Yahya Kılıç 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 Araba farı aldım 60 watt güce sahip akümüzde yaklaşık 12 volt öyle ise W=V.I dan 60=12.I >>>>kablodan geçen akım şiddeti 5 amper buraya kadar tamam.Yani ben farı korumak için 5 amper ve biraz üstü sigorta mı koymalıyım. Peki ne oluyorda kablodan 5 amperden fazla akım geçmek için teşebbüste bulunuyor ve sigortayı attırıyor (yakıyor) sistem korunuyor. Yorum bağlantısı
Ugurcan Yogun 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 bu formül AC (alternatif akım) için geçerli diye biliyorum araç elektiriği ise DC (direk Akımdır) artı tungsten ampuller yani flemanlı ampuller ilk açıldığı anda demeraj akımı yani ilk kalkınma akımı çekerler o yüzden formül kabaca kullanılsa dahi (doğru olsada) demeraj akımı hesaplanmadığı için bu formül yanıltır Yorum bağlantısı
Ugurcan Yogun 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 merak ettiğim bir şey oldu sormak istedim anladığım kadarınla çift far var 60W + 60W = 120W toplamı o zaman her bi far için birer yani toplamda iki sigorta kullanıyorsunuz doğrumudur ? Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 Formül doğru eğer hat üzerinde yada ampulde,duyda kısa devre yoksa sorun olmamalı http://www.diyot.net/watt.html 1 Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 w = volt x amper ampül 55watt olarak bulunur olması gerekeni budur. Orjinal araç tesisatında aşırı yükten uygun kullanılan ampül ise sigorta atmaz. Yanılmıyorsam 7.5amper idi far başına kısa far sigortası. Bu arada kablodan geçen akım kablonun kesiti ve uzunluğu ile sınırlıdır. Kabaca 3-5metrelik 1mm2 lik kabloda 9-10amper, 1.5mm2 den 15amper geçer 3 Yorum bağlantısı
Misafir 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 Formul falan ayrı husus.Esas nokta Ampuller 12 volt'ta 4 küsür amper çekiyor.14 volt araç voltajında 7.5 amperlere dayanıyor.Bu nedenle bazı araçlarda voltaj ilk anda düşük gelir sonra normale çıkar.Yani hesabınızı araç üzerindeki 14 ve küsürlü voltajına göre yapamanız doğru olacaktır.Bu hesabı kontrol devresi nedeniylede tuturamazsınız..Normalde her araçta genelde 7.5 amper olur fakat far başına 10 amper olanlarda mevcuttur. Ayrıca bazı araçlarda 2 far ampulü tek sigorta üzerinden geçebiliyor. 2 Yorum bağlantısı
Misafir 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 (düzenlendi) Ben araç üzerinde deneme yaptığınızı varsayarak bunu yazdım. 60watt ampul yoktur.55watt yazmıyorsa çin malı ampullerdendir ve bu yaşadıklarınız normaldir.Ayrı bir akü üzerinde deneme yapıyorsanız ve 5 amper çeken bir yapıya 5 amper takmanız hata olur.İlk yanış esnasında bu deger aşılabilir olduğu için sigorta atar. 1 Ekim 2013 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Ekim 2013 Paylaş 1 Ekim 2013 Söyleyeceğim şey bu işlemde sonucu değiştirmeyecek ama aklınızda olsun, araçlarda voltaj 12 değil en az 13.5 olur... Wattı bulurken voltajı 13.5 veya 14 hesap edin... Buna göre ampullerimiz en az 60 watt.. 3 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 2 Ekim 2013 Paylaş 2 Ekim 2013 Arabanızın far ampulü çift devreli ise yani H4 ise 55+60=115 Watt yapar. 115 Watt kısa farlar açık iken selektör yaptığınız anda çekeceği akımdır. Kaç amper çekeceğini bulmak için, I=R/V yani, 115/12=9.6 Amper yük çeker. Sigorta en az 10 Amper olmalıdır. Her iki far aynı sigortadan besleniyorsa en az 20 Amper olmalıdır. Sigortanın atması için ya amper değerinin düşük olması yada kısa devre olması gerekir. Yorum bağlantısı
Yahya Kılıç 2 Ekim 2013 Yazar Paylaş 2 Ekim 2013 (düzenlendi) Cevaplar için herkese teşekkür.Nihat bey işleminizde küçük bir hata var gibi.Tek far için (60 watt kabul edelim 55 yerine) 60=12.I = 5 Amper bir far için. İkİnci bir far için de 5 amper ve tek sigorta öyleyse 10 amper yeterli niye 20 amperlik olsun!! Mehmet bey dediğiniz gibi aküden voltu ölçtüm 13.8-14.2 arasında değisti ben 14 kabul ediyorum.Ve netteki araştırmalarıma göre konjektör arıza yaparsa fazla voltaj, diyot tablası arıza yaparsa az voltaj üretimi olur. Deyilimki konjektör arıza yaptı 36 volt sınırına dayandı.Şimdi ne olacak sistemin korunması gerekiyor. 12 voltta 5 amper akım çekerse 36 voltta 15 amper akım çeker.Fakat biz far için 10 amper sigorta koyduk.Yani 10 ampere kadar izin verdik.fakat 15 olduğu için O halde sigorta yanacaktır. Olurda benim sigorta durmadan patlıyor diyenler için açıklamalı yazmaya çalıştım.Yanlış olmaması ümidiyle... 2 Ekim 2013 tarihinde Yahya Kılıç tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Servet Aydın 2 Ekim 2013 Paylaş 2 Ekim 2013 Akkor flamanlı ampüller ilk ısınmada (ms) kendi gücünün üç katı civarında akım çeker. Eğer araç çalışıyorsa bu akım 4 katı geçiyor (ms). Tüm araç sigortaları yavaş akım sigortası olduğundan üstünde yazılı akımın üstünde akımları kısa süre taşır. Sigorta hesaplanırken, kablo uzunluğu ve kalınlığı, kullanılan son yükün gücü, arada kullanılan kumanda sisteminin iç direnci hesaplanır. Tolerasnları belirlenip sigortası takılır. Bizim bu kadar detaya girmeden yapacağımız, kaynak gerilimi, çalışacak yükün wattını hesaplayıp, sürekli akımın üzerine %50 ilave ile çıkan sonuca göre sigorta kullanmak. Hassas elektronik sistemlerde tolerans kullanılmaz, hızlı sigorta kullanılır. 1 Yorum bağlantısı
Ugurcan Yogun 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Akkor flamanlı ampüller ilk ısınmada (ms) kendi gücünün üç katı civarında akım çeker. Eğer araç çalışıyorsa bu akım 4 katı geçiyor (ms). Tüm araç sigortaları yavaş akım sigortası olduğundan üstünde yazılı akımın üstünde akımları kısa süre taşır. Sigorta hesaplanırken, kablo uzunluğu ve kalınlığı, kullanılan son yükün gücü, arada kullanılan kumanda sisteminin iç direnci hesaplanır. Tolerasnları belirlenip sigortası takılır. Bizim bu kadar detaya girmeden yapacağımız, kaynak gerilimi, çalışacak yükün wattını hesaplayıp, sürekli akımın üzerine %50 ilave ile çıkan sonuca göre sigorta kullanmak. Hassas elektronik sistemlerde tolerans kullanılmaz, hızlı sigorta kullanılır. Servet abicim ellerine sağlık anlatmaya çalışıpta yazıp yazıp sildiğim bir türlü nasıl ifade edeceğimi bulamadığım tüm bilgileri yazmışsın. Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Cevaplar için herkese teşekkür.Nihat bey işleminizde küçük bir hata var gibi.Tek far için (60 watt kabul edelim 55 yerine) 60=12.I = 5 Amper bir far için. İkİnci bir far için de 5 amper ve tek sigorta öyleyse 10 amper yeterli niye 20 amperlik olsun!! Mehmet bey dediğiniz gibi aküden voltu ölçtüm 13.8-14.2 arasında değisti ben 14 kabul ediyorum.Ve netteki araştırmalarıma göre konjektör arıza yaparsa fazla voltaj, diyot tablası arıza yaparsa az voltaj üretimi olur. Deyilimki konjektör arıza yaptı 36 volt sınırına dayandı.Şimdi ne olacak sistemin korunması gerekiyor. 12 voltta 5 amper akım çekerse 36 voltta 15 amper akım çeker.Fakat biz far için 10 amper sigorta koyduk.Yani 10 ampere kadar izin verdik.fakat 15 olduğu için O halde sigorta yanacaktır. Olurda benim sigorta durmadan patlıyor diyenler için açıklamalı yazmaya çalıştım.Yanlış olmaması ümidiyle... Yazdıklarımı dikkatli oku, eğer ampulün H4 ise ve farların tek sigorta ile besleniyorsa yazdıklarım geçerli. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Çoğu araçta sağ ve sol için iki ayrı sigorta vardır... mondeo 2 ve mondeo 3 te bu şekilde.. Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Çoğu araçta sağ ve sol için iki ayrı sigorta vardır... mondeo 2 ve mondeo 3 te bu şekilde.. Normali öyle de, arıza var denildi mi insanın aklına farklı şeyler geliyor. Yorum bağlantısı
Yahya Kılıç 3 Ekim 2013 Yazar Paylaş 3 Ekim 2013 Yazdıklarımı dikkatli oku, eğer ampulün H4 ise ve farların tek sigorta ile besleniyorsa yazdıklarım geçerli. Emir kipinde takılmayı seviyoruz galiba... H1 12 volt 55 watt tek devreli, gittim otoelektrikçi abimizin yanına. 8 amperlik sigorta yeter dedi. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Emir kipinde takılmayı seviyoruz galiba... H1 12 volt 55 watt tek devreli, gittim otoelektrikçi abimizin yanına. 8 amperlik sigorta yeter dedi. Var mıymış elinde... ? 1 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Emir kipinde takılmayı seviyoruz galiba... H1 12 volt 55 watt tek devreli, gittim otoelektrikçi abimizin yanına. 8 amperlik sigorta yeter dedi. Emir kipi değil, vakit ayırıp buraya yazarak yardımcı olmaya çalışıyorum. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Ekim 2013 Paylaş 3 Ekim 2013 Emir kipinde takılmayı seviyoruz galiba... H1 12 volt 55 watt tek devreli, gittim otoelektrikçi abimizin yanına. 8 amperlik sigorta yeter dedi. Samimi bir forumuzdur... Nihat'a Nihat, Yahya'ya Yahya demeyi severiz.. Emir kipini geçtik, tehdit kipi bile eklediğimiz olur.. Nihat'ın hatası, bu samimiyeti anlayacağını sanmış olmasıdır.. 3 Yorum bağlantısı
Recommended Posts