İçeriğe Yönlendir

Focus Mk1 - Araç Hareket Halindeyken Kapı Açık Ikaz Işığı Yanıyor

Erkan Kıyak
Çözüme git Osman Erkan tarafından,

Recommended Posts

Erkan Kıyak

Arkadaşlar birkaç gündür araç hareket halindeyken kapı açık ikaz lambası yanıyor, birkaç saniye yanık kaldıktan sonra sönüyor. Bir de bu kapık açık ikaz lambası yanarken "çik" diye röle sesi gibi bir ses duyuyorum. Şoför kapısı açıkken kapı switchini elimle kapattığımda böyle bir ses yok.

Kontrol ettiklerim: Aküye gauge ile birkaç kez baktım 12-13 volt arası çıktı, araç çalışırken baktım şarj 14,5-14,8 arası çıktı. Yani akü ile ilgili değildir diye düşünüyorum.

Çağlar abinin şu konuda http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/195902-focus-2-kapi-aik-lambasi/ verdiği şu linke http://www.otoclubturkiye.com/forum/Kilit-ve-switch-kontrolue-t186297.html ulaşılamıyor nedendir?

Ne olabilir bu ihtiyarın derdi? Ne yapmak gerekir? Bir de bu "switch" kelimesini türkçe nasıl yazarız?

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

abi yakınlarda araca bir şey takıldı mı? harici korna- alarm vs.

bahsettiğin ikazı bir ara havalı korna taktığımda bende yaşamıştım. bi yerde şase yapıyordu galiba. sökünce yapmadı.

gösterge işi ise hız sensörünü değişip denemekte fayda var. diğer türlü gösterge yada ecü sıkıntısı olabilir :(

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak
(düzenlendi)

Çağlar abinin switch testi şuradaymış http://www.fordclubt...switch-kontrol/

Geri görüş kamerası takmıştım, sekiz ay oldu kamerayı takalı bir problem olmamıştı.

Çağlar abinin konusuna bakarak switch kontrolü yaptım, hepsi çalışıyor, yalnız araç test moduna geçtiğinde bagajı kumanda ile açmıyor, test modundan çıktıktan sonra açıyor. Arıza sürekli değil yolda giderken sanki ani manevra ve ivmelenmelerde yapıyor.

tarihinde Erkan Kıyak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

merkezi kilit arızası da olabilir. sürüş sırasında kapılardan açama kapama sesi geliyor mu ?

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

merkezi kilit arızası da olabilir. sürüş sırasında kapılardan açama kapama sesi geliyor mu ?

Hayır gelmiyor.

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak
(düzenlendi)

Yeni bir gelişme; yukarıda kapı ikaz lambası yandığı andaki röle sesinden bahsetmiştim. Bu röle sesi kapı switchleri ile oynandığında gelmiyor sadece sonradan takılan ikinci alarmın kumandasından kapıyı açmaya kalkınca geliyor. Orjinal kumanda ile zaten araç çalışırken bagaj açılamıyor. Şimdi 3 ihtimal kaldı diye düşünüyorum. 1.si bagaj switchi bozuk, 2.si benden önceki sahibinin taktığı alarm ve kumandası bir şekilde bozuldu ve buna neden oluyor, 3.sü içerideki açma düğmesi buna neden oluyor. Yarın önce sonradan takılan ikinci alarmı iptal edip deneyeceğim, düzelmezse içerideki butonun soketini sökeceğim, ikisi de işe yaramazsa bagajı sökeceğim.

Başka fikri olan, şunu da unutma diyen var mı?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

merkezi kilit sistemine ilave edilmiş alarm vs. varsa, işler bayağı karışır

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak
(düzenlendi)

merkezi kilit sistemine ilave edilmiş alarm vs. varsa, işler bayağı karışır

Sabah sonradan takılan alarmın sigortasını sökerek iptal ettim, durum değişmedi, içerdeki bagaj açma butonunun soketini çıkardım yine ara sıra kapı açık ikaz ışığını yakmaya devam etti. Burada dikkatimi çeken şey, araç hareket halindeyken kapı açık ikaz ışığı yandığı esnada bir röle sesi geliyor. Direksiyonun altındaki sigorta kutusunun trimlerini söktüm ve sol iç tarafta birkaç tane röle gördüm, sanırım ses de bu rölelerden birinden geliyor ışık yandığı anda, bu röleler ne işe yarar? Kapı ikaz ışığı veya kilitlerle bir alakası var mı acaba? Bir de araç hareket halindeyken kapı açık ikaz ışığı yandığı esnada tavan lambaları yanmıyor. Nereden başlamak lazım bu arızayı çözmek için?

Yorum bağlantısı
Serdar Akgül

Erhan Bey aynı sorun bende de olmuştu. Hareket halinde iken kapı açık uyarısı veriyor ve kapanıyordu. Hatta araçta alarm olması nedeniyle sürekli gece gündüz alarmı da devreye sokmasına neden oluyordu.Sorun direk üzerindeki o yamuk şeklindeki kapıyı kilitleyen mekanizmadan kaynaklanıyormuş, Plastiğin deforme olması,su sızıntısı gibi nedenle içeride oksitlenme yapmasından kaynaklandığını tespit ettik. Çıkmacıdan sağlam bir tane alarak değiştik sorun kesildi..

Öncelikle o kısımdaki yumuşak plastikte yırtık ve deforme olup olmadığına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. :)

Yorum bağlantısı
Uğur Gül

Bende bi ara alarm taktırmak istedim 2 saat uğraştı adam bulamadı.Gebze gaziantepli kardeşler servisin den elektrikçi geldi oda yapamadı :D dedim bırakın toplattım kaçtım ordan :D Kesin alarm ile alakalıdır.

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Erhan Bey aynı sorun bende de olmuştu. Hareket halinde iken kapı açık uyarısı veriyor ve kapanıyordu. Hatta araçta alarm olması nedeniyle sürekli gece gündüz alarmı da devreye sokmasına neden oluyordu.Sorun direk üzerindeki o yamuk şeklindeki kapıyı kilitleyen mekanizmadan kaynaklanıyormuş, Plastiğin deforme olması,su sızıntısı gibi nedenle içeride oksitlenme yapmasından kaynaklandığını tespit ettik. Çıkmacıdan sağlam bir tane alarak değiştik sorun kesildi..

Öncelikle o kısımdaki yumuşak plastikte yırtık ve deforme olup olmadığına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. :)

Kapı direği üzerindeki kapı switchinden bahsediyorsunuz değil mi? Aşağıdaki fotodaki switchten?

2nu2d5j.jpg

Yorum bağlantısı
Serdar Akgül

Evet Erhan hocam aynen o parça. Bende resmini çekecektim siz yollamışsınız. Bendeki o parça deforme olmuştu, Kapı açık uyarısı vermeye başladığında,( Özellikle yağmur yağdığında ve kısın) tesadüf eseri şoför kapısını kendime doğru kapatma yönünde kastırdığımda ikaz duruyor bıraktığımda tekrar ikaz vermesi sonucu arızalı kapıyı tespit ettim. Oradaki plastik siyah aksamda küçük yırtık ve çatlaklar vardı. Değiştikten sonra sorun kalmadı..

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Evet Erhan hocam aynen o parça. Bende resmini çekecektim siz yollamışsınız. Bendeki o parça deforme olmuştu, Kapı açık uyarısı vermeye başladığında,( Özellikle yağmur yağdığında ve kısın) tesadüf eseri şoför kapısını kendime doğru kapatma yönünde kastırdığımda ikaz duruyor bıraktığımda tekrar ikaz vermesi sonucu arızalı kapıyı tespit ettim. Oradaki plastik siyah aksamda küçük yırtık ve çatlaklar vardı. Değiştikten sonra sorun kalmadı..

Teşekkür ederim Serdar hocam, birşey daha soracağım. Hatırlıyor musunuz araç hareket halindeyken kapı açık lambasını yaktığında tavan lambaları da yanıyor muydu? Benim aracımın tavan lambaları kapı açık uyarısına rağmen yanmıyor araç hareket halindeyken bu sorun oluştuğunda.

Yorum bağlantısı
Serdar Akgül

Yanmıyordu hocam hatırladığım kadarıyla..

Dikkat etmemişte olabilirim. ..

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

bir tavsiye de kapılara giden koblo demetinin yuvarlak soketlerine bak abi. Oksitlenme vs var mı? Araç yıkarken bazı yıkamacılar kapı içine de su vuruyor. Röle sesi ise röle arızasından da olabilir. sigorta panelinin üstündeki rölelerden biri merkezi kilidin miydi hatırlayamadım bakmak lazım

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sigortayı sökünce, sonradan takılmış olan sistem hala devrede sadece elektrik bağlantısı iptal edilmiş oluyor, kontrol de aynı masraf yenisi de aynı masraf, bence yeni bir aksesuar alarm sistemi taktırın.

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Switchlerde problem yok, hatta birini kontrol edeceğim diye bozdum :( iptal ettim geçici olarak. Kapı ışığı yandığı anda gelen röle sesi aşağıdaki iç sigorta kutusun (kapağı açınca görünmüyor, trimleri sökünce görülüyor) üzerindeki rölelerden birinden geliyor. Bu fotoğraftaki röleler ne işe yarıyor acaba?

57596d1230343935-2006-mustang-gt-valentine-1-hardwire-installation-07-add-circuit.jpg

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

önünden çıkartılan kapağın arka yüzünde yazar, ezbere bilinmez pek, o sigorta kutusundan çıkan kablo ne için?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

önünden çıkartılan kapağın arka yüzünde yazar, ezbere bilinmez pek, o sigorta kutusundan çıkan kablo ne için?

Abi bu foto alıntı, fakat benim aracımda da sigortanın birinden çıkan bir kablo var ama ne olduğunu bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Gökhun Batur

Aynı şey eski aracım 206hdi ile başıma geldiğinde arama tarama derken özel servis beyin ve çift kit'in bir tanesinin arızalı olduğunu ve 3000lirayı geçen bir yara açacağını söyleyince; zaten memnun olmadığım pug'umu satmaya karar vermiştim. İnşallah benzer durumla karşılaşmazsınız. :nazar:

Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak

Bir haftadır hız göstergesinin aniden fırlama ve araç hareket halindeyken kısa süreliğine kapı açık ikaz ışığı yanma sorunu vardı. Ayrıca son birkaç gündür alt devirlerde gaz yememe gibi problemler olmaya başlamıştı. Hız sensörünü değiştirdik hız göstergesinin aniden fırlama sorunu çözülmedi, şoför kapı kilit sensörünü değiştirdik, bagaj da dahil olmak üzere tüm kapılardaki sensörleri kontrol ettik sensörlerde sorun yoktu fakat hala kısa süreliğine kapı açık ikaz ışığı yanma problemi devam ediyordu.

Sanırım tüm bu sorunları çözdük. Şöyle ki; ilk olarak aracın alt devirlerde silkeleme problemini çözmek için buji, buji kablosu ve bobini değiştirdik, aracın silkeleme problemi ortadan kalktığı gibi diğer sorunların da kaybolduğunu gördük. Buji, buji kablosu ve bobin değişiminden sonra hız sensörü ve kapı açık ikaz ışığı sorunu tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için tümseklerden atladık, çukurlara girdik, ani hızlanma ve frenlemeler yaptık hiçbirinde bu problemler tekrarlanmadı. Gösterge panelindeki bu sorunların arızalı bobin ve buji kablosunun araçta yaratabileceği dengesiz elektrik akımlarından kaynaklanmış olabileceğini düşündük. Umarım bu düşüncemiz doğru çıkar ve tekrar aynı sorunları yaşamayız. Bu tarz problemleri olanlar bu ihtimali de göz önünde bulundurabilirler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...