İçeriğe Yönlendir

Ceviz Ağacinin Dibinde Oturulmaz Mı?

Hikmet Demirtaş

Recommended Posts

Murat Dere

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz! (Bi kere ünlem işareti yerine soru işareti olmalı)

Cevap: Gafama düşer acıtır. :crazy:

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Cam

yine ne varsa doğada var yani. bir inanışa göre de ceviz gölgesinde yapılan çocuklar çok zeki olur denir.

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

''Cevizden düşen fazla yaşamaz '' derler bir de.

Yorum bağlantısı
Mehmet Emin Taşdelen

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz! (Bi kere ünlem işareti yerine soru işareti olmalı)

Huninin sebebi şimdi anlaşıldı sayın hocam... :D

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

çok yüksek oldukları için.

kafanda huni var size bir şey olmaz,

• Beğen 2
Yorum bağlantısı

Bende aynısını düşünmüştüm, kafama düşer diye düşünüyordum ki sen de aynı şeyi düşündüğünü gösterip düşüncelerimizin eş düşünceler olduğunu göstermişsin Murat abi  :crazy:

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

yine ne varsa doğada var yani. bir inanışa göre de ceviz gölgesinde yapılan çocuklar çok zeki olur denir.

bu zamanda kaldı mı ceviz gölgesinde çocuk yapan,nasıl olacak o :tongue:

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

Evet Tahir Bey bizim memlekette aynen öyle derler değil mi :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Ben bir polis ağacıyım Gülhane Parkı'nda

Ne sen bunun farkındasın, ne de ceviz farkında...

Hey gidi günler...

Bende aynısını düşünmüştüm, kafama düşer diye düşünüyordum ki sen de aynı şeyi düşündüğünü gösterip düşüncelerimizin eş düşünceler olduğunu göstermişsin Murat abi  :crazy:

Huni ister misin? :crazy:

Yorum bağlantısı

Hey gidi günler...

olur abi :) varmı bana uygun bişeylerin :)

Efenim :spiteful:

Servet abi deneyim var galiba :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Toroslar da genel kanıdır "Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür denir". Mut' ta da çok kullanılır bu söz, bu yüzden de ceviz göl...gesinde oturmak makbul değildir... Peki bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte toroslara has bu söz oradan geliyor. Halkta yanlış bir kanaat olarak yerleşmiş, zararı yok aslında. Üstelik sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliği var. Sırf bu sebepten dolayı dünyadaki ceviz ağacının sayısının artırılması gerekiyormuş.Bilgilerinize...
tarımsal bilgi paylaşım platformundan...alıntıdır.

Abi 3 ay önce bu konu yine senin tarafından açılmıştı :) Bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Saygılarımla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Servet abi deneyim var galiba :)

Çocukluğumun geçtiği evimiz müstakil, meyve ağaçları ile dolu idi. Çok şükür hepsinden düşmüşlüğüm var :biggrin:

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Çocukluğumun geçtiği evimiz müstakil, meyve ağaçları ile dolu idi. Çok şükür hepsinden düşmüşlüğüm var :biggrin:

Tuttan düşmek kötü tuttan. Ondan sonra böyle oldum ben. Ayaam kaydı duda bastım da. Vjjjtt... Çotonk! Yaa... :crazy:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Hey gidi günler...

:shok: polis ağacı :unsure2:

hey gidi günler hey ne polis ağaçları vardı eskiden ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sami Aktaş

Ceviz ağaçlarının dibinde bazı bitkilerin yetişmemesine neden olan madde sülfür değil juglon denilen bir kimyasaldır...Sülfürü hiç duymamıştım...Ayrıca sülfürün ozon tabakasına yararlı olduğunu söyleyen bir yazı bana tamamen bilimsellikten uzak geldi...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

Abi 3 ay önce bu konu yine senin tarafından açılmıştı :) Bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Saygılarımla.

Hatırlatmanız için teşekkür ederim, ben hiç hatırlamyadım kusura bakmayın, hiç olmazsa  görmeyen arkadaşlar için bir bilgilendirme olmuş oldu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş
(düzenlendi)

Ceviz ağaçlarının dibinde bazı bitkilerin yetişmemesine neden olan madde sülfür değil juglon denilen bir kimyasaldır...Sülfürü hiç duymamıştım...Ayrıca sülfürün ozon tabakasına yararlı olduğunu söyleyen bir yazı bana tamamen bilimsellikten uzak geldi...

Asıl adı Juglon denen bir madde. 1-4 alfa naftakinon açık adı.

Ceviz ve juglon

Juglone-239x300.jpgAmerika kökenli karaceviz (Juglans nigra L.) parke kerestesi olarak çok değerlidir. Peyzaj düzenlemelerinde bir gölge ağacı olarak ve buna ek olarak yemişi için ekilir. Ceviz ağaçlarına yakın ekilen pek çok bitki iyi bir şekilde büyüyebilirken, bazı bitki türlerinin büyümesi bu ağaç tarafından engellenir. Bu olaya ‘allelopati’ denir. Tam tanımını verecek olursak ‘Bir bitki tarafından sentezlenen ve salıverilen bazı kimyasal maddelerin bitki türüne bağlı olarak komşu bitkileri olumlu veya olumsuz açıdan etkilemesidir’ denilebilir.

Cevizin toksisite bilinci Romalılar dönemine kadar uzanır. O dönemdeki yazar ve filozof olan Plinius ceviz ağaçlarının bütün bitkilerde zehir etkisi oluşturduğunu belirtmiştir. Daha sonraki yıllarda araştırmalarda bu olayda etkili olan özel kimyasal ve etki mekanizması belirlenmiştir. Birçok bitki cevize karşı duyarlı ya da toleranslı olmasına göre sınıflandırılmıştır.

Toksisitenin kaynağı

Ceviz ağaçları yakınında yetiştirilen ve olumsuz etkilenen bitkilerde yapraklarda sararma, solma ve nihai ölüm gibi belirtiler gözlenebilir. Ceviz ağacının tüm bölgelerinde doğal olarak bulunan ve bu olaya neden olan maddeye ‘juglon’ (5-hidroksi-1,4-naftalen dion ya da 5-hidroksi naftokinon) adı verilir.

Bu maddenin juglon-duyarlı bitkilerde metabolik aktiviteleri için gerekli olan enerjiden mahrum bırakan bir solunum inhibitörü olduğu deneysel olarak gösterilmiştir. Juglon ve hidrojuglon (duyarlı bitkiler tarafından juglona dönüştürülür) ağacın kök, tomurcuk ve meyve kabuklarında fazla miktarda bulunur. Ancak genç yaprak ve gövde kısımlarında az bulunur.

Juglon suda çok az miktarda çözünür ve bu nedenle suyla az taşınacağından etki alanındaki toprakta fazla yayılım göstermez.

Cevizin köklerinden yayılan juglon çok az miktarda olsa dahi kök büyüme alanı içersindeki juglon-duyarlı bitkilerde toksisite belirtileri gözlenebilir. Ancak, juglonun kökdeki birikimi ve yoğunluğu çürüyen yaprak ve meyve kabuğuna göre daha azdır ve bu durumda ağacın gölgelik alanlarında fazla miktarda mevcuttur. Juglon’un bu dağılımı, bazı hassas bitkilerin ceviz ağacı yakınlarında bulunan topraktaki juglonun mevcut miktarını tolere edebileceği ancak gölgelik alanda doğrudan hayatta olamayabileceği anlamına gelir. Son derece duyarlı bitkiler gölge yayılmasından dolayı oluşabilecek küçük konsantrasyonlardaki juglonu bile tolere edemeyebilir. Ağaç kaldırıldıktan sonra dahi çürüyen köklerde juglon üretimi devam edip topraktaki toksisiteyi birkaç yıl daha uzatabilir.

Ceviz ağacı yakınındaki veya altındaki türlerin hayatta kalma çaba ve becerilerinin anlaşılması; topraktaki juglon miktarının toprak yapısına, drenajına ve mikroorganizma içeriğine bağlı olması gerçeğiyle daha da karmaşık bir hal alır. Bu etmenlerin arasına ayrıca türlerin ışık ve nem rekabeti de katılabilir.

Bazı ağaçlarda ceviz ağacı gibi juglon üretebilmektedir. Ancak juglon miktarı ceviz ağacına göre sınırlı miktardadır ve nadir toksisite gözlenir.

Juglon insanlar üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilmektedir. Ceviz ağacının altına yatıp da sağlam bir uyku çekebileceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Kişi uyandığında juglonun etkisiyle baş ağrısı sorununa maruz kalabilir.

Alıntıdır: http://sahriye.blogspot.com/

tarihinde Hikmet Demirtaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sami Aktaş

Hah bu yazı olur işte... :) Görüldüğü gibi kükürtle (sülfür) alakalı bir bileşik değil...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...