İçeriğe Yönlendir

Kombi-Isınma-Doğalgaz

Mustafa Çayır

Kombi markası  

113 oy

Bu ankete oy verme veya sonucunu görme izniniz yok Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Kombilerin artık yoğun şekilde çalıştığı şu günlerde yıllardır süren "sabahtan akşama kadar evde olmuyoruz. En kısıkta çalışmaya devam ederse mi tasarruf yaparız, yoksa sabah kapatıp akşam açarsak mı tasarruf yaparız?" konusuna yoğun araştırmalarım sonucu bulduğum cevabı, yeri gelmişken buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu da kısaca anlatmak istiyorum.

Kombiler kapalı devre su sistemini ısırmak üzerine çalışıyor. Yani eğer evimizde bir oda termostadı yoksa kombi, yalnızca sistemdeki suyu ısıtıp duruyor. Dışarısı 5 dereceyken, kombiyi 60 dereceye getirdiğinizde en fazla 10-15 dakikada sistem suyunu 60 dereceye çıkartıp, duruyor. Sonra rutin olarak çalışıp duruyor, çalışıp duruyor. Bu durumda eğer evimizde bir oda termostadı yoksa uzun saatler evde kimse olmayacaksa gönül rahatlığıyla kombimizi, gelince açmak üzere kapatıp, gidebiliriz. Geldiğimizde zaten sistem su sıcaklığı maksimum 10-15 dakika içerisinde eski haline gelecek.

Ama eğer evimizde oda termostadı varsa ev 10 derece iken biz termostadı 21 dereceye ayarlarsak, kombi odayı 21 derece yapabilmek için harlanmış bir şekilde çalışacak. Ancak oda 21 derece olduğunda duracak. Bu süre de 1-1,5 saati bulabiliyor. Bu durumda eğer evimizde oda termostadı varsa sabah çıkarken termostattan sıcaklığı 21 değil de 16-17 derece yapabiliriz. Bu durumda kombi, oldukça az çalışacak, akşam geldiğimizde 20-30 dakikalık bir çalışma neticesinde tekrar 21 dereceye odamız ulaşacaktır.

Sonuç olarak belirleyici unsur oda termostadı. Eğer bu varsa kapatmıyoruz, yoksa her fırsatta kapatıyoruz. Tasarruf bu şekilde oluyor.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Evde bebek var, en kısık ayarlarda 24 saat çalıştırmak bana daha konforlu ve ekonomik gibi geldi.  Fazla ısınma olursa zaten oda termostatı, kombiyi kapatıyor. Önceden 60-70 derece yapardım , fazlaca sıcaklık dalgalanması yaşardık bu da konforu bozuyordu. 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Benim kombi dijital ayarlı, yoğuşmalı, şu günlerde 38-40 derecede sürekli çalışıyor(salon 21-23 derece arası), kapıda kar varken 45 derecede çalışıyor, üzerini henüz görmedim.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kombilerin artık yoğun şekilde çalıştığı şu günlerde yıllardır süren "sabahtan akşama kadar evde olmuyoruz. En kısıkta çalışmaya devam ederse mi tasarruf yaparız, yoksa sabah kapatıp akşam açarsak mı tasarruf yaparız?" konusuna yoğun araştırmalarım sonucu bulduğum cevabı, yeri gelmişken buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu da kısaca anlatmak istiyorum.

Kombiler kapalı devre su sistemini ısırmak üzerine çalışıyor. Yani eğer evimizde bir oda termostadı yoksa kombi, yalnızca sistemdeki suyu ısıtıp duruyor. Dışarısı 5 dereceyken, kombiyi 60 dereceye getirdiğinizde en fazla 10-15 dakikada sistem suyunu 60 dereceye çıkartıp, duruyor. Sonra rutin olarak çalışıp duruyor, çalışıp duruyor. Bu durumda eğer evimizde bir oda termostadı yoksa uzun saatler evde kimse olmayacaksa gönül rahatlığıyla kombimizi, gelince açmak üzere kapatıp, gidebiliriz. Geldiğimizde zaten sistem su sıcaklığı maksimum 10-15 dakika içerisinde eski haline gelecek.

Ama eğer evimizde oda termostadı varsa ev 10 derece iken biz termostadı 21 dereceye ayarlarsak, kombi odayı 21 derece yapabilmek için harlanmış bir şekilde çalışacak. Ancak oda 21 derece olduğunda duracak. Bu süre de 1-1,5 saati bulabiliyor. Bu durumda eğer evimizde oda termostadı varsa sabah çıkarken termostattan sıcaklığı 21 değil de 16-17 derece yapabiliriz. Bu durumda kombi, oldukça az çalışacak, akşam geldiğimizde 20-30 dakikalık bir çalışma neticesinde tekrar 21 dereceye odamız ulaşacaktır.

Sonuç olarak belirleyici unsur oda termostadı. Eğer bu varsa kapatmıyoruz, yoksa her fırsatta kapatıyoruz. Tasarruf bu şekilde oluyor.

Fark eden pek birşey olmamalı. Petek nihayetinde ortamın ısısına göre çabuk veya geç ısınır. Ev 21 derece iken kombinin devreye girip çıkma zamanı ile, 15 dereceye inen aynı yaşam alanında kombinin devreye girip çıkma zamanı arasında mutlaka fark olur. Soğuyan bir yeri ısıtmak mı ekonomiktir, yoksa ısınmış bir mekanı aynı ısıda tutmak mı ?

Bu durum aslında ocağın üstündeki suyu kısık ateşle mi yoksa yüksek ateşlemi ısıtsak ekonomi yaparız sorusuna benziyor. İstediğimiz işin karşılığında totalde çok az farklar ile aynı kaloriyi harcayacak ısıtma kaynağı.

Örnek ile;

Evim 23 derece. Sabah kombiyi kıstım veya kapadım. Akaşm geldim evim 15 derece. Yine 23 dereceye çıkarmak için, atıyorum 20 kw'a eş değer ısı üretmesi lazım kombinin.

Evim 23 derece. Sabah kombiye dokunmadım. Akşam eve geldim evim 23 derece. Geçen süre zarfında 20 kw'a eş değer ısı üretti kombi.

Yukarıdaki örnekler izalasyonu doğru dürüt olan yaşam alanları için tabiki.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)

Örnekler yanlış bence. Otomobilden örnek vermek lazım, o zaman daha rahat anlaşılır. 100 km/s hızla giden bir aracımız olsun. Ayağımızı gazdan çekip hızın 60'a düşmesini bekleyip tekrar 100'e çıkarmak mı az yaktır, yoksa 100 km sabit hızla gitmek mi?

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Örnekler yanlış bence. Otomobilden örnek vermek lazım, o zaman daha rahat anlaşılır. 100 km/s hızla giden bir aracımız olsun. Ayağımızı gazdan çekip hızın 60'a düşmesini bekleyip tekrar 100'e çıkarmak mı az yaktır, yoksa 100 km sabit hızla gitmek mi?

duruma göre değişir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

..Soğuyan bir yeri ısıtmak mı ekonomiktir, yoksa ısınmış bir mekanı aynı ısıda tutmak mı ?

..

Aynı ısıda tutarken (iç ısı - dış ısı )  değeri daha yüksek olacaktır. Örnek:

Dışarısı 10 derece içerisi 20 derece ısı iletim katsayısı çarpı zaman çarpı 10 derece enerji kaybedersin

sıcaklığı düşürdün diyelim 20 değil de 10 den 12 ye düşmesini bekiyorsun. o arada hiç enerji harcamıyorsun çünkü kapalı.

Geri kurtarmak için  20-12 x ısıl hacim kadar enerji harcaman lazım

Şimdi eğer 12 derecede görece uzun duracak ise belli bir noktadan sonra kapatmak uygun çözümdür.

bu günlük olarak da geçerli olabilir. Ancak kolay anlaşılması için şöyle örnek vereyim.

Eve 1 ay gelmeyeceksiniz. 20 derecede tutmak mı ekonomiktir. yoksa 1 ay kapatıp geri geldiğinizde yeniden ısıtmak mı?

Yani bu işin bir başabaş olduğu nokta vardır. Bu nokta evin izolasyonu ile ilgilidir. İzolasyon KÖTÜ ise kombiyi kapatmak daha iyidir. Başabaş noktası çok daha kısadır.

Aslında her halukarda daha iyidir kapatmak. Ancak sıkıntı, kombilerin yüksek performansta çalışırken ısıl verimlerinin daha düşük olmasından kaynaklanır. 

Kombi sıcaklığınızı 55 derecenin üzerine çıkarmadan soğumuş evi normal zamanda akşam geri geldiğinizde ısıtabiliyorsanız bence kapatmak doğrudur. Gündüz soğuyan evden dışarı enerji kaçışı daha az olacaktır. Isınmış evden ısı kaçığı daha fazladır.

Bu durum aslında ocağın üstündeki suyu kısık ateşle mi yoksa yüksek ateşlemi ısıtsak ekonomi yaparız sorusuna benziyor. İstediğimiz işin karşılığında totalde çok az farklar ile aynı kaloriyi harcayacak ısıtma kaynağı.

..

Dağ başındasın kampta. Hava soğuk. Piknik tüpü ile kızartma yapmayı dene. hayatta pişmez. çok da harcarsın hem. Ama kuvvetli ocağın olsa pişirir geçersin.

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Güzel açıklama olmuş hocam.Şimdi benim ev sabah akşam sıcak olmalı, bu yüzden mümkün olan en düşük kombi ayarında sıcaklığı stabil tutmaya çalışıyorum, mantıklı mıdır? :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Güzel açıklama olmuş hocam.Şimdi benim ev sabah akşam sıcak olmalı, bu yüzden mümkün olan en düşük kombi ayarında sıcaklığı stabil tutmaya çalışıyorum, mantıklı mıdır? :)

sanmam. tutmazsan kısa sürede ısınıyor ise 55 derecede bence gündüz yakmak daha hata.

Ev her halukarda kombiyi kapatınca SOĞUYORSA demek ki ısı kaybı var. Bir "termos" değil :) her ev için geçerli.

DOlayısı ile bu kaybın akşama kadar "AZ" olmasını sağlamak için "dış" mekan ile "iç" mekan arasındaki sıcaklık farkı "az" olmalı. Yani içerinin soğumasına müsade etmelisin.

Ancak, akşam geldiğinde kombiniz bütün gün çalışınca %99 verimle çalışıp X kadar enerji üretiyor ve Akşam %60 verimle yarım saatte Y kadar enerji üretiyor ise. X iel Y arasındaki farka bakmak lazım. Kombi düşük sıcaklıkta 1 saat çalışarak akşam ısıtıyorsa bence hiç gündüz ellemeye gerek yok. kapatın gitsin.  Öyle olmasa haftalık termostatlar niye var?

GAz sayacından hesap et?

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Hocam üç aşağı beş yukarı aynı yakıyor sanırım,  benim istediğim daha çok , konforlu ısınmak. Kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırınca , bir sıcak bir soğuk oluyor. Onu sevmiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
(düzenlendi)

3-5 günden daha fazla boş kalacak ev her halükarda kombi kapalı tutulmalı zaten buna sözüm yok.

Örnekleri verirkende izalasyonu iyi ise diye belirttim. Ve örnekleri kendi yaşam alanımdan edindiğim tecrübelere göre verdim. Dağ başında kızartma yapmak demek, camı açık evi ısıtmaya çalışmak demekle eşdeğer :)

tarihinde Servet Aydın tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bir kaç gün evde olmamak ya da Mehmet Hocanın dediği gibi 1 ay evde olmamak çok farklı, mutlaka kapatmak gerekli. Ancak gündüz evde olunmayakca sabah çıkarken kısığa alıp çıkmak, kapatmamak daha az yakıyor ve konfor daha üst seviyede oluyor. Bahsettiğim ev yalıtımlı.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
(düzenlendi)

Bu arada, evim ortalama 23 derece. Günlük tüketim ortalama 10m.küp. her petek( iki tane hariç - termostatik ve oda termostatı var. Tüketim değeri soğuk havalardaki değer.

İzalasyon kötü olsa en az 20-25 mküp harcar

tarihinde Servet Aydın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Yıllardır ailemin evinde kullandığımız, sürekli garantisini uzattığımız, içindeki parçaları değişe değişe hep yeni kalan kombimizi, ailem eskidiğini düşündüğü için değiştirmek istiyor. 16 yaşındaki bu kombinin modeli Vaillant VCK TR 240. İnternetten bulduğum resmini ekliyorum. Kapasitesini tam hatırlamıyorum ancak genelde Vaillant modellerinde rakamlar KW değerlerini gösterdiğinden 24KW olduğunu tahmin ediyorum. Ancak ilginçtir, internette bazı sayfalarda 20KW olduğu yazıyor.

04LYQR.jpg

Yeni kombiyi yine Vaillant alacağız. Ancak eski kombi ile ısıtma sorunları yaşadığımızdan bir üst kapasiteli olanı tercih etmeli miyiz, emin olamadık. Evin net metrekaresi 110 civarında. Banyodaki radyatörler dahil toplamda 9 radyatör bulunuyor. Radyatörlerin yüksekliği 50cm, toplam radyatör uzunluğu ise yaklaşık 8 metre. Ev ters dubleks olduğundan bir banyo ve bir yatak odası alt katta bulunuyor.

Bu noktada 250TL daha fazla vererek 28KW olan bir model mi almam daha mantıklıdır ? Yoksa 24KW olan bir modelle yola devam mı etmeliyim ?

http://www.beyazesyamerkezi.com/Vaillant-240-5-Plus-Bacali-Kombi-20-000-Kcal-h.html

http://www.beyazesyamerkezi.com/Vaillant-2880-5-Atmo-Tech-Plus-Bacali-Kombi-24-000-Kcal-h.html?ref=akakce&v=1.55.3

Fikirlerinizi rica ediyorum.

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Yıllardır ailemin evinde kullandığımız, sürekli garantisini uzattığımız, içindeki parçaları değişe değişe hep yeni kalan kombimizi, ailem eskidiğini düşündüğü için değiştirmek istiyor. 16 yaşındaki bu kombinin modeli Vaillant VCK TR 240. İnternetten bulduğum resmini ekliyorum. Kapasitesini tam hatırlamıyorum ancak genelde Vaillant modellerinde rakamlar KW değerlerini gösterdiğinden 24KW olduğunu tahmin ediyorum. Ancak ilginçtir, internette bazı sayfalarda 20KW olduğu yazıyor.

04LYQR.jpg

Yeni kombiyi yine Vaillant alacağız. Ancak eski kombi ile ısıtma sorunları yaşadığımızdan bir üst kapasiteli olanı tercih etmeli miyiz, emin olamadık. Evin net metrekaresi 110 civarında. Banyodaki radyatörler dahil toplamda 9 radyatör bulunuyor. Radyatörlerin yüksekliği 50cm, toplam radyatör uzunluğu ise yaklaşık 8 metre. Ev ters dubleks olduğundan bir banyo ve bir yatak odası alt katta bulunuyor.

Bu noktada 250TL daha fazla vererek 28KW olan bir model mi almam daha mantıklıdır ? Yoksa 24KW olan bir modelle yola devam mı etmeliyim ?

http://www.beyazesyamerkezi.com/Vaillant-240-5-Plus-Bacali-Kombi-20-000-Kcal-h.html

http://www.beyazesyamerkezi.com/Vaillant-2880-5-Atmo-Tech-Plus-Bacali-Kombi-24-000-Kcal-h.html?ref=akakce&v=1.55.3

Fikirlerinizi rica ediyorum.

Radyatörlerinizin toplam kapasitesi 8 metre x 1.5 kW = 12 kW kapasite ısıtma için yeterlidir. Kombiniz istediği kadar güçlü olsun mevcut radyatörlerinizle elde ettiğiniz ısıyı odaya transfer edemezsiniz.

Normalde 100-120 m2 konutlar için 10 kW ısıtma kapasitesi yeterlidir.

Kombi kapasitesinin yüksek olma nedeni kullanma sıcak suyu ihtiyacı için ani ısıtıcı eşanjöre sahip olmalarıdır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı

Geçen sene kombi aldım. Vaillant bu işin en iyilerindendir diye gittim ondan aldım. Eski kombim Termoteknik marka, pek adı sanı duyulmamış bir marka idi. Vaillantın belki yarısından az bir fiya satılıyordu. O da kombi odamızda yerde duruyordu. Montaja gelen usta "bu iki kombinin pek çok parçası ortak" dedi. O an gözüme! birşey kaçtığını farkettim. 

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Viessmann

Vaillant

Buderus

Kombide marka sıralamasıdır.

Yoğuşmalı kombilerin üstünlüğü tartışılmaz tabiiki. AB ülkelerinde sadece yoğuşmalı kombilerin üretim ve kullanımına izin verilmektedir.

Aynı otomobillerde olduğu gibi kombilerin parçaları aynı üreticilerden temin edilmesine rağmen aralarında farklar vardır.

Yoğuşmalı kombiniz dış hava kompanzasyonlu seçilirse - kazan ısısını algıladığı dış hava sıcaklığına göre yapar ve son derece ekonomik çalışır.

Enerji tasarrufu ve konfor için tesisatınızda mutlak surette termostatik vana kullanın.

Mümkünse radyatörlerin dönüşlerini de vanalı olarak yapın. Isı yüklerini dengeli olarak dağıtıp uzaktaki radyatörlerin az ısınmasının önüne geçebilirsiniz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

Ne alırsanız alın premix yoğuşmalı olsun. Çok iyi denilen Vaillant, Buderus gibi yabancı markalar çok yüksek fiyatla satıldığı halde tam yoğuşmalısı Türkiyede yok. Ben de alırken çok araştırdım. ECA veya Baymak olabilir. Avrupa kendi ülkesinde satmadığı malları bizim gibi ğlkelere pazarlıyor. Dikkatli olmakta fayda var.

Yorum bağlantısı
Murat Aydın

seçim bütçeniz ile orantılı.benim şahsi görüşüm yerli malı dd hem parça hem servis hemde özel servis seçenekleri boldur. hepsinin ekonomik ömrü 8-10 yıldır üstü kar.

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

seçim bütçeniz ile orantılı.benim şahsi görüşüm yerli malı dd hem parça hem servis hemde özel servis seçenekleri boldur. hepsinin ekonomik ömrü 8-10 yıldır üstü kar.

Yerli malı diye bir kombi maalesef yok.

Türkiye de üretilen kombilerin sadece saç aksamı yerli olarak üretilmektedir.

Gaz valfleri, hava ve gaz basınç şalterleri, ateşleme grupları, yakma havası fanları, sıcak su eşenjörleri, elektronik kontrol kartları, termostatları ithal ürünlerdir ve ana maliyet bu parçalardır.

Söz konusu parçalar, yerli üreticilerin uygunluk sertifikalarını ve kalite belgelerini  almamaları  veya sertifikasyon konusunda bir çalışma yapmamaları nedeniyle ithal edilmektedir.

Yerli üreticilerin en büyük eksikliği standart kalite sağlamakta zorlanmaları ve ürettikleri malların kalite belgelerini almayışıdır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Yoğuşmasız kombilerin en verimli olduğu sıcaklıklar kaç derecedir? Böyle bir derece bandı var mıdır? 

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Yoğuşmasız kombilerin en verimli olduğu sıcaklıklar kaç derecedir? Böyle bir derece bandı var mıdır? 

Baca kayıpları kombinin en düşük sıcaklığında en az düzeydedir. 

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da yoğuşmasız kombileri 55 0C sıcaklığın altında çalıştırmamaktır.

Bu değerin altında yoğuşma başlar hem verim düşer hem de yoğuşan baca gazları NOxx bileşikleri içerdiği için asidiktir ve çürümeye yol açar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlhan Kol

ben kombi servisi olarak, iç malzemesi sarı, yaz kış konum düğmesi ayrı olan, su basıncı 5barın üzerinde değilse tek eianjörlü kombi tavsiye ederim

çift eianjörlü kombiler tek eianjörlü kombilere göre daha fazla arıza verir. yoğuşmalı kombi ise biraz lüks yüzde 15e varan avantajı var lakin gerek yedek parça olsun gerek bakım masrafları olsun biraz pahalı.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...