İçeriğe Yönlendir

Iş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu


İbrahim Akkaya

Recommended Posts

İbrahim Akkaya

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çalışma hayatımıza etki edecek o kadar çok değişiklik varki akıllara zarar. Kanun gerçekten gerekli olan ve ülkemizde büyük bir boşluğu dolduran bir özellikte. Fakat bilgilendirmede ve uygulamaya geçiş kısmında o kadar eksikler varki tam olarak uygulandığı taktirde neredeyse açık işletme kalmaz kalanlar da cezalardan bir vakit sonra batar gider. Ayrıca şuan itibari ile mevcut iş güvenlik uzmanı sayısı beş bin kadarmış, bunun bine yakınıda zaten kamu personeliymiş. Fakat hali hazırda iş güvenliği uzmanı ihtiyacı kırk bin kadarmış. Temmuz ayından itibaren ihtiyacın yüz bine ulaşabileceği söylendi. Bakanlık belirlediği kurumlar aracılığı mühendis, konusunda uzman eğitmen gibi kişilere sertifika veriyormuş ama ihtiyacı kesinlikle karşılamaz gibi görülüyor. Ayrıca kanun ile ortaya çıkan ranttan nemalanmak isteyen kötü niyetli kişilerce normalde gerekli olan bir kurum olan OSGB lerin (Ortak sağlık ve güvenlik birimi: Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi) bazıları işverenleri dolandırmaya başlamış bile. Risk değerlendirme raporları gibi konularda uçuk fiyat uygulayanlar, yetkisiz oldukları halde öyleymiş gibi davranıp işverenleri mağdur edenler. Allah sonumuzu hayır etsin demek düşüyor.

ÇSGB' nin hazırladığı tanıtım ;

http://www.csgb.gov....ap/kitap03_6331

Resmi gazete ;

http://www.resmigaze.../20120630-1.htm

Daha önce paylaşıldıysa af ola ama ben bulamadım. Konunun uzmanı kesinlikle değilim. Ama işveren veya çalışan hepimizin ilgi göstermesi gereken bir mevzu. Mesala 01/01/2013 tarihine kadar kanuna tabi tüm işyerleri Risk Değerlendirmelerini yapmakla mükellef imiş, fakat ben daha yaptırana rastlamadım çevremde. Dün bir iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında anlatılanlar bu şekilde maalesef.

Yorum bağlantısı
Barış Kalkan

OSGB (ortak sağlık güvenlik birimi) bunlar mantar gibi her sanayi bölgesinde bir ve her mahallede neredeyse bir tane açılmaya başladı, hastanede sgk kapsamında 20-25 tl gibi tutara yaptırılan tetkikleri mobil cihazlarda 3-5 tl ye yapmakta.. aynı zamanda iş güvenliği uzmanı sağlamakta birde işe giriş raporlarını OSGB ler ve iş yeri hekimleri vericek.

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Şuna dikkatinizi çekeyim; Anlaştığınız İSG uzmanının bakanlığa bildirim yapmış olmasına dikkat edin. Adam sizle sözleşme yapıyor ancak bakanlığa bildirim yapmıyor (Her uzman için belirlenmiş bir çalışma süresi var ve yukarıdaki darlıktan dolayı çoğu uzman bu süreyi doldurmuş durumda. Bu süre haricindeki anlaşmaları bakanlığa bildirmiyorlar.) Takip etmez iseniz sizin de haberiniz olmuyor ve ilk denetimde cezayı yiyorsunuz. Yok ben anlaştım yok işte sözleşme ile yırtamıyorsunuz.

Ocak 2014 civarı apartmanlar için bile uzman isteyecekler :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...