İçeriğe Yönlendir

Cng Li Otomobil.

Selim Kaya

Recommended Posts

Selim Kaya
(düzenlendi)

Duyanlar mutlaka vardır bu CNG denen yakıtı. Kulaktan dolma bilgilerle LPG 'nin alternatifi fakat daha az tüketileni diye biliyorum ben de.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compressed_natural_gas

linkinde de bahsedilmiş biraz.

CNG diye yapılan aramada ilk çıkan sonuç ise şöyle anlatıyor durumu.

http://www.lukoil.com.tr/45/sayfalar/cng-nedir

Asıl konuya gelirsek

11 Eylül saldırılarını konu eden bir haber okurken dikkatimi çeken bir fotoğraf oldu.

73a9397fee8aaee797be6b8897fa5bd1_k.jpg

Amerika gibi bir ülkede CNG ile çalıştığını zannettiğim bir otomobil görünce şaşırdım doğrusu. Ya çevre sevgisi ya da vardır bir hikmeti herhalde.

Türkiye 'ye ne zaman gelir, gelmiş midir, kullanan, kullanıldığını duyan var mı merak ettim açıkçası.

Düzenleme: İmla hataları.

tarihinde Recep Selim Kaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Caner Kırmacı

Fransa da renault cng ile çalışan fabrika çıkışlı scenic modelleri var. Özellikle gurbetçiler için yapılmış

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

istanbulda cng li belediye otobüsleri var.cng dediğiniz doğazgazın otoda kullanılan hali oluyordu galiba?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

CNG compress natural gas. Yani sıkıştırılmış doğal gaz. Dizel araçlara uygulanabiliyor. İzmirde bir tane istasyon var diye biliyorum. Otobüs ve kamyonlar daha ziyade tercih ediyor. CNG nin güzel yanı evinize gelen doğal gazdan bağlayarak sabaha kadar yavaş yavaş doldurma imkanınız olabiliyor. Şuan Türkiyede pek yaygın olmasada olsa çok güzel olurdu. Bundan 3-4 yıl önce makina mühendisleri odasında LPG sertifikası alırken anlatmışlardı. Hesapladığımda 8 kuruş yakıyordu eski arabam. :D Evden doldurunca hele vergisi de şimdiki petrol ürünleri gibi çok olmuyordu.

Bir de LNG var. Liquid Natural gas. O çok daha ilginç sıkıştırılmış sıvı doğal gaz. Bir kez alın ömür boyu yakıt almayın nerdese. :D Avusturalyada maden kamyonları var tren gibi. Onlarda kullanılıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

CNG Ankara da Belediye otobüslerinde kullanılıyor yıllardır.. Bildiğim kadarıyla tek bir dolum istasyonu var. Piyasa da yayılmaz çünkü yayılacak olsa LPG den bir farkı kalmaz. Yatırım yapmaz kimse bu işe.. Bir dönem regulatörler çift girişliydi LPG ve CNG diye ayrı ayrı sonradan CNG olayını kaldırdılar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Maltepe kapet benzin istasyonunda dolumu var diye biliyorum, hatta bundan yaklaşık 15 yıl kadar önce kartal marka araçta denk gelmiş, gezmiştim. yakıtı kaputu açıp motor bölmesinden doldurmuşlardı, o zaman 3.5 tl ye fullemiştik.

Yorum bağlantısı

İstanbulda da şuan MAN,Cobra,Karsan ve yeni bir marka var ismini unuttum şuan, onlarin hepsi CNG ile çalışıyor, tepelerindeki beyaz tank cng tankı

Yorum bağlantısı
Tevfik Özdemir

iett deki sarı otobüslerde cng li ön farları yuvarlak yuvarlak olanlar :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter

Eğer yanılmıyorsam Gürcistan'da bu yakıt tipini kullanıyorlar. Sebebi benzine göre ucuz olması ciddi manada ucuz buranın parası ile 1 lariye geliyor tl bazında bir buçuk lira gibi birşey X5ler, ML'ler, E ve S klasların birçoğu kullanıyor.

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Ayhan bey'in dediği gibi halk otobuslerinde  kullanılıyor. BMC nin CNG li otobusleri, bildiğim kadarıyla otomatik vites.

165992_227569140720380_94570174_n.jpg?oh

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

depolaması ayrı dert. basıncı yüzünden. simit depo tankı herhalde arabayı çökertirdi ağırlığı yüzünden

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Kullananlara sormak lazım tüketimi ne kadar diye. Maliyeti, getirisi, götürüsü vs.

Yorum bağlantısı

Fransa da renault cng ile çalışan fabrika çıkışlı scenic modelleri var. Özellikle gurbetçiler için yapılmış

Türkiye'de kullanımı olmadığından veya aşırı sıkıntılı olduğundan gurbetçiler tercih etmeyecektir.

Türkiye ye ne zaman ulaşır biz ne zaman tüketmeye başlarız Allah bilir.. :)

Gerçekten yalnızca Allah bilir :)

istanbulda cng li belediye otobüsleri var.cng dediğiniz doğazgazın otoda kullanılan hali oluyordu galiba?

Evet önlerinde arkalarında küçük yeşil CNG ibareleri var.

Diğer taraftan vaktiyle öyle fantastik hayaller kuruldu ki insanlar evlerinin önüne, konutlarından doğalgaz borusunu igdaş onayıyla uzatacak ve bir istasyona bağlı kalmadan dolum yapabilecekler v.s. 30-40 yıl sonra yapılabilecek işler.

Belediyeninkendi dolum yerleri var ama yalnızca otobüslere dolum yapılıyor. Halkın kullanabileceği bir doğalgaz dolum istasyonu şu an yok.

Yorum bağlantısı
Mehmet Emin Taşdelen
(düzenlendi)

Kayseri'de bu CNG'li otobüsler ilk çalışmaya başladıkları zaman şöförlerin hepsi şikayetçiydi, dolumu uzun ve yetersiz oluyor diye. Yüksek oranda sıkıştırmak başlıca bir dert, evimize gelen doğal gazın saat çıkış basıncı bildiğim kadarıyla 23 milibar kadardı. Ayrıca Çağlar BAYUR Bey'in de dediği gibi şu an CNG'nin en büyük problemi yakıt tankları. Sürekli elyaf takviyeli kompozit (karbon elyaf) kullanarak tank üretimi geliştirilmekte. Biraz daha yolu var ama...

Düzenleme: Ekleme yapıldı.

tarihinde Mehmet Emin Taşdelen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Ankarada cng'li taksiler var.(dı, belki hala çalışıyordur.) Benim bir arkadaşım dönüşüm yaptırmıştı, Macunköyde bir dolum tesis varmış. Ayrıca kamyonların da cng dönüşümü yaptırdıklarını duyuyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...