İçeriğe Yönlendir

İstiridye Mantarı

Mustafa Çayır

Recommended Posts

Mustafa Çayır

yakın köylerimizden birinde istiridye mantarı üretiminin olduğunu duydum. önce biraz netten araştırdım. fabrika sahibiyle görüştüm. ziyarete gelmek için müsaade istedim. haberleştik ve gittim.

çok beğendim ortamı. adam hem tohum üretimi (kompost) hemde mantar üretimi yapıyor. çok kolay bir iş gibi görünüyor ve anlatıyor. onun deyimiyle "yemek yemeyi bilen herkes" bu işi yapabilir diyor. uygun nem ve havalandırma ve de günde bikaç saat ışık yetiyormuş üretimine.

geniş bir ekip kurmuş. pazarlara çıkarıp satıyorlarmış. pazarlarda 10-12 TL den alıcı bulan istiridye (kayın-kavak) mantarı üreticiden 5-6 TL ye alınıyor. 11 bin liralık bir yatırım kendini 90-100 gün sonra 20 bin olarak geri getirebiliyormuş...

nette araştırmalarım adamın her dediğinin destekler nitelikteydi. hiç bir negatif anlatım duymadım-okumadım. bu alanda ek getir sağlayacak orta maliyetli bir yatırım yapmak niyetindeyim.

asıl merak ettiğim ise; gerçek ve tarafsız üreticilerden dinlemek-duymak. belki bi fabrika sahibi malını satmak için böyle konuşmuş olabilir. bana o hissi hiç vermedi ama ilk ağızdan duymak daha etkili olur.

çevrenizde bu işi yapan (kültür mantarı değil. istiridye mantarı) birileri varsa onlara işin zorlukları hakkında bilgi alırmısınız? yada kısaca; bu iş yapılır yada yapılmaz örneği olabilir.

şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bir dönem bende araştırdım aklım yattı..Ancak çok fazla üretici var ve söylendiği kadar satışı yok.Yani insanlar istiridye yerine normal mantarı tercih ediyor.Ben konuya bu kadar ilgiliyken bile hala kendim alıp yemedim :) Kime söylediysem kime anlattıysam ya bilmiyorlar yada ona gerek yok normal kültür mantarı alırım ben diyorlar.İleri de yaygınlaşır mı dersen cevap evet olabilir ancak bu seferde üretici sayısı da hızla artacaktır.Yani kendinde diyorsun işte üretmesi basit ve çok maliyetli değil.Hatta bir çok kişi kendi kompostlarını kendisi yapıyor.Sanki bana bu iş bir yerde cozlayacak gibi geliyor..Karlı bir iş heryerde mantar gibi patlar sonrada birden çöküşe geçer..Bu işte tam mantar işi sakat biraz :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mustafa Çayır

Bir dönem bende araştırdım aklım yattı..Ancak çok fazla üretici var ve söylendiği kadar satışı yok.Yani insanlar istiridye yerine normal mantarı tercih ediyor.Ben konuya bu kadar ilgiliyken bile hala kendim alıp yemedim :) Kime söylediysem kime anlattıysam ya bilmiyorlar yada ona gerek yok normal kültür mantarı alırım ben diyorlar.İleri de yaygınlaşır mı dersen cevap evet olabilir ancak bu seferde üretici sayısı da hızla artacaktır.Yani kendinde diyorsun işte üretmesi basit ve çok maliyetli değil.Hatta bir çok kişi kendi kompostlarını kendisi yapıyor.Sanki bana bu iş bir yerde cozlayacak gibi geliyor..Karlı bir iş heryerde mantar gibi patlar sonrada birden çöküşe geçer..Bu işte tam mantar işi sakat biraz :)

kompost yapmak o kadar basit değil ki Ayhan abi. bilmem kaç ton samanı 400 m2 alanda günde 30 ton suyla 7 gün boyunca suluyorlar. sonra buhar odasında 60-70 derece buharda bilmem kaç saat harmanlıyorlarmış. daha neler neler...

görüşün için teşekkür ederim abi. ellerine sağlık

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

kompost yapmak o kadar basit değil ki Ayhan abi. bilmem kaç ton samanı 400 m2 alanda günde 30 ton suyla 7 gün boyunca suluyorlar. sonra buhar odasında 60-70 derece buharda bilmem kaç saat harmanlıyorlarmış. daha neler neler...

görüşün için teşekkür ederim abi. ellerine sağlık

Kolay..Bak araştır kompost yapımlarını.O kadar büyük boyutlu düşünme.O 10 ton diyorsa sen 1 ton de..o 1 ton diyorsa sen 100 kg de..Yani sen kendin bile sıfırdan üretime geçecek şekilde kompost sahibi olabilirsin.Hatta hiç aklına gelmeyen ortamlarda bile yetiştirebiliyorsun.

Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca

Ben çeşitli otellerde çalışmama ramen, bu mantarı görmedim. Genelde kültür mantarı daha bilindik ve zehirlenme iltimali olduğundan dolayı bilmeyenler bu tür mantarlardan uzak duruyorlar. Bir ara deve kuşları vardı eti bilmem kaç lira ediyormuş civcivi bin lira ediyormuş diye yola çıktılar ama nekadar ederse etsin önemli olan pazar satamadıktan sonra ürettiğinin anlamı kalmıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca

bizim pazara geliyor bu mantardan ama dönüp bakan yok.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Çayır

satışını dert etmiyorum çünki tohum aldığım arkadaş, ürünü benden almayı garanti ediyor.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

satışını dert etmiyorum çünki tohum aldığım arkadaş, ürünü benden almayı garanti ediyor.

İşte buna tam olarak inanma..O sana bolca kompost satma derdinde :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Mesela deve kuşu çiftlikleri de aynısını yaptı.Çiftlik kurduktan sonra baktılar ki durum kötü..Ne yaptılar ? Damızlık satılır dediler , çiftlik kurulur dediler ,kurduğumuz çiftliklerden yumurtalar,etler alınır dediler falan filan..Sonra hepsi birden gümledi.

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Ama tereyağlı/kaşarlı. ;)

Aklımı okudun hocam.. :yes: ..Of diyorum offf..... :good1:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Aklımı okudun hocam.. :yes: ..Of diyorum offf..... :good1:

Löp löp atacaksın sıcak sıcak, sulu sulu... :spiteful:

Yorum bağlantısı
Engin Karadayan

İstiridye mantarı saman tadındaki kültür mantarından kat kat iyidir :good1: Tadı yabani mantarlara benzer.Ben marketlerden her gördüğümde alırım.Yalnız kültür mantarına nazaran daha çabuk bozuluyor.

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Bence en büyük sıkıntısı pazarlamadır.Üretim dediğin gibi çok zor değil aslında.Bir ara bende bakınmıştım.:D Pazarlama ağı sıkıntı olursa başa iş açar.Yaz sezonu satışı daha kolay olur.Tatil sezonu başladığı için ama kışın düşer.Sağlam bağlantılar yapmak gerekir.

Yorum bağlantısı

Halk tarafından tüketilirliğide önemli...ben mesela hiç aramam mantarı,denk gelirse pizzanın içinde falan yerim...

Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

Ben her perşembe (pazar kurulur) alırım bu mantardan. İnce ince doğrayıp tuzlu suda 1 saat suyunu çekene kadar haşlar tereyağ ve karabiber ile kavurup afiyetle yerim :p

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Hocam bu mantar doğal olarak Gürgen ağacında yetişir ve Karadeniz bölgesinde özellikle Sinop'ta bolca bulunur. Eğer siz bu mantarın doğal olarak yetişenini yeseniz yapay olana dönüp bakmazsınız bile. Pazardan heves ederek aldım ama tadı gerçekten yok ve yavan saman gibi. :nea:

Yorum bağlantısı
Emre Köksal

Pazarda bir orta yaşlı bir ablanın (pazarcı değil, kültür mantarına bakarken kolumdan tutup istiridye al diye diretti.) ısrarı ile 1 kilo alıp 2 kişi bir hamlede yedik :)

tereğı ile süper kombine oluyor bu mantar...haşlayıp kavurunca daha mı güzel oluyor :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...