Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Merhaba, Sadece 80 km/h ustunde fren esnasinda direksiyon titremesine disk egriligi, balata, porya, aks bilyasi, aks, salıncak burcu, jant, lastik, rot ve balans ayari disinda ne neden olabilir?Porya ve diskte hassas olcumde cikan bir egrilik-bosluk soz konusu degilse yine de fren esnasinda bu parcalardan dolayı direksiyonda vurmaya neden olabilen bir sorun soz konusu olabilir mi? Çünkü yaptığımız ölçümde ön ve arka disklerde/poryalarda eğiriliğe-boşluğa rastlamadık. Teşekkürler. Yorum bağlantısı
Misafir 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Seçeneklerin hemen hemen hepsini elemişsiniz zaten.. Kesin eminmisiniz onlardan olmadığına? Merhaba, Sadece 80 km/h ustunde fren esnasinda direksiyon titremesine disk egriligi, balata, porya, aks bilyasi, aks, salıncak burcu, jant, lastik, rot ve balans ayari disinda ne neden olabilir?Porya ve diskte hassas olcumde cikan bir egrilik-bosluk soz konusu degilse yine de fren esnasinda bu parcalardan dolayı direksiyonda vurmaya neden olabilen bir sorun soz konusu olabilir mi? Çünkü yaptığımız ölçümde ön ve arka disklerde/poryalarda eğiriliğe-boşluğa rastlamadık. Teşekkürler. Yorum bağlantısı
Emrah Altun 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Yüksek hızlarda sert frenlerde ABS devreye giriyor. Sert firen esnasında mı titreme oluyor yoksa ufak dokunuşlarda bile titreme yapıyor mu? Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Disk ve balata değişimi %99 sorunu çözecektir diyorum ben. 2 Yorum bağlantısı
Orhan Yavaş 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 o zaman direksiyon kutusunda var birşey burçlarını bozmuş olabilir Yorum bağlantısı
Murat Atagenç 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Lastikte görünürde bişey olmayabilir ama tellerinde kompa olursa aynı problemi gösteriyor. Üstündeki jantlar ne? Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 (düzenlendi) Ön balata ve fren hidroliğini değiştirdim bugün ilk 30-40 km'de herhangi bir sorun gözükmüyor. Ancak sorun olup olmadığı ilerleyen günlerde ve km'lerde balata diske alıştıkça daha rahat anlaşılır. o zaman direksiyon kutusunda var birşey burçlarını bozmuş olabilir Aslında sorunuma eşlik eden bir de 80 km/h üzeri seyir halinde ara ara ortaya çıkıp, ara ara kaybolan bir direksiyon titremesi sorunu mevcut. Titreme en çok "viraja girdiğimde direksiyonu çevirip bırakınca kendini titreyerek toplaması" pozisyonunda hissediliyor. İşin bir diğer ilginç tarafı ise titremem nadiren tamamen kesildiğinde fren esnasında da direksiyonda hiçbir şey hissetmemem. Bu konuyla ilgili bayağı bir uğraş verdik ancak bir çözüme ulaşamadık. Acaba diyorum direksiyon kutusundaki bir problem diske yalpa yaptırabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü? Çünkü ilerleyen zamanlardaki seçeneklerden birisi de çıkma direksiyon kutusu denemek gibi görünüyor. Lastikte görünürde bişey olmayabilir ama tellerinde kompa olursa aynı problemi gösteriyor. Üstündeki jantlar ne? 3 farklı lastikte de aynı sorun devam ediyordu Murat Bey. Jantlar orjinal jantı, araç 290.000 km'de. Hatta geçen gün aynı kasa bir araçtan ön jant ve lastikleri alıp aracıma takarak test sürüşüne çıktım, sonuç yine aynıydı. 9 Temmuz 2014 tarihinde Mustafa Gündoğdu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Ön balata ve fren hidroliğini değiştirdim bugün ilk 30-40 km'de herhangi bir sorun gözükmüyor. Ancak sorun olup olmadığı ilerleyen günlerde ve km'lerde balata diske alıştıkça daha rahat anlaşılır. Tek başına balata değişimi yeterli olmadığı gibi, yamuk disk sağlam balatayı da bozar Bu sebeple disklerinizi de değiştirmeniz gerekir. Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 Seçeneklerin hemen hemen hepsini elemişsiniz zaten.. Kesin eminmisiniz onlardan olmadığına? Ön akslar, aks bilyaları ve salıncak burçları yeni. Disk eğriliği ve porya konusunda hassas ölçüm ön ve arkalar için temiz çıktı. Rot ayarı düzgün, sağa sola çekme yok. Balans farklı yerlerde hem lastikler sökülerek, hem de 4 çeker araçlarda tavsiye edilmediği hâlde araç üstünde yapıldı. Farklı araçtan ön jant-lastik takılıp denendi. Tüm bu işlemlere rağmen 80 km/h üstü seyir hâlinde ve fren anında direksiyon titremesinde bir kesilme olmadı. Hidrolik yağı değişimi ve Meyle marka yeni balata sonrası şu an ilk aşamada fren esnasında bir sorun gözükmüyor, genel titreme de bayağı azaldı. İlerleyen günlerde sonuçları yazarım. Yüksek hızlarda sert frenlerde ABS devreye giriyor. Sert firen esnasında mı titreme oluyor yoksa ufak dokunuşlarda bile titreme yapıyor mu? En ufak bir dokunuşta yapıyordu Servotronicte sıkıntı olabilir. Yazmayı unutmuşum, servotronic kablosunu çıkarıp sürdük, sonuç yine aynıydı. Tek başına balata değişimi yeterli olmadığı gibi, yamuk disk sağlam balatayı da bozar Bu sebeple disklerinizi de değiştirmeniz gerekir. Aslında benim sıkıntım çok ilginç. Normalde eğik bir diskin sürekli aynı hızlarda aynı frenlemerde direksiyona vurma yapması gerekiyor. Ancak benimkisi bazen kesiliyor, bazen artıyor, bazen azalıyor. Her zaman direksiyona vurma yapmadığı ve ölçümde de hiçbir sıkıntı görünmediği için diskte bir değişiklik ihtiyacı duymadım. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Aslında benim sıkıntım çok ilginç. Normalde eğik bir diskin sürekli aynı hızlarda aynı frenlemerde direksiyona vurma yapması gerekiyor. Ancak benimkisi bazen kesiliyor, bazen artıyor, bazen azalıyor. Her zaman direksiyona vurma yapmadığı ve ölçümde de hiçbir sıkıntı görünmediği için diskte bir değişiklik ihtiyacı duymadım. Disk sıcakken çok daha fazla titreme yapar. Soğukken hiç titreme yapmayan disk ısındığından şaftı kayabiliyor Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 Disk sıcakken çok daha fazla titreme yapar. Soğukken hiç titreme yapmayan disk ısındığından şaftı kayabiliyor Doğrudur ancak araç daha henüz yola yeni çıkmışken, diskler ısınmadan titreme var-titreme yok-titreme var şeklinde de kendini gösterebiliyor. Bana öyle geliyor ki gözden kaçırdığımız bir şey zaman zaman fren diskine ve direksiyona yalpa yaptırıyor gibi. Çünkü ön sol aks bilyasını değiştirdiğim ilk 2 gün titremenin tamamen kestiğini, sonra tekrar geri geldiğini fark ettim. Yani alt takımda bir şeyler bir yerine oturuyor, bir ayarını kaçırıyor gibi bir durum söz konusu sanki. Yorum bağlantısı
Murat Atagenç 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 BMW farklı ya, sıkıntısı da farklı arkadaş Ankara'da çok iyi BMW ustaları tavsiye edebilirm, başka çözüm kalmadı bende Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 BMW farklı ya, sıkıntısı da farklı arkadaş Ankara'da çok iyi BMW ustaları tavsiye edebilirm, başka çözüm kalmadı bende İnanın çok farklı yerlerden fikirler aldım, iyi ustalara aracı sürdürdüm. Hiçbiri anlam veremedi. Zaman zaman iş gereği Ankara ve İstanbul'a da gidiyoruz. Ö.m. ile ustanın bilgilerini gönderebilirseniz yanımızda bulunması faydalı olur. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Doğrudur ancak araç daha henüz yola yeni çıkmışken, diskler ısınmadan titreme var-titreme yok-titreme var şeklinde de kendini gösterebiliyor. Bana öyle geliyor ki gözden kaçırdığımız bir şey zaman zaman fren diskine ve direksiyona yalpa yaptırıyor gibi. Çünkü ön sol aks bilyasını değiştirdiğim ilk 2 gün titremenin tamamen kestiğini, sonra tekrar geri geldiğini fark ettim. Yani alt takımda bir şeyler bir yerine oturuyor, bir ayarını kaçırıyor gibi bir durum söz konusu sanki. BMW / Borusan ne diyor bu duruma? Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 BMW / Borusan ne diyor bu duruma? Aracın şu an garantisi yok, bu nedenle İşi oraya kadar götürmedim. Trabzon'daki ustam da zaten Kosifler çıkışlı ve tecrübeli bayağı. Ancak benzer bir sorunla karşılaşmadığını hiç söylüyor. Eğer ki Borusan'a götürürsem tahminim tüm sorunlu olduğunu düşündüğü parçaların orjinaliyle değiştirilmesini talep edecek. Belki Almanya'ya sağlam bir mail geçersem geri dönüş alabilirim. Ancak şöyle de bir şey var ki daha önce Hollanda'da çalışmış bir usta bana aynı sorunun başka bir X5'te de gördüğünü ve yetkili serviste bile çözülemediğini söylemişti. Bu arada yazmayı unutmuşum, farklı motor kulakları bile denedik. Yorum bağlantısı
Misafir 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Araç seyir halinde de titreme yapıyorsa, lastik tabanı ve aks iç kafaları da şüpheli listesine girer. Gaz verirken 80km esnasında hissedilen ve şiddeti giderek artan titreme gaz kesilince duruyorsa, iç aks kafaları kontrol edilmeli. Lastik tabanlarındaki düzleşme de balans bozukluğu hissi yaratır. Frende titreme, disk, porya ilintili. Hem fren hem sürüş esnasında bir titreme varsa bu sorunun kaynağı farklı olabilir. Direksiyon sistemi, fren sistemi incelenmeli. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 Araç seyir halinde de titreme yapıyorsa, lastik tabanı ve aks iç kafaları da şüpheli listesine girer. Gaz verirken 80km esnasında hissedilen ve şiddeti giderek artan titreme gaz kesilince duruyorsa, iç aks kafaları kontrol edilmeli. Lastik tabanlarındaki düzleşme de balans bozukluğu hissi yaratır. Frende titreme, disk, porya ilintili. Hem fren hem sürüş esnasında bir titreme varsa bu sorunun kaynağı farklı olabilir. Direksiyon sistemi, fren sistemi incelenmeli. Saygılarımla. 3 farklı lastiğimde de uzun süreli kullanımda aynı şeyleri yaşadım. Ek olarak ön sol ve sağ aksta boşluk vardı, ikisi de tamamen değişti ancak soruna derman olmadı. Yorum bağlantısı
Engin Karadayan 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Aks kafaları mı değişti yoksa tamamı mı?Sorun frene basmadığınız zamanda da olduğu için disklerle çok alakalı olduğunu düşünmüyorum.Pejo 405 kullanırken buna benzer bir sorun yaşamış ama şanzıman muhafazası kırılmadan anlayamamıştık.Orada sorun ıstavroz dişlisinde çıkmıştı. Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 (düzenlendi) Aks kafaları mı değişti yoksa tamamı mı?Sorun frene basmadığınız zamanda da olduğu için disklerle çok alakalı olduğunu düşünmüyorum.Pejo 405 kullanırken buna benzer bir sorun yaşamış ama şanzıman muhafazası kırılmadan anlayamamıştık.Orada sorun ıstavroz dişlisinde çıkmıştı. Akslar komple değişti. Istavroz dişlisindeki problemden dolayı 80 km/h üstündeki hızlarda hem seyir halinde hem de fren esnasında titreme mi meydana geliyordu direksiyonda? 9 Temmuz 2014 tarihinde Mustafa Gündoğdu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Engin Karadayan 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Yaklaşık 15 yıl geçti.Sureci tam hatırlamamakla birlikte sonucu hatırlıyorum.Bir viraj esnasında tak diye bir ses gelmiş ve ben acemiliğin verdiği tedbirsizlikle yoluma devam etmiştim.yol boyunca aynı takırtılar zaman zaman gelmiş ama tınmamıştım Sonuçta park ettiğim yerde altından akan şanzuman yağını görünce ciddiyetini anlamıştım.Araçta sürüş esnasın titriyordu ama ayrıntılarını hiç hatırlamıyorum. Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 Bir usta şafttan da olabileceğini söyledi, ilgisi olabilir mi? Yorum bağlantısı
Ali Elöver 9 Temmuz 2014 Paylaş 9 Temmuz 2014 Ön sağ aks lale içi aşınmasi da ihtimaller dahilinde yapabilir, ufacik asinma bile hiz arttikca boyundan buyuk titresime neden oluyor. Sol daha kisa oldugu icin daha gec bozuluyor. Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu 9 Temmuz 2014 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2014 Ön sağ aks lale içi aşınmasi da ihtimaller dahilinde yapabilir, ufacik asinma bile hiz arttikca boyundan buyuk titresime neden oluyor. Sol daha kisa oldugu icin daha gec bozuluyor. Akslar komple değişti. Şu an şaftla ilgili bir sorun daha olası gözüküyor. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts