optik Dijitalin tersine dvd medyasındaki sesi DVD playerın kendi DD ses işlemcisi çözer ve çözülmüş sesi anfiye gönderir. Anfi burada sadece ses yükseltme görevi görür. Tabi ki 100.-TL'lik Çin menşeili playerların ses çözme kalitesi ile minumum 1.500.-TL civarında olan orta seviye ses sistemlerinin ses çözme kalitesi arasında farklar vardır.

SOnuç olarak Samsung tv'ler 5.1 ses işleme yeteneğine sahip olmayıp, sesi iletebilmek için Optik Dİjital bağlantı seçeneğini sunarlar. FAkat bu ses iletimi bildiğim kadarı ile normal yayınlar için değil, USB ile bağlantı yapıldıktan sonra devreye giren media player arayüzü için düşünülmüştür.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...