İçeriğe Yönlendir

Focus II - Yakıt Tüketimi - Dizel

Aykut Gürkan

Recommended Posts

Ruhan Sorgun

Bende yol bilgisayarı yok...

Sabah 6 kmlik yolu 20-25 dakikada gidiyorum. Akşam farklı yolu kullanıyorum 15-20 dakikada evde oluyorum...

yaklaşık 20 dakika üzerinden hesaplardak, ortalama hızım 18 km oluyor...

samsunda aynı sizin yol güzergahınıza yakın kullanan arkadaşım var, ort. hızı 19 km, aracı 2010 tdci focus 90 lık yakıtıda 5,9 litre sizinki de ideal oluyor bir anlamda...

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Benim sabah ve akşam yolum farklı.

Sabah ilk 1,5 km yokuş (1.2. vites) çıkıyorum, sonrası inişli çıkışlı. Akşam 1 km yokuş( tamamı 1. vites) sonrası iniş çıkış son 1,5 km tam düz...

samsunda aynı sizin yol güzergahınıza yakın kullanan arkadaşım var, ort. hızı 19 km, aracı 2010 tdci focus 90 lık yakıtıda 5,9 litre sizinki de ideal oluyor bir anlamda...

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Yer : Ankara trafiği (Motor soğukken yol yapma, sürekli dur kalk ve yoğun trafik, yokuş inme ve çıkma,

Günde ortalama 15km gidiş 15 km geliş)

Sürüş stili : Ruhan abi sitili ( yeni yeni öğreniyorum :))

Tüketilen Yakıt : 45,830 litre

Gidilen yol : 725 km

Litre Fiyatı : 3,92

Yol bilgisayarı ortalama yakıt : 6,7 lt

Yol bilgisayarı ortlama hız :19 km/h

Depo fulleme ile hesaplanan 100km de yaktığı yakıt : 6,3214 lt

Depo fulleme ile hesaplanan 1 km de yaktığı yakıt : 0,2478 TL

hesaplama tekniği, ilan etme tekniği, şartlara göre oluşan yakıt tüketimi, hepsi tek kelime ile harika. tebrikler.

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Üstad hocam sen olunca verdiğim veriler az bile bence :) Sence yakıt tüketimim nasıl? Yavaş yavaş yol bilgisayarındaki ort. yakıt düşüyor. Bugün 6.5 i gördüm. Sanırım senin verdiğin bilgiler ışığında sürüş stilimi düzeltiyorum. Tabi bunda yaptırdığım carbon clean ve sıfır Yokohama (yakıt tüketimi sağlayan BluEarth) lastikleriminde payı büyük. :good1: Birkaç depo sonra carbon clean dizel temizleme katkısını da koyacağım. Hedefim aracımla yapılabilen maksimum yakıt tasarrufunu yapmaktır. Tabi bunu yaparken aracımı da zevkle kullanıyorum. Bazen deneme amaçlı ve aracı korkak alıştırmamak için 160-170 yapıyorum çevre yolunda. :) 2. depo verileri bu ay sonuna yakın gelir. O veriler daha ayrıntılı olacak. :):good1:

tüketim gayet iyi, ana hedef, mümkün olduğunca yüksek vites, sabit hızda gitmek, araç kendi kendine gidebilecekken sabredip gaz basmamak. carbon clean de yaptınız mı tamamdır. sonrası tadından yenmez. bir düşünün, ortalama tüketiminiz 0,3 litre bile düşse, yıllık bakımınız bedavaya gelir ki, 1 litreden fazla düşüren var. hesap bu kadar basit.

Yorum bağlantısı
Mert Ender

Herkese iyi akşamlar,

Haftasonu İstanbul-Ankara seyahatim oldu. Ayağımın tozuyla yazıyorum.

Bir süredir İstanbul şehir içi trafiğinde tüketimini ortalama 7,5 litre gösteren Focus''un uzun yolda sabit bir hızda ne kadar tükettiğini uzun bir aradan sonra yeniden test etmeye karar verdim.

Yaklaşık 900 km toplam güzergah boyunca yol bilgisayarına göre ortalama 4,5 litreyi yakaladım, bir süre 4,4 l olduğunu da gördüm. Bu tüketimin altına ise inemedim. Klima yol boyunca açık ve otomatik modda idi. Hızı ise 100 ila 110 arasına sabitledim, nadir bazı sollamalar için 120'ye çıktım. Araba ise 79.000 km'e geliyor.

1.6 TDCI'yi bilen ve/veya kullanan arkadaşlar, sizce bu değerler normal midir, iyi midir yoksa kötü müdür? Lastik basınçları normal düzeyde idi, arabada tek ben vardım, ağırlık olarak da toplam 25-30 kiloluk iki çanta.

1.6 TDCI'ciler şehir içi tüketimlerini de yazarlarsa sevinirim.

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Herkese iyi akşamlar,

Haftasonu İstanbul-Ankara seyahatim oldu. Ayağımın tozuyla yazıyorum.

Bir süredir İstanbul şehir içi trafiğinde tüketimini ortalama 7,5 litre gösteren Focus''un uzun yolda sabit bir hızda ne kadar tükettiğini uzun bir aradan sonra yeniden test etmeye karar verdim.

Yaklaşık 900 km toplam güzergah boyunca yol bilgisayarına göre ortalama 4,5 litreyi yakaladım, bir süre 4,4 l olduğunu da gördüm. Bu tüketimin altına ise inemedim. Klima yol boyunca açık ve otomatik modda idi. Hızı ise 100 ila 110 arasına sabitledim, nadir bazı sollamalar için 120'ye çıktım. Araba ise 79.000 km'e geliyor.

1.6 TDCI'yi bilen ve/veya kullanan arkadaşlar, sizce bu değerler normal midir, iyi midir yoksa kötü müdür? Lastik basınçları normal düzeyde idi, arabada tek ben vardım, ağırlık olarak da toplam 25-30 kiloluk iki çanta.

1.6 TDCI'ciler şehir içi tüketimlerini de yazarlarsa sevinirim.

klimayla beraber 110 km hız için 4,5 bana normal gibi geldi. bunda ankara şehir içide vardır. ben klimayla hiç otoban yolculuğu yapmadığım için henüz, kesin konuşamıyorum. tabi yol bilg. ile gerçek tüketim arasındaki fark da önemli...

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Yeni rekorum:

611 km yol yapıldı. Bunun 50 km si 4.5. vites uzun yol sayılır. Geri kalan eski güzergahım. Alınan mazot, 39,36 lt...

Yani: 39,36 / 611=6,44 lt/100km...

7 litrenin altına inemem diyordum, demek ki dikkat edilince oluyormuş...

Yorum bağlantısı
Murat Çeviren

Mersin Ankara yolunda şu an ilerliyorum. Direksiyonu devrettim. Ankaraya 100 km kala şu anki tüketim 4 lt/100 km. BU arada otoyolda ve bölünmüş yolda 100-120 km/h arasında kullandım. Ayrıca rakım da 1000 metre. Büyük ihtimal dönüş yolunda tüketim daha da düşecektir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Mersin Ankara yolunda şu an ilerliyorum. Direksiyonu devrettim. Ankaraya 100 km kala şu anki tüketim 4 lt/100 km. BU arada otoyolda ve bölünmüş yolda 100-120 km/h arasında kullandım. Ayrıca rakım da 1000 metre. Büyük ihtimal dönüş yolunda tüketim daha da düşecektir.

yakıt aldığınız zaman, yol bilg. ile gerçek tüketim değerlerinizi de paylaşırsanız, seviniriz.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Periyodik bakım, EGR iptali ve Carbon Clean sonrasında ben de ev ve iş arasındaki tüketimimi test etmek istedim. Üsküdar'dan Bahçeşehir'e 50 km'lik bir rotam var. Normalde sabah saatlerinde ağırlıklı olarak 120 km ile otobandan gidiyorum. Böyle kullandığımda, işe vardığımda ortalama tüketim 5,1 lt oluyor. Bugün aynı güzergahta çok zor dayansam da, CC ile hızımı 80 km'de sabitleyip gittim, ortalama 3,5 lt oldu. Açıkçası aracımın bu kadar az tüketebileceğine inanmazdım. Focus hızlı giderken bile bunu hissettirmediği için, 80 km ile gitmek hiç gitmemek gibiydi, bunu da itiraf etmek isterim :D

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Periyodik bakım, EGR iptali ve Carbon Clean sonrasında ben de ev ve iş arasındaki tüketimimi test etmek istedim. Üsküdar'dan Bahçeşehir'e 50 km'lik bir rotam var. Normalde sabah saatlerinde ağırlıklı olarak 120 km ile otobandan gidiyorum. Böyle kullandığımda, işe vardığımda ortalama tüketim 5,1 lt oluyor. Bugün aynı güzergahta çok zor dayansam da, CC ile hızımı 80 km'de sabitleyip gittim, ortalama 3,5 lt oldu. Açıkçası aracımın bu kadar az tüketebileceğine inanmazdım. Focus hızlı giderken bile bunu hissettirmediği için, 80 km ile gitmek hiç gitmemek gibiydi, bunu da itiraf etmek isterim :D

ama focusunuz 80 le hiç gitmeden bile sizi iş yerinize ulaştırdı değil mi? :tongue:

Yorum bağlantısı
Murat Erdoğan.

Aracımın bakım zamanı geldi yağ ve filtre değişimi yaptıracağım.Aracım neredeyse hiç şehirler arası yol görmüyor.Hep şehir içinde kullanıyorum 4-5 km lik mesafelerde gidip geliyorum genelde de dur kalk şeklinde oluyor.100 kmde 7.0 ile 7.5 arasında oynama yapıyor.Bakımdan sonra bunun düşeceğini umut ediyorum.Şehir içinde yakıt tüketiminde düşüş sağlamak için nelere dikkat etmeliyim ve vites değiştirme aralığım kaç bin devirden kaç bine olmalı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

2000 devirden yukarısı yokmuş gibi davran. Araç, gazına basılmadan gideceği bir yoldaysa, gazına basma...

Başka bişey yapmana gerek yok...

Aracımın bakım zamanı geldi yağ ve filtre değişimi yaptıracağım.Aracım neredeyse hiç şehirler arası yol görmüyor.Hep şehir içinde kullanıyorum 4-5 km lik mesafelerde gidip geliyorum genelde de dur kalk şeklinde oluyor.100 kmde 7.0 ile 7.5 arasında oynama yapıyor.Bakımdan sonra bunun düşeceğini umut ediyorum.Şehir içinde yakıt tüketiminde düşüş sağlamak için nelere dikkat etmeliyim ve vites değiştirme aralığım kaç bin devirden kaç bine olmalı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

bu konunun 634. mesajında sorularınızın hepsinin cevabı var. aynı zamanda vakit bulunca konunun tamamını okursanız,(az yakan arkadaşların taktiğini uygularsanız) yakıt tüketiminizin nasıl düştüğüne şaşıracaksınız.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Erdoğan.

2800 devirin altında vites değiştirmiyordum sanırım yakıt ekonomisini bu yüzden olumsuz yönde etkiliyorum.Dip gaz yapmadan 2000-2200 devir arası vites değiştirerek sakin sakin kullanmaya çalışacağım.Sonuçları tekrar buradan belirtirim.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

2800 devirin altında vites değiştirmiyordum sanırım yakıt ekonomisini bu yüzden olumsuz yönde etkiliyorum.Dip gaz yapmadan 2000-2200 devir arası vites değiştirerek sakin sakin kullanmaya çalışacağım.Sonuçları tekrar buradan belirtirim.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

okuduklarınızı uygulayıp, 1 depo ile yaptığınız kilometreyi görünce, birileri deponuza mazot eklemiş gibi olacaksınız.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce
(düzenlendi)

Hayret son 25-30 mesajdır 2000 devirde vitesmi değiştirilir diyen yok :) Herkes benim gibimi kullanmaya başladı yoksa yüksek devirden bahsedenler artık tüketim bölümünü önemsememeyemi başladılar...

tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Devir ekonomi devri. Az yaktırmak için ne gerekiyorsa o yapılıyor artık...

Yüksek devir ve performans isteyenler benzinli alsın...

Hayret son 25-30 mesajdır 2000 devirde vitesmi değiştirilir diyen yok :) Herkes benim gibimi kullanmaya başladı yoksa yüksek devirden bahsedenler artık tüketim bölümünü önemsememeyemi başladılar...

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Devir ekonomi devri. Az yaktırmak için ne gerekiyorsa o yapılıyor artık...

Yüksek devir ve performans isteyenler benzinli alsın...

yok yok,performans isteyende dizel alsın. benzinlinin 4000 devirde bulamadığı torku ben 1800 devirde yakalıyorum. helede rampada tüm benzinliler arka tamponumu ezberlediler. yüksek devire gelince, insanların alışkanlıklarını yıkmak kolay olmuyor. insanlar mantığa, tekniğe, bilime değil de alışkanlıklarına önem veriyor. bu devirde hala boşa atınca yakıt tasarrufu yaptığını sanan insanlara bu devir işini anlatamazsın. onlar yine basarlar, sonrada turboyu, bilmem nereyi kucaklarına alıp, bu arabalarda kronik bilmem ne arızası var derler. kimse kendine bir şey :biggrin: sürdürmüyor :tongue:

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

"Dizel araçları yüksek devirde kullanmak gerekir." Klişe sözü acaba yalan mı çıktı? :D

Öyle bir laf varmıydı ? Varsada külliyen palavra. Devir lazım olsaydı yeni TDCİ motorda 3600 dd 115 hp yapmazlardı. Eskisinde 4,000 dd 109 yada 110 du.Optimum

Tork başlangıç değeri alt devirlere doğru devamlı iniyor. Yüksek devir isteyen benzinli alır hemde turbosuz olanını...

Benim araba remap yaptırdıktan sonra tork 300 civarına çıktı.Cvt 1500 lerde vites büyütürken şimdi 1250 lere indi. 1250 dd da 65-70 ile gidiyor düz yolda :)

yol bilgisayarı anlık 2,5 falan gösteriyor :D ama ben normal olarak 5,5-6 litrelerde geziyorum.O kadar yavaş gidince çabuk yaşlanıyorum :D

Vw benzinli tsi motor +dsg 1500 dd lerde çok rahat gidiyor...4+4,5 litre civarında tüketimi oluyor...

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

ama focusunuz 80 le hiç gitmeden bile sizi iş yerinize ulaştırdı değil mi? :tongue:

Bilmiyorum Ruhan Bey, sıkıntıdan bayılmışım :) Şaka bir yana tabii ki ulaştırdı ama İstanbul'da 80 km gibi sabit bir hızla, en sağ şeritte bile gitmek isteseniz mümkün olmuyor. Arkadan gelip selektör yapan, dibinize girip psikolojik baskı yapmaya çalışan mı dersiniz, hepsi var. Adam sol şerite geçip gitmektense sizi hızlanmanız için zorluyor. Tabii bir de işin keyif kısmı var, açıkçası ekonomi güzel birşey ama ben hız sınırları dahilinde kullandığımda aracımdan daha fazla keyif alıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Öyle bir laf varmıydı ? Varsada külliyen palavra. Devir lazım olsaydı yeni TDCİ motorda 3600 dd 115 hp yapmazlardı. Eskisinde 4,000 dd 109 yada 110 du.Optimum

Tork başlangıç değeri alt devirlere doğru devamlı iniyor. Yüksek devir isteyen benzinli alır hemde turbosuz olanını...

Benim araba remap yaptırdıktan sonra tork 300 civarına çıktı.Cvt 1500 lerde vites büyütürken şimdi 1250 lere indi. 1250 dd da 65-70 ile gidiyor düz yolda :)

yol bilgisayarı anlık 2,5 falan gösteriyor :D ama ben normal olarak 5,5-6 litrelerde geziyorum.O kadar yavaş gidince çabuk yaşlanıyorum :D

Vw benzinli tsi motor +dsg 1500 dd lerde çok rahat gidiyor...4+4,5 litre civarında tüketimi oluyor...

Aman Fatih abi böyle şeyler yazmayasın sonra seninle alay ederler :D

Nerelerdesiniz özledik vallahi ?

Yorum bağlantısı
Serdal Soysal
(düzenlendi)

Yer : Ankara trafiği (Motor soğukken yol yapma, sürekli dur kalk ve yoğun trafik, yokuş inme ve çıkma,

Günde ortalama 15km gidiş 15 km geliş)

Sürüş stili : Ruhan abi sitili ( yeni yeni öğreniyorum :))

Tüketilen Yakıt : 45,830 litre

Gidilen yol : 725 km

Litre Fiyatı : 3,92

Yol bilgisayarı ortalama yakıt : 6,7 lt

Yol bilgisayarı ortlama hız :19 km/h

Depo fulleme ile hesaplanan 100km de yaktığı yakıt : 6,3214 lt

Depo fulleme ile hesaplanan 1 km de yaktığı yakıt : 0,2478 TL

Tüketilen Yakıt : 46,287 litre

Gidilen yol : 668,5 km

Kalan mesafe : 45km

Litre Fiyatı : 3,83

Yol bilgisayarı ortalama yakıt : 7,1 lt

Yol bilgisayarı ortlama hız :20 km/h

Depo fulleme ile hesaplanan 100km de yaktığı yakıt : 6,9240lt

Depo fulleme ile hesaplanan 1 km de yaktığı yakıt : 0,2651 TL

aynı pompa ve ilk atış hesabı.

ani ivmelenme oldukca çok.

tarihinde Serdal Soysal tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

Aman Fatih abi böyle şeyler yazmayasın sonra seninle alay ederler :D

Nerelerdesiniz özledik vallahi ?

Valla ben onun yalancısıyım. Benim arabanın bilgisayarıda her zaman yalan söylüyor. Remap'ten sonra yalancılık dahada arttı :D

Bend sizleri özlemişim...

Yorum bağlantısı
Murat Çeviren

yakıt aldığınız zaman, yol bilg. ile gerçek tüketim değerlerinizi de paylaşırsanız, seviniriz.

Dönüşte ölçtüm. 1037 km lik yolda 37 lt yakıt harcaddım. Yol bilgisayarında ise ortalamatüketim 3,5 lt/100 km. Yalnız gidişte otoyolda 110 -120 ile, diğer yollarda 100-110 ile gittim. Dönüşte acelem olmadığı için biraz daha yavaş 80-90 ile kullandım

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...