İçeriğe Yönlendir

Motor Üst Turbo Borusu

Ahmet Topcu

Recommended Posts

Ahmet Topcu

Aracımda baya bir zamandır çekiş düşüklüğü vardı ancak ne kadar kontrol etsemde anlayamamıştım ama geçenlerde camlar kapalı sesiz bir şekilde giderken gaza yüklendiğimde bir rüzgar sesi duydum ve bu ön havalandırmandan geliyodu hemen elime aldım takımlar söktüm küçük bir çatlak ancak gaza basınca üflediği havayı tahmin edemezsiniz ve kim bilir ne zamadır catlaktı hemen arkadaşın arabasınıda söktük ondada durum aynı az bir şekilde hava kaçağı vardı, parça çok sert ve hemen kırılıyo sanırım.

Parçayı baya bir inceledim ve bazı yerleri gerçekden çok ince resmen patlasın yırtılsın diye tasarlamışlar ve bu yüzden tamir etmeye karar verdim eskisinden daha sağlam oldu :) Forumdaki arkdaşlar sizde kontrol edin bir çoğu çatlıyo çünkü. resimleri koyuyorum umraım yardımcı olur.

Parçayı sökmek çok kolay 8 numara anahtar ve 30 tork yeterli sökerken ve takarken foto çekmeyi unuttum güzelce parçayı temizledim ardından güçlü yapıştırıcı sürdüm biraz bekledikden sonra silikonladım ardından güçlü tamir bantıyla 2 tur geçtim inanılmaz sağlam oldu ve 120 liralık parçayı almakdan kurtuldum :) ve araçımdaki performans artışı gerçekden çok fark edilir düzeydeydi az miktarda hava dahi bizim motorlarda çok fark ediyo.

30062012547.jpg

30062012549.jpg

30062012550.jpg

30062012551.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Benzer bir işlemi babamın eski dci aracına sizin yaptığınız şekilde uyguladık. Sonuç çok başarılı.

Ses yapma ve çekişte çok düşme oluyor gerçekten.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Esnek olması gereken boru, bu yapıştırıcılar ile özelliğini yitirdi, şimdi oturma yüzeylerine zarar verebilir, bence değiştirin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

Esnek olması gereken boru, bu yapıştırıcılar ile özelliğini yitirdi, şimdi oturma yüzeylerine zarar verebilir, bence değiştirin.

Haklısınız Çağlar abi ama parça gerçekden çok sert ayrıca sıktığım silikon lastik gibi çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen gırı bir madde ve parçanın esnemesinde hiç bir zararı yok test ettim onayladım :) dün 3 saatli yoldan sonra hemen kontrol ettim ve hiç bir sorun yok :)

Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

Ellerinize sağlık.

O bant adam kaçırma bantı değil mi :p

Teşşekürler.

evet şu filimlerdeki meşur bantlardan :) ama inanılmaz yapıştırıyo içi lifli ve test ettim sıcaklığada dayanıyo kopması imkansız nerdeyse :)

Yorum bağlantısı
Bilgihan Ömür

Aynı banttan Ben de çok yerde kullanırım inanılmaz mukavemetli her derde deva bir bant. Her eve lazım haberiniz olsun. Bir kez koluma yapıştı çekerken kıl tüy ne varsa aldı gözlerimden yaş geldi. Bayanlara öneririm.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Ben bu parçanın kronik olarak delinmesini motor yağına bağlıyorum. Alt katmanda birikip zamanla sertleşip zayıf olan o bölgeyi deliyor düşüncesindeyim. Bu parça patlayınca bende ilk olarak bsg marka aldım bir gün sonra oda delinince ( acaip kalitesiz) orjinal aldım kafam rahat şimdilik ;)

Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

Aynı banttan Ben de çok yerde kullanırım inanılmaz mukavemetli her derde deva bir bant. Her eve lazım haberiniz olsun. Bir kez koluma yapıştı çekerken kıl tüy ne varsa aldı gözlerimden yaş geldi. Bayanlara öneririm.

gerçekden süper bir bant sıcak ve soğukdanda etkilenmiyor ben bir defa yapıştımı geçmiş olsun zaten sadece silikona destek olması için sardım 1 haftadır aracım böyle dün kontrol ettim hiç bir sorun yok :)

Körükler hala çalışır durumdaysa iyi olmuş..

Körükler hala çok iyi bir şekilde çalışıyor çünkü kulladığım özel bir silikon kurudukdan sonra aynı lastik gibi oluyo diğer silikonlardan zaten sıkmazdım çünki hem bırakabilir hemde çok sertleşiyor.

Ben bu parçanın kronik olarak delinmesini motor yağına bağlıyorum. Alt katmanda birikip zamanla sertleşip zayıf olan o bölgeyi deliyor düşüncesindeyim. Bu parça patlayınca bende ilk olarak bsg marka aldım bir gün sonra oda delinince ( acaip kalitesiz) orjinal aldım kafam rahat şimdilik ;)

Sizin düşündüğünüz benimde aklıma geldi :) parçayı söktüğümde baya bir yağ vardı içinde ancak bu hava hortumu değilmi yağın ne işi var onu anlayamadım.

Yorum bağlantısı
Bilgihan Ömür

Ahmet o parçada yağ olur çünkü karter havalandırmasından buharlaşan yağ debimetreden sonra turbo girişine verilir. Havanın dolaştığı o borularda yağda olur tüm bu yolu izleyen yağlı hava emiş manifolduna kadar gelir. Son durak silindir içi.

Sühaya kesinlikle katılıyorum rengi siyah olan her lastik görünüş olarak birbirlerine benzer ama dayanım ve mukaveti benzemez. Yağda aslında çözücü bir kimyasal olduğu için, petrol esaslı yağlara, titreşime, mekanik güçlere (kopma yırtılma), ısıya, vakum yada basınca dayanım gösteren malzemeden (hamurdan) olmalıdır. Orjinal parçalar bu testlerden geçmiş ve uygun malzeme belirlenmişdir. Ama piyasa malında ucuz olan malzeme tercih edilmişdir (aslında ne olduğuda belli değil). Örnek olması açısından Nitril kauçuk (NBR), Tabii kauçuk (NR), Neopren (CR), Poliüretan (PU), Viton (FKM-Flourel).

9b1vp.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Ahmet o parçada yağ olur çünkü karter havalandırmasından buharlaşan yağ debimetreden sonra turbo girişine verilir. Havanın dolaştığı o borularda yağda olur tüm bu yolu izleyen yağlı hava emiş manifolduna kadar gelir. Son durak silindir içi.

Sühaya kesinlikle katılıyorum rengi siyah olan her lastik görünüş olarak birbirlerine benzer ama dayanım ve mukaveti benzemez. Yağda aslında çözücü bir kimyasal olduğu için, petrol esaslı yağlara, titreşime, mekanik güçlere (kopma yırtılma), ısıya, vakum yada basınca dayanım gösteren malzemeden (hamurdan) olmalıdır. Orjinal parçalar bu testlerden geçmiş ve uygun malzeme belirlenmişdir. Ama piyasa malında ucuz olan malzeme tercih edilmişdir (aslında ne olduğuda belli değil). Örnek olması açısından Nitril kauçuk (NBR), Tabii kauçuk (NR), Neopren (CR), Poliüretan (PU), Viton (FKM-Flourel).

Benim aracı ben almadan önce 5-30 mobil yağ kullanmışlar 130bin km kadar. Ben aldığımdan beri 0-300 mobil 1 kullanıyorum şuanda 170bin km de.Yağ'ı koyduğumuz İlk başlarda araç rölantide hafiften mavimsi duman veriyordu Osman abinin tesbiti şöyle oldu : Bu koyduğun yağ her ne ise iyi yağ daha önceden kalıntı kurumları atıyor araba. Gerçekten'de yaklaşık 4-5bin km sonra bu mavimsi duman kesildi ve bunun üzerine delinen turbo borusu da eklenince bende kullandığım 0-30 yağın çözücülüğüne ve kalitesine güvenmiş oldum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Bilgihan Ömür

delinen turbo borusu da eklenince bende kullandığım 0-30 yağın çözücülüğüne ve kalitesine güvenmiş oldum.

Yerine "delinen turbo borusu da eklenince bende kullandığım 0-300 Mobil 1 yağın çözücülüğüne ve kalitesine güvenmiş oldum." demek istedin galiba.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Yerine "delinen turbo borusu da eklenince bende kullandığım 0-300 Mobil 1 yağın çözücülüğüne ve kalitesine güvenmiş oldum." demek istedin galiba.

Aynen 0w30 Mobil 1 ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

9b1vp.jpg

Çok teşekkür ederim Bilgihan abi bende acaba bir sorunmu var dedim peki bu yağ buharı motor üst kapakdaki genellikle kırılan hortumun çektiği yağmıdır?

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Geçen İstanbul yolculuğum da henüz Mersin'den çıkarken otoyol da patladı, 156 TL'yi verince orjinali ile değiştirildi. Bu ikinci değişimi demek ki dikkat edilmesi gereken bir parça tamirdense değiştirilmesi daha yerinde olur diye düşünüyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bilgihan Ömür

Çok teşekkür ederim Bilgihan abi bende acaba bir sorunmu var dedim peki bu yağ buharı motor üst kapakdaki genellikle kırılan hortumun çektiği yağmıdır?

Yağında karıştığı havanın emme manifolduna girişi bu borudan olur. Haliyle titreşim, ısı, yağın kendisi lastiği yıpratıyor hamurunu bozuyor ve zayıf olan yerden yırtılıyor.

Mesela Benim de hava filitresinden sonraki lastik hortum (Debimetrenin bağlandığı hortum) kelepçenin çok sıkılmasından yırtılmışdı yetkili servisde değişti fiyatı işçilik hariç 750TL.

9d0tj.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Yağında karıştığı havanın emme manifolduna girişi bu borudan olur. Haliyle titreşim, ısı, yağın kendisi lastiği yıpratıyor hamurunu bozuyor ve zayıf olan yerden yırtılıyor.

Mesela Benim de hava filitresinden sonraki lastik hortum (Debimetrenin bağlandığı hortum) kelepçenin çok sıkılmasından yırtılmışdı yetkili servisde değişti fiyatı işçilik hariç 750TL.

9d0tj.jpg

Aynı uç kısım benim aracımında yırtılmış.Aynı sebebten.Size çok pahalıya malolmuş.Bunun tamir seti var.26 lira.Ben o şekilde hallettim.

http://www.yedekparcaford.com/?urun-7253-FOCUS-1-6-TDCi-TURBO-HORTUM-UC-TAMiR-TAKIMI-2008-2010-YERLi.html

Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

3 aylık bir süre verdim sıktığım silikon gerçekden çok kaliteli haftada bir kontrol ediyorum patladığı anda değiştircem :) bu son gösterdiğiniz parçalarında kontrol ettim herhangi bir sorun yoktu ama yinede iyi dinlemek lazım çok küçük bir hava kaçağı dahi olumsuz etkiliyo motoru.

Yorum bağlantısı
Seyit Ural

Benim aracı ilk aldığım zaman da aynı sorun vardı.özellikle alt devirlerde çekiş düşüklüğü ve 2000 deviri geçerken bir ses ve hafif sallanma oluyordu.Daha sonra başka bir sorun için ustama gittiğimde o fark etmiş.Boruyu değiştirince sorun kalmadı çok şükür.

İyi sürüşler!

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Guest Cihan Işık

o turbo borusunun fiyatı bursada orijinal olarak 180 lira bende daha yeni değiştirdim.

Yorum bağlantısı
Sercan Eskin

Benimde başıma gelmişti.. Turboya giden hortumlardan bir içift tafalı yırtıldı ve aşırı yağ kaçırıyordu.. Performans kaybıda cabası..

Masrafıda 240 liraydı..

9udnw.jpg9udp6.jpg

Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

Benimde başıma gelmişti.. Turboya giden hortumlardan bir içift tafalı yırtıldı ve aşırı yağ kaçırıyordu.. Performans kaybıda cabası..

Masrafıda 240 liraydı..

9udnw.jpg9udp6.jpg

tüm focuscu arkdaşlar bu hortumlarıda kontrol etmeleri lazım gerçekden kolay yırtılıp deliniyor.

o turbo borusunun fiyatı bursada orijinal olarak 180 lira bende daha yeni değiştirdim.

Değiştirmesi çok kolay ama bursa oldğu için parça pahalı sanırım aksaraydan orjinal 120 liraya alabilrsin.

Yorum bağlantısı
Mustafa Çayır

az önce bende meraklanıp gidip söktüm turbo üst hortumunu. biraz çekişten düştü gibi geliyodu araba bi kaç gündür. ama hortumda bişey yok. sanırım psikolojik :). söküp temizledim. gidip takayım bari :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Topcu

az önce bende meraklanıp gidip söktüm turbo üst hortumunu. biraz çekişten düştü gibi geliyodu araba bi kaç gündür. ama hortumda bişey yok. sanırım psikolojik :). söküp temizledim. gidip takayım bari :)

araç üstündeyken kontrol edin birine gaza bastırın bakın üflüyomu :) sadece üst turbo hortumu değil diğer hortumlarında kontrol edin her hangi bir yağ kaçağı varmı gerçekden bizim arabalarda az miktarda hava dahi çok etkiliyo.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...