Özcan Erdoğan 4 Ocak 2013 Paylaş 4 Ocak 2013 Herkese Merhaba... El frenimi indirdiğim halde takılı kalıp arka balata ısınınca başgösteren sorunum: arka fren merkezi el freni çekilince el frenini indirdikten sonra da kendini geri bırakmıyor. Arka fren merkezi tamir edilebiliyor mu? Ankara da bu işi kime yaptırabiliriz ( usta tavsiyesi ) Değiştirmek gerekiyorsa parça bulunabilir mi? Şimdiden teşekkürler. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 4 Ocak 2013 Paylaş 4 Ocak 2013 Tam anlamadım sorunu ama sizin sıkıntınız el freni telinde veya arka kampanalarda galiba.Pek fren merkezi ile bağlantı kuramadım. Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 4 Ocak 2013 Yazar Paylaş 4 Ocak 2013 Balataların bağlandığı el freni telinin çektiği yaylı yer. çekilince yayın tekrar düzeltmesi gerekiyor ama sıkışıp kalıyor yay çekemiyor. Umarım anlatabilmişimdir. Araçlar ve tamir konusunda iyi değilim Yorum bağlantısı
Tahir İlter 4 Ocak 2013 Paylaş 4 Ocak 2013 Sizin sıkıntınız fren merkezinde değil kampanada. Havalar soğuk el frenini çekik bıraktı iseniz arka balatalar kampanaya yapışmış olabilir soğuktan. Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 4 Ocak 2013 Yazar Paylaş 4 Ocak 2013 Tahir bey arabayı lifte kaldırıp baktırdım. El frenini çektiğinde fren teli sistemi çekiyor bıraktığında ise yerine getiren yay sistemi çekemiyor. Böylece el freni çekik gibi kalıyor. Kampana ve ya fren merkezi diye anlatamadım Kırmızı bölüm diyeyim. O merkeze hem fren hidrolik hortumu giriyor hemde el freni telinin bağlı olduğu yer var. El frenini bıraktığında yay'ın sistemi kendine çekmesi gerekiyor. Sanırım sıkışmış ve ya bozulmuş çekmiyor. Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 4 Ocak 2013 Yazar Paylaş 4 Ocak 2013 Aracımı değiştirdikten sonra düzeltme yapmamışım. 2002 model bir mondeo aldım onun için bu konuyu yanlış başlık altında açmışım özür dilerim. mondeo3 bölümünde yeni başlık açtım. Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 4 Ocak 2013 Paylaş 4 Ocak 2013 (düzenlendi) Sizin sorunuzun bir benzerini ben de yaşadım, şöyle ki, el freni kolunda boşluk vardı, kafa yormayım, gidip serviste yaptırayım dedim. Oradaki mankafa teknisyen (tabii ki değil, olsa olsa tekniks.. olabilir), hatanın fren merkezinden kaynaklandığını, fren merkezinin mutlak surette değişmesi gerektiğini, bunun da, ellerinde olmamakla beraber getirttikleri zaman 1100 TL cıvarında olduğunu olduğunu bildirdiler. Fren merkezinin halatı çekmediğini, boşluğun bundan kaynaklandığını söylediler. Biri tezini ortaya koyuyor, onun üstündeki muhteremler de onu bozmuyor, onu destekliyor. Neyse, ben karşı çıktım, sorunu kendim çözeceğim deyip çıktım geldim. El freni kolundaki boşluğun sebebini bulup onardım. Ortak olduğumuz konuya gelince; evet, fren merkezinde bir sıkışma vardı, el freni halatı sol arka fren merkezinde çalışmıyordu. orası daima kilitli kalıyordu. Teşhisim, el freni mekanizmasında korozyon nedeniyle bir sıkışma olabileceği idi. Geçtim arabanın altına, el freni halatının bağlı olduğu parçanın içeriyle bağlantılı kısmına WD40 sıktım, sonra bir levye yardımıyla 5-6 cm boyundaki o parçayı ileri-geri hareket ettirmek suretiyle alıştırdım. ilk başlangıçta hiç çözülmeyecekmiş gibi, sertti. Bir süre sonra sistem gevşedi. Şimdi sorun ortadan kalktı. sürtme yok, kilitlenme yok. El frenini çekiyorum, kilitliyor, kolu indiriyorum, disk serbest kalıyor. 4 Ocak 2013 tarihinde Celalettin Süğürtin tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 5 Ocak 2013 Paylaş 5 Ocak 2013 Herkese Merhaba... El frenimi indirdiğim halde takılı kalıp arka balata ısınınca başgösteren sorunum: arka fren merkezi el freni çekilince el frenini indirdikten sonra da kendini geri bırakmıyor. Arka fren merkezi tamir edilebiliyor mu? Ankara da bu işi kime yaptırabiliriz ( usta tavsiyesi ) Değiştirmek gerekiyorsa parça bulunabilir mi? Şimdiden teşekkürler. Pistonlar sıkışmışta olabilir.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Ocak 2013 Paylaş 5 Ocak 2013 O kasada, kuvvetle muhtemel el fren tel mekanizması, parça bulunur, çok ucuz değildir ama Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 6 Ocak 2013 Yazar Paylaş 6 Ocak 2013 Celalettin bey bende tam dediğiniz işlemi yaptım. WD-40 sıkıp ileri geri hareket ettirerek mekanizmayı gevşetmeyi denedim. ilk başta gevşedi fakat sonra tekrar sertleşti. servise gitmedim. internette yaptığım araştırmada şöyle bir parça gördüm. Tam olarak benim aradığım parçamı bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı ? http://www.yedekparcaford.com/?urun-9808-MONDEO-2001-2007-ARKA-DiSK-FREN-KALiPER-TAMiR-TAKIMI---iTHAL.html Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 6 Ocak 2013 Paylaş 6 Ocak 2013 Celalettin bey bende tam dediğiniz işlemi yaptım. WD-40 sıkıp ileri geri hareket ettirerek mekanizmayı gevşetmeyi denedim. ilk başta gevşedi fakat sonra tekrar sertleşti. servise gitmedim. internette yaptığım araştırmada şöyle bir parça gördüm. Tam olarak benim aradığım parçamı bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı ? http://www.yedekparc...MI---iTHAL.html bu parça sizin arcın parçası ancak sorununuzun çözümü olmayabilir. merkezin sökülerek yada sökülmeden el fren mekanizmasının temizlenerek normal çalışır vaziyete getirilmesi gerekiyor. bu parça frene bastıgınızda merkez sıkışma yapıyorsa çözüm olabilir. Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 6 Ocak 2013 Yazar Paylaş 6 Ocak 2013 Sizin sorunuzun bir benzerini ben de yaşadım, şöyle ki, el freni kolunda boşluk vardı, kafa yormayım, gidip serviste yaptırayım dedim. Oradaki mankafa teknisyen (tabii ki değil, olsa olsa tekniks.. olabilir), hatanın fren merkezinden kaynaklandığını, fren merkezinin mutlak surette değişmesi gerektiğini, bunun da, ellerinde olmamakla beraber getirttikleri zaman 1100 TL cıvarında olduğunu olduğunu bildirdiler. Fren merkezinin halatı çekmediğini, boşluğun bundan kaynaklandığını söylediler. Biri tezini ortaya koyuyor, onun üstündeki muhteremler de onu bozmuyor, onu destekliyor. Neyse, ben karşı çıktım, sorunu kendim çözeceğim deyip çıktım geldim. El freni kolundaki boşluğun sebebini bulup onardım. Ortak olduğumuz konuya gelince; evet, fren merkezinde bir sıkışma vardı, el freni halatı sol arka fren merkezinde çalışmıyordu. orası daima kilitli kalıyordu. Teşhisim, el freni mekanizmasında korozyon nedeniyle bir sıkışma olabileceği idi. Geçtim arabanın altına, el freni halatının bağlı olduğu parçanın içeriyle bağlantılı kısmına WD40 sıktım, sonra bir levye yardımıyla 5-6 cm boyundaki o parçayı ileri-geri hareket ettirmek suretiyle alıştırdım. ilk başlangıçta hiç çözülmeyecekmiş gibi, sertti. Bir süre sonra sistem gevşedi. Şimdi sorun ortadan kalktı. sürtme yok, kilitlenme yok. El frenini çekiyorum, kilitliyor, kolu indiriyorum, disk serbest kalıyor. AYNI PROBLEM (( Yok frene bastığımda merkez normal çalışıyor tek sıkıntı el frenini çektiğimde yayın çekmemesi ve dolayısıyla takılı kalması. WD -40 ile biraz daha uğraşsam olabilirmi acaba .. O kasada, kuvvetle muhtemel el fren tel mekanizması, parça bulunur, çok ucuz değildir ama çıkma parça ilanı buldum fakat pazar günü diye aramadım yarın arayacağım bakalım ne kadar isteyecekler? Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 6 Ocak 2013 Paylaş 6 Ocak 2013 Çıkmayla falan uğraşmanıza gerek yok. Yukarıda anlattığım işlemi yaparsanız sorun ortadan kalkar yüzde 90. Rahat çalışabilmek için tekeri çıkarıyorsunuz, WD 40 sıkıyorsunuz, sonra levye alıyorsunuz, destek alabilmek için ucunu yukarılarda bir yerlere takıyorsunuz, arkadan-öne, sonra önden arkaya doğru hareket ettiriyorsunuz, bir kaç kez yapınca da alışıyor. Kar yağan yerlerde karın çözülmesi için yollar tuzlanır, siz o tuzlu yoldan gidip gelirken tuzlu su mekanizmanın içine girer. Tuz kuruduğu zaman mekanizma kilitlenir hele bir de, balata yapışacak diye el frenini çekmeme alışkanlığını düşünürseniz. Tuz, çok güçlü bir sıkıştırıcı maddedir. Gevşememesini istediğiniz bir cıvatayı tuzlu suya batırıp sıkarsanız, vida dişlerindeki su buharlaşıp tuz tek başına kalır, kuruduğu için hacmi genişler ve vidayı sıkıştırır. Muhtemelen aracınızın el freni kolunda da bir boşluk vardır. Onun da çıkmasını falan almaya kalkışmanıza gerek yok, çözüm çok basit. Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 6 Ocak 2013 Yazar Paylaş 6 Ocak 2013 Çıkmayla falan uğraşmanıza gerek yok. Yukarıda anlattığım işlemi yaparsanız sorun ortadan kalkar yüzde 90. Rahat çalışabilmek için tekeri çıkarıyorsunuz, WD 40 sıkıyorsunuz, sonra levye alıyorsunuz, destek alabilmek için ucunu yukarılarda bir yerlere takıyorsunuz, arkadan-öne, sonra önden arkaya doğru hareket ettiriyorsunuz, bir kaç kez yapınca da alışıyor. Kar yağan yerlerde karın çözülmesi için yollar tuzlanır, siz o tuzlu yoldan gidip gelirken tuzlu su mekanizmanın içine girer. Tuz kuruduğu zaman mekanizma kilitlenir hele bir de, balata yapışacak diye el frenini çekmeme alışkanlığını düşünürseniz. Tuz, çok güçlü bir sıkıştırıcı maddedir. Gevşememesini istediğiniz bir cıvatayı tuzlu suya batırıp sıkarsanız, vida dişlerindeki su buharlaşıp tuz tek başına kalır, kuruduğu için hacmi genişler ve vidayı sıkıştırır. Muhtemelen aracınızın el freni kolunda da bir boşluk vardır. Onun da çıkmasını falan almaya kalkışmanıza gerek yok, çözüm çok basit. Şu an itibariyle el frenini kullanamıyorum çünkü bırakmıyor dediğiniz WD-40 ile temizleme ve alıştırma işlemini deneyeceğim. Ya kaliper deki tuz'u temizleyeceğim ya da çok tuzlu bir hesap ödeyeceğim Tabi aracın lifte kalkması gerektiği için yarın sanayiye ustama gideceğim. Umarım WD-40 Mucizesi bende de işe yarar Tam anlamadım sorunu ama sizin sıkıntınız el freni telinde veya arka kampanalarda galiba.Pek fren merkezi ile bağlantı kuramadım. Tahir Hocam araştırırken gördüm ki benim kırmızı boyalı yer falan diye bahsettiğim yer Kaliper miş El freninden gelen tel bu kaliper üzerindeki mandalı çekiyor. El frenini indirdiğimizde de üzerinde bulunan yay tekrar sistemi boşa alıyor. Benim arabamda bu sistem sıkıştığı için çalışmıyor. Celalettin bey'in tavsiyesi ile WD-40 ile temizleme ve alıştırma yapmaya çalışacağım umarım işe yarar. sıfırına ulaşamadım ama çıkmasına 350 TL diyorlar Yorum bağlantısı
Tahir İlter 6 Ocak 2013 Paylaş 6 Ocak 2013 Ucuzdan pahalıya gitmekte fayda var.Şuan için en uygun yol Celalettin beyin tavsiye ettiği yöntem görünüyor ve mantıklı da deneyin bence faydasını göreceksiniz. 1 Yorum bağlantısı
Özcan Erdoğan 8 Ocak 2013 Yazar Paylaş 8 Ocak 2013 WD-40 ile korozyonu giderecek açma çalışmasını yaptım. şimdilik sıkıntı giderildi. Bu arada el frenim bozuk diye el frenini kullanmamak doğru bir tercih değilmiş. Sıkışıklık kullanmadıkça daha çok artmış. Umarım tekrarlamaz. İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 1 Yorum bağlantısı
Osman beydili 6 Nisan 2016 Paylaş 6 Nisan 2016 Arkadaşlar bende aynı sorunu yaşadım ve söke taka uğraşa uğraşa bu işin bir kaç tane farklı sebeplerle ilgili olduğunu tecrübe edindim. 1- arka fren merkezi kaliper içindeki frene basınca yada el frenini çekince ileri hareket ederek fren balatalarını sıkıştıran piston, zamanla paslanma yada pislikten dolayı ana gövdedeki yuvasında sıkışma yapıyor buda fren yapıyormuşcasına balataları sıkıyor, bunun kaliperin sökülerek güzelce temizlenmesi gerekiyor ve sonrasında gövde üzerindeki el freni telinin hareket ettirdiği yeri gres yağı ile doldurmalıki tekrar pastan ve pislikten etkilenmesin. 2- fren merkez kaliperinin disk üzerinden iki somun sökülerek ayrıldığı nokta vardır. Hatta fren merkez kaliperi diske takılı olduğu esnada frene basıldığında içe dışa hareket ettiği yer, üzerinde lastik körük vardır, işte burasıda zamanla pastan ve kirden tortulaşarak frene basıldığında yada el freni çekildiğinde pas ve kirden dolayı ileri geri hareketini tam yapamıyor ve sıkışıyor, buranında güzelce açılarak temizlenmesi, yağlanması ve güzel işler hale getirilmesi gerekiyor. 3- 1 nolu işlemi anlatırken unuttuğum bir şey var, oda kaliper içindeki piston sökülüp temizleme esnasında, piton üzerinde ve kaliper içerisinde oring denilen lastik contalar var, bunlarda frene basıldığında hidroliğin zızmasını önleyerek basınç oluşturmasını sağlar, bu lastiklerinde kontrol edilmesi lazım deforme olmuşlarsa sıkışmaya sebep olur yada çatlak kopuk olursa hidrolık sızıntısına sebebp olur. 4- fren merkezi kaliperinin üzerinde el frenini çektiğinizde germe bırakma hareketini yapan, el freni telinin bağlı olduğu kol üzerinde el frenini bıraktığınızda kolu yerine dönmesini sağlayan yay vardır, bu yayda zamanla ısınma soğuma ve zaman faktöründen dolayı gerginlik görevini tam yerine getirememekte ve bununla birlikte el freni tellerinizinde zamanla kirlilikten ve zaman aşımından dolayı eskimesi ile rakat hareket edememesinden dolayı, bahsettiğim yayın çekme gücüde el freni tellerinin güzel çalışmasını engelleyerek sıkışmalara sebep olmaktadır. Bu yay, sanayide yaycılara yaptırılabilir, ben çözümü şöyle yaptım, telin çektiği kol ile tel stopu arasına ittirme yayı alıp monte ttim işimi gördü. 5-nadiren buda zayıf olmakla birlikte kontrol edilmesinde fayda olan sebepte, fren balatalarının sıktığı, fren diskinde kontrol edilmesi lazım, fren diskinin yamuk olmasıda sıkışmalara sebep olmaktadır. Arkadaşlar ben tamirci değilim ama kendi arabamı mümkün olduğunca sanayiye götürmem. Kendim uğraşırım araştırırım söker takarım ve biraz zaman harcarım belki ama kendim yapmaya çalışırım. Elbetteki herkesin bunu yapacak zamanı ve ilgisi olmayabilir eyvallah, ama şunu anladımki sanayi ustaları ve servislerin işi şu kusura bakmasınlar, işlerini sevmiyorlar ve öğrenmiyorlar, şunu değiştirmemiz lazım diyorlar değiştiriyorsun işin hallolmayıp tekrar gittiğinde, abi şunuda değiştirmemiz lazım diyorlar, yine hallaomayınca aaaa şunuda aaaa bunuda diyorlar. O yüzden işin aslında zaman zaman hareketli sistemlerde zaman zaman temizlik yapıp yağlama yapmak çoğu mekanik arizayı halleder, ve bunu ya kendiniz, kendiniz yapamıyorsanız bunu yapabilecek ustaları bulmanız önemli. Aslında işlem basit temizle yağla, bozuk olan parçayı değiştir. Denem yanılmaya gerek yok. Yanlış yönlendirmelerden dolayı binlerce liralık masraflarada gerek yok aslında. Her işin bir acemiliği var bende bu sitesin acemisiyim yeni abone oldum, buraya mesaj yazmayı bile yeni öğrendim, hatta foto yüklemeyi öğrenemedim, öğrenseydim resimleride çekmiştim resimli anlatacaktım. Neyse anlaşılır olmuştur umarım. Herkese kolay gelsin. 1 Yorum bağlantısı
İlker ERDOĞAN 30 Aralık 2019 Paylaş 30 Aralık 2019 Merhaba arkadaşlar mondeo aracımın sağ arka fren merkezinde sorun vardı, el freni çektiğimde sol tutuyor ancak sağ yarım tutuyordu. çıkma parça araştırması yaparken bir satışı istanbulda tamir atölyesi tavsiye etti, parçayı nevşehirde söktürüp kargo ile gönderdim, parça tamir edilmiş ve sorunsuz şekilde geldi, fren merkezi sorunu yaşayan arkadaşlar, Gap Fren Servisi, Sanko Sanayi sitesi b2 blok no 66 Esentepe sultangazi Istanbul +90 535 244 17 82 osman ustaya ulaşabilirler. 1 Yorum bağlantısı
Halil ibrahim Oruc 2 Ocak 2020 Paylaş 2 Ocak 2020 burada ayni kitlenme sorunu var ve cozum icin mutlaka guzel temizlik guzel bir gres ve conta onarim kiti gerekiyor haftasonu arka balatalari degistirdim dedim acmisken kaliperleri boyayayim secimim metalik gumus oldu her neyse herseyi hallettim bi tarafi taktim test edeyim derken frene pompalayip biraktim bi kac kez tutup tutmadigini gormek icin gayet guzeldi lastigide takip obur tarafa gectim bi de bakim ne goreyim o kaliperide bosa aldigimi unutmustum piston disari firlamis aha dedim ne yaptim ben. koruyucu contadan geciremedim pistonu ve cikarirken yirtildi cunku cevresindeki conta ici demir bir yapiya sahip ve gidip kaliper tamir kiti aldim ama iyikide sokmusum cunku piston icerisindeki boncuklu rondele ters takilmis daha once islem gormus olmali. icerisinde 3 adet conta mevcut bunlar basinci korumak icin ve el freni cekildiginde piston kendini 3-5mm kadar disari itiyor burada cok hassas bir basinc olmali ve bu yuzden piston icindeki kucuk contasi ile beraber degismesi gerekiyor. arabayi 5dk kadar sehir ici el freni cekik bir sekilde dolastim balata fren rodaj suresini cabuk atlamak icin sakin daha fazla denemeyin ates cikacak gibi yaniyordu:) Yorum bağlantısı
Recommended Posts