İçeriğe Yönlendir

Kira Dolandırıcılığı!

Batın Kırat

Recommended Posts

Batın Kırat

Geçtiğimiz ay emlakçının biri arayarak Kocaeli’deki kiralık evimi samimi bir arkadaşına kiralamak istediğini söyledi, mutabık kaldığımız bir tarihte kiralık eve bakıp anlaşmaya varıldı, emlakçının nezaretinde evi kiralamak isteyen arkadaşı ile aramızda bir kontrat yapılıp, taraflar belirtilen şartları imzaladı. Bu gün tesadüfen evimi, emlakçının arkadaşı olduğu söylenen kişiye değil de hiç görüp tanımadığım 3. bir şahısa haberim olmadan kiraya verildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Dahası buda yetmezmiş gibi evimin elektrik aboneliğini , ne sözde kiralayan kişinin, nede daha önceleri tanıdığım birinin adına abonelik alınmış. Abonelik alınırken ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kontrat yerine bir başka sahte kontrat yapılmış olmalıki içlerinden biri kendini ev sahibi olarak kontrata imza atmış. Herşey bir yana bir başka detayda az önce kontratı  incelerken dikkatimi çekti: “ kontrat 1 ay evvelinde yapılmıştı, dolayısı ile o günün tarihi atılmış olmalı idi, fakat 17.04.2014 tarihi atılmş.” O gün bu detayı nasıl atladım?  Tüm bu olanları hazmedemiyorum, İnsanların karşısındakini bu şekilde aldatması gerçekten de insana dokunuyor. Şimdi, içinde bulunduğum durumum hakkında forumda bulunan, Hukuki işler ile uğraşan ve bilgisi olan arkadaşlardan Yasal çerçevede neler yapabilirim bunu öğrenmek istiyorum, İzlenmesi gereken yol nedir acaba?

Yorum bağlantısı

Çok büyük sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Önce anlaşma yapılan emlakçı ile konuşun. Eğer sizin için sıkıntı çıkarsa evden çık dediğiniz tarihten belli bir süre sonra kiracı çıkması gerek sanırım. Çıkmazsa polis evden zorla çıkartıyor..

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Batın bey ben tam olarak durumu anlayamadım ? Evi emlakçı ile birlikte gelen kişiye siz mi gösterdiniz ?  Daha sonra da o kişi sizin yanınızda kontratı imzalamadı mı? Bu kişinin kefili yok muydu ?

Yorum bağlantısı

Sizin herhangi bir kira kaybınız oldu mu?

Evi sizden kiralayn birisinin de başkasına kiralaması aslında çok da mantıksız değil gibi geldi bana?

Ama kontrat tarihi farklı olması ilginç ve abonelik işleminin başkasında olması ileride beklenmedik borçlar yaratabilir gibi?

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Cam

çok gıcık bir durum. allah kolaylık versin. mahkemelik olmanız gerekir. kiracı çıkarmak artık o kadar kolay değil evrakta sahtecilikten yola çıkılarak birşeyler yapılabilir sanırım.

peki evdeki kiracıdan bir şikayetiniz varmı? belki adamda iyi niyetle evi normal bir şekilde kiralamıştır. burdaki bütün suç ermlakçının sanırım.

Yorum bağlantısı
Batın Kırat
(düzenlendi)

Batın bey ben tam olarak durumu anlayamadım ? Evi emlakçı ile birlikte gelen kişiye siz mi gösterdiniz ?  Daha sonra da o kişi sizin yanınızda kontratı imzalamadı mı? Bu kişinin kefili yok muydu ?

Ayhan bey olayı kısaca şöyle özetleyeyim: Beni arayan emlakçıyı tanımam, kendisi bir arkadaşının ev kiralamak istediğini ve benim verdiğim ilan üzerine bana ulaşarak kiralık evime bakmak istediklerini söyledi. Anlaştığımız bir  tarihte Beni arayan emlakçı ilearkadaşı ile gelip eve baktılar, beğendiklerini ve kiralamak istediklerini söylediler bunun üzerine emlakçının yanında kira sözleşme kontratı yapıldı. yalnız ben ve kiracı arasında yapılan bu sözlemede kefil yok. yalnız bu kiracı ile aramızda yapılan kontratın haricinde bir başka kontrat yapılarak 3. bir şahısa kiraya verilmiş. şimdi şuan evde oturan kişşiyi ne daha önceleri gördüm nede tanırım. az önce evi kiraya verdiğimi, sandığım kiracımı aradığımda kendisinin o evde hiç oturmadığını ve şuan artık benim ev ile alakasının kalmadığını söyledi.

tarihinde Batın Kırat tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Batın Kırat

Sizin herhangi bir kira kaybınız oldu mu?

Evi sizden kiralayn birisinin de başkasına kiralaması aslında çok da mantıksız değil gibi geldi bana?

Ama kontrat tarihi farklı olması ilginç ve abonelik işleminin başkasında olması ileride beklenmedik borçlar yaratabilir gibi?

Elden bu ayın kirasını aldım. şuan için bir kaybım yok, ama bundan sonrasınında garantisi yok! anladığım kadarı ile kontrata bakılırsa şuan için evim boş ve kiracısız olmalı çünki kontrat tarihi ileriki bir tarih eee o zaman ev tanımadığım birileri tarafından işgal altında

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ayhan bey olayı kısaca şöyle özetleyeyim: Beni arayan emlakçıyı tanımam, kendisi bir arkadaşının ev kiralamak istediğini ve benim verdiğim ilan üzerine bana ulaşarak kiralık evime bakmak istediklerini söyledi. Anlaştığımız bir  tarihte Beni arayan emlakçı ilearkadaşı ile gelip eve baktılar, beğendiklerini ve kiralamak istediklerini söylediler bunun üzerine emlakçının yanında kira sözleşme kontratı yapıldı. yalnız ben ve kiracı arasında yapılan bu sözlemede kefil yok. yalnız bu kiracı ile aramızda yapılan kontratın haricinde bir başka kontrat yapılarak 3. bir şahısa kiraya verilmiş. şimdi şuan evde oturan kişşiyi ne daha önceleri gördüm nede tanırım. az önce evi kiraya verdiğimi, sandığım kiracımı aradığımda kendisinin o evde hiç oturmadığını ve şuan artık benim ev ile alakasının kalmadığını söyledi.

Şimdi şöyle ; bazen bizim başımıza da bu tip olaylar gelebiliyor..Evi kiraya verdiğin kişi daha sonra daha yüksek bir fiyattan başkasına kiralıyor. Mal sahibi olarakta kendisini değil başka bir arkadaşını gösteriyor. Evi tutan kişi de gidiyor aboneliklerini falan yaptırıyor. Böyle olaylar oluyor. Burada sizin hatanız kefil almamış olmanız..Sağlam bir kefilde ısrarcı olsaydınız böyle bir durum olmazdı.Çünkü sağlam kefili olan kişiler bu tip işlere kalkışmazlar..

Emlakçı bu konuda ne diyor ? Bilgisi olmadığını mı söylüyor..

Yorum bağlantısı

Kontratın bir nüshası sizde olmalı. Orada ismi yazan ile evde ikamet eden tutmuyorsa olay bitmiştir zaten diye düşünüyorum ben ama  :unsure2:

Yorum bağlantısı

Emlakçının da ismini yerini verirseniz alışverişlerde dikkatli olur, beddualarımızla başına işler açabiliriz. 

Yorum bağlantısı
Batın Kırat

Çok büyük sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Önce anlaşma yapılan emlakçı ile konuşun. Eğer sizin için sıkıntı çıkarsa evden çık dediğiniz tarihten belli bir süre sonra kiracı çıkması gerek sanırım. Çıkmazsa polis evden zorla çıkartıyor..

Emlakçı sözde aracılık yapıp komisyonuna bakıyor gibi görünüyor ama elbette bu kadar ile kalmıyor, asıl 3 kağıt tazgahının başı o! Ortada dürüstlükten uzak bir durum, tanımadığım kiracım ve bundan sonrasının ne olacağını bilemediğim bir durum var. tabi birde sahte bir kontrat asıl kotratta da gelecek te bir tarih :) Bu arada ev sahibi kiracısına hadi çık deyipte kiracının tabi hemen evi boşaltuyorum dediği durm acaba kaçtır? Olayın diğer bir tarafıda benim gibi kandırılmış olabilme ihtimali muhtemel olan herşeyden habersiz bir kiracı varsa?

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Şuan oturan kişi ile irtibata geçin ve evi hemen boşatmasını aksi halde elinde ki kontratın sahte olduğunu ve evrakta sahtecilikten şikayetçi olacağınızı söyleyin. 

Emlakçıya ise aynı sebepten şikayetçi olacağınızı bildirin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Batın Kırat

çok gıcık bir durum. allah kolaylık versin. mahkemelik olmanız gerekir. kiracı çıkarmak artık o kadar kolay değil evrakta sahtecilikten yola çıkılarak birşeyler yapılabilir sanırım.

peki evdeki kiracıdan bir şikayetiniz varmı? belki adamda iyi niyetle evi normal bir şekilde kiralamıştır. burdaki bütün suç ermlakçının sanırım.

Sağolun. kiracıyı daha görmedim malum ayrı şehirlerdeyiz, öncelikle olayın iç yüzünü tam anlamı ile çözüp sonrasında kiracı görüşeceğim herşeyden ziyade bu yapılanı hazmedemiyorum.

Şimdi şöyle ; bazen bizim başımıza da bu tip olaylar gelebiliyor..Evi kiraya verdiğin kişi daha sonra daha yüksek bir fiyattan başkasına kiralıyor. Mal sahibi olarakta kendisini değil başka bir arkadaşını gösteriyor. Evi tutan kişi de gidiyor aboneliklerini falan yaptırıyor. Böyle olaylar oluyor. Burada sizin hatanız kefil almamış olmanız..Sağlam bir kefilde ısrarcı olsaydınız böyle bir durum olmazdı.Çünkü sağlam kefili olan kişiler bu tip işlere kalkışmazlar..

Emlakçı bu konuda ne diyor ? Bilgisi olmadığını mı söylüyor..

Evet kefil olmaması hata. Hep derlerya kimseye güvenmeyeceksin diye! buna şimdi inanmış bulunmaktayım, benim asıl hatam bu. Emlakçı belli bir süre istiyor ama bu durumu tezgalayan birine farzetki o kadar zaman verdin peki ya sonrası ne kadar güvenebilirisiniz?

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Kiracı ile tekrar bir sözleşme yapmayı deneyin..Kefilde alın..Sizin gerçek mal sahibi olmadığınızı söylerse tapu ile ispat edersiniz.Eğer ki buna yanaşmıyorsa sözleşme yapmıyorsa elinde ki kontratın sahte olduğunu ve şikayetci olacağınızı başına daha büyük dertler açılacağını söyleyin. Tabii kontratı bu kişi aklınıza yatarsa yapın.. Güven vermeyen birisiyse bence doğrudan tahliye için yollara başvurun. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Batın Kırat
(düzenlendi)

Şuan oturan kişi ile irtibata geçin ve evi hemen boşatmasını aksi halde elinde ki kontratın sahte olduğunu ve evrakta sahtecilikten şikayetçi olacağınızı söyleyin. 

Emlakçıya ise aynı sebepten şikayetçi olacağınızı bildirin.

Kiracı işte sanırım, adrese birisini yönlendirdim kimseyi bulamamış evde, artık yarın ben gideceğim.

tarihinde Batın Kırat tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sedat Ünsal

kontratta "alt kiraya vermek" ile ilgili bir madde olması lazım. başkasına kiralamaz diye.

Yorum bağlantısı
Batın Kırat

kontratta "alt kiraya vermek" ile ilgili bir madde olması lazım. başkasına kiralamaz diye.

Öyle bir ibare göremedim ama şu var. İnternette başka kontratları incelediğimde bazılarında 3,. bir şahsa kiraya verilemez gibi bir ibare var ama bendeki kontratta bu yok.

Yorum bağlantısı
Batın Kırat

Kanun maddelerini incelerken 6570 sayılı yasa gereği 12.Maddesi sanırım benim durumumu özetliyor:

Madde 12 – Kiracı, mukavelede hilafına sarahat olmadıkça, kiralanan yeri kısmen veya tamamen başkasına
kiralayamaz yahut istifade hakkını veya mukavelesini başkasına devredemez veyahut kendisi gayrimenkulü bırakmış olduğu
halde hiç bir sebeple bu yeri kısmen veya tamamen başkalarına işgal ettiremez.
Kira akdinin esas gayesi itibariyle başkalarına kiralanması lazım ve mütat olan (Otel, pansiyon, talebe yurdu ve
benzerleri) gayrimenkuller bütün gayrimenkulün devri veya kiralanması hali müstesna olmak üzere yukardaki fıkra hükmüne
tabi değildir.
Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne riayet etmeyerek bir gayrimenkule kiracı veya devir alan sıfatiyle girenler veya
bu gayrimenkulü işgal edenler hakkında hiç bir ihtara hacet kalmaksızın sulh mahkemelerinde tahliye davası açılabilir.
Fuzuli şagiller hakkında 5917 sayılı kanun hükümlerinin tatbikı da istenebilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Şu an evde oturan adamlar abonelikleri üstlerine almazsa, kullandıklarını siz mi ödeyeceksiniz. Çünkü aboneliklerin devri için kira kontratı istiyorlar.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Şu an evde oturan adamlar abonelikleri üstlerine almazsa, kullandıklarını siz mi ödeyeceksiniz. Çünkü aboneliklerin devri için kira kontratı istiyorlar.

Ödemez..Kendi üstüne varsa abonelik kapattırır.

Yorum bağlantısı
Doğan Can Demir

Simdi hukiki yollari saycam da hic sayasim gelmedi en guzeli gidip kontratlari yirtip atmak evden cikin demek anlamiyolarsa agiz burun dalip emlakciyi herkese kotulemek bu ulkede hukukla ugrasmak ne kadar zor dava ac sonuc bekle kaybettigini say avukata ivira zivira para ver evinin icine etsinler bilerek o ayri bi masraf en temizi komplo kurdunuz bana cikin evimden diyip kontrati yirtip atma

Yorum bağlantısı
Recep Güney

kiracıya evi boşaltması için ihtarname emlakçı hakkında da evrakta sahtecilikten suç duyurusu diyorum. iyi niyeti kasten kötüye kullanan insanlara daha fazla iyilik yapmak yerine dillerine biraz biber sürmek gerek bence.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aytaç Akyel

Bunu öğrendikten sonra 60 gün içinde kaymakamliga başvurun evi sizin verdiğiniz değilde baskasi oturuyor diye gidip kontrol ediyorlar sizin verdiğiniz değilde baskasi oturuyorsa hemen bosalttiriliyor benim basima geldi ondan biliyorum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Can Demir

Bu son 2 mesajda olanlari zaten kesin yapmalisin abi emlakcininda dukkanini kapattir bence ki baskalarinida dolandirmasim s...siz

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...