İçeriğe Yönlendir

Sultanahmet Camii "kuş Bakışı" Görüntüsü


Erdem Bozkurt

Recommended Posts

Erdem Bozkurt

Mimar Sinanın talebesi Mimar Sedefkar Mehmed Ağanın Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yapılan caminin kuş bakışı resmi ilgimi çekti sanki bi anlamı var gibi ama araştırdım bişeyler çıkmadı...fikri bilgisi olan?9pwRypI.jpg

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Sanki bir makine düzeneği gibi. Dişli çarklar birbirine bağlantılı, hiçbir şekilde bağımsızlık yok..

O zamanki teknoloji ile böyle eserlerin çıkması, insanı gerçekten şaşırtıyor..

Düşünün ki 3 kıtaya hükmetmiş bir imparatorluk. Bu eserlerde büyüklüğun simgesi.. Şu zamanda bile bize okadar güzel anlatıyor ki kendini

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Atakan Özkan kurucu

harikulade bir fotoğraf, avrupa yakasına geçtiğimde fotoğraf çekerken keyif aldığım ender yapılardan ;)

Yorum bağlantısı
Misafir

Görünce her zaman kendisine aşık olduğum camiidir sultanahmet....bazen sabah namazlarına denk geldiğimde,avlusunda kimseler yokken sutunlarını tek tek öpüp okşadığımdır sultanahmet camiisi... :wub:

Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Bir saatin mekanizması gibi.Kusursuz bir tasarım. :nazar:

Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt
Mimar Sinan büyük usta araştırdıkça o kadar çok bilgi çıkıyorki bu şekiilerin mutlak vardir bir açıklaması.

Şehzadebaşı Camii'ni restore edemeyen mimarlara, cam şişede bıraktığı mektubuyla yol gösterdi.Büyük ustanın sırları 469 yıl sonra anlaşıldı. bununla beraber 1950-1960 yılları arasında inşaat mühendisi, mimar ve jeofizikçilerden oluşan bir Japon heyeti Sultanahmet Camii ve Süleymaniye Camii ile yakından ilgilendi. Mimar Sinan'ın camileri gevşek zemin üzerine inşa edildiğini gören heyet, camilerde bir çatlak dahi olmamasına akıl sır erdiremedi. Camilerin sabitlenmediği, yerinde oynayarak yıkılmaktan kurtulduğu anlaşıldı. Minarelerin de raylı sistem üzerine oturtulduğu ve her yöne yaklaşık 5 derece yatabildiği ortaya çıktı.

haCeHL3.jpg

                          Selimiye Camii'ne gidenler bir gün kubbenin altında sırtüstü yatan Japon turist görmüşler. "Burası kutsal bir yer. Oturun veya ayakta durun" diyerek uyarmışlar. Ancak, Japon trans vaziyetteymiş, gözlerini kubbeden ayırmadan şöyle sayıklıyormuş; "Bu imkansız. Ben yılların mühendisiyim. Bu kubbe var olamaz. Kubbenin o şekilde durması fizik kurallarına aykırı..."

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Her türlü övgünün üstünde bir eser. Yapılırken kuş bakışı bir anlam düşünülmemiştir bence. Mükemmel bir eser ortaya koymuş üstad. Haliyle kuş bakışı da mükemmel bir görünüm ortaya çıkmış. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın o harikalık ortaya çıkacaktır. Bilmediğim bir anlamı varsa da öğrenmekten mutlu olurum.

Yorum bağlantısı
Misafir

Nur içinde yatsınlar...allahım onlardan razı olsun ki,bize böyle nadide eserler bırakmışlar...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...