Misafir 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Alışmadığımdanmıdır nedir bilmiyorum ama sanki başkası hükmediyormuş gibi geliyor bana Abi bir bütünlük saglıyamıyorum arabayla Bence biraz dene Bak vazgeçemesin Abi, o az yaktığını açtığı masrafla telafi ediyor Her cvt masraf açacak diye bişiyokki, City,Jazz. bunlarda cvt 5ileri otomatik, 5ileri düzden,uzun yolda daha az yakar. Yorum bağlantısı
Yasir Uslan 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Abi, o az yaktığını açtığı masrafla telafi ediyor Yahu zorla söyletirsiniz adama Ford cvt yi beceremedi diye komple cvt teknolocisini niye görmezden geliyorsunuz. Yoğurdunuz ekşi işte Bak giderim forumdan haa 3 Yorum bağlantısı
Yasir Uslan 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Manuel vitesin sürücüyü hızı, virajı aracın dinamiğini düşünmeye, hesaplamaya zorlayan bir etken olmadığını söyleyebilir misin ? Manuel vites ideal şartlarda dediğiniz gibi bir etken olabilir. Ama bu otomatik vitesin buna engel olduğu anlamınada gelmez. Asıl iş sürücüde bitiyor yine. Bilinçli yada uzman diyelim, sürücüler yapabiliyorsa her aracın huyunu suyunu öğrendikten hepsine uyum sağlar. Beceremeyen otomatikte de beceremez. Aracın dinamiğini bilmeden ters hareketler yapan kişiyi esp tutarsa tutarsa, tutmazsa ... Konunun aslının bu olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası kişisel tercih, zevk meselesidir sanırım. 1 Yorum bağlantısı
Tahir İlter 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Bence biraz dene Bak vazgeçemesin Her cvt masraf açacak diye bişiyokki, City,Jazz. bunlarda cvt 5ileri otomatik, 5ileri düzden,uzun yolda daha az yakar. Yahu zorla söyletirsiniz adama Ford cvt yi beceremedi diye komple cvt teknolocisini niye görmezden geliyorsunuz. Yoğurdunuz ekşi işte Bak giderim forumdan haa höyyyttt Ford forumu burası Ford'da çalışmadıysa olmamıştır,bozuktur,tırttır 3 Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Yok bu bence mümkün değil çünkü teknik olarak aktarma kaybı söz konusu... Yeni nesil otomatik viteslerde bu durum kısmen de olsa gerçekleşebiliyor abi. Tam tamına aynı yakmasa da aradaki fark önemsenmeyecek kadar az. olabiliyor. Tabi bunun için üstün çaba harcamak gerekiyor Yorum bağlantısı
Yasir Uslan 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 höyyyttt Ford forumu burası Ford'da çalışmadıysa olmamıştır,bozuktur,tırttır Tahir şikayet et butonum nerede? Naaptınız yine ? Bu arada bildirim olayları düzgün çalışıyor, ayarladım ellemiyom artık. Güzel oldu 1 Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Ben manuel vitesciyim. Nedenine gelince zorda kalmadıkça şehir içine yoğun saatlerde girmemeye çalışırım. Genelde uzun yolları tercih ederim. Vitesle oynamayı çok severim. Bazen kar yağınca vs. artistik hareketler yaparım böyle zamanlarda tekerlekleri motordan ayırmak gerekebiliyor. Otomatikte motor sürekli tekerlerle bağlı kalıyor. Diyeceksiniziki tüm yarış arabaları artık sıralı otomatik ama ben manuelde kontrolün daha fazla bende olduğunu hissediyorum. Ayrıca her viraja göre vites ayarlamak gerektiğinden viraja girilecek hızı ayarlamak açısından da manuelin güvenlik açısından daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Sert hareketler yaparken sürekli debriyajı kullanmak gerekebiliyor. Hepsi bir yana arabanın gaz tepkileri otomatikte sistemin yapısı gereği biraz daha törpüleniyor. DSG şanzıman kullandım, eskilere göre çok daha iyi ama yine de WRC araçlardaki gibi gümbür gümbür vites geçişleri olmadığı müddetçe otomatik benim isteklerimi karşılamıyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Yeni nesil otomatik viteslerde bu durum kısmen de olsa gerçekleşebiliyor abi. Tam tamına aynı yakmasa da aradaki fark önemsenmeyecek kadar az. olabiliyor. Tabi bunun için üstün çaba harcamak gerekiyor Vites oranları sebebiyle mümkün olabilir... Yorum bağlantısı
Tahir İlter 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Tahir şikayet et butonum nerede? Naaptınız yine ? Bu arada bildirim olayları düzgün çalışıyor, ayarladım ellemiyom artık. Güzel oldu Şikayet et butonumuz artık yönetime bildir şeklinde değişti.Daha sempatik hale getirdik 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Milyon km leri, mekanik debriyajlı araçlarla kat edin sonra manuelciyim diyin Şanzumanın tipi sürüş güvenliğine, kabiliyetine etken olmaz. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Emmi, cvt manuelden daha az yakıyor, çok kaçıyor ? Bütün otomatikleri aynı kefeye koymayalım Cvt otomatik değil abi o bir robot 1 Yorum bağlantısı
Ali Özgen 6 Mart 2013 Paylaş 6 Mart 2013 Yurtdışında yapılan birtakım incelemeler sonucunda ortaya şöyle bir durum çıkmış; manuel vitesli araçlarda sürücüler kendilerini yola daha fazla vermek "zorundalar". Ayrıca araç mekaniği ile ilgili olarak daha fazla bilgiye sahipler. Ancak kaza oranları konusunda ciddi bir istatistik bulamadım. Günümüzde premium markalar ile VW'nin çift kavramalı şanzımanları manuellere göre daha seri ve daha az yakıt tüketiyor. En kötü ihtimalle arada anlamlı bir fark yok. Renault, Ford, Volvo, Kia-Hyundai ise çift kavramalılarda dahi henüz tüketim konusunda diğerlerine yetişebilmiş değil. Bir çok tanıdığım uzun yıllar manuel araç kullandıp ve otomatiğe muhalefet ettikten sonra otomatik araca geçip önceki yıllarına pişman olmuşlardır. 3 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 6 Mart 2013 Yazar Paylaş 6 Mart 2013 Manuel vites ideal şartlarda dediğiniz gibi bir etken olabilir. Ama bu otomatik vitesin buna engel olduğu anlamınada gelmez. Asıl iş sürücüde bitiyor yine. Bilinçli yada uzman diyelim, sürücüler yapabiliyorsa her aracın huyunu suyunu öğrendikten hepsine uyum sağlar. Beceremeyen otomatikte de beceremez. Aracın dinamiğini bilmeden ters hareketler yapan kişiyi esp tutarsa tutarsa, tutmazsa ... Konunun aslının bu olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası kişisel tercih, zevk meselesidir sanırım. Burada fikirlerini söyleyenler ya da bu forum üyeleri genel olarak ortalama kullanıcı profilinden daha bilinçliler. Dolayısıyla herkes kendini tartarak soruya cevap veriyor ki bu gayet normal. Ancak gerçek hayatta bilinçli diyebileceğimiz sürücü yüzdesi %10'u geçmez. Sonuç olarak "bilen zaten bilir bilemeyene hiç bişey yaramaz" yaklaşımı çok da mantıklı gelmiyor bana. Ortalamanın altında olan sürücülerin ağırlıklı olduğu şartları düşünelim ki bizde zaten öyle. 2 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 9 Nisan 2013 Yazar Paylaş 9 Nisan 2013 Mecidiyeköy'de ışıklarda 6. jenerasyon bir golf kırmızı ışıklarda duruyor. Kullanıcısı kadın, şanzımanı da eminim otomatiktir. Ayağı debriyajda o kadar bekleyemez çünkü. Aracın arkasından karşıya geçerken geri vites lambasının yandığını farkettim. Yolun karşısına geçip "ne olacak" diye izlemeye başladım. Arkasındaki araç oldukça geride olduğundan uyarma ihtiyacı hissetmedim. Yeşilin yanmasıyla birlikte kadın gaza bastı araç geriye atıldı ama neyse ki frene çabuk bastığından vurmadı. Benzerini köprü gişesinde yine kadın sürücü kullanırken de (ben araçtaydım) yaşamıştım o aklıma geldi Burda yaşanan olayı "tipik kadın sürücü işte" diyip yorumlayabiliriz belki ama bence asıl tetikleyici olan şey otomatik vitesin insanları düşünmemeye alıştırmasıdır. 1 Yorum bağlantısı
Enis Sever 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Arkadaşlar kusura bakmayın ama bunun adı dalgınlık ve salaklıktır. Bizim de ailemizde 6 kasa benzinli DSG golf var. İnsan hiç değilse ışıktan kalkarken vites pozisyon göstergesine mantıken bakar. Yukarıdaki olayda o bayan kaza yapsa zaten kötü olan Mecidiyeköy trafiği tümden karışır. Ordan geçen bütün insanların işleri gecikir. Bu yüzden bayanları iyice bilinçlendirmek lazım ve öyle trafiğe çıkarmak lazım Yorum bağlantısı
Yasir Uslan 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Abi, katı meyve sıkacağı da bir robot. O zaman CVT ile akrabalar diyebilir miyiz? Sefaaaaaa Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 9 Nisan 2013 Yazar Paylaş 9 Nisan 2013 Arkadaşlar kusura bakmayın ama bunun adı dalgınlık ve salaklıktır. Bizim de ailemizde 6 kasa benzinli DSG golf var. İnsan hiç değilse ışıktan kalkarken vites pozisyon göstergesine mantıken bakar. Yukarıdaki olayda o bayan kaza yapsa zaten kötü olan Mecidiyeköy trafiği tümden karışır. Ordan geçen bütün insanların işleri gecikir. Bu yüzden bayanları iyice bilinçlendirmek lazım ve öyle trafiğe çıkarmak lazım Vitesi kontrol edicekse "otomatik" almanın ne manası var ? Kontrol etmemek için alınıyor zaten Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Mecidiyeköy'de ışıklarda 6. jenerasyon bir golf kırmızı ışıklarda duruyor. Kullanıcısı kadın, şanzımanı da eminim otomatiktir. Ayağı debriyajda o kadar bekleyemez çünkü.Aracın arkasından karşıya geçerken geri vites lambasının yandığını farkettim. Yolun karşısına geçip "ne olacak" diye izlemeye başladım. Arkasındaki araç oldukça geride olduğundan uyarma ihtiyacı hissetmedim. Yeşilin yanmasıyla birlikte kadın gaza bastı araç geriye atıldı ama neyse ki frene çabuk bastığından vurmadı. Benzerini köprü gişesinde yine kadın sürücü kullanırken de (ben araçtaydım) yaşamıştım o aklıma geldi Burda yaşanan olayı "tipik kadın sürücü işte" diyip yorumlayabiliriz belki ama bence asıl tetikleyici olan şey otomatik vitesin insanları düşünmemeye alıştırmasıdır. Abi kadını erkeği yok Birgün arabada oğlanla eşimi bekliyorum. One sıfır Mercedes. Geri vites lambası yanıyor du. Ikimiz de sağda park halindeyiz. Adam arabadan indi gidiyor ve araba geri geri geliyor adam arabanın içine kendini atıp el frenini çekene kadar araba benim arabaya vurmaya 50 cm kadar kaldı Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Vitesi kontrol edicekse "otomatik" almanın ne manası var ? Kontrol etmemek için alınıyor zaten O zaman çok yakıyor Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Otomatik vitesi daha güvenli ve daha konforlu buluyorum.. Ancak, yakıt tüketimini olumsuz etkilemesi ve arıza maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle tercih edemiyorum.. kaderde varmış. bence otomatik evet stresi alır özellikle dur kalk trafikte saldırganlığı azaltır. ama acemilerin trafiğe çıkmasına neden olur. fren yerine gaza basan çok olur kaza artar. manuelde bu tip sürücüler arabayı yürütemez evde oturur. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 Valla kadermiş... Büyük lokma ye büyük konuşma demişler 3 Yorum bağlantısı
Misafir 9 Nisan 2013 Paylaş 9 Nisan 2013 (düzenlendi) Otomatik araç hiç kullanmamıştım GhiaX'i aldığımda. Aracı sahibinden teslim aldım, kapıyı kapadım, frene bastım p'den d'ye çektim kavramayı hissettim ve frenden ayağımı kaldırırken, mondinin hafif burun kaldırışı ile hareketlenmesi... O anı unutmadım hiç O ana kadar hiç otomatik kullanmamış bir sürücü olarak Mustafa Kemal Mah. 'sininin (cepa arkası) o zaman asfaltı bozuk olan yolunda gaza hafif bastıkça atan vitesine mest oldum. Hiç yabancılık çekmedim. Aracımı 29 Ekim günü aldığım için, yarım günlük tatilin etkisi ile rahat trafikte eve geliş konforum inanılmazdı. Ancak her güzel hikayenin bir sonu vardır elbet Hayatımda en uzun kornayı önümde 40 ile giden aracı sollamak için sola direksiyon kırıp, arkamdan hızla gelen aracın önünde kalınca yedim. Bu bana ders oldu, önce gaza yüklen, şanzıman anlayınca ne yapmak istediğini, o zaman sola çık. Sonra şehir içi trafiğinde boş olan şeride geçmeye alışkın olan bir sürücü olarak, baktım ki Mondinin otomatik şanzımanı benim kadar hızlı değil. Nazlı. Tam karar veriyorum şerit değiştirmeye, aynadan gelen araca göre bakıyorum ama aracın kütlesi ve şanzımanın klasik düşünce algoritması nedeni ile birkaç denemeden sonra beni korkuttu. Herkes büyük şehirde otomatiğin rahatlığını ararken, bu rahatlığın hatta kendini seren şanzımanın kurbanı olup kaza yapacağım nerdeyse... Bir gün yine bir Octavia ile bir inatlaşmamız oldu. Vitesi o/d'ye çektim. O müthiş 110-160km ivmesine doğru ilerlerken Octavia arkamdan inatla gelmeye çalışıyor, ben biraz arayı açıyorum derken, 160km'de pilimiz bitti bir anda. Octavia'yı kullanan da şaşırdı zaten. Ne yapmak istediğimi anlamadı ama halbuki ben de Mondi'nin daha doğrusu şanzımanın ne yapmak istediğini anlamadım ki?! Yukardaki üç örnek doğrultusunda anladım ki; otomatik kullanacaksan; atraksiyondan uzak olacaksın, büyük şehir trafiğinde tutturduğun şeridi bırakmayacaksın, hız kurallarına riayet edecek, sollama kurallarını aynen kitaptaki gibi uygulayacaksın. Aynalarında kendinden daha hızlı yaklaşan bir cisim varsa ve bu 50m'den yakınsa kesinlikle önüne çıkmayacaksın. Bu şekilde kullanmaya başlayınca gerçekten çok keyfli otomatik. Stres yok, sinir yok. Bir ayak boşta uzun yolda hız sabitleyici kullanılıyorsa, öbür ayak da boşta. Eğer uyku probleminiz yoksa bağdaş kur git o derece. Ancak otomatiğin bana göre en tehlikeli yanı, kaza anında ayağın gaz pedalı üstünde kalması, ya da direksiyon başında uyumak. Düz viteste 5. vitesteyken yaşanacak hadiselerin hepsini otomatikte 1. vtesten başlayıp yaşabilirsin. Gelelim otomatik kullanmanın şöförlüğü öldürdüğüne... Bence yok böyle birşey. Otomatiğin kendine göre bir kurgusu var. Hatta her otomatik türünün kendine göre bir algoritması var. Önemli olan bu algoritmaya hakim olabilmek. Buna hakim olan zaten şöförlük konusunda deneyimlidir. Aynı zamanda bu hakimiyet, otoatiğin kullanımını da zevkli hale getiriyor. Öbür türlü bir gaz, bir fren ile yapılan sürüşün ne konforu var ne de güvenliği. Ayrıca yakıt tüketimi de cabası. Ve fakat, aracın hangi gaz pedalı basıncında hızlanacağını, sakinken hangi devrilerde vites attığını, vites büyütme ya da küçültmenin nasıl olduğunu gözlemlemeden otomatik kullanmak düz kullnmaktan daha zor, çünki bu durumda aracın karar hakimi, şöför değil, şanzıman oluyor. Otomatikten, düze geçişin zor olması da aslında biraz abartılıyor. Bisiklete binmek gibi düşünmek gerekir. Tabi ki uzun süre otomatik kullanıp, bir gün düz vites kullanmak zorlayıcı olabilir ama kesin dönüş olmaz demek önyargı. Hele ki, otomatik ile düzü bir arada gün içersinde kullanma şansınız varsa unutmak na mümkün. Tercih hakkım düzden yana ama uzun yolda hız sabitleyici ile otomatiğin uyumu ve el gazının efektif kullanımı nedeni ile otomatiğe de uzak değilim:) Saygılarımla. 9 Nisan 2013 tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Nisan 2013 Paylaş 10 Nisan 2013 Üstad sen ne yaptın yine yaa Bir olay bu kadar mı güzel tespit edilir... 1 Yorum bağlantısı
Misafir 10 Nisan 2013 Paylaş 10 Nisan 2013 Valla ben de hep manuel kullanmıştım 2005 senesine kadar.Ama sol bacağımdan geçirdiğim ameliyat sebebiyle otomatik istedim özellikle.Aldıktan sonra dünya varmış ohh bee dedim resmen.İstanbul trafiğini az da olsa zevkli hale getirdi benim için.Bazı arkadaşlar otomatiğin yeterli hızda anlayamadığını ve sollamalarda sıkıntı yaşadığını yazmış.ben hem uzun yolda hem de şehir içinde hiçbir sıkıntı yaşamadım bu zamana kadar(vites seçici arıza yaptığı zaman hariç) vites üzerindeki o/d çok güzel işe yarıyor,dururken ya da yokuş inerken basıyorum,vites küçültüyor,yokuş çıkıyorum ya da sollama yapıyorum roketliyor.çok nadir olarak sollama için tam gaz vererek hızlanmışımdır,genellikle o/d ile yapıyorum bu oldukça iyi şekilde işlevini yerine getiriyor. Bunların dışında özellikle uzun yolda ve virajlı yollarda manuel bir araçla sert bir viraja hızlı girildiğinde ve vites küçültme ihtiyacı olduğunda bir el direksiyonda bir el viteste birçok insan için sıkıntılı bir durum olabiliyor,ancak otomatikte fren mi yaptın,araç zorlanıyormu,direksiyondan ellerini hiç çekme o da seni tehlikeye düşürmeden vitesi uygun hale getirsin. Bir de özellikle ışıklarda otomatik vites araçları neden parka takarlar ona anlam veremiyorum.Tamam uzun sürüyor bazı ışıklar,ama boş a al,çek el frenini ,çek ayağını frenden araç bekliyor zaten .evet otomatikte uzun süre durur halde frene basmak hem balatalara,hem disklere hem de ayağa zarar ama ben bu şekilde bekleme durumlarında (çok nadir) boş a alıyorum ve el frenini çekiyorum. Söyleyeceğim şu ki, manuel evet zevklidir,ama otomatik konforlu,zevkli,güvenli, ayrıca İstanbul gibi kalabalık şehirleri yaşanabilir hale getiren bir güzelliktir Uzun yazmışım kusura bakmayın Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 10 Nisan 2013 Yazar Paylaş 10 Nisan 2013 Abi kadını erkeği yok Birgün arabada oğlanla eşimi bekliyorum. One sıfır Mercedes. Geri vites lambası yanıyor du. Ikimiz de sağda park halindeyiz. Adam arabadan indi gidiyor ve araba geri geri geliyor adam arabanın içine kendini atıp el frenini çekene kadar araba benim arabaya vurmaya 50 cm kadar kaldı Tabii ki ben de bunu kastediyorum zaten. O adam muhtemelen arabasını parkedince "otomatik" vitesinin "otomatik" olarak park'a geçtiğini sanıyor da olabilir 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts