İçeriğe Yönlendir

Kars - Iğdır - Ağrı'Nın Ardından


Misafir

Recommended Posts

86-89 yılları arasında Ağrı Patnos'ta 3 yıl bulunduğumuz için Kars, Ağrı ve Iğdır'ı o zamanlar görme şansım olmuştu. Geçen sene, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars ziyaretlerimde vakit çok daha kısıtlı olduğundan ve Ağrı'da şubemiz bulunmadığından Ağrı'nın dışından geçmiştik. Aradan 23 sene geçtikten sonra tekrar görmek kısmet oldu. Kalabalık gitmenini avantajı daha çok fotoğraf ve anı olarak geri döndü bana. Genelde iki kişi olsak pek durmam yollarda. 2 günlük bu kısa iş seyahtinden geride kalanlar;

KArs'ın arka mahalleleri. İlk durağımız Kars'tan pek hatıramız yok fakat, özellikle şehrin iç taraflarında Rus işgalinden kalan Rus binaları dikkat çekici.

dsc29451.jpg

Kars'tan sonraki durak konaklayacağımız Iğdır'dı. Iğdır için Doğu'nun Parisi derler. 23 sene önce de (o zaman il değildi) ilçe olmasına rağmen şehir olacak yer denirdi. Şİmdi de gerçekten hareketliliği, canlılığı ve iklimi ile çöldeki vaha gibi. Merkez'den bir kare.

dsc29781.jpg

Iğdır'ın girişi;

dsc29761.jpg

Muhteşem bir görüntü; Ağrı Dağı

dsc29741.jpg

Akşam beni görmeye gelen Oğuzhan. Iğdır'da dahi birbirimizi buluruz:)

20120424180824.jpg

Iğdır'ın yeni yapılan Cami'si. Iğdır'da ezanların ezgisi biraz farklı dikkatimi çekti.

dsc29831.jpg

Yorum bağlantısı

Seyahat sırasında kullandığımız yol tutmayan Symbol, ben ve Ağrı Dağı; Bundan sonra istikamet Doğubayazıt;

20120425081000.jpg

Doğubayazıt'a hoş geldik. Burası değişik bir yer. Her yer kaçak sigara. Benzinlik ve büyük market harici kredi kartı geçmeyen bir ilçe. 23 sene önceden Doğubayazıttan alınmış saatim hala durur.

dsc3009op.jpg

Buraya kadar gelmişken İshakpaşa Sarayı'nı tekrar görmeden gidemezdik. Diğer başlıkta da İshakpaşa var biliyorum ama bir iki fotoğraf paylaşalım.

dsc3018k.jpg

Birçok yapılış efsanesi var Sarayın. Kızına ceza olsun diye Ağrı Dağı'nı kesinlikle görmeyen bir konuma yaptırdığı söyleniyor. Ayrıca mimarının bir daha benzer saray yapmaması için öldürülüp saraya gömüldüğünü de hatırlıyorum. 23 sene öncesinden tabi. Çünki biz 09:00'da gittiğimizde saray açılmamıştı ve yarım saatte açılmayınca 23 sene önceki bilgilerimi aktarmak durumunda kaldım. Yanlız iki gerçek var, zaten kapısında da yazıyor; alttaki resimde açıklayacağım.

dsc3034.jpg

Resimde görülen paslı kötü kapının yerindeki asıl som altın kapı Rus işgali sırasında çalınmış ve şu anda Rusya'da müzede bulunmaktaymış, ikincisi ise bu sarayın ısıtma sistemi için günümüzde ki sıcak suyun borulardan geçirilmesi sistemi kullanılmış. Yani kaloriferli bir saray. En kötüsü ise, saray tadilat altına ama aslından bir hayli uzak bir resterasyon olmuş.

20120425090243.jpg

Sarayın yan tarafından Doğubayazıt'a bakış,

20120425090150.jpg

Artık Ağrı'dayız;

dsc3066z.jpg

Ağrı hala sineması ve AVM'si olmayan bir kent. Caddeleri biraz perişan. Şimdi istimlak edilmiş ana cadde üzerindeki binalar. Genişletilecekmiş yollar. Ağrı'nın giriş caddesi;

dsc3073d.jpg

Geriye dönüş vakti, dönüş Horasan üzerinden Kars. Yolda gözümüze takılanlardan biri;

dsc3089w.jpg

Yol ayrımları;

dsc29601.jpg

Derin vadiler,

dsc3096.jpg

Geçitler;

dsc3097.jpg

Uzayıp giden düzlükler;

dsc3098v.jpg

Bizim için yollara düşmüş kahramanlar,

dsc3007a.jpg

Kazalar;

dsc2950p.jpg

Geride bıraktığımız ilçeler;

dsc3087u.jpg

dsc3101q.jpg

Meralar,

dsc29531.jpg

İki günün ardından aklımızda kalanlar işte böyleydi. Sadece fotoğraflar yetmez belki ama her köşesinde farklı detaylar saklı ülkemizin güzelliklerini ve "forum dostlarımızı" görmek adına son derece mutlu olduğum bir seyahatti.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Kars'ı özlemiştim şimdi siz anlatınca oraları burnumda tüttü. Sizi tebrik ediyorum. Gittiğiniz heryerde hem işinizi görüyorsunuz hemde gezmeye fırsat buluyorsunuz. Ayaklarınıza sağlık. Bize aktardığınız için dilinize yüreğinize sağlık.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Demir

Evren Abi çok güzel anlatım olmuş yüreğine sağlık. Iğdır iltifatları için teşekkürler. Tekrar bekleriz :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Evren Abi çok güzel anlatım olmuş yüreğine sağlık. Iğdır iltifatları için teşekkürler. Tekrar bekleriz :D

İltifatı hakediyor. Ben Kars ne kadar değişmiş nereye yapmışlar binaları diyecektim ki Iğdırmış. Gerçekten güzelmiş. Ağrıya ve Kars'a nazaran çok iyi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Kocabaş
(düzenlendi)

En kötüsü ise, saray tadilat altına ama aslından bir hayli uzak bir resterasyon olmuş.

Üzülerek bu görüşünüze sonuna kadar katılıyorum. Sarayın tadilatı sırasında oradaydım, saraya hemen hemen hergün çıkardık desem yeridir. Hemen üst tarafında bulunan kafeterya durak noktamız olurdu. Dolayısıyla yapılan tadilat adı altındaki zulümü adım adım yakından gördüm. O dokulu desenli taşların sıva yapılmasını ki piyasadaki birçok işçi daha güzel sıva yapar, eğer gördüyseniz sarayın yan taraflarında bulunan oyma ağaç işçiliğinin (yanlış hatırlamıyorsam yılan kartal ve aslan motifi vardı üzerinde)yok edilmesini ve bunun gibi onlarca kusur sayabilirim. Defalarca gerek başlarında bulunan kişilere ve gerekse diğer yetkililere bildirmemize rağmen çözüm olmadı ve tadilat o şartlar altında bitti.

Sarayla ilgili unutamadığım bir anı ise Cem Özer, Özcan Denizin bir klibini çekiyordu ve çekim konusunda yardım istemişti bir nevi yönetmenlik yapmıştık.(Nede olsa orası bizim mekanımızdı ve bizim sözümüz geçerdi)

Bu arada Hani Baba Türbesi'ne gitmemişsiniz galiba demek ki bir daha yolunuz düşecek :) (Diğer konuda bahsetmiştim.)

tarihinde Ümit Kocabaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Çok güzel bir gezi anlatım... Elinize sağlık..

Yorum bağlantısı
Ali Eren

Paylaşım için teşekkürler Evren abi. Yine harika anlatmışsın.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...