İçeriğe Yönlendir

Farba, Odelo'yu satın aldı


Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Teknolojik yenilikle ilgili bir haber olmasa da bizleri ilgilendiren bir konu olduğunu düşündüğüm için yazıyorum. Türk şirketlerinin konularında dünya devleri haline gelmesi beni çok mutlu ediyor.

Bayraktarlar Holding, otomobil aydınlatma sistemleri konusunda Avrupa’nın önemli şirketlerinden Odelo’yu alabilmek için önce firmanın müşterileri olan BMW, Mercedes gibi devleri ikna etmiş

Mercedes, BMW, Audi, Porsche gibi markaların özellikle lüks modellerinde kullanılan LED teknolojili stop ve sinyal lambalarını üreten Alman Odelo şirketler grubunu satın alan Bayraktarlar Holding, sahibi oldukları Farba’nın da desteğiyle 5 yıl sonra aydınlatma grubu üreticileri arasında dünyadaki ilk 10 üreticiden biri olmayı hedefliyor.

Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, Odelo’yu satın alabilmek için 11 aylık bir uğraş verdiklerini, bu süreçte firmanın tüm müşterilerini Türkiye’ye davet ederek onların da ikna olmasını sağladıklarını kaydetti.

Odelo’nun sahibi olan vakfın da bu konuda destek olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Müşteriler gelip bizim fabrikalarımızı ve neler yaptığımızı incelediler. Firmanın sahibi olan vakıf da, ‘Şirketi emin ellere teslim ediyoruz’ dedi. Bu da bizi memnun etti” diye konuştu.

Odelo için aralarında Çin ve Hindistan’dan gelen şirketlerin de bulunduğu 7 talibin olduğunu hatırlatan Bayraktar, “11 aylık süreçte çok uğraştık. Herkesi buraya davet ettik. BMW, Mercedes gibi şirketlerden temsilciler gelip tesislerimizi gezdi ve inceledi. Onlar da ikna oldular” dedi. Bayraktar, satın almanın mali portresi hakkında bilgi vermekten kaçınırken, Alman basınında şirketin geleceğine ve kendilerine dair çok olumlu değerlendirmeler yapıldığını da anlattı.

Yatırımları büyütecek

Odelo’nun biri Slovenya’da, diğerleri Almanya’da toplam 5 fabrikası bulunduğunu kaydeden Bayraktar, ileriki dönemde Çin ve Kuzey Amerika’da birer üretim tesisi daha açmayı planladıklarını bildirdi. Bayraktar, “Onların müşterileri, bizim de azmimiz var” ifadesini kullandı.

Alman firmanın yaklaşık 1400 işçisi bulunduğunu, 2012 yılına kadar istihdamı korumak üzere taahhüt verdiklerini söyleyen Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, şirketin bazı tesislerinde Türk işçilerinin yoğun olduğuna da dikkat çekti. Satın alma sürecinde Ankara ile de görüşmelerde bulunduklarını, ancak kendilerine şimdiye kadar önemli oranda bir destek gelmediğini de söyleyen Bayraktar, “Yurt dışından Türkiye’de yatırıma gelenlere pek çok destek olduğunu biliyoruz. Ancak yurt dışında yatırıma gidenler için aynı desteklerdan bahsetmek maalesef mümkün değil” dedi.

Hedef dünyada ilk 10

BMW ve Mercedes’in yanı sıra Audi’ye de üretim yapan Odelo’nun geçen yılki cirosunun 163 milyon euro olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bu satın almanın Avrupa’nın yanı sıra küresel pazarlara ve en son teknolojilere ulaşmada büyük fırsatlar sunacağını söyledi.

Firmanın 90 kişilik Ar-Ge bölümü olduğunu hatırlatan Bayraktar, iki şirket arasında teknoloji alış verişi olacağına da değindi. Farba’nın geçen yılki cirosunun 40 milyon euro olduğunu söyleyen Bayraktar, “Hedefimiz 5 yıl içinde 500 milyon euro ciroyla aydınlatma konusunda üretim yapan dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmek. Şlk 4 şirket yılda 1.5-2.5 milyar euro ciroya sahip. Biz de ilk 10’a hazırlanıyoruz” dedi.

76 yıllık bir şirket

Odelo, 76 yıllık bir geçmişe sahip. Son olarak Mercedes’in yeni C ve E Serisi’nin yanı sıra üst sınıftaki modellerinin LED teknolojili arka stop lambalarını üretiyor. Audi’nin A7 ve A8’in de aydınlatma elemanlarını üreten şirket, bu modellerin yan aynalarındaki LED lambaların da üreticisi. Firma Almanya’da yüzde 20 pazar payına sahip.

Türkiye’de Farba markasıyla üretim yapan Bayraktarlar Holding, Toyota, Oyak Renault, Tofaş, Ford Otosan, Mercedes-Benz Türk, Daimler’in kamyon ve otobüs grubuna far ve stop lambaları üretiyor. Volkswagen’in üretimine başlayacağı yeni küçük modeli “Up”ın ve bunun Skoda versiyonunun da arka stoplarını yapacak. Firma, geçen hafta da Toyota Japonya’dan Avrupa Bölgesi Katkı Ödülü aldı.

kaynak: milliyet.com.tr

View the full article

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...