İçeriğe Yönlendir

Kış Lastiği mi ? Dört Mevsim Lastik mi ? (Anket)

Ayşegül Çakmak
Çözüme git Hüseyin Sönmez tarafından,

Kış Lastiği mi ? Dört Mevsim Lastik mi ? (Anket)  

15 oy

Bu ankete oy verme veya sonucunu görme izniniz yok Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Gencay Bengli

İstanbul beylikdüzünde ikamet ediyorum, hergün halkalıya işe gidiyorum. Daha önceki aracımda Crossclimate plus, ardından Goodyear vector 4seasons  gen 3 kullandım. Dediğiniz gibi öyle darlatan bir kış görmedik ama olanda da beni hiç üzmedi. Aracı sakin kullanan birisi olarak da yaz dönemlerinde düştüğüm birkaç panik frenlemede de beni tedirgin etmedi. Şimdiki aracımda da crossclimate2 var, geçen seneki kışta karlı bir havada dur kalklarda hafif tatlı rampalarda kalmadan gidip gelebildim. Naçizane crossclimate 2yi önerebilirim,

Tam yaz değil tam kış değil yorumu doğrudur; fakat bu kadar büyük firmaların bu kadar yatırım yaparak birşeyler ortaya çıkarması bence yadsınamaz. Satış stratejisi olabilir ama bu tarz lastiklerin marmara bölgesi gibi ılılman koşullarda son kullanıcıyı üzmeyeceğini düşünüyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Erhan Sahinn

Evet arkadaşlar herkese merhaba. 

Konu hortlatmak gibi olacak ama forumda bakındım, sorumu soracağım daha güncel ve geniş kapsamlı bir başlık bulamadım. 

Arabayı Manisa'dan aldım İstanbul'a geldim fakat güney şehrinde olması sebebiyle üzerinde sadece 2024 model hankook yaz lastikleri var.

Istanbul'da da havalar malumunuz. Kime sorsam ya kış bitti zaten, ne gerek var diyenler var. Hatta ben arabama hiç kış lastiği taktırmadım diyenler de var. Ben karar verip de alana kadar belki de gerçekten Mart ayı içine gireceğiz ve gerçekten ihtiyacım kalmayacak ama bu soru kafamı kurcalamaya devam edecek.

Girizgahı geçtikten sonra sorum şu: Yazın yazlık lastik takacağım fakat kışın kullanmak üzere kış lastiği mi almalıyım yoksa 3PMSF işaretli 4 mevsim lastik mi? Bu ne biçim soru kardeşim dediğinizi duyar gibiyim ama, dediğim gibi, ocak ayı ortalama sıcaklığı 7 derece olan bir şehirde yaşıyorum, gece araba kullanmıyorum fakat gerek haftasonları gerekse de bayram seyranda uzun yola çıkıyorum 100-600 km arasında. Bu yolculuklar genellikle Trakya-İzmir-Çanakkale yönlerine oluyor. İleride bir gün Bolu-Ankara-Kayseri ekseninde de kullanabilirim tabii ki. Karakışın olmadığı şartlar altında kışlık lastik alıp lastiği çalışma aralığının üst sınırında ve hatta çoğunlukla üstünde kullanıp hem lastiği çok yıpratmak hem de kendimi riske atmak mı daha mı mantıklı yoksa bir 4 mevsim lastik alıp lastiğin çalışma sıcaklıkları arasında, kışları onu kullanmak mı? 

Herkese cevapları için şimdiden çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin

Astra kullandığım dönemlerde hem yazlık hem kışlık lastik vardı. Kışın kışlığa yazın yazlığa geçerek kullanıyordum. Bulunduğum yerde kar yağışı pek fazla olmasa da uzun yolda lazım oluyordu. Daha sonra 500L'ye geçtiğimde üzerinde 4 mevsim lastik vardı. Daha önce tak çıkar boşuna uğraşmışım. 4 mevsim lastikler işimi fazlasıyla gördü. Hem lastik ömrünün 4 yıl olduğunu düşünürsek 6 aylık periyotlarda kullansak her bir lastik grubunu 4 yılın 2'şer yılı kullanabilmiş olacağız. Lastik dişleri gitmese dahi ömrü tükenmiş olacak. Fakat 4 mevsim lastiği 4 yıl hiç çıkarmadan kullanarak eskitmiş olacağız. Bu yüzden 4 mevsimi tercih ederdim. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tam 4 mevsim lastiğinin iş yapacağı bir kullanım görüyorum.

Yorum bağlantısı
Ahmet Çankaya

benzer kullanım şartlarındayız...

geçen sene ucuza denk getirip 4 tane Waterfall 4 mevsim lastik almıştım

hem fiyat açısından hem de kullanım açısından iyi ki almışım...

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ

Kışlık mı yoksa 4 mevsim mi sorusunun cevabı iklim şartlarına göre, araca göre, kullanıcıya göre değişiyor bence.

Çetin kış şartları olmayan yerlerde ve az km yapan kullanıcılar için kışlık ve yazlık olarak ayrı lastikler kullanmak çok ekonomik değil artık. Her takım lastiğin yaklaşık 40bin. km aşınma ömrü olduğunu düşünürsek,  2 takımdan 80bin km kullanabilmemiz gerek. Yılda 10bin km den 8 yıl yapar ama 5 sene içinde lastiklerin üretim tarihi gereği performansı düşecektir. 

Bunun yanında takılı olmayan lastiklerin depolanması gibi sorunlar var. Senede 2 kere lastikleri değiştirtmek, balans yaptırmak gerekiyor. Buda az maliyet değil. 

Ayrıca ben 4 çeker aracımda 4 mevsim lastik kullanıyorum. Aynı araçtan arkadaşımda da var, onun aracında kışlık lastikler takılı iken birkaç kez karlı zeminde gezmeye çıktık, ufak tefek offroad yaptık. Benim 4 mevsim lastiklerin daha iyi performans gösterdiği yerler oldu, geride kaldığı olmadı. 

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Kesinlikle 4 mevsim almalısınız, özellikle İstanbul gibi kar yağışını yılda en fazla 1 hafta yaşayan bir yer için. Ben hep yazlık ve kışlık olarak kullandım ama gerçekten fazla özen göstermişim. 4 mevsimde beni kurtarıyormuş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Görkem Karakaş

4 mevsimin dezavantajı kış şartlarında ortaya çıkmıyor. Karla baş edebilmek için zaten dişli yapılıyor. Çok bilmeyen biri dıştan bakınca kışlık sanır 4 mevsimi.

Asıl önemli olan yaz günü sıcakta frenleme. Frenleme mesafesi çok uzuyor. 1.6 atmosferik arabamda düşük kalite asfaltta çok sakin kaldırmaya çalışmama rağmen patinaja düşüyordu. Bence 4 mesimde düşünülmesi gereken asıl yaz şartları.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz

Ben 4 mevsim lastiklerinin tamamen pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum.

Yazın yazlık ayakkabı kışın da kışlık ayakkabı giyiyoruz. Hem ayağımız ayakkabı içinde rahat etsin hem de zeminle ilgili sıkıntı yaşamayalım diye.

Aynı şey araçlarımızın ayakları için de geçerli.

Haa 4 mevsimi de bot giyerek geçirebilir misiniz? Tabii ki evet. Ama yazın ayaklarınız ne olursa 4 mevsim için üretilen lastiklerle de yazın aracınız aynı durumda olur.

Hem yol tutuşunuz yazlık lastiğe göre daha kötü olur hem de fren mesafeniz daha uzun olur.

Aynı şey kışlık lastik ile kıyaslandığında da geçerlidir.

Bir kışlık lastik kadar iyi yol tutmaz üstüne kışın fren mesafeniz de kışlık lastiğe göre uzar.

Lastik işinin şakası olmaz. 1 kez ihtiyaç duyarsınız onda da "keşke olsaydı" dersiniz.

Aynı airbagler gibi.

4 mevsim lastiklere karşıdan bakarsanız lastiğin dikeyde yarısı yazlık desen diğer yarısı kışlık desendir.

Genelde lastiğin dış yarısı yazlık iç yarısı kışlık desende olur.

Bu da hem yazın hem de kışın bu lastiğin hep yarısı kadar performansla kullanacağınız anlamına gelir.

Yine de takan takar, birşey demem ama ben 4 mevsim lastik diye birşeye inanmıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Görkem Karakaş yazdı:

4 mevsimin dezavantajı kış şartlarında ortaya çıkmıyor. Karla baş edebilmek için zaten dişli yapılıyor. Çok bilmeyen biri dıştan bakınca kışlık sanır 4 mevsimi.

Asıl önemli olan yaz günü sıcakta frenleme. Frenleme mesafesi çok uzuyor. 1.6 atmosferik arabamda düşük kalite asfaltta çok sakin kaldırmaya çalışmama rağmen patinaja düşüyordu. Bence 4 mesimde düşünülmesi gereken asıl yaz şartları.

Evet 100km hızla frende 4,5 m daha geç duruyorlar.130 ile belki 10m fark.eder.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

İyide madem yazlık kışlık ayrı takılacaksa neden kışın takılacak olan 4 mevsim?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Öner Kurukuz yazdı:

Ben 4 mevsim lastiklerinin tamamen pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum.

Yazın yazlık ayakkabı kışın da kışlık ayakkabı giyiyoruz. Hem ayağımız ayakkabı içinde rahat etsin hem de zeminle ilgili sıkıntı yaşamayalım diye.

Aynı şey araçlarımızın ayakları için de geçerli.

Haa 4 mevsimi de bot giyerek geçirebilir misiniz? Tabii ki evet. Ama yazın ayaklarınız ne olursa 4 mevsim için üretilen lastiklerle de yazın aracınız aynı durumda olur.

Hem yol tutuşunuz yazlık lastiğe göre daha kötü olur hem de fren mesafeniz daha uzun olur.

Aynı şey kışlık lastik ile kıyaslandığında da geçerlidir.

Bir kışlık lastik kadar iyi yol tutmaz üstüne kışın fren mesafeniz de kışlık lastiğe göre uzar.

Lastik işinin şakası olmaz. 1 kez ihtiyaç duyarsınız onda da "keşke olsaydı" dersiniz.

Aynı airbagler gibi.

4 mevsim lastiklere karşıdan bakarsanız lastiğin dikeyde yarısı yazlık desen diğer yarısı kışlık desendir.

Genelde lastiğin dış yarısı yazlık iç yarısı kışlık desende olur.

Bu da hem yazın hem de kışın bu lastiğin hep yarısı kadar performansla kullanacağınız anlamına gelir.

Yine de takan takar, birşey demem ama ben 4 mevsim lastik diye birşeye inanmıyorum.

epey zamandır kışın özellikle bot giymiyorum. Spor ayakkabı ile üşümüyorum :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

nerde o eski kışlar. bırak kış lastiğini zincir olmadan kımıldayamazdık. saatlerce araba temizlerdik. İstanbulda... yani doğuda tamam da..

Metin Akbal yazdı:

Ayrı takılmayacak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Sizin adınıza mutluyum. :)

Ama inşallah spor ayakkabı ile yolda yürürken kayıp da bana çarpmazsınız. Bilesiniz ki o zaman mutlu olmam.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mehmet Göktürk yazdı:

Ayrı takılmayacak.

Erhan Sahinn yazdı:

Yazın yazlık lastik takacağım fakat kışın kullanmak üzere kış lastiği mi almalıyım yoksa 3PMSF işaretli 4 mevsim lastik mi?

Denmiş.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Öner Kurukuz yazdı:

Sizin adınıza mutluyum. :)

Ama inşallah spor ayakkabı ile yolda yürürken kayıp da bana çarpmazsınız. Bilesiniz ki o zaman mutlu olmam.

Bunun karşıtı da var ama. Ocak’ta hava 17 derece yağmurlu, kışlık lastiğin uzayan fren mesafesinden dolayı siz de bana çarpabilirsiniz :) 

ben de kış lastiği takılı. Ömrü dolunca dört mevsim alacağım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Hem yazlık hem kışlık lastikleri değiştirme zamanı gelmiş biri olarak tüm konuyu okudum.

Fren mesafesini gösteren o videoları izledikten sonra asla 4 mevsim almam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Sahinn
Metin Akbal yazdı:

Hocam çünkü elimde daha neredeyse sıfır yazlık lastikler var ve bunların kışın sert koşullarında yetersiz kalacağından eminim.

Ama yaşadığım yer ve çıkacağım muhtemel uzun yollar da kış lastiği için fazla ılıman. En soğuk ayın ortalama 7 derece olduğu bir yerde yaşıyorum. Buna gece sıcaklıkları da dahil ki ben farlar çok rahatsız ettiği için gece araba kullanmıyorum, gün ışıdıktan sonra çıkarım uzun yola.

Bu durumda kış lastiğini de üst sıcaklık limitlerinde kullanacağım, fren mesafesi vesaire uzayacak, lastik daha çok yıpranacak, daha fazla yakıt yakacak ve daha fazla ses alacak diye endişe ediyorum. 

Elimdeki lastikler kötü durumda olsa zaten iyi bir 4 mevsim alır geçerdim. İstanbul’da 3 santimetre kar yağdı diye kıyamet koptu sanıyoruz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Madem öyle 4 mevsim alıp yazlıkları elden çıkarın.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yazın yazlık, kışın kışlık taraftarıyım.. 

Hiç bir zaman isteyerek 4 mevsim lastik almadım. Tesadüfen kullandıklarım oldu, hiç birinden memnun kalmadım. Audide 4 mevsim lastik var. Beğenmiyorum, yol tutuşu kötü, sesli çalışıyor. Tüketimi de artırıyordur. 

Qashqaide kışlık ve yazlık ayrı iki takım lastiğim var. Bir defa kullandım, muhtemelen bu kış bir daha kullanmam ama kış girerken taktım kışlıkları. 

Soru sahibinin sorunua gelince, 2 ay içinde il dışına çıkmayacaksanız, ben olsam şimdi kışlık almazdım. Ama kötü havalarda da arabayla yola çıkmazdım. Seneye kasım sonuna doğru kuşlıkları takardım.. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

4 mevsim= hepsinden azıcık hepsinde yetersiz lastik.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

yol tutuşu kötü,

ileride viraj varsa az gaz kesmeyi denesen mesela?

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Çağlar Bayur yazdı:

ileride viraj varsa az gaz kesmeyi denesen mesela?

Kedi köpeğe ve insanımsılara ilerden araba geliyor yola atlama diye dersen olur :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Akbal yazdı:

Kedi köpeğe ve insanımsılara ilerden araba geliyor yola atlama diye dersen olur :)

adam 220 ile frene basıp sağa direksiyon kırıyor yahu

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar
(düzenlendi)

Dört mevsim ülkemizde bile artık yaşanmıyor. Babadan kalma usullerle yazın yazlık kışın kışlık ...4 mevsim diye bi ürüne inanmıyorum...Ha külfetli mi hem yaz hem kışlık ...Arabam olduğu sürece değişmeyeceğim bir kural...

tarihinde Hasan Basri Bayraktar tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...