İçeriğe Yönlendir

2005 X5 3.0D Fren Esnasında Direksiyon Titremesi

Mustafa Gündoğdu

Recommended Posts

Ali Elöver

Şaft yüke bindikce gaza bastikca yapar diye biliyorum, hem de govdeyi ortadan titretir arka yolcuda hisseder

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu
(düzenlendi)

Şaft yüke bindikce gaza bastikca yapar diye biliyorum, hem de govdeyi ortadan titretir arka yolcuda hisseder

Sorunla bayağı bir uğraştık, aklıma direksiyon kutusu ve şafttan başka seçenek gelmiyor şu an.

Ancak şafttaki boşluk ya da şaft balansı kendini 80-120 km/h arasında direksiyon titremesi şeklinde de gösterebiliyormuş. 

Ayrıca direksiyondaki titremenin bazen azalıp, bazen artması; şaftın yerine oturması, zaman zaman yerinden kayması senaryosunu da daha mantıklı tamamlıyor gibi.

tarihinde Mustafa Gündoğdu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

2009 320 lerde buna benzer kronik bir problem olduğunu duymuştum. Sanırım çözümü direksiyon kutusunun değişmiydi ama sizin aracınız için aynı durum geçerlimi bilmiyorum. Yetkili servise girdi mi araç?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

km itibarı ile sbebepleri çok ça olabilir, yalnız konu ile hiç ilgisi olmayacak fren yağı ve balata neden değişti?

Yorum bağlantısı

Kutu ve safta baktırin.

Ikiside orjinal parçaları (serviste) gereksiz pahalıdir.

Çıkma bakılacak, (Özellikle saft)

Direksiyon kutusu, revizyonu zaten yapılan bir işlem. Yan Sanayi kullanılacak parçalar değildir.

Ayrıca bence servise gitmekte yarar var. En azından arıza tesbiti için.

Yaptırmak isterseniz de serviste,

Her parçayı değişme hakkı yoktur.

Parçayı değiştirir, sorun çözülmezse parçayı mecburen söker. Deneme yanılma yöntemide yapılır serviste hasarlı, pert araba vardır mutlaka.

Karar size kalmış. ..

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu
(düzenlendi)

2009 320 lerde buna benzer kronik bir problem olduğunu duymuştum. Sanırım çözümü direksiyon kutusunun değişmiydi ama sizin aracınız için aynı durum geçerlimi bilmiyorum. Yetkili servise girdi mi araç?

Bahsettiğiniz daha çok ilk çıkan F10, F20 ve F30'larda görülen fabrikasyon hatasıydı. Bazıları servotronic, bazıları da direksiyon kutusu değişimiyle çözüme ulaştı. Direksiyon kutusu ihtimalini hâlâ aklımda tutuyorum, ancak titremenin bazen gelip, bazen gitmesi ve fren vurmasına da neden olması o seçenekten uzaklaştırıyor beni. Trabzon'da olduğum için yetkili servise gidemedim ancak Kosifler orjinli bir ustaya gösteriyorum.

km itibarı ile sbebepleri çok ça olabilir, yalnız konu ile hiç ilgisi olmayacak fren yağı ve balata neden değişti?

Hidrolik yağının rengi çok koyulaşmıştı, Textar balatalar ise çok ses yapıyordu.

Kutu ve safta baktırin.

Ikiside orjinal parçaları (serviste) gereksiz pahalıdir.

Çıkma bakılacak, (Özellikle saft)

Direksiyon kutusu, revizyonu zaten yapılan bir işlem. Yan Sanayi kullanılacak parçalar değildir.

Ayrıca bence servise gitmekte yarar var. En azından arıza tesbiti için.

Yaptırmak isterseniz de serviste,

Her parçayı değişme hakkı yoktur.

Parçayı değiştirir, sorun çözülmezse parçayı mecburen söker. Deneme yanılma yöntemide yapılır serviste hasarlı, pert araba vardır mutlaka.

Karar size kalmış. ..

İstanbul'a yolum düşünce eğer çözemezsem o da seçenekler arasında görünüyor. Ancak benim sıkıntım çok tuhaf, bir lastik sökülüp takıldığında bile o gün kesebiliyor titremeyi. 

Direksiyon kutusundaki herhangi bir sorun nasıl anlaşılıyor ve revizyonu ne şekilde yapılıyor peki?

tarihinde Mustafa Gündoğdu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hazır balata değimişken, hem teknik hem verim açısından hem de hazır titrem evarken disk te değişseymiş?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu

hazır balata değimişken, hem teknik hem verim açısından hem de hazır titrem evarken disk te değişseymiş?

Zaten şu anki disklerimi de bir önceki disklerimi garantiden geri vererek taktırdım. Ancak sorunun disklerden olmadığı hem disk ölçümünden, hem de seyir halindeki titreme kestiğinde, fren esnasında titremenin de kesmesinden anlaşılıyordu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Elöver

Kopmus veya deforme lastik kordlari havanin sicaklik ve sogukluk durumuna yol asfalt stabilize vs durumuna gore yapiyorsa diyicem ama deneme sansi 1 takim ikame jant lastik bulmak lazim

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu

Kopmus veya deforme lastik kordlari havanin sicaklik ve sogukluk durumuna yol asfalt stabilize vs durumuna gore yapiyorsa diyicem ama deneme sansi 1 takim ikame jant lastik bulmak lazim

Aynı kasa bir araçtan ön jant-lastik alıp deneme yaptım, sonuç aynıydı.

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu

Şaft konusuna yüklenmek lazım gibi duruyor bana göre.

Ben de su an oyle dusunuyorum.

Yorum bağlantısı

Ön balata ve fren hidroliğini değiştirdim bugün ilk 30-40 km'de herhangi bir sorun gözükmüyor. Ancak sorun olup olmadığı ilerleyen günlerde ve km'lerde balata diske alıştıkça daha rahat anlaşılır. 

Aslında sorunuma eşlik eden bir de 80 km/h üzeri seyir halinde ara ara ortaya çıkıp, ara ara kaybolan bir direksiyon titremesi sorunu mevcut.

Titreme en çok "viraja girdiğimde direksiyonu çevirip bırakınca kendini titreyerek toplaması" pozisyonunda hissediliyor.

İşin bir diğer ilginç tarafı ise titremem nadiren tamamen kesildiğinde fren esnasında da direksiyonda hiçbir şey hissetmemem.

Bu konuyla ilgili bayağı bir uğraş verdik ancak bir çözüme ulaşamadık. Acaba diyorum direksiyon kutusundaki bir problem diske yalpa yaptırabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü? Çünkü ilerleyen zamanlardaki seçeneklerden birisi de çıkma direksiyon kutusu denemek gibi görünüyor.

3 farklı lastikte de aynı sorun devam ediyordu Murat Bey.

Jantlar orjinal jantı, araç 290.000 km'de. Hatta geçen gün aynı kasa bir araçtan ön jant ve lastikleri alıp aracıma takarak test sürüşüne çıktım, sonuç yine aynıydı.

Bir usta şafttan da olabileceğini söyledi, ilgisi olabilir mi?

Başlıkta fren esnasında titreme yazılınca doğal olarak tüm şüpheler frenleme sistemi üzerine yönelmiş. Halbuki ilk alıntıda farklı bir durumdan bahsediyorsunuz ve bence sorumluyu bulmuş gibisiniz. Aslında tecrübeli bir sürücü sizin aracınızı kullandığında  sıkıntının frenleme sisteminden olup olmadığını hemen anlayabilir. Ben şaftı üçüncü ihtimal olarak düşünüyorum. Bence ilk ihtimal direksiyon kutusu. Direksiyon pompası virajlarda sürekli devrede ve arıza halinde ilk belirtiyi direksiyon simidine aktaracak. Daha sonra ıstavroz geliyor. Özellikle virajlarda tekerlerin tur sayıları farklılaştığı için ıstavroza fazlaca iş düşüyor. Şaft en son ihtimal. Çünkü şaft boşluğu her hızda hissedilir, şaft balansı ise çok yüksek hızlarda hissedilebilir.

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu

Başlıkta fren esnasında titreme yazılınca doğal olarak tüm şüpheler frenleme sistemi üzerine yönelmiş. Halbuki ilk alıntıda farklı bir durumdan bahsediyorsunuz ve bence sorumluyu bulmuş gibisiniz. Aslında tecrübeli bir sürücü sizin aracınızı kullandığında  sıkıntının frenleme sisteminden olup olmadığını hemen anlayabilir. Ben şaftı üçüncü ihtimal olarak düşünüyorum. Bence ilk ihtimal direksiyon kutusu. Direksiyon pompası virajlarda sürekli devrede ve arıza halinde ilk belirtiyi direksiyon simidine aktaracak. Daha sonra ıstavroz geliyor. Özellikle virajlarda tekerlerin tur sayıları farklılaştığı için ıstavroza fazlaca iş düşüyor. Şaft en son ihtimal. Çünkü şaft boşluğu her hızda hissedilir, şaft balansı ise çok yüksek hızlarda hissedilebilir.

Direksiyon titremesi pek çok nedene bağlanabiliyor ancak fren mekanizmasına etki edebilen bir direksiyon titremesi seçenekleri daraltıyor. Bu nedenle fren esnasındaki direksiyon titremesi üzerinden ilerlemenin sonuca daha hızlı ulaştırabileceğini düşündüm.

Arızalar hiç beklenmedik parçalar üzerinden de sonuca ulaştırabiliyor.

Mesela Engin Karadayan Bey defalarca disk-balata değişikliği sonucunda fren vurma sorununu arka kampanaları ayarlatarak düzeltmiş. Arka kampanalardaki ayarsızlık zamanla ön disklerde eğriliğe neden oluyormuş. Pek beklenmeyecek bir durum.

Şu ana kadar indirgeyebildiğim seçenekler direksiyon kutusu, direksiyon pompası, ıstavroz, şaft.

Acaba direksiyon kutusundaki bir problem çıkma bir kutu denemeden de anlaşılabilir mi?

Yorum bağlantısı

Direksiyon titremesi pek çok nedene bağlanabiliyor ancak fren mekanizmasına etki edebilen bir direksiyon titremesi seçenekleri daraltıyor. Bu nedenle fren esnasındaki direksiyon titremesi üzerinden ilerlemenin sonuca daha hızlı ulaştırabileceğini düşündüm.

Arızalar hiç beklenmedik parçalar üzerinden de sonuca ulaştırabiliyor.

Mesela Engin Karadayan Bey defalarca disk-balata değişikliği sonucunda fren vurma sorununu arka kampanaları ayarlatarak düzeltmiş. Arka kampanalardaki ayarsızlık zamanla ön disklerde eğriliğe neden oluyormuş. Pek beklenmeyecek bir durum.

Şu ana kadar indirgeyebildiğim seçenekler direksiyon kutusu, direksiyon pompası, ıstavroz, şaft.

Acaba direksiyon kutusundaki bir problem çıkma bir kutu denemeden de anlaşılabilir mi?

Çıkma parçada her zaman risk vardır. Satıcı değişim/iade sözü verse dahi mantaj masrafını siz yüklenirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam bu marka üzerine yoğunlaşmış bir çok ustayı aracıma bindirir her birinin tahminini detaylandırır ve hedefi öyle belirlemeye çalışırdım. Çünkü şaft dışındaki ihtimaller işçilik ve parça açısından oldukça yüksek maliyetler oluşturacaktır.

Yorum bağlantısı
Mustafa Gündoğdu

Çıkma parçada her zaman risk vardır. Satıcı değişim/iade sözü verse dahi mantaj masrafını siz yüklenirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam bu marka üzerine yoğunlaşmış bir çok ustayı aracıma bindirir her birinin tahminini detaylandırır ve hedefi öyle belirlemeye çalışırdım. Çünkü şaft dışındaki ihtimaller işçilik ve parça açısından oldukça yüksek maliyetler oluşturacaktır.

Zaten şimdiye kadar çıkma direksiyon kutusu denememiş olmam, hâlâ konu ile ilgili araştırma yapıyor olmamla ilgili.

Ancak şaft balansı zahmetsiz ve masrafsız bir işlem olduğu için, uzak bir ihtimal olduğu hâlde yapılacak işlemler arasında öncelik kazanmış durumda.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...