İçeriğe Yönlendir

Cmax 1,6 Benzinli 125Ps Motorda Rölantide Ses Ve Titreme


Fatih Demiray

Recommended Posts

Fatih Demiray

Merhaba,

Cmax 1,6 benzinli Trend 125ps aracımı 7 Kasım 2012 tarihinde teslim aldım. Aldığım günden itibaren aşağıda bahsedeceğim iki problemi farkettim.

  1. Rolanti sırasında 900-950 d/d arasında (inilti gibi) bir tür sürtünme sesi geliyor. Sessiz bir ortamda araç içindeyken duyulmakta. Sağ ön tarafta motordan geldiği şüphesi ile kaputu açtım ve dinledim. Kayışın olduğu taraftan geldiği net anlaşılıyor. İlginç olarak daha düşük ve yüksek devirlerde ses kesiliyor. Başka devirlerde bu ses yok. Sürüş sırasında ve yükte bu sesi almıyorum.
  2. Rölantide iken 1300 d/d civarıda araçta fazlaca titreme olmakta. Gaza basarken de çekerken de 1300 d/d geçerken bu titremeyi hissediyorum. Motoru bu devirde sabit tuttuğumda titreme sürekli var. Titremenin max olduğu bir nokta var. Sürüş sırasında ve yükte bu titremeyi hiç hissetmedim.

Yukarıda bahsettiğim problemlerle ilgili olarak aynı işyerinden 3 mühendis ve 2 teknisyen arkadaşa ayrı ayrı ve farklı zamanlarda tecrübe ettirdim. Başlangıçta farketmediler, ancak sonrasında çok belirgin olduğunu belirttiler. Hiçbiri normal karşılamadı.

Ses ölçüm mühendisi bir arkadaşım ile Straboskop cihazı kullanarak motor çalışırken kayışı inceledik. Aşağı bölgede bir civatada(?) hafif olarak eksenden kaçık bir haraket gördük, ama tasarım gereği de olabilir. Genel olarak straboskop ile anormal bir durum gözlemlemedik diyebilirim. Ama görüntü ve sesi videoya çektim. İncelenmesi için Ford'a göndereceğim.

Klima açık/kapalı farklı kombinasyonları denedim. Ses ve titreme ile ilişki göremedim. Ses varken, yokken, farklı devirlerde klima ve fanı çalıştırdım. Etkileşmedi.

Servis ile ilgili olarak: Aracı bir gün önce akşamdan servise götürüp bıraktım. Ertesi sabah motor soğuk iken dinleme testi yaptık. Başlangıçta 1500-1700d/d devirde olan motor, ısındıkça deviri düştü ve bahsettiğim 900 d/d civarında sözkonusu ses belirginleşti. 900 d/d altında ise ses yok. Sesi yaratmak için gaz pedalına hassas basmak gerekti. Beraber incelediğimiz teknisyen de farketti, ama bu durumun problem olmadığını belirtti. Zira daha önce konuyu servise bildirmiştim. Garajlarındaki tüm benzinli Cmax'lar dinlemişler, aynı sesin olduğunu belirttiler. Serviste daha önce hiç çalıştırılmamış (fabrika çıkışı:standby durumunda?) iki aracı ilk olarak beraber çalıştırdık. Her iki araçta da 900 d/d civarında aynı sese tanık oldum. Titreme de benzer şekildeydi ama farklı şiddetteydi. Birinde aynı şiddette titreme vardı, diğerinde biraz daha azdı. Az olanda gaza basınca farklı bir tırlama (fffırr gibi :) ) sesine de tanık oldum, ama yorum yapmadım.

Söz konusu sesin zamanla azalacağını belirttiler. Kayışın yeni olmasının buna bir neden olduğunu söylediler. Farklı problemlere neden olabileceği endişesi ile, ve probleme net bir tanı konamadığı için kayışın sökülmesi vb. bir müdahaleye karşı oldum. Zaten servis de bu konuda ikna etmek için hiç zorlamadı. Belki bir süre sonra, sökmeden kayış üzerinde iz vs kontrolü iyi olur. Aklımda.

Genel olarak servisin yaklaşımından memnun kaldım, ama sanırım tasarımsal bir durum ve onların da kesin bir teşhis koyması zor.

Biraz uzun oldu; ama paylaşmak istedim. Benzer bir ses ve titremeyi tecrübe eden ve farklı bulguları olanlar var mıdır? Yorum ve düşüncelerinizi bilmek isterim.

Bilgi için, genelde araçtan çok memnunum.

Saygılarımla,

Fatih Demiray

Yorum bağlantısı
Mustafa Uz

Fatih bey satırlarınızı okudukça 3 gece öncesi yaşadığım olay gözümün önüne geldi. Şu anda aracım 590 Km'de. Sanırım bu 450-500 Km arasında idi 3 gün öncesi. Gece saat 3 sularında aracın park yerini değiştirmem icap etti. Hava sıcaklığı -8 derece idi. Ayrıca benim aracım dizel. Aracı çalıştırma esnasında kayış sesine benzer anormal bir ses duydum. Rolantide kayboldu. Aracı hareket ettirmek için debriyajdan ayağımı kaldırırken, daha kavrama noktasına gelmeden yaklaşık 5 sn. boyunca bu kayış sesine benzer vızıltıyı duydum. Sonra kayboldu. Ben hayırdır inşallah deyip kontağı kapatım ve havanın aşırı soğuk olmasına bağladım bu sesi. Zaten birdaha o sesi duymadım fakat -2 dereceden daha soğuk havaya da denk gelmedim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...