Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 (düzenlendi) Arkadaşlar Merhaba, geçen gün hepsiburada dan kışa girerken pahalı olur diye 2 adet Nokian WR G2 kış lastiği satın aldım ancak 2side sağ lastik olarak geldi. İkisinde de F - R yani Front Right simgesi var, bu simgenin haricinde üzerindeki kanallara baktığınız zaman bile sağ sol farkı çok rahat anlaşılıyor. Bunun üzerine tedarikçi firma olan Kormetal i aradım durum böyle böyle diye izah ettim ancak oradaki yetkili nokian lastiklerinde sağ sol farkının olmadığını bütün lastiklerini aynı olduğunu söyledi ki bana hiç inandırıcı gelmedi, hatta dediğine göre depolarındaki tüm lastiklerde F - R simgesi varmış. Diğer bazı lastik marka ve modelleri için bu doğru olabilir ancak bu lastiklerde bu fark çok bariz var. BU fotoğrafta bahsettiğim simgeler var: Bu fotoğrafta ise lastikler Outside yazıları dışları bakacak şekilde konumlandırdım, fotoğrafın çekildiği yönde yuvarlarsak bu yuvarlanma yönüne göre tahliye kanalları sol tarafta kalan lastikte garip durmuyormu? Adam bide binlerce lsattık bu lastikten ilk defa siz böyle bir şeyle dönüyorsunuz dedi... Bende mi bir gariplik var arkadaşlar lastikler de mi? Forumda bu lastiği alıp kullanan var mı? Sizce ne yapmalıyım bu lastikleri? 3 Mayıs 2013 tarihinde Kutay Akçar tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tahir İlter 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Ön lastiğe F yazanlar, arka lastiğe ise R yazanlar takılacak gibi bir şey anladım ben simgelerden. Yorum bağlantısı
Emre Köksal 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 ben de alırken ug8 ler için yön farkı var mı dedim hayır dediler...ama nokianların içi ve dışı desen olarak farklıydı bilmiyorum firmanın böyle bir ayrımı var mıdııır... lastiklerin üstünde ok işareti var mı? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 F R, Front Rear demek. Yani Ön Arka. Sağ sol ile alakalı değil. Bana bi gariplik yok gibi geldi? İkisini aracın solunda gibi düşünün, yönler doğru oluyor? Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Ön lastiğe F yazanlar, arka lastiğe ise R yazanlar takılacak gibi bir şey anladım ben simgelerden. Simgeden dediğiniz gibi bir fikirde çıkıyor aslında Front ve Rear gibi ancak 2. fotoğraftaki kanallara bakarsanız sizce haksızmıyım? Çapraz su tahliye kanalları sağda duran lastikte suyu dışarı atar solda duran yanlış lastikte ise hoop lastiğin göbeğine doğru basar. inside ve out side ( içe bakan dışa bakan.) biliyorum. Ama bunu ilk defa görüyorum.Yönlü lastik diye bişey duymuştum.Belki de yanlılş biliyorum.Bütün bildiklerimi unuttum Evet onlar zaten hepsinde var ben 2. fotoğrafı çekerken outside lar dışarı bakacak şekilde yerleştirdim. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Lastiklerin üzerinde bu simge dışında F veya R harfleri var mı ? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 İç dış vardır.. sağ sol yoktur... Sorunsuzca kullanabilirsiniz... 2 Yorum bağlantısı
Erdem Dertsiz 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 En güzeli üreticisini arıyıp sormak olur heralde. http://www.nokiantyres.com/contact-information Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 F R, Front Rear demek. Yani Ön Arka. Sağ sol ile alakalı değil. Bana bi gariplik yok gibi geldi? İkisini aracın solunda gibi düşünün, yönler doğru oluyor? Tamam olabilir ancak 2. fotopraftaki kanal yönleri garip değil mi? Sağdaki lastiklerdeki kanallara bakınca A şeklinde duruyor suları dışarı atacak konumda soldaki lastikte ise aynı kanallar V şeklinde duruyor... Bunda bir gariplik yok mu? Yorum bağlantısı
Eray Sireli 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Sembolden ikiside ön lastik anlamı çıkıyor. Lastikleri sağ ve sol şeklinde taktığınızda nokian yazı yönleri doğru oluyor. Bir gariplik yok gibi 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Tamam olabilir ancak 2. fotopraftaki kanal yönleri garip değil mi? Sağdaki lastiklerdeki kanallara bakınca A şeklinde duruyor suları dışarı atacak konumda soldaki lastikte ise aynı kanallar V şeklinde duruyor... Bunda bir gariplik yok mu? Evet, dediğinizi şimdi gördüm. Daha öncesinde hiç dikkat etmemiştim. Aynı yönde dışa atım mevcut değil. Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Lastiklerin üzerinde bu simge dışında F veya R harfleri var mı ? Yok, sadece aynı simgeden iç kısımlarda da var. Belki dediğiniz gibi bu simgeler önce öne sonra arkalara takarsınız çıkardığınızda karışmasın diye işaretlemek için yapılmış olabilir ancak simge bir yana ben kanal yönü konusunda hala bir kafa karmaşasındayım. Evet, dediğinizi şimdi gördüm. Daha öncesinde hiç dikkat etmemiştim. Aynı yönde dışa atım mevcut değil. Aynen öyle zaten ben o simgeleri görmeden önce ilk olarak lastiklerin yönlü lastik olduğunu farkettim bakayım bir doğrumu diye outside yazılarını dışarı koyup baktım ilk bakışta tamam düz satıhlar dışarıda çapraz satıhlar içeride kalldı bir sıkıntı yok derken aynen sizin gibi bir daha dikkatli baktım ve çapraz kanalların yön farkını gördüm sonra yanakları inceledim sağ sol varmı diye bunun üzerine F - R görünce aha bunlar Front Right lastikler dedim. Sembolden ikiside ön lastik anlamı çıkıyor. Lastikleri sağ ve sol şeklinde taktığınızda nokian yazı yönleri doğru oluyor. Bir gariplik yok gibi 2. fotoğrafta lastikleri outside olarak konumlandrdım... nokian etiketlerine baktığınızda biri ters duruyor Şimdi yeni bir durum daha farkettim Solda duran lastiği outside dışa bakınca dönüş yönünde nokian yazısı tersten dönüyor... Normalde yazım yönünde dönmesi gerekir haksız mıyım? Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Ben anormallik olduğunu düşünüyorum. Lastikte sağ sol yoktur ama iç dış olayı vardır.Böyle bakınca bu lasitklerin ikisini de önlere değilde birini öne birini arkaya takabilirsiniz gibi duruyor. 1 Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Ben anormallik olduğunu düşünüyorum. Lastikte sağ sol yoktur ama iç dış olayı vardır.Böyle bakınca bu lasitklerin ikisini de önlere değilde birini öne birini arkaya takabilirsiniz gibi duruyor. Aynen öyle zaten sıkıntımda o... O dediğiniz olur ancak öyle takıp ne yapayım Kim lastik parçalamadan sadece sağ veya sol tarafı değiştirir ki ? Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 En güzeli üreticisini arıyıp sormak olur heralde. http://www.nokiantyr...act-information Çok haklısınız.. Arayıp anlaşmak biraz sıkıntılı olur diye şöyle yazdım bakalım ne cevap verecekler, About Nokian Tyres Installation: Right and Left Side Difference Hello, I had purchased two WR G2 winter tyres from your Turkey supplier (maybe official distributer or reseller: KORMETAL) via internet based transaction and tyres are finally arrived today. While i was checking out the tyres, i realized that both tyres have the sign F - R on the sidewall of the tyres, also when they are positioned on the left hand side and right hand side (considering outside and inside placement), you can easily figure out that something is wrong with the water drain canals. So I think that F-R sign means that the tire is designed to use for Front Right wheel. As a matter of course if i bought 2 tyres i need a pair includes Right and Left combination, but they sent me two F-R tyres... Prior to get information from you, i called the supplier about this problem but they told me that there is no differentiation such left and right and all the tyres in their stock are marked as F-R. So that's the why i am contacting you on this issue, also i have attached the pictrues of the tyres. Question is obvious: Is this normal? In final words, I heard lots of good compliments and recomendations about Nokian especially for winter tyres so i purchased them but now i am having a bad surprise with this issue. As I mentioned above i will forward this mail to KORMETAL company which i purchased from. Also their web address is : http://www.lastiknokian.com Hope to find a solution,Yours Faithfully. Hepsiburada dan bende bir takım 4 adet aldım bu sene ve sorunsuz kullandım. Bence de sizin lastiklerde bir sorun yok. Lastikler çok uzağınızda değilse bir bakabilir misiniz kanal yönlerine ? Acaba kışın tükketiler ellerinde sadece sağ taraf lastikleri kaldı o yüzden mi böyle birşey geliyor başıma diye kuşkulanıyorum. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 (düzenlendi) Sorun yok, lastikte Outside yazan taraf dışa bakacak şekilde takacaksın, ön arka yada sağ sol farkı yoktur, zaten simgede onu gösterir, desene takılma, asimetrik desende olur bu durum, senin yapacağın outside a göre takmak, önü arkası sağı solu yok bunların, hepsi aynıdır. Buna göre takacaksın... ikisini ya sağa, yada sola ön arka olarak veyahut önlere yada arkalara sağ sol olarak 2. resimdeki gibi takacaksın, başka soru sormana gerek yok Ayrıca Outside kısmı lastiğin kuru zemine tutunmasını, inside kısmıda ıslak ve karlı zemine tutunmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Cilalı oluklar (kış) 3 Mayıs 2013 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Barış Güler 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Aynı lastikleri ben de aldım ve aynı soru benimde aklıma geldi.İnternette bu lastiğin bütün fotoğraflarına baktım hatta aracın bir tarafa doğru çekme yapacağından bile korktum fakat hiç bir çekme yapmadı.Bu lastikler asimetrik gayet normal.lastiğin yere basan kesitleri asimetrik olmasına rağmn aynı. Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Sorun yok, lastikte Outside yazan taraf dışa bakacak şekilde takacaksın, ön arka yada sağ sol farkı yoktur, zaten simgede onu gösterir, desene takılma, asimetrik desende olur bu durum, senin yapacağın outside a göre takmak, önü arkası sağı solu yok bunların, hepsi aynıdır. Buna göre takacaksın... ikisini ya sağa, yada sola ön arka olarak veyahut önlere yada arkalara sağ sol olarak 2. resimdeki gibi takacaksın, başka soru sormana gerek yok Ayrıca Outside kısmı lastiğin kuru zemine tutunmasını, inside kısmıda ıslak zemine tutunmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Allah allah ben mi lastik reklamlarından çok etkilenip paranoyaklık mı yapıyorum acaba Peki şöyle sorayım ozaman niye yuvarlanma yönü oluyor lastiklerde? Veyahut sizin fotoğrafını koyduğunuz lastik ekrandan bize doğru gelirken mi doğru yönde yuvarlanıyor yoksa bizden ekrana gittiği yönde mi doğru yuvarlanıyor... Çünkü aynı lastiği outside yazısını baz alarak sağ sol farketmeksızın takarsak iki yönde de yuvarlanması lazım. Haksız mıyım? Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Aynı lastikleri ben de aldım ve aynı soru benimde aklıma geldi.İnternette bu lastiğin bütün fotoğraflarına baktım hatta aracın bir tarafa doğru çekme yapacağından bile korktum fakat hiç bir çekme yapmadı.Bu lastikler asimetrik gayet normal.lastiğin yere basan kesitleri asimetrik olmasına rağmn aynı. Çok teşekkür ederim. Yani sizin araçta da sağ ve sol lastikte kanallar biri sağda "A" harfini andırır şekilde solda ise "V" harfini andırır şekilde mi? Aslında normal kullanımda hatta karlı yolda bile sıkıntı yaratmaz bana ters gözüken su tahliye kanalları bu sebeple birazcık süratli giderken (süretli derken 50km/h üzeri) iki lastik birden suya girince biri suda yüzer biri batarsa süper kaza yaptırır Ali bey e katılıyorum inside-outside durumuna göre takarsan sorun yaşamazsın. Ben de öyle yapmıştım. Lastiklere şu an çok uzağım ama illa içim rahat etsin dersen ilk fırsatta bakar yazarım. Çok memnun olurum, yani asıl merak ettiğim o simgeden ziyade lastikleri outside yazıları dışarı gelicek şekilde koyup fotoğrafladığınızda aynı benimkiler gibi mi gözüküyor? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 Bu arada İngilizce'niz şahane Ben de ingilizce biliyorum ama resmen makale olmuş sizinki 2 Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 (düzenlendi) Şöyle anlatayım, bu lastik asitmetrik, yani kafana göre takabilirsin, dönüş yönü için ok yoksa outside a göre tak geç, ama inside kısımları dışa gelecek şekildede takabilirsin, hatta sağa inside sola outside olarakta ters olarak takabilirsin, aslen bu lastikteki in-out sözü yaz-kış taraflarını belirtiyor, sadece bilgi ve desenleri anlatmak için in-out yazıyor, yön yok, ön arka ayrımı yok, bilgi kısmında öne arakaya takılabilir yazıyor, lastik yanağında dönüş yönü için Ok yoksa kafana göre takabilirsin, ama ben olsam dışa bakan kısımlarını aynı desen olacak şekilde takardım, yani dışlara ya lastiğin outside yazan kısmını yada inside kısmını denk getirirdim, farklı yaparsan sadece farklı ses yapar belki diye düşünüyorum, desen yönünü gözüne nasıl hoş geliyorsa öylede takabilirsin, ben olsam dışa outside kısmını 2. resimdeki gibi takarım, en tartışmasız şekil bu olacak sanırım. http://www.nokiantyr...okian+WR+G2+SUV innovations kısmında, inside-outside(winter) yazan yerde in-out kısmının yaz-kış olayını temsil ettiği yazıyor. 3 Mayıs 2013 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 3 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2013 Bu arada İngilizce'niz şahane Ben de ingilizce biliyorum ama resmen makale olmuş sizinki Çok teşekkür ederim, ama konuşurken grameri kırıp geçiriyorum senelerdir yurtdışında çalıştım büyük faydası oldu tabi, ilk gittiğimde 2 cümlesini yazamazdım ama temeli vardı biraz üzerine eğilince birşeyler yazar okur hale geldim, temeliniz varsa, işinizde sizi o yönde itiyorsa, geliştirmesi inanın çok rahat. Şöyle anlatayım, bu lastik asitmetrik, yani kafana göre takabilirsin, dönüş yönü için ok yoksa outside a göre tak geç, ama inside kısımları dışa gelecek şekildede takabilirsin, hatta sağa inside sola outside olarakta ters olarak takabilirsin, aslen bu lastikteki in-out sözü yaz-kış taraflarını belirtiyor, sadece bilgi ve desenleri anlatmak için in-out yazıyor, yön yok, ön arka ayrımı yok, bilgi kısmında öne arakaya takılabilir yazıyor, lastik yanağında dönüş yönü için Ok yoksa kafana göre takabilirsin, ama ben olsam dışa bakan kısımlarını aynı desen olacak şekilde takardım, yani dışlara ya lastiğin outside yazan kısmını yada inside kısmını denk getirirdim, farklı yaparsan sadece farklı ses yapar belki diye düşünüyorum, desen yönünü gözüne nasıl hoş geliyorsa öylede takabilirsin, ben olsam dışa outside kısmını 2. resimdeki gibi takarım, en tartışmasız şekil bu olacak sanırım. http://www.nokiantyr...okian+WR+G2+SUV innovations kısmında, inside-outside(winter) yazan yerde in-out kısmının yaz-kış olayını temsil ettiği yazıyor. Anlıyorum çok teşekkür ederim yuvarlanma yönü şeklinde bir ok yok ve böyle ise genellikle yazıya göre bakılır diye biliyordum, veya birkaç ustadan su kanallarının A yapacak şekilde yani kanal etekleri geri yöne bakacak şekilde takılması lazım diye duymuştum. Endişemin bu denli büyümesinin sebebi bu sanırım. Hani yine ikisinin outside ları dışa dönünce kanal yönleri aynı olsa A veya V şeklinde farketmez ama farklı olunca birde 2sinin farklı oluşuna birde L R simgesi eklenince aha dedim yanlış gelmiş lastik Son dediğiniz olayı biliyorum almadan önce bende bakmıştım, hatta acaba lastiğin yarısı kış diğer yarısı 4 mevsim olarak mı dizayn edilmiş diye tahmin yürütmüştüm ki lastiği aldıktan sonra all weather conditions yazısını gördüm. Söylenenler bir nebze içime su serpti ama, hala çok garip geliyor sonuçta o kanalların işlevi ve dolayısıyla şekli suyu lastik göbeğinden dışarı atmak içi n tasarlanmış, okadar önemsiz ise niye bir tarafta ters diye soruyor insan Yorum bağlantısı
Atilla Atun 3 Mayıs 2013 Paylaş 3 Mayıs 2013 oh my god ı forget everything about tires...........diyeceğim çünkü bence bir gariplik vardı ve ben öyle sezinliyorum ilk fotodan. bakalım sonuç nereye gidecek. Yorum bağlantısı
Kutay Akçar 6 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 6 Mayıs 2013 Bugün Nokian'dan cevap geldi: Dear Kultay Tyres are Inside/Outside designs. So mount OUTSIDE text outside. That symbol on the sidewall is only to point out tyre place under the car. BR : M.Morri Tech cust service Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 6 Mayıs 2013 Paylaş 6 Mayıs 2013 bence de lastiklerde gariplik var, yuvarlanma yönleri farklı... Yorum bağlantısı
Recommended Posts