İçeriğe Yönlendir

Cipste Büyük Tehlike

Misafir

Recommended Posts

En çok çocukların tükettiği cipsler, tehlike saçıyor. Yüzde 13'ü yağ olan cipsten her gün bir paket yiyen, 1 yıl içinde 5 litre yağ içmiş gibi oluyor.

Her gün milyonlarca kişinin tükettiği cipsler tehlike saçıyor. "Cips yemek yağ içmekten farksız" diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten kısırlığa ve Parkinson'a kadar birçok hastalığa neden olabildiğini ifade ediyor. İçinde yüzde 10 oranında doymuş yağ ve yüzde 3 oranında trans yağ bulunan cipslerden günde 35 gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre yağ içmiş gibi oluyor. Dünyadaki birçok sivil toplum örgütü, üniversiteler, vakıflar ve dernekler, cipsin zararlarını anlatırken, ülkemizde de tüketim her yıl artıyor.

TEHLİKELİ HASTALIKLAR

İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) yaptığı araştırma da, 35 gramlık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yağ kullanıldığını ortaya çıkardı. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolestrol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.

800 MİLYON DOLAR

- Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.

- Ülkemizde tüketilen çerezlerin yüzde 25'i markette satılıyor.

- Türkiye'de 10'dan fazla uluslararası, bir o kadar da yerli marka var.

- Dünyada her yıl 40 milyar paket patates cipsi satılıyor.

- Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar.

HER PAKETİN ÜSTÜNE 'ÖLDÜRÜR' YAZILMALI

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, cipslerdeki trans yağların, dünyanın birçok ülkesinde kullanımının yasaklanmasına rağmen ürünün içinde bulunduğunu söyledi. Cemal Ak, cipsin içindeki trans yağların birçok tehlikeli hastalığa neden olduğunu, kanser, kısırlık ve karaciğer rahatsızlıklıklarına yol açtığını ifade etti. Cipsin içinde, akrilamidin de bulunduğunu kaydeden Ak, şöyle konuştu: "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olan bir maddedir. Dünyanın birçok yerinde cips paketlerine, sigaradaki gibi 'Öldürür' yazısı yazılması teklif ediliyor."

Kaynak : Takvim

Yorum bağlantısı
Hasan Tahsin Şipit

Lays fırında diye yeni bir cips çıkarmış. %bilmem kaç yağı azaltılmıştır diyordu. Çok hafif ve güzeldi. :)

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Çocukların cips yemesini engellemek lazım ama nasıl? Ben bilmiyorum, bilen varsa beri gelsin.

Yorum bağlantısı
Barış Kalkan

asla yemediğim ama eşimide uzaklaştıramadığım gereksiz abur cubur

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Lays fırında diye yeni bir cips çıkarmış. %bilmem kaç yağı azaltılmıştır diyordu. Çok hafif ve güzeldi. :)

Evet bende gördüm ama denemedim henüz :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Şu an cips yemelerine engel olabiliyorum... Okula tek başına gidip gelmeye başlayınca ne yaparlar bilmiyorum...

Çocuk bu, arkadaşları yiyor canı istiyor.. Çok ısrar ederlerse ayda bir falan alıyorum...

Bizim çocuklarda, özellikle Arda'daki tehlike çikolata.. Engel olamıyorum. tam bir bağımlı.. Buna da bir yol bulmam lazım..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hasan Tahsin Şipit

Evet bende gördüm ama denemedim henüz :)

Çok lezzetli tavsiye ederim. :wub:

Yorum bağlantısı

Cipslerin tadlarını harika buluyorum,ne kadar yemek istemesemde,bazen buna engel olamıyorum.hep düşünürüm yerken bu tadları nasıl yapıyorlarda insanları çekmeyi başarabiliyorlar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

reklamlar bunu engellemeli. çocuk kanalları rezalet. okul kantinleri de... bu böyle olmamalı..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Arkadaşlar son zamanlarda neye el atsak zararlı. Büyük tehlike. Şunda şu var bunda şu var. Yediğimiz hiç birşey sağlıklı değil.

Arkadaşlar ben artık bu şekilde haberleri okumak istemiyorum :)

Çünkü yediğimiz içtiğimiz hiçbirşey kalmayacak. Bu tehlike yıllar öncede var şimdide var.

Cola zararlı diyorlar niye olduğunu net söyleyen yok.

Cips zararlı tamam evde de patates kızartması yemeyelim.

Et at eti yemeyin.

Yok tavuğa antibiyotik içiriyorlarmış hayvanın kemiği gelişmeden vücudu şişiyormuş,

Çilekli hiç bir ürün kullanmayın böcekten yapılıyormuş rengi.

Süt süt değilmiş yoğurt suyuymuş,

Ekmekte tepsiler sıkıntılıymış yani arkadaş yiyecek ne kaldı.

Yumurta o bahsettiğimiz tavuktan üretiliyor.

Kaşar zaten oyun dönebilecek en kolay ürün.

Normal peynirlerde de aynı sorunlar

Zeytinlerde neler neler dönüyor.

Birazda sağlıklı olan ürünleri yayınlayın kaçtane sağlıklı ürün var.%100 sağlıklı.

Hakan Bey sözüm size değil. Merak ettiğim için söylüyorum marketlerden aldığımız hangi ürün sağlıklı.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yiyen öldüde yemeyen ölmedimi :D

daha akıllıca yaklaşalım lütfen. :)

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Senede 3-5 paket baharatlı olanlarından alırız, ailecek yeriz o kadar. Tadı güzel mi güzel ama yememek lazım.

Yorum bağlantısı
Tahir İlter
(düzenlendi)

Cipslerin tadlarını harika buluyorum,ne kadar yemek istemesemde,bazen buna engel olamıyorum.hep düşünürüm yerken bu tadları nasıl yapıyorlarda insanları çekmeyi başarabiliyorlar.

monosodyumglukomat ;) açlık hissi verdirir, bulunduğu ürünün daha fazla tüketilmesine neden olur bir çeşit tuz.Çinlilerin çok fazla kullandığı bir baharat rivayete göre gelişimi yavaşlattığı için kısa ve çelimsiz olmalarına sebep oluyor.Bizde ki adı kıvam artırıcı veya aroma artırıcı olarak geçiyor aklınızın alabildiği her şeyde var.

tarihinde Tahir İlter tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Yiyen öldüde yemeyen ölmedimi :D

daha akıllıca yaklaşalım lütfen. :)

Bence de, lütfen.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Cips yemeyen,sevmeyen çocuk görmedim ben..Okul dağılınca ellerinde görüyorum hep.Ayrıca kantinlerde satışı yasaklandı bu sefer de dışarıda kırtasiyeler satıyor.Bunun önüne geçmek gerçekten çok zor.Orada da satışı yasak olsa seyyar olarak satacak adam..Bir çocuk alsa 3-4 kişi yiyor zaten.Sonra öbürü alıyor yine birlikte yiyorlar..

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

pınar organik süt

pınar organik yoğurt

keskinoğlu organik yumurta

ananas

pırasa

muz

kara lahana

beyaz lahana

havuç

turp

yerelması

keçiboynuzu

bilindik markalar

organik elma

elma( kabuğunu soyun)

portakal

greyfurt

erik (yıkayın)

limon

tam buğday ekmek (kepekli ekmek değil, kepekli ekmeğe kepek sonradan katılır)

şalgam suyu

fındık

fıstık (kabuklu)

ceviz (kabuklu)

zeytinyağı (rafine kesinlikle değil, sızma)

yeşil zeytin (bilindik marka)

keçi peyniri

kuzu eti

balık (dip balığı olmayanlar)

daha çok listede. haydi paylaşalım. bir başlık açalım.

MSG (monosodyum glutomat) TUZOT denilen üründe var. Bir de tavuk suyu tabletlerinde var. Gördüğünüze söyleyin kullanmasınlar.

Ayrıca beyaz köpükten olan kutulara pide, köfte vs gibi sıcak ürün konmasın. Bu avrupada yasaklandı diye biliyorum. Sıcak madde görünce zehirli gaz çıkarıyor. Macdonalds bile yasakladı o ülkelerde.

tarihinde Ayça Şimşek tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Arkadaşlar son zamanlarda neye el atsak zararlı. Büyük tehlike. Şunda şu var bunda şu var. Yediğimiz hiç birşey sağlıklı değil.

Arkadaşlar ben artık bu şekilde haberleri okumak istemiyorum :)

Çünkü yediğimiz içtiğimiz hiçbirşey kalmayacak. Bu tehlike yıllar öncede var şimdide var.

Et at eti yemeyin.

Yok tavuğa antibiyotik içiriyorlarmış hayvanın kemiği gelişmeden vücudu şişiyormuş,

Birazda sağlıklı olan ürünleri yayınlayın kaçtane sağlıklı ürün var.%100 sağlıklı.

Hakan Bey sözüm size değil. Merak ettiğim için söylüyorum marketlerden aldığımız hangi ürün sağlıklı.

Mehmet hocam haklısınız,emin olun bende sizinle hemfikirim.ama bunlarında paylaşılmasında yarar olduğunu düşünüyorum.%100 sağlıklı ürünleri buldukça ben bunu seve seve burdan paylaşıcağım,bilgilendirme sadece aman bu tehlikeli bunu yemeyelimle olmaz.paylaşım her iki taraftada olmalı ama son zamanlarda malesefki hep önümüze bunlar geliyor :(

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Çocukların cips yemelerini tamamen engelleyemeyiz. Ama bir şekilde azaltmak lazım. Paket paket cips, abur cubur ve fast food yiyen, bir üstelik okul, dersane, ödev, bilgisayar derken fazla spor yapmayan hareket etmeyen çocukların işi çok zor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Et at eti yemeyin.

Cola, şeker yükü abi.. şeker zararlı bu net..

Cips zararlı ben önceki gün aldığım cipsin üstünü okudum % 23 yağ falan diyordu.. Kim bilir ne yağı. Patates kızartması yeriz, taze yağla kıvamında kızartırız yeriz.

Kasaplar var.. cillop gibi löp et satıyorlar.. marketten alma..

Tavuğu az ye.. ne olduğu belli..

Çilekli ürünleri markalı al..

Sütü konuştuk.. günlük sütler şahane

Taş fırın yok mu orada... Pide al..

Pazarlarda köy yumurtası satılıyor... cillop gibi..

Kaşar sakat.. markalı al..

peyniri ben kendim yapıyorum.. miss..

Zeytini de 5 liraya değil 12 liraya aldın mı sorun yok.. ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

reklamlar bunu engellemeli. çocuk kanalları rezalet. okul kantinleri de... bu böyle olmamalı..

TRT ÇOCUK kanalı artık cips ve cips içerikli reklamları yayınlamama kararı aldı.trt müdürünü kutlarım :bravo:

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Cips yemeyen,sevmeyen çocuk görmedim ben..Okul dağılınca ellerinde görüyorum hep.Ayrıca kantinlerde satışı yasaklandı bu sefer de dışarıda kırtasiyeler satıyor.Bunun önüne geçmek gerçekten çok zor.Orada da satışı yasak olsa seyyar olarak satacak adam..Bir çocuk alsa 3-4 kişi yiyor zaten.Sonra öbürü alıyor yine birlikte yiyorlar..

Yine de faydası olur. Kıstasiyelere de sen bakkal mısın diye belediyenin takoz koyması lazım.

Çocukların cips yemelerini tamamen engelleyemeyiz. Ama bir şekilde azaltmak lazım. Paket paket cips, abur cubur ve fast food yiyen, bir üstelik okul, dersane, ödev, bilgisayar derken fazla spor yapmayan hareket etmeyen çocukların işi çok zor.

gün ışığı görmeyen hep kapalı mekanda akılan çocuklarda miyop oluyormuş. BBC yazdı.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...