Misafir 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Başlık her ne kadar kullanıcı deneyimleri olsa da ilk günden sağlıklı bir test ve deney olmayacaktır. Ancak önümüz yaz dönemi ve fotoğraf makinesi bu dönemlerde en çok talep gören cihazlardan. Bu açıdan bakarak, piyasada pek bilinmeyen Sony patentli olan Alfa Slt serisi ile ilgili birkaç detayı açılış konusunda paylaşmak istedim. Öncelikle fotoğraf makinesi piyasasında profesyonel olarak adlandırılan seriler bilindiği üzere DSLR olarak geçiyor. Kısaca bir ayna vasıtası ile görüntü vizöre aktarılarak işlem yapılıyor. Makine her ne kadar dijital olsa da ayna manuel olarak hareket eden bir parça ve birçok profesyonel fotoğrafçı için bu manuel işlemin sesi dahi vazgeçilmez. Ben de eski bir DSLR kullanıcısı olarak (birçok arayıştan sonra) yine yola DSLR ile devam kararı aldım. Olyumpus E410 modelini uzun süre severek kullandım ancak yeni teknolojileri takip ve kullandığım kompakt makinemin bozulması sonucu makine arayışımı hızlandırdım. Genel olarak bütçemi 2.000.-TL sınırında belirledim. İlk heveslendiğim model Canon EOS650D oldu. DSLR dünyasında dokunmatik ekranı ile öncü ve yeni model olan 650D'nin bir takım problemleri ortaya atılmış ve kesin çözüme ilişkin cevap alamadığımdan aslında ilk göz ağrımı burada eledim. Bu modelin sorunları; video kaydında lensin netleme sesinin çok bariz duyulması, makinenin nette de gösterilen belli ayarlarının yapılması durumunda kilitlenmesi ve pilin çıkmadan açılmaması, digic5 işlemcinin çok hızlı olmasına rağmen dokunmatik ekrandan dolayı binen yük yüzünden 600D'den daha yavaş odaklanması. Ayrıca bu model henüz çok yeniyken EOS700D'nin yaklaşık 600.-TL pahalı olarak yeni ses yapmayan lensle çıkması modelin sorunları konusunda bende çok fazla huzursuzluk yarattı. Canon'un yukardaki sorunları ve fotoğraflardaki keskinlik detayının Nikon'a göre daha az olması Nikon'da bir model arayışına yol açtı. Nikon D7000'i çok beğendim ama hem pahalı hem de aynanın hareketini sağlayan küçük pisonların objektife yağ sıçratması gibi garip bir sorunu olduğunu öğrenmem çok uzun sürmedi. Fotoğrafları lekeli gösteren bu soruna hiç rastlamayan var, rastlayıp makinesini 2-3 kez değiştirdiği halde çözemeyen de. Ayrıca ilk çıktığında body üzerindeki lastik tutamaçların allerji sorunu da yaptığı belirtilmiş. Böyle olunca bu orta seviye makineden, giriş modelinin e üst düzeyinde olan ve D7000 ile sensörleri aynı olan D5100'e yöneldim. Nikon'un kötü tarafı titreme önleyicisi body'de olmadığı için lensde VR özelliği olması gerekiyor. Genelde tek lens ve 18-55 kit lens ile satılan D5100 modellerin, 55-200 VR lensleri oldukça pahalı ve uzun vadede masraflı. VR özelliği olmayan DX lensleri ile satılanlar ise çok tavsiye edilmiyor. Piyasada birçok farklı kitle, birçok farklı fiyattan satılan D5100'de VR özelliği olan çift lensli fiyatının 2.000.-TL'yi geçmesi nedeni ile ilgi alanımdan çıktı. Yine orta sınıf EOS60D kısa süreli ilgi alanıma girdi ama 18-135mm lns ile en düşük 2.750, 18-55lens ile ise 2.600.-TL'lik fiyatları bütçemin üzerinde kaldı. Bu arada doğal olarak Sony'lere yöneldim. Sony'lerin fiyatları ise, Nikon ve Canon'la başabaş hatta yüksek bile sayılabilir. Açıkçası Sony için yüksek bedel ödeyip herkesin tercihi olan Canon ve Nikon tercih etmediğim için üzülmek de istemediğimden hep önceliği diğer markalara verdim. Elektroworld'ün internet sitesinde uygun fiyatlı iki alfa serisini görünce bu seriyi de inceleme gereği duydum. Gelelim SLT serisine . Slt serisi klasik dslr'den farklı olarak sabit bir ayna kullanıyor. Ancak bu aynanın özelliği transparan olması. Böylece ayna hareket etmeden, görüntü sensöre direk yansıyor. Böylelikle hem çok daha hızlı odaklama hem de çok daha hızlı çekimler yapılabiliyor. Örneğin normal giriş seviyesi bir model saniyede 3,5-5 kare çekebilirken, Sony'de bu 12 kare gibi bir rakam. Bu seride model numaraları güncel olarak; 37, 57, 58, 65, 77 ve 99 olarak mevcut. Enteresan olarak 58 modeli 37 serisinin devam modeli. Buradan da anlaşılacağı üzere 57 serisi girişin bir üst seviyesi. orta sınıf olan 77'nin megapikseli azaltılmış ve birkaç özelliği kırpılmış ama işlemcisinden, birçok özelliğine kadar ortak bir model. Ben daha eski seri ama üst konumda yer alan 65'i almak istedim ancak Ankarada Media Markt ve Electroworld'de kapalı kutusu yoktu. Sony Center'da ise yaklaşık 900.-TL pahalı olunca Ankamall Electroworld'de 1.899.-TL'den satılan ve kapalı kutu olarak bulduğum 57'yi tercih ettim. Aynı model Sony Center'da 2.480.-TL'den başlıyor. Neden Alfa 57 dersek; çekim hızı ve odaklamayı belirtmiştim. Ancak bu makinede en önemli konu; titreşim önleme ve focus motoru gövdede. Yani bu elektronik ekipmanlardan oluşmayan lenslerin kullanılabilmesi demek. Şu an için 75-300mm Sony lens 350.-TL, 55-200mm olan ise 680.-TL'ye alınabiliyor. Carl Ziess almak istenirse en düşük 1.500.-TL'li rakamlar gözden çıkarılmalı. Genelde satışçılar Sony istediğimi duyduklarında; lensinin çok pahalı olduğu ve bulunmadığını belirterek Canon ya da Nikon'a yönlendiriyorlar. Oysa ki, Canon veya Nikon lenslerin IS veya VR (yani titreşim önleyici fonksiyonu) olanları SOny'den çok daha pahalılar. Bu özellikleri olmazsa da Sony'ye yakın fiyattalar ancak özellikle zoom lenslerin titreşim sorunu oluşuyor bu sefer. AYrıca Tamron veya Sigma gibi global lens fiyatları da aynı. Peki bu alfa serisi bu kadar gelişmiş özelliklere sahipken neden kapışılmıyor? Öncelikle Türkiye'de çok fazla yok. Olanların %90'ı talebin az olması nedeni ile distibütör ürünü ve oldukça pahalı satılıyorlar. Yine optik bir ayna olmadığı için vizörleri lcd ya da oled ekran. Bu birçok fotoğrafçı için keyifsiz bir durum ama benim gibi amatörler için ise yeni bir deneyim. Tüm bilgiler vizörden izlenebilirken, lcd ekrandan çekim kompaktlar kadar sorunsuz ve hızlı. Vizörü çekmeye çalıştım:) Canon veya Nikon otomobil dünyasındaki BMW veya Mercedes gibi. Sony ise Audi. Klasik kullanıcı Audi'ye nasıl geçmek istemiyorsa, Sony'de bu dünyada biraz yabancı. SLT teknolojisinin aldığı ödüller, Konika - Minolta ortaklığının getirdiği deneyim, uzun yıllardır Canon ve Nikon'a sağlanan teknolojik alt yapı desteği ve en son Olympus ile kurulan ortaklık Sony'nin güven kazanmasına neden olmuş ancak kullanıcıyı ikna etmesi için etkin reklam ve pazarlamaya ihtiyaç var. Bu arada ben inceleme sitelerinden SLT serisinin fotoğraflarını inceledim ve keskinlik tonlama gibi detaylar kendi sınıfındaki rakiplerinden kesinlikle geri kalmıyor. Buna karşın makinedeki teknolojik özellikler incelendiğinde rakiplerinden çok daha önde denilebilir. Mesela bir kıyaslama aşağıda verdim. Aynı linkten birçok modeli karşılaştırabilirsiniz. http://kiyas.la/tr/fotograf-makinesi/karsilastir/Sony-SLT-A57-vs-Canon-650D Benim için çok önemli olmasa da HD video çekimi konusunda slt teknolojisinin ve oto fokus başarısının getirdiği kalite hemen hemen tüm yorumcular tarafından açık ara önde gösteriliyor. 50fps'ye çıkan kalite, süre snırlaması olmaması ve stereo mikrofon özelliği de diğer avantajları. Aşağıda makinenin dış görüntüsü ve ilk çekimlerini paylaşacağım. Çekim kalitesi konusunda başarısız örnekler olabilir. Ancak bu makinenin bir özelliği çok yüksek ıso değerlerinde çoğu makineye göre daha başarılı ve kumsuz görüntüler verebilmesi. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 canonda kronik sorunlar mı varmış Yorum bağlantısı
Misafir 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Objektiften görünenler ise aşağıdaki gibi. MAkinenin menülerini sürekli kurcaladığım için ve bazı fotoğraflar vivid moda ilaveten kontrast yüksek olduğu için haddinden fazla renkli çıkmış olabilir:) Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Elinize dilinize sağlık. Hayırlı olsun. Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 fotoğraf kamerasından pek anlamam ama İyi bir seçim olmuş bizdede a65 var en sevdiğim yanı vizörünün dijital olması çekmeden önce fotoğrafın nasıl çıkacağını görebiliyorsunuz fotoğrafı çekince berbat bir görüntü ortaya çıkmıyor ve yarı geçirgen ayna kullandıkları için ardı ardına hızlı fotoğraflar çekebiliyorsun. Yorum bağlantısı
M. Asım Kahraman 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Güle güle kullanın, bir şey merak ettim vizör elektronik demişsiniz acaba çözünürlüğü nasıl, optikler kadar keskinlik ve odaklama algısını veriyor mu? Ben de dslr-like bir makine var lcd vizör kullanılmış ama olmasa daha iyi diyorsunuz. Yorum bağlantısı
Sertaç Karginer 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 (düzenlendi) İyi günlerde kullanın ben Sony'nin ürünlerini beğeniyorum küçük bir Sony makinem var profesyonele yakın resim çekiyor şaşırıyorum doğrusu... 17 Haziran 2013 tarihinde Sertaç Karginer tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Abi güle güle kullan.Bende bir ara slt-37 serisine bakmıştım.Seninde yorumun var hatta. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/238067-sony-alpha-slt-37-dslr-fotograf-makhakkinda/ Bir arkadaşım almıştı o kampanyada.Çok memnun. Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Alfa serisini yakindan incelemistim, Canonu almadan önce. Hepside cok guzel makineler. Sonynin akıllı otomatik modunu çok beğeniyorum. Yorum bağlantısı
Misafir 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Abi güle güle kullan.Bende bir ara slt-37 serisine bakmıştım.Seninde yorumun var hatta. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/238067-sony-alpha-slt-37-dslr-fotograf-makhakkinda/ Bir arkadaşım almıştı o kampanyada.Çok memnun. Kötü bir yorum yapmışım:) 37'yi almazdım ama. Hatta 650d'de sorunlar olmasaydı diğer modellere bakmayacaktım bile. Kısmette varmış. Mert aldım. Şu an için bana keyifli geldi. Ancak ilerleyen dönemlerde her koşulda denemem gerek tabi. Bu nedenle şu anda fotoğraf kalitesi konusunda yorum yapmadım çok:) Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Güle güle kullanın, bir şey merak ettim vizör elektronik demişsiniz acaba çözünürlüğü nasıl, optikler kadar keskinlik ve odaklama algısını veriyor mu? Ben de dslr-like bir makine var lcd vizör kullanılmış ama olmasa daha iyi diyorsunuz. Sony'de pikseli yüksek bir vizör kullanılıyor. Karanlık çekimlerde ekran kumlu ama en azından birşeyler gözüküyor.gündüz çekimleri ise gayet güzel. Optik vizör lcd'den çok farklı bir etki vermiyor. Ancak optik vizör üzerinden her türlü detayı görmek güzel. Hatta makinenin düzlemini bile görebiliyorsunuz. Gözlük kullandığım için optik vizörü kullanırken biraz zorlanırım. Hatta olympusta köşelerdeki değerleri görmekte zorlanıyordum. Sony'de elektronik vizörde herşeyi kolayca görebildiğim gibi, diğer dslr'lerden farklı olarak vizör ve lcd arasında netleme süresi bakımından fark olmadığından optiğe çok ihtiyaç kalmıyor. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Sony'de pikseli yüksek bir vizör kullanılıyor. Karanlık çekimlerde ekran kumlu ama en azından birşeyler gözüküyor.gündüz çekimleri ise gayet güzel. Optik vizör lcd'den çok farklı bir etki vermiyor. Ancak optik vizör üzerinden her türlü detayı görmek güzel. Hatta makinenin düzlemini bile görebiliyorsunuz. Gözlük kullandığım için optik vizörü kullanırken biraz zorlanırım. Hatta olympusta köşelerdeki değerleri görmekte zorlanıyordum. Sony'de elektronik vizörde herşeyi kolayca görebildiğim gibi, diğer dslr'lerden farklı olarak vizör ve lcd arasında netleme süresi bakımından fark olmadığından optiğe çok ihtiyaç kalmıyor. Saygılarımla. hocam sonyde vizörün yanında gözlük kullananlar için netlik ayarı var a65 de böyle en azından. Yorum bağlantısı
Misafir 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Var evet Volkan. Hemen hemen her makinede vardır bu ayar. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 18 Haziran 2013 Paylaş 18 Haziran 2013 canonda kronik sorunlar mı varmış Maalesef Çağlar Bey. İşin detayına girince Canon'da da, Nikon'da da sorunlu seriler mevcut. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 18 Haziran 2013 Paylaş 18 Haziran 2013 Fotoğraf işinden hiç anlamam.İyi mi yapmışsın kötü mü bilemiyorum ama eğer uydurmuyorsam fotoğraflar az biraz karanlık gibi geldi bana..Hayırlı olsun. Yorum bağlantısı
Misafir 19 Haziran 2013 Paylaş 19 Haziran 2013 Bugün 55-300 lens siparişi verdim. İnceleme sitelerinde ve Sony alpha sitesinde gördüğüm kadarı ile çok övülüyor. Keskinliğini beğendim. Aslında 75-300 siparişi verecektim ama bu lensin 350.-tl'lik fiyatı uygun olmasına karşın 300mm'de çok başarılı olmadığı belirtilmiş. 55-300 lens ise 769.TL. 3-4 sene önce olympus 70-300 lense verdiğim 600tl düşünüldüğünde fiyatı normal gibi. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 18-55 kit lens ile denemeler; Biraz daha alıştım makineye ama 16-50mm tamron lensi çok övüyorlar. Keskin sonuçlar veriyormuş. 55-300 ile güzel bir ikili olur, iki lens idare eder birçok ortamda. Bir de aklımda Sony'nin 50mm f/1.4 var. Ancak bu üç lensin toplamı 2.500.-TL gibi bir rakam ettiğinden zamana yaymakta fayda var:) Yine de Sony'nin objektif fiyatlarının daha ucuz kalması sevindirici. Minolta'nın eski model ve mekanik tüm lensleri ile uyum sağlayabildiği için, uygun ikinci eller de bulunabiliyor. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 Minolta'nın eski model ve mekanik tüm lensleri ile uyum sağlayabildiği için, uygun ikinci eller de bulunabiliyor. Saygılarımla. Pentax pentax diye yırtınmamızın en önemli sebebi buydu zaten. Elimde eski mekanik lenslerden bir adet var. Manuel Focus. Canavar canavar. 50-60 lira gibi paraya alınabiliyor. Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 Abi hayırlı olsun. Güle güle kullan. Fotoğrafları biraz daha büyük yüklesen ne güzel olur Min.1024 genişlik süper olur. Fotoğrafla ilgili konularda, forum kuralları esnetilebilir diye düşünüyorum. Yorum bağlantısı
Misafir 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 Abi hayırlı olsun. Güle güle kullan. Fotoğrafları biraz daha büyük yüklesen ne güzel olur Min.1024 genişlik süper olur. Fotoğrafla ilgili konularda, forum kuralları esnetilebilir diye düşünüyorum. Sağol Zafercim. Her zaman bu fotoğraf boyutu mevzusu gündeme geldiğinden, 600'lü çözünürlüklere düşüyorum. Sorun olmayacaksa dediğin gibi 1024 yüklerim tabi. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Misafir 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 (düzenlendi) Aşağıda chip dergisinin ilk on sıralamsı mevcut. Bazı güncel modeller yok o listede ama en azından makineler için bazı detaylar mevcut. Sıralamada birinci veya onuncununun yerinden çok, kısa ve öz açıklanmış detayları görmek açısından incelemeye değer. http://www.chip.com.tr/makale/herkes-icin-en-iyi-dslr-ler-1.-sira-sony-alpha-57_33797_10.html Saygılarımla. 23 Haziran 2013 tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 Sağol Zafercim. Her zaman bu fotoğraf boyutu mevzusu gündeme geldiğinden, 600'lü çözünürlüklere düşüyorum. Sorun olmayacaksa dediğin gibi 1024 yüklerim tabi. Saygılarımla. Yönetimden bu konuda bir açıklama bekleyelim o zaman Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 (düzenlendi) Alpha 57'nin mükemmel resim kalitesi yazmışlar Allah tepelerinden bakmaya emi 23 Haziran 2013 tarihinde Hakan Tarım tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 23 Haziran 2013 Paylaş 23 Haziran 2013 (düzenlendi) Çok kalite bir karşılaştırma değil, nereden biliyorum diye sorarsanız. K5 imaj kalitesi 7d nin bir adım önündedir. Sadece autofocusu biraz yavaş kalır. Burada verilen not çok düşük. Ki a57 den daha kaliteli bir cihaz. http://www.pentaxforums.com/reviews/canon-7d-vs-pentax-k-5-review/conclusion-value.html 23 Haziran 2013 tarihinde Hakan Tarım tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts