İçeriğe Yönlendir

Otomatik Şanzımanın Sürücüye Etkisi

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

"Otomatik araç kullanan biri iyi bir sürücü olamaz" önermesi ne kadar mantıklıdır ?

Manuel vites, sürücünün dikkatini toplayan, aracın dinamiğini daha iyi anlamaya sevkeden, hızlanma ve yavaşlamayı daha iyi hesaplatan bir etken olabilir mi ?

Otomatik vites, "vites değiştirme" işini sürücünün üstünden alarak yola dikkatini daha fazla vermesini mi sağlıyor? Aynı zamanda yukarıdaki durumları pek düşünmeden aksiyonu araca bırakan bir sürücü olmaya mı sevkediyor ?

Keyif kriterini bir kenara bırakalım. Bu önerme manuel vites kullanan herkesin iyi sürücü olduğu anlamına da gelmiyor.

Trafik kazalarında otomatik/manuel vites istatistiği var mıdır ?

Ne düşünüyorsunuz ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Otomatik vitesi daha güvenli ve daha konforlu buluyorum..

Ancak, yakıt tüketimini olumsuz etkilemesi ve arıza maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle tercih edemiyorum..

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ancak, yakıt tüketimini olumsuz etkilemesi ve arıza maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle tercih edemiyorum..

Neden ?

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun
(düzenlendi)

olsaydı kesinlikle otm. alırdım. ford, dizel otm. seçeneğini kaldırdığı için bunu aldım. 26 yıldan beri araç kullanıyorum, 23 yıl manuel 3 yıl otm. 23 yılda hiç bir zevk almadım manuelden, nasıl alınır bilemiyorum, manuelin zevki otomatikte yok sözünü anlayamıyorum. otomatiktede hangi devirde istersen o devirde vites atabilirsin. arabayı bayıltma ihtimalinde ortadan kalkıyor. hala o 3 yılın tadı damağımda...bir sonraki aracım için yemin etmeyeyim ama, manuel düşünmüyorum. otm. de tüm konsantre yola ve çevreye verilebiliyor. manuelde stres var, yok değiştireyim mi, yok kurtarır mı, 1-2-3-4-5, 5-4-3-2-1 yok boşa al, debriyaj ayrı dert, ayağın ıslak debriyajda beklersen vıjjt kayıyor, hangi birini sayayım, 1 vites fazla atacağım diye 6 vitesli araç bile almadım, bana ters...

tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi
  • Beğen 9
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Otomatik vites normalde sevmiyorum.Gerçi yeni nesil otomatikler oldukça iyi.Bana kalırsa otomatikler güvenli olduğunu düşünmüyorum.Hızlanma olayı biraz daha fazla özellikle rampa inişlerinde sürekli hızlanma eğilimi gösteriyor buda bir risk bana kalırsa.Bence her iki türlü aracın kendisine göre avantaj ve dezavantajları var aslen.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Kendi aracım manuel vitesli, ablamın aracı ise otomatik. Ne zaman ablamın aracını kullansam, aniden duran trafik gibi etkenlere daha geç tepki verdiğimi farkediyorum. Biraz alışkanlıktan biraz da otomatik vitesin verdiği rahatlıktan olduğunu düşünüyorum. Yine de sonraki aracımı otomatik alacağım :)

Yorum bağlantısı
Misafir

tamam haklısın abi ama birde madalyonun öteki tarafı var, sabah trafigi çok yogun, çocugu okula eşim bırakıyor ve 4 km yolu 30- 40 dakikada gidiyoruz, hal böyle olunca, otomatik şanzıman ın maliyetinide kabullenmiş oluyoruz.

olsaydı kesinlikle otm. alırdım. ford, dizel otm. seçeneğini kaldırdığı için bunu aldım. 26 yıldan beri araç kullanıyorum, 23 yıl manuel 3 yıl otm. 23 yılda hiç bir zevk almadım manuelden, manuelin zevki otomatikte yok sözünü anlayamıyorum. otomatiktede hangi devirde istersen o devirde vites atabilirsin. arabayı bayıltma ihtimalinde ortadan kalkıyor. hala o 3 yılın tadı damağımda...bir sonraki aracım için yemin etmeyeyim ama, manuel düşünmüyorum.

e hal böyle olunca, bozulursa yaptırırız deniyor, dimi abi ?

Yorum bağlantısı
Ümit Mavigöz

hafta sonu vw amarok un düzenlediği amarok ile 4/4 lük günler adı altında etkinliğe katıldım güzel keyifli bi gündü aracın teknik özelliklerini vurgulamak için basit parkurlar hazırlamışlar dik rampalar, çamurlu zemin,çapraz çukur vs. bu parkurlarda kullandğım araç otomatik vitesti ve sadece gaz vererek parkurları rahat bir şekilde tamamladım. bugün yine şirket aracım amarok ancak manuel vites, haftasonu sürdügüm parkura benzer yerde aracı kullanmayı denedim sonuç bir çok kez stop ettirdim yani burdan çıkarılacak sonuç göreceli bi kavram bu manuel yada otomatik olayı duruma göre birbirlerinin üstünlükleri var...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Otomatik vites normalde sevmiyorum.Gerçi yeni nesil otomatikler oldukça iyi.Bana kalırsa otomatikler güvenli olduğunu düşünmüyorum.Hızlanma olayı biraz daha fazla özellikle rampa inişlerinde sürekli hızlanma eğilimi gösteriyor buda bir risk bana kalırsa.Bence her iki türlü aracın kendisine göre avantaj ve dezavantajları var aslen.

hasan bayraktarın mondisi jatco, yokuş aşağı gaz kesince şanzıman hız istenmedi şeklinde yorumlayıp hızlanmıyor

Yorum bağlantısı
Akan Belen

hasan bayraktarın mondisi jatco, yokuş aşağı gaz kesince şanzıman hız istenmedi şeklinde yorumlayıp hızlanmıyor

:biggrin: Bizim ki ne alla alla :p

Jatko acayip zaten ben daha yeni yeni çözüyorum.Gazdan ayağını hafif çekiyorsun vites büyütüyor.İnişlerde fren pedalına az ama biraz uzun basıyorsun vites küçültüp komprasöre biniyor falan.Ben genel olarak yazmıştım hızlanma olayını.Yoksa jatko ayrı bir dünya imiş :fiuw:

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun
(düzenlendi)

tamam haklısın abi ama birde madalyonun öteki tarafı var, sabah trafigi çok yogun, çocugu okula eşim bırakıyor ve 4 km yolu 30- 40 dakikada gidiyoruz, hal böyle olunca, otomatik şanzıman ın maliyetinide kabullenmiş oluyoruz.

e hal böyle olunca, bozulursa yaptırırız deniyor, dimi abi ?

valla bir laf var, çok seviyorum, "aslan besleyen yemini suyunu hesap etmez"....forumda az yakma hassasiyetimle bilinirim ama, otm. vites söz konusu olursa gözümü karartırım.

:biggrin: Bizim ki ne alla alla :p

Jatko acayip zaten ben daha yeni yeni çözüyorum.Gazdan ayağını hafif çekiyorsun vites büyütüyor.İnişlerde fren pedalına az ama biraz uzun basıyorsun vites küçültüp komprasöre biniyor falan.Ben genel olarak yazmıştım hızlanma olayını.Yoksa jatko ayrı bir dünya imiş :fiuw:

:D e daha ne o zaman, kralına biniyormuşsun... ;) araç bilgilerinin yanına jtc yaz...

tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
(düzenlendi)

Kendi aracımı alana kadar babamın arabaları hep düz vitesti. 407nin şanzımanı arızalı çıktı 2700 tl harcadım.

Yemişim düz vitesi, otomatik hem daha rahat hemde daha zevkli. Yine alsam otomatik alırım.

İnişlerde hızlanıyor demissiniz, cekiyorum manuele düşüruyorum bir vites aşağı hızlanma falan olmuyor.

Gazı kökledimmi benim diyen şoför den daha iyi vites değiştiriyor. E daha ne olsun.

tarihinde Furkan Avcı tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Neden güvenli ?

Bölünmüş yollar ile risk azalsa da, bir çok sürücü yanlış vitesle sollamaya çıkabiliyor... Yada hem direksiyon çevirip hem silecek çalıştırıp hem de vites değiştirmesi gereken durumlar olabiliyor.. Kalkmayı beceremiyor, geri kaçırıyor, stop ettirip, kavşağın ortasında kalabiliyor..

Bu riskler otomatik viteste yok...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Akan Belen

valla bir laf var, çok seviyorum, "aslan besleyen yemini suyunu hesap etmez"....forumda az yakma hassasiyetimle bilinirim ama, otm. vites söz konusu olursa gözümü karartırım.

:D e daha ne o zaman, kralına biniyormuşsun... ;) araç bilgilerinin yanına jtc yaz...

İşte en büyük sıkıntı burda.Sesleniyorum yönetici,mod beylere.Ben aracımın bilgilerini girerken hata veriyor.Daha fazla karakter yazamazsınız dite ama millete bakıyorum destan yazıyor.Bana mı garezi var forumun :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Kendi aracımı alana kadar babamın arabaları hep düz vitesti. 407nin şanzımanı arızalı çıktı 2700 tl harcadım.

Yemişim düz vitesi, otomatik hem daha rahat hemde daha zevkli. Yine alsam otomatik alırım.

İnişlerde hızlanıyor demissiniz, cekiyorum manuele düşüruyorum bir vites aşağı hızlanma falan olmuyor.

Gazı kökledimmi benim diyen şoför den daha iyi vites değiştiriyor. E daha ne olsun.

budur, bir de pejo 308 in otomatiği manuelinden az yakıyor :biggrin:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yasir Uslan

Bütün cevapların başında Bence yazdığını düşünerek okuyun :)

"Otomatik araç kullanan biri iyi bir sürücü olamaz" önermesi ne kadar mantıklıdır ?

-Hiç mantıklı değildir.

Manuel vites, sürücünün dikkatini toplayan, aracın dinamiğini daha iyi anlamaya sevkeden, hızlanma ve yavaşlamayı daha iyi hesaplatan bir etken olabilir mi ?

-Olamaz.

Otomatik vites, "vites değiştirme" işini sürücünün üstünden alarak yola dikkatini daha fazla vermesini mi sağlıyor?

-Evet

Aynı zamanda yukarıdaki durumları pek düşünmeden aksiyonu araca bırakan bir sürücü olmaya mı sevkediyor ?

-İtiraz ediyorum soru yönlendirme yapıyor

Keyif kriterini bir kenara bırakalım. Bu önerme manuel vites kullanan herkesin iyi sürücü olduğu anlamına da gelmiyor.

-Katılıyorum

Trafik kazalarında otomatik/manuel vites istatistiği var mıdır ?

-Bilmiyorum

Ekleme :

Büyük şehirlerde otomatik vites ihtiyaçtır, gerekliliktir.

Benim verdiğim gaz miktarıyla hiçbir otomatik vites normal devirlerde vites yükseltmediği için otomatiklere alışamadım, gaza çok basıyormuşum. Tiguan'ı kendi isteğiyle manuel aldıran bir yengem var mesela, niye diye sorunca otomatiğine alışamadım dedi.

Siz alışamamışsınızdır. Ben 2000 deviri görmeden 120 km'ye kadar çıkıyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Yorum yapanlarda sadece Akanı gördüm otomatik kullanıcısı oda yeni.

Ben hiç otomatik aklımda yoktu. Hatta kullananlara çoklaf söylerdim. Bu sefer zorunlu olarak aracı otomatik aldım.

Otomatik kullanmak öyle göründüğü gibi kolay zannederdim. Ancak kullandıkça aslında Mehmet Özyürek abimin dediği gibi nerede ne yapacağını bilmek gerekiyor. Yoksa çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Gerçekten konforlu. Araca alıştıktan sonra şanzımanın tepkisini bildikten sonra elinizle yaptığınız hareketleri ayağınızla yapabiliyorsunuz. Otomatik aldım diye alf söyleyen arkadaşlar aracı kullandıktan sonra okuldaki otomatik araç sayısı çoğaldı ve alanlar çok memnun.

Yakıt arttırdığı doğru. Ancak her güzelliğin bir bedeli var. Rahatlığına diyecek birşey yok. Çok yoğun trafiklerde ciddi rahatlık.

Yeni başlayan biri için düz vites biraz sıkıntıdır, bu da tehlike anlamına gelmektedir, fakat alıştıktan sonra düz vites eğlenceli geliyor.... Otomatik vites avantajı bayanlarda daha iyi, büyük çoğunluğu aşırı panik, araç kullanmak biraz sakinlik istiyor. Şunu da belirtiyim bir sonraki aracım otomatik vites olacak :yes: İlk aracım dizel bir Fiesta, öncesinde hiç araç kullanmadım ... :blush:

Bayanlarda demeyelimde acemilerde daha tehlikeli. Şayet sürücü panik yaparsa gaza yüklendiğinde hiç durma şansı yok. Ancak Manuelde debraj faktörü bir nebze aracın stop etmesini sağlayabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

manuel: tasrımı bitmeden önce fabrika içinde sağa sola gitsin diye yapmışlar, kazara satışa gitmiş gibi :D

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Misafir

Ya jatko olmasına gerek yok abi.

otomatiğinde belli kuralları var.

Düz viteste 5.vitese at arabayı in yokuş aşağı bakalım,Nolacak oda hızlanacak dimi?

Otomatikte öyle.

O/D yapacaksın,yada vitesi 2ye alacaksın.

Çokmu dik Al 1'e.

Otomatikte adam boşuna koymamış 1 2 3 d n r :D

Ankarada 14 15 km'yi 1saatte gidiyorum :) Gelde düz al? :D

Yok abi sol ayağım sağlam kalsın :)

Yorum yapanlarda sadece Akanı gördüm otomatik kullanıcısı oda yeni.

Ben hiç otomatik aklımda yoktu. Hatta kullananlara çoklaf söylerdim. Bu sefer zorunlu olarak aracı otomatik aldım.

Otomatik kullanmak öyle göründüğü gibi kolay zannederdim. Ancak kullandıkça aslında Mehmet Özyürek abimin dediği gibi nerede ne yapacağını bilmek gerekiyor. Yoksa çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Gerçekten konforlu. Araca alıştıktan sonra şanzımanın tepkisini bildikten sonra elinizle yaptığınız hareketleri ayağınızla yapabiliyorsunuz. Otomatik aldım diye alf söyleyen arkadaşlar aracı kullandıktan sonra okuldaki otomatik araç sayısı çoğaldı ve alanlar çok memnun.

Yakıt arttırdığı doğru. Ancak her güzelliğin bir bedeli var. Rahatlığına diyecek birşey yok. Çok yoğun trafiklerde ciddi rahatlık.

Araba vites atsın diye beklerlerse Yazık yakıta :D

Otomatiği düz gibi kullananlardanız biz :)

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Şoförlüğe manuel vitesle başlamış birisi için otomotik daha güvenli ve daha zevklidir. Fakat manuel vites mantığını bilmeyen, hep otomatik kullanan birisi için otomatik daha güvenlidir denemez. Bir market vitrinine patlama olasılıkları yüksektir.

Önemli olan, motor devri, vites, boşa alma, el freni gibi kavramların içinin dolu olmasıdır. Araçlar sadece gaza basınca giden, frene basınca duran basit taşıtlar değillerdir.

İmza..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

manuel gibi davranabilen türbinli yegane şanzımandır :wub:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Yasir Uslan

O hangisi oluyor abi?

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

az yakmaya çok önem vermeme rağmen, çok istediğim bir araçta 0,5 ila 1 litre arasında fazla yakmasını sineye çekip otomatik alırdım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Eren

Şoförlüğe manuel vitesle başlamış birisi için otomotik daha güvenli ve daha zevklidir. Fakat manuel vites mantığını bilmeyen, hep otomatik kullanan birisi için otomatik daha güvenlidir denemez. Bir market vitrinine patlama olasılıkları yüksektir.

Önemli olan, motor devri, vites, boşa alma, el freni gibi kavramların içinin dolu olmasıdır. Araçlar sadece gaza basınca giden, frene basınca duran basit taşıtlar değillerdir.

:bravo: :bravo: :good1: :good1:

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

crv de aynı ?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...