İçeriğe Yönlendir

El Freni Ayarı

ilyas Soytaş

Recommended Posts

ilyas Soytaş

Herkese merhaba aracımın el freni son dişe kadar çekmeme rağmen kaçırıyor. Ayarın nerden ve nasıl yapıldığı konusunda bilgisi olan varmı. Kolun komple yenilenmesi gerektiğini okudum ama mantıklı gelmedi.

Yorum bağlantısı
Sercan Eskin

Bana kalırsa kol değilde el freni telinde bir düzenleme yapılır.. Kol neden değişsin ki :unsure2:

Birazdan ustalarımız gelip daha net bilgiler vereceklerdir.. :yes:

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Sizin kasa mondeo'larda galiba kol değişmeliydi. Mehmet abi yanıtlar şimdi :)

Yorum bağlantısı
Serkan Danış

Benim 98 mondeomda da vardı aynı sorun çok dik rampalarda tutmuyordu tam. ayarlanır, bildiğiniz iyi bir ustaya gösterin.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

97 mondeoda el freni ayarı yok... Ayar yapacak bir yer yok.. Sadece arka kampananın içinden fren ayarı sıkılırsa biraz tutabilir..

Neden kol değişir:

El freni ayarı her çekişte el freni kolunun içinde otomatik olarak yapılır.. Bir zembelek vardır. Bu her seferde halatın boşluğunu alır.. Bu yapı çalışmıyorsa kolay kolay da tamir olmaz..

Ben çok temiz bir çıkmayı 100 liraya almış ve değiştirmiştim.

Yorum bağlantısı
Metin Çilo

Valla focuslarda ayar şöyle yapılıyor sizde aynı olabilir.Aracı rampa yukarı dönderiyorsunuz sonra aracı geri geri salıyorsunuz belli bir mesafeden sonra el frenini çekiyorsun. Diye hatırlıyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

2 kasa mondeoda böyle bir şey yok... işe yaramaz..

El freni kolu içindeki parçalar zamanla aşınıp çalışmaz oluyor ve telin boşluğunu almıyor...

Bir ihtimal tamir olur ama tamir etmeye çalışırken sistemin tamamen ölmesi de muhtemeldir.. Benimki ölmüştü..

Yorum bağlantısı
ilyas Soytaş

Öncelikle cevaplarınıza teşekkür ederim.

ozaman öncelikle kampadan ayarı deneyim ondan sonra diğerlerini sırayla uygulayım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Erdoğan

Aynı sorun benim aracımda da vardı saolsun mehmet abi baya bir yardımcı oldu çıkma aramalısınız ben baya araştırıp buldum 100 liraya hiç bir şekilde yapılması mümkün olmuyor malasef

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
ilyas Soytaş

3087e845ae64b45da215a27e5ca35bc2.jpg9663fb5ef6bbd82598449808dc58148f.jpg

Resimde görünen siyah sac vidasiyla halatin boşluğunu kol takiliyken aldim. Şuan 4 diş çektiğimde tam tutuyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mete Yaban

İlyas bey 2sorum olacak vidayi nasil ve hangi pozisyon mu diyeyim yada açiya gore vidaladiniz.diğer sorum el freni körük etrafini nasil sokuluyor bende yapmak istiyorum tarif ederseniz sevinirim.

Yorum bağlantısı
ilyas Soytaş

Önce vites etrafındaki çerçeveyi ve küllügü çıkartın görünen vidaları sökün. Kol dayama icindekileride soktukten sonra el freni yukari pozisyondayken yukari dogru plastik kismi cikartin.

Deleceginiz kısım el freni telinin gerginligini ayarlayan icteki diskin oyuk kismina denk gelecek. Burdan tarifi biraz zor ama... El fren kolu inik durumdayken tornavida ile diski ters istikamete zorlayarak kurulmasini saglayin benim deldigim yeri baz alirsaniz 1-2mm sorun degil. Sonra kolu yerinden söküp matkapla delin. Yerine tekrar takip teli biraz gerdirin vidayi sıktıkça tel gerilecek cok abartmadan sıkın. Karışık oldu ama anlasilmadiyda çizip gonderirim uygun bir zamanda.

Yorum bağlantısı
Mete Yaban

İlyas bey cevapladıgınıziçin teşekkür ederim.evet biraz son kısmı karışık olmuş.size uygun bir zamanda detaylı çizerseniz bende yapmaya çalısayım

Yorum bağlantısı
ilyas Soytaş

b6fd0ec0810a9cc4b46b82f5338b364c.jpg

●Islem 3 Numara inik durumdayken (el freni) yapilacak.

●1 nolu dişli 5 nolu pim ile ana gövdeye bağlı.

●4 numarali bölgeden büyük bir duz tornavida yardımıyla 1 nolu disli resimdeki kadar kurulur.

●Kurduğunuz zaman zaten 2 nolu vidanin oldugu yerde iç diskin oyuk kismini goreceksiniz yaklasik olarak delin vidayi sıktıkça 1 nolu diskin sabitlendigini artik kurulu kaldığını göreceksiniz.

Umarim anlaşılmıştır kolay gelsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mete Yaban

Evet çok iyi olmuş anlatiminiz çok teşekkür ederim İlyas bey şu an acaba hiç bir sorun oluyormu

Yorum bağlantısı
ilyas Soytaş

Hayir hiçbir sorun yok 3 ay oldu yaklaşık çok iyi

Yorum bağlantısı
Vedat Şanlı

Öncelikle merabalar benim aracımdada biraz farklı bir sorun var yaklaşık bir yıldır bu şekilde kullanıyorum. El frenini 4 diş çekiyorum sorun yok 5 inci dişi çekip elimi bırakınca tak sesiyle birlikte tekrar 4. Dişe düşüyor fren tutuyor ama tam sıkı olmuyor 6. Dişe kadar çekersem yine hiç bir sorun yok fakat 6. Dişe zorlanarak çekiyorum 5. Dişlide sıyrılma olduğunu düşünüyorum bi frenciye gösterdim yarım saat ugraştı konsolu sökmek için baktım kıracak bende hemen kaçtım ordan bi dahada elletmedim idare etmeye çalışıyorum fakat o sesi yapınca araç dışından dahi duyuluyor biraz canım sıkılmıyor degil görüş ve yardımlarınızı bekliyorum amasya suluovada bulunuyorum mk2 mondeo

Yorum bağlantısı
ilyas Soytaş

Merhabalar ben dişli kısmına tadilat uygulamayı denedim cok sert celigi var söküp iyi bir tornacida dişliyi tamir ettirmeyi deneyin isterseniz ama dişlinin durumu kotuyse onarilacagini zannetmiyorum ama denemeye değer.

Yorum bağlantısı
Vedat Şanlı

Teşekürler ilyas bey öncelikle kırmadan sökebilecek birini bulmam lazım sanırım.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Ozan Akkaya

Malesef ortadaki konsolu sökemedim. Tüm vidaları ve vites körüğünü söktüm ama el fireni yukarıdayken konsolu yukarı çekmeme rağmen konsol el freninden kurtulmuyor. :(

Yorum bağlantısı
önder deli

Malesef ortadaki konsolu sökemedim. Tüm vidaları ve vites körüğünü söktüm ama el fireni yukarıdayken konsolu yukarı çekmeme rağmen konsol el freninden kurtulmuyor. :(

uzun kol 11 lokma ile önce el freninin etrafındaki üç vidayı sökün konsolu çıkarın el frenini geri vidalayın ayarları yapıp tersi yönde tekrar toparlayın. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Eren

Yaptım :) evvvreka!!

İlyas beyden farklı olarak sabitlenecek parçayı delip vida takamadığım için gerekli ayara getirdikten sonra acilen sanayiye gidip kaynak yaptırdım. Taş gibi oldu çalışıyor. Maşallah

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...