İçeriğe Yönlendir

Ford Fiesta - Yağ Önerisi

Hasan Alparslan

Recommended Posts

Abdullah Dönmez

Konuyu hortlayayım :) 

Fiesta 1.6 benzin için hangi yağı önerirsiniz arkadaşlar? 190 binde araç. 

Yorum bağlantısı
Abdullah Dönmez
Metin Taşcı yazdı:

Castrolun sadece ismi var. Edge serisi yine birnebze daha iyi ama magnatec diğer yağlara göre oldukça geride. Ülkemizde belgin madeni yağları üretiyor. ismi baya popiler İlla castrol olsun derseniz daha ucuza belgin alın. 

benim tavsiyem, shell>Lique molly>mobil>motul.

araçta eksiltme var ise shell tavsiye ederim. 

Ek1: castrollerin düşük flash point derecesinden (parlama derecesi) dolayı yağ eksiltir ve motor iç kurumu fazla oluşur. Evlerden ırak.

ek2: ford hangi şartnameyi istiyorsa onu kullanmakta fayda var. Wss 913d istiyorsa mutlaka onu kullanın çünkü ince viskositeli bir yağ. Neredeyse 0w30 ayarındadadır. Yada mobil 1 esp derseniz bütçede müsaitse mobil 1 esp 0w30 alabilirsiniz hem sentetik kalitesi olarak daha iyidir.

ek3: mobil 1 esp 5w30 sentetik olarak iyi yerlerdedir. 4. Seviye polyalphaolefin yağlara göz kırpar...

mobil 1 esp 5w30 için 3.5. Seviye diyebiliriz.

Mobil diyor herkes. 
Mobil 1 esp ve mobil süper arasındaki fark nedir peki? 

yukarıda da belirttiğim gibi araç 1.6 190 bin kilometrede. km ve yıl fark ediyor mu bu durumlarda? daha iyi motor sağlığı için 50-100 fazla verilebilir bence.

Yorum bağlantısı
Abdullah Dönmez

Çok acemisiyim :) ama sizlerin değerli tavsiyeleriyle öğreniyorum birçok şeyi. Teşekkür ederim tekrar.

Yorum bağlantısı
Abdullah Dönmez
(düzenlendi)
özer Yıldız yazdı:

Mobil alırsanız ana dağıtıcının kendi sitesi ve hepsiburada linklerini bırakayım, orjinallik derdiniz olmadan alabilirsiniz;

https://www.cleanpex.com.tr/

https://www.hepsiburada.com/magaza/mobil-oil?kategori=60002705

Mobil süper xe mi ? X1 mi peki? 🙄

edit: Mobil Super™ 3000 X1 Formula FE 5W-30 öneriyor sistemden arama yaptığımda. Siteden aracıma hangi yağ deyince.

tarihinde Abdullah Dönmez tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Furkan Gürlek
Çağlar Bayur yazdı:

mobil süper 3000 5/30

Çağlar abi 2005 fiestaya yağ bakımı yapacaz internet üzerinden alacağım yağı bizim araba dizel kaç litre yağ alır bilgin varmı 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Furkan Gürlek yazdı:

Çağlar abi 2005 fiestaya yağ bakımı yapacaz internet üzerinden alacağım yağı bizim araba dizel kaç litre yağ alır bilgin varmı 

3,8lt motor 0,4lt yağ filtresi 4,2 lt yazmaka

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Aydın Sert

Ben de Cumartesi bakıma gireceğim.

Dün, yakıt filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yağ filtresi aldım.

Yağ için Mobil 3000 X1 FE 5W-30 almayı düşünüyorum.

Geçen bakımda Motul kullanmıştım, ondan önce Castrol Edge.

Mobil için ne düşünüyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Aydın Sert yazdı:

Ben de Cumartesi bakıma gireceğim.

Dün, yakıt filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yağ filtresi aldım.

Yağ için Mobil 3000 X1 FE 5W-30 almayı düşünüyorum.

Geçen bakımda Motul kullanmıştım, ondan önce Castrol Edge.

Mobil için ne düşünüyorsunuz?

Bence sürekli marka değiştirmeyin. Motulden vazgeçişin sebebi nedir? 

Yorum bağlantısı
Aydın Sert

@Ü.Emre Kartal Aslında bir sebebi yok. Castrol ile Motul arasında kullanıcı olarak bir fark hissedemedim. Mobili denememiştim. Kullanıcı yorumları olumlu olunca ve yetkili satış bayisi bana yakın olunca Mobile yöneldim. Netten sipariş vermiyorum araç bakımı için. 

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Aydın Sert yazdı:

@Ü.Emre Kartal Aslında bir sebebi yok. Castrol ile Motul arasında kullanıcı olarak bir fark hissedemedim. Mobili denememiştim. Kullanıcı yorumları olumlu olunca ve yetkili satış bayisi bana yakın olunca Mobile yöneldim. Netten sipariş vermiyorum araç bakımı için. 

Belirli standartlara sahip yağlar arasındaki farkı kullanıcı olarak bizler ancak çok uzun vadede bir ihtimal fark ederiz. O sebeple bence marka değişmeyin sık sık. Farklı markaları karıştırmak eksiltmeye neden olabilir

Yorum bağlantısı
Aydın Sert
Ü.Emre Kartal yazdı:

Belirli standartlara sahip yağlar arasındaki farkı kullanıcı olarak bizler ancak çok uzun vadede bir ihtimal fark ederiz. O sebeple bence marka değişmeyin sık sık. Farklı markaları karıştırmak eksiltmeye neden olabilir

Uyarınız için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Metin Taşcı yazdı:

Castrol kullanırken yağ eksiltme farkıda mı yoktu? Castrol alkol gibi ucucu bi yağ 😂 düşük flashpoint derecesi nedeniyle buharlaşma çok fazla ve bu nedenle motor içi kurumlaşma çok oluyor

12 yıldır Castrol kullanırım 4.25 lt olarak koyduğumuz yağ 15.000 km sonra 4.1 lt olarak süzülüyordu o kadarı da normal. Hiç görmedik böyle bir durum araca veya iklime göre mi farklılık oluyor? Vw grubu yıllardır Castrol ile çözüm ortağı olarak çalışıyor servislerinde böyle bir şikayet duymadım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Taşcı yazdı:

Vwde yağ eksiltme sorununa çare bulamayınca shelle geçtiler diye duymuştum

tam tersi dense olabilir de, bu hiç olmaz... tsi ya shell koyan var mı?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

vesile ile emisyon ayak izi/kurum vb. konuları bizim piayasada duyulmamışkenden beri birçok makale/laboratuvar testi/araştırma yaparım , motor yağında flashpoint içeren bir çalışma /karşılaştırma hiç hatırlamıyorum. kurum ile eksiltme ile ilgi alakası olması imkansız?

fp yağın alev alma sıcaklığının derecesidir. teorik bir sıcaklık zaten kapalı yerde benzin bile alev almaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Metin Taşcı yazdı:

Sizin araçta yağ fazla ısınmıyor o zaman ben castrol magnatec kullandığımda 10bin kmde minumuma yaklaşıyordu, sırf bu yüzden ford şartnamesi taşımamasına rağmen mobil 1 esp formulaya geçmiştim 254derece flash point derecesi vardı ( magnatec 190derece)

İdeal çalışan her araçta(dizel-benzinli kendi gruplarında) hemen hemen yakın aralıkta çalışır. Öyle 3-5 derece hadi bilemedin 10 derece üzeri farklılıklar olmaz. Araçta kalitesi belirli olan üründe eksiltme varken başka markada yok olması demek sorunun yağda olduğunu göstermez her zaman. Zaten yağ belirli aralıkta kalsın, motor ısısı belirli aralıkta olsun diye yağ soğutucusu, radyatör, fan vs vs bir sürü şey var. Bunlar zaten belirli aralıkta tutar, tutamazsa araçta bir sıkıntı mutlaka çıkar.

10000 kmde minimuma gelen yağ seviyesi başka bir sorun demektir, kullandığınız diğer yağ kuvvetle muhtemel aynı değerde gibi görünsede ya daha kalın ya da yüzey gerilimi daha farklı olduğundan sistemdeki kusuru kapatıyor. Ortalama bir araçta min ile max arası 1 L civarıdır. 10000 km de 1 litre ciddi bir değer

Sertifika demek minimum o koşulları sağlıyor demektir bu tamam, eğer sertifikayı aldı ise o araç için uygun demektir. Bence x markayı kullandım sorun kalmadı demek yerine mekanik bir kontrol ettirin aracı. İleride daha ciddi sıkıntı çıkar

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Taşcı yazdı:

Sizin araçta yağ fazla ısınmıyor o zaman ben castrol magnatec kullandığımda 10bin kmde minumuma yaklaşıyordu, sırf bu yüzden ford şartnamesi taşımamasına rağmen mobil 1 esp formulaya geçmiştim 254derece flash point derecesi vardı ( magnatec 190derece) 

vesile ile her iki yağ da 200C fp. hatta magnatec tam olarak 207C. ancak bunun tüketici açısından hiçbir karşılaştırma değeri yok. zaten motor içinde o sıcaklıklara ulaşmıyorlar bile. pit sopta jant sıkışıp çıkmaz ise onu takım düşünsün...

bizim için bu tip speclerin bir anlamı yok

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Metin Taşcı yazdı:

Vwde yağ eksiltme sorununa çare bulamayınca shelle geçtiler diye duymuştum şuan castrol kullandıklarına emin misiniz?

ek: magnatecler ülkemizde belgin madeni yağları tarafından üretilir yurtdışına göre kalite olarak birazdaha geride yorumları var

Magnatec’in dengi Mobil Super serisidir. Mobil 1 Esp serisi ise Castrol Edge ile beraber bunlara nazaran daha ileri düzey yağ olarak geçer. Yani Castrol Edge de Mobil 1 Esp (Fransa veya İtalya) de Türkiye’de üretilmiyor yani yurt dışı ile bir alakası olmaması ve Mobil 1 Esp ile Castrol Edge serisinin kıyas edilmesi gerekir.  
Vw, Seat, Skoda, Porsche, Ford, Land Rover ve Jaguar ikili anlaşmalarla yıllarca servislerinde kullandılar.

Böylesi bir durum bana ilginç geliyor mesela: şu marka yağı koydum araç çok daha sessiz çalışmaya başladı; zira Mobil, Motul veya Castrol gibi bilinen iyi yağ markaları arasında bu açıdan hiçbir fark göremedim. Normal kullanıcı sağlıklı çalışan bir motorda bunu nasıl fark ve desibel cinsinden tespit edebiliyor? Ve kesinlikle bir markayı savunmak maksatlı söylemiyorum Castrol için balçık çamurlaşma vs yapıyor dendi önceki aracımda bir sorunun tespiti için üst kapağı ve karteri sökmüştük hepsi tertemiz çıkmıştı o yüzden sordum. 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Metin Taşcı yazdı:

ek2:sanırım siz 12yıldır marka imajından dolayı tercih ediyorsunuz, başka markalara yönelmenizi kesinlikle tavsiye ederim

Marka imajı ile alakası yok hocam. Yarın ustam Mobil, Liqui Moly veya Motul ile anlaşsın onu kullanırım bizim gibi kullanıcılar için birbirlerinden çok farklı ve kalitesiz yağlar değiller ve aracıma da kötü gelmiyor hani. Ha çok absürt alakasız bir marka olsa koymam o da ayrı mesele 😊

Yorum bağlantısı
Koray Demir
(düzenlendi)
Metin Taşcı yazdı:

Castrolun sadece ismi var. Edge serisi yine birnebze daha iyi ama magnatec diğer yağlara göre oldukça geride. Ülkemizde belgin madeni yağları üretiyor. ismi baya popiler İlla castrol olsun derseniz daha ucuza belgin alın. 

Bir de Castrol ile Belgin yani Lubex yağlarının aynı yağ oldukları bilgisini nereden ve ne şekilde teyit edebiliriz? Biri Gebze’de diğeri Gemlik’te üretiliyor diye biliyorum. Eğer öyleyse boşuna yağa fazla para ödemeyelim 😊

tarihinde Koray Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Metin Taşcı yazdı:

Evet sıfır kmden beri kullanıyorum şuan araç 242 bin kmde hertürlü markayı kullandım. Ne zaman castrol kullansam magnatec a5, edge ll vs yağ oldukça fazla eksiliyor. bu durum beni yağların datasheetlerine bakmaya sürükledi ve direkt olarak bağlantılı. 
mobil 1 esp formula serisi 20-25bin kmde 100-200cc eksiltiyordu, mobil 1 esp çıktı 15bin kmde 400-500cc lere çıktı. Lique molly 4600 denedim aynı şekilde. Motul 8100 efe denedim bir miktar daha fazla eksiltti. Ama şunu net olarak diyebilirim aracımı 1 senede yetkili servisden çıkartma sebebim castrol markalı ürün kullanmaları.

Bence yine söylüyorum aracınızda o araca özel bir sebepten oluşan bir durum. Markayı savunmak ya da başka markayı övmek gibi bir mesajım olmadı hiç. Sadece olaya dışarıdan bakıyorum, servis kullanıyorsa ve bahsettiğiniz gibi 10000 km de 1 litre eksiltiyorsa (bakımlar 15000 km olduğuna göre) yağ lambası yanacak araçlarda. Bunun içinde garantilisi var o var bu var hiç mi hakkını arayan yok? Sonuçta serviste bir şey konuyor ve araç bakımı gelmeden yağı oldukça fazla azaltıyor. 

Bunu geçtik diyelim, a markası b markasına kendi adına ürün yapma hakkı veriyor. Ama b markası öyle bir ürün yapıyorki a markasının imajını sarsıyor. Sizce buna kim müsade eder? En az a markasının istediği şekilde ürün üretmek zorundadır firma. Yani benim ya da bir başkasının nitel gözlemi onu iyi yada kötü yapmaz. Psikolojik farklı yönlendirmeler sonucu biz kullanıcılar etkileniyor olabilir miyiz? 

Ekte yazdığınıza gelirsek hiçbir markayı iyi ya da kötü bir şekilde niteleyen cümlem olmadı. Sadece mantık yürüttüm. Ben aracımda kullandığım markayı dahi söylemedim. İyi veya kötü kavramı yine söylüyorum gözlemle olmaz. Yetkinlik olmadan yapılan hiçbir gözlem/deney vs gerçekten geçerli değildir. Farklı maksatlarla yapılmış olabilir, uygun şekilde yapılmamış olabilir vs vs. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Taşcı yazdı:

Çağlar abi hangi 2 yağın flashpointi aynı? 
magnatec ile 254derece olan mobil 1 esp formulanın mı? 

kendi sitelerinden spec lere baktım

https://sds.exxonmobil.com/

direkt link verilemiyor kapalı, ancak Türkiye sitesinde de 254C yazmakta. garip aynı yağ

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Metin Taşcı yazdı:

2-3 senedir formula yok zaten yenilendi ve dexos2 onayı geldi şuan esp mevcut ve 234c olması lazım. Yağ eksilten araçlar için şuan en iyi tercih shell gibi görünüyor

Datasheetlerine bakarak anlayabilirsiniz. Tüm verileri aynı koray bey

data 22 mart 2021  zaten

Yorum bağlantısı
TayfunGÜR

motul kullanıyorım 2004 1.4 fiesta 5-30..

öneririm gayet gir yağ.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Liqui moly kullanıyorum, galaxy 2.0tdci ve fiesta 1.4 tdci araçlarımda havalar ısınınca daha da sessiz çalışıyorlar, motor sesi neredeyse duyulmuyor, fiestayı klima açık ve şehir içi kullanıyorum

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...