İçeriğe Yönlendir

Özel Servis Vs. Yetkili Servis Sorunsalı

Serdar Samancıoğlu

Recommended Posts

Serdar Samancıoğlu

Aracımın ilk bakımı yaklaştığından dolayı bu konu kafamı karıştırmaya başladı. Yetkili servisler yetkili servis dışında yapılan bakımların aracı garanti kapsamı dışına çıkaracağını söylüyor ki bu bana hiç mantıklı gelmedi. Ford özel servisi diye kendilerini tabir eden servisler ise aracın bakımını yaptıklarında garanti kapsamı içinde kalacağını söylüyorlar. Bu konuda doğru olan bilgi nedir? 

Sorularım ise:

1) Özel serviste yapılan bakım sisteme işleniyor mu? Yani 15000 km dolmadan 1. yılında götürdük diyelim aracın km. bilgileri, yapılan işlemler vs. araç garanti kapsamına gireceği zaman kanıtlanabiliyor mu?

2) Bakım için özel servise gittiğimiz taktirde bu iş için yetkili olduklarını belgeleyen belge sertifika vs. var mıdır? Neye dikkat etmemiz gerekiyor?

3) 15.000 km ve 1 yıl dolmadan aracımı bakıma götürsem olur mu? Ya da illa ki 1 yılın dolmasını beklemem gerekiyor mu?

Yetkili servislerin istedikleri fiyatlar makul olsa bu soruların hiçbirini sormazdım ama ben 1 liralık ürüne 2 lira verdiğimde huzursuz olan bir insanım ve yetkili servislerin misal 60 70 liralık yağa 140 lira gibi ederinin 2 katı veya daha fazla fiyat çekmesi bana göre müşteriyi yolmaktan başka birşey değil. Nasılsa garanti kapsamı için bana gelecekler o yüzden istediğim fiyatı çekerim kurnazlığına karşıyım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Öncelikle aracın garantisi, yağ ve filtre değişimi dışarıda yapıldı diye bozulmaz. Sadece servisin "hansen yersen" tuzağıdır. Ancak mekanik aksam parçaları değişirse ve bu değişen parçalardan ötürü aracınız bir arıza durumu oluşturursa bu sıkıntı yaratabilir.

Yalnız şu varki, özelde yaptırdığınız bakımlar, aracın servis geçmişine yansımaz. İleride satmak vb gibi bir durumda servise bakıldığında "araç bize gelmemiş" derler.

Bakımı istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz. İlla km yi beklemenize gerek yok.

Ama tavsiyem, 3 e 5 e bakmadan aracın garantisi bitene kadar tüm bakımlarını servise yaptırmanız.  :)

Yorum bağlantısı
Fatih Çağlar

Aynı sorundan bende muzdaribim ve serviste son bakımım olacak bundan sonra daha yaptırmam zaten aynı ürünlerle özel serviste yaptırdığım bakımlar 250 tl tutarken servis 500 tl fiyat biçiyor o da güya indirimli. Ama bu 2 yıllık kazığı son bakımda çıkarıcam onlardan, aklımda çok şeytani planlar var  :seytan:  :seytan:  :seytan:  :crazy:  :crazy:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Bu tip huzursuzluklarda imdadımıza Bosch Car Service ler yetişiyor.

Blok muafiyeti kanunu gereği burada yapılan bakımlar, aracı garantiden çıkartmıyor.

Ben yetkili-özel her servise gidişimde yağımı kendim alıp götürüyorum. Örneğin ben PO yağını aracıma koymuyorum. Honda Jazzımı geçen ay yetkili servise götürdüm. Yağım yanımda. Diğer araçlara yağ tabancasıyla varillerden Petrol Ofisi yağı konuyordu. Ben Mobil almıştım onu koydurdum.

Herkese tavsiye ederim. Her bakımda 200 tl kadar bir tasarrufum oluyor. 700-800 km lik yakıt parama tekabul ediyor. Niye boşuna veriim?

Yorum bağlantısı
Serdar Samancıoğlu

Bu tip huzursuzluklarda imdadımıza Bosch Car Service ler yetişiyor.

Blok muafiyeti kanunu gereği burada yapılan bakımlar, aracı garantiden çıkartmıyor.

Ben yetkili-özel her servise gidişimde yağımı kendim alıp götürüyorum. Örneğin ben PO yağını aracıma koymuyorum. Honda Jazzımı geçen ay yetkili servise götürdüm. Yağım yanımda. Diğer araçlara yağ tabancasıyla varillerden Petrol Ofisi yağı konuyordu. Ben Mobil almıştım onu koydurdum.

Herkese tavsiye ederim. Her bakımda 200 tl kadar bir tasarrufum oluyor. 700-800 km lik yakıt parama tekabul ediyor. Niye boşuna veriim?

İstanbulda memnun olup tavsiye edebileceğiniz bir Bosch servis var mıdır?

Yorum bağlantısı
Misafir

Beylikdüzü'nde var 2-3 tane. Sare otomotiv ve eft service var. Bosch'un sitesinden bakabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Yasal olarak. Orijinal parca kullanarak istenen yerde bakim yapilabilir. Fafura torpido da. Yapan yerin de kasesi kitapcikta olacak. Bu garantiyi bozmaz. Bu kanun 2007 den beri vardir. Uygulamada servis ve distribütör once karsi cikar azicik ama. Bosch marka filtre orjinal statusune girmez. Hattaaa belgeniz olmasa hattaa bakim bile yaptirmasaniz, bakim. Parcasi harici garanti devam eder. Mesela araba beyni mesela maf okuyucu vs. Yasa bunu söyler

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Misafir

Servisten parçaları aldınız, dışarda bakım işlemi yapıldı diyelim.

Usta oldu da tapayi tam sikmadi.

Sonra servise gidip, arabam garanti de yatak sesi geliyor diyebilir misiniz?

Değişik örnekler mevcut.

Disarda porya bilyasi değişip, abs sensör kablosu kopan,bunun içinde gelip garantiden değişim talebi yapan müşteriye, bilyayi değiştiren usta cebinden ödesin ozaman der yollarım.

Yorum bağlantısı
Serdar Samancıoğlu

Servisten parçaları aldınız, dışarda bakım işlemi yapıldı diyelim.

Usta oldu da tapayi tam sikmadi.

Sonra servise gidip, arabam garanti de yatak sesi geliyor diyebilir misiniz?

Değişik örnekler mevcut.

Disarda porya bilyasi değişip, abs sensör kablosu kopan,bunun içinde gelip garantiden değişim talebi yapan müşteriye, bilyayi değiştiren usta cebinden ödesin ozaman der yollarım.

Bu dediğiniz sorunlarla eminim bakımını yetkili servise yaptırıp karşılaşanlar da vardır. Sonuçta yetkili servisteki çalışan dışarıdaki bir servis çalışanından daha iyi veya daha bilgili diye birşey yok. Hatta dışarıdaki çalışan daha iyi bile olabilir neden derseniz zamanında ford yetkili servisinde çalışıp işi iyice öğrenince kendi servisini açmıştır vs.

Yorum bağlantısı
Misafir

Bu dediğiniz sorunlarla eminim bakımını yetkili servise yaptırıp karşılaşanlar da vardır. Sonuçta yetkili servisteki çalışan dışarıdaki bir servis çalışanından daha iyi veya daha bilgili diye birşey yok. Hatta dışarıdaki çalışan daha iyi bile olabilir neden derseniz zamanında ford yetkili servisinde çalışıp işi iyice öğrenince kendi servisini açmıştır vs.

Bunlar yada böyle şeyler yetkili serviste olmaz diye bi yazı yazdığımı göremedim?

Oluncada bunu servis,kendisi ücretini karşılayarak yapar.

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Yetkili serviste işçilik hatasının garantisi vardır ama dışarıda yaptırdığınız işçiliğin garantisi olmaz

Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Aynı sorundan bende muzdaribim ve serviste son bakımım olacak bundan sonra daha yaptırmam zaten aynı ürünlerle özel serviste yaptırdığım bakımlar 250 tl tutarken servis 500 tl fiyat biçiyor o da güya indirimli. Ama bu 2 yıllık kazığı son bakımda çıkarıcam onlardan, aklımda çok şeytani planlar var  :seytan:  :seytan:  :seytan:  :crazy:  :crazy:

İkinci el araç alacıları son dönemlerde yetkili servis bakımlı araçları tercih ediyor. Şahsen Ben.

Türkiye deki hangi yetkili servise gitseniz yapılan işleri görebiliyor ve takılan her parçaya garanti veriliyor.

Araç satarkende yetkili servis bakımlı araçlar her zaman daha iyi para ediyor.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Orjinal parça kullanılırsa üç aşağı beş yukarı benzer fiyatlara gelir, yetkiliden kampanya yakalamak lazım fakat.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Özel servis işinde nazınızın geçtiği iyi bir ustanız varsa bir sorun yaşamazsınız. Sıkıntı olduğunda tekrar müdahale edecek , sorunlu parçayla karşılaştığınız da söküp yenisini takacak birinden bahsediyorum. Ben aracımı götürdüğümde parçaları da ustam tedarik eder. Çünkü bir sorun olunca koşulsuz iade, değişim sağlar.. Parça aldığı yerlerle bu şekilde anlaşması var. Şimdiye kadar hiç problemim olmadı. 

Ancak aracım sıfır olsa ne yapardım onu bilemiyorum :) Sıfır araç alırsam o zaman düşünürüm..

Yorum bağlantısı
Serdar Samancıoğlu
(düzenlendi)

İkinci el araç alacıları son dönemlerde yetkili servis bakımlı araçları tercih ediyor. Şahsen Ben.

Türkiye deki hangi yetkili servise gitseniz yapılan işleri görebiliyor ve takılan her parçaya garanti veriliyor.

Araç satarkende yetkili servis bakımlı araçlar her zaman daha iyi para ediyor.

Benim anlam veremediğim de bu. Hava filtresinin, yağ filtresinin motor yağının vs. yetkili serviste değişmesi çok mu önemli? Bunları uygun yeriniz varsa kendiniz bile kolaylıkla yapabilirsiniz. Orjinal parça ve kaliteli yağ kullandıktan sonra ve faturaları vs. de mevcutsa özel serviste bakım yapılmış olmasının ne zararı var? Aslında yetkili servislerin bu kadar uçuk ve anlamsız fiyat çekmeleri de bu genel kanı yüzünden. Şahsen ben aracımı satıp başka araç alacak olsam bakımların ve yedek parçaların faturası mevcut olduğu sürece asla böyle bir ayrım yapmam.

Mekanik aksam için yetkili servisi anlam verebilirim ancak bu tür garanti süresi içindeki periyodik bakımlar için bence yetkili servise gidip yüksek rakamlar ödemek çok gereksiz.

tarihinde serdar samancıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kadir Özkan

Vallahi ben yetkilinservise hayatta guvenmem orda calisanlarin bi cogu sanayide cirak olamazlar ben yillardir oto kaporta isiyle meskulum benim yanimda kaynak yapmayi bilmeyen adam kia servisine usta olarak girdi bunun örnekleri etrafimda okadar cokki bu demek degildirki usta arkadaslarimiz yok elbette var ancak artik cirak yetismedigi gibi ustada azaldi sanayi ortamindada nalbant tabir ettimiz ustalar var tabi benden size tavsiye garantisi biten araci yetkili servise goturmek hem cebe hem araca zarar dostlar diceksinizki sen sanayicisin ondan boyle diyosun allah sizi inandirsinki boyle bi dusuncem oldugundan degil yetkili servis aracinizi ve sizi dusunse misal kapinizda avuc ici kadar gocukle gidin servise o kapi kople degisir boyanir ve sizin aracinizin deyeri duser kimin umrunda ama sanayide gidin iyibir ustama duzeltir en kotu boyali dersiniz biter mekanik acidanda boyle iyibir ustaniz varsa alin oem parcalarinizi servisin yari ucretine bakimizda arizanizda hallolsun hicbir yetkili servis gormedimki musterisini dusunsun bana kizan arkadaslar mutlaka olcaktir bu benim nacizane dusuncem herkese saygi ve selamlar

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Yılda bir defa bakıma girdiğim için aradaki fark bana çok gelmiyor.

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Vallahi ben yetkilinservise hayatta guvenmem orda calisanlarin bi cogu sanayide cirak olamazlar ben yillardir oto kaporta isiyle meskulum benim yanimda kaynak yapmayi bilmeyen adam kia servisine usta olarak girdi bunun örnekleri etrafimda okadar cokki bu demek degildirki usta arkadaslarimiz yok elbette var ancak artik cirak yetismedigi gibi ustada azaldi sanayi ortamindada nalbant tabir ettimiz ustalar var tabi benden size tavsiye garantisi biten araci yetkili servise goturmek hem cebe hem araca zarar dostlar diceksinizki sen sanayicisin ondan boyle diyosun allah sizi inandirsinki boyle bi dusuncem oldugundan degil yetkili servis aracinizi ve sizi dusunse misal kapinizda avuc ici kadar gocukle gidin servise o kapi kople degisir boyanir ve sizin aracinizin deyeri duser kimin umrunda ama sanayide gidin iyibir ustama duzeltir en kotu boyali dersiniz biter mekanik acidanda boyle iyibir ustaniz varsa alin oem parcalarinizi servisin yari ucretine bakimizda arizanizda hallolsun hicbir yetkili servis gormedimki musterisini dusunsun bana kizan arkadaslar mutlaka olcaktir bu benim nacizane dusuncem herkese saygi ve selamlar

Araba sadece kaportadan ibaret değil Kadir Bey, heleki şimdiki arabalar.

O arabanın elektronik ve elektrik sistemini bilmeden, çalışma prensibini bilmeden müdahale eden çok sayıda USTA adında bilmezkişi var piyasada...

Yorum bağlantısı
Kadir Özkan

Ben sadece kaportadan bahsetmedim zaten iyi okuduysaniz mekanik olarakta diyede belirtim bu gun piyasada yetkili servisi aratmicak alt yapida size yuzlerce ozel servis cikartirim yetkikilin yapti isin 10 gomlek ustu is yapan bu meslege ben 22 yilimi verdim arabanin sadece kaportadan olusmadini bilicek kadar ustayimda cok suku

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Kadir bey, haklı olabilirsiniz ama araç garantideyken mekanik kısmı özelde yaptırmak pek doğru değil gibi geliyor bana.

Mesela Ford Focus dizellerdeki CVT şanzımana 10 yıl garanti veriyordu ve ücretsiz değişiyordu, o vatandaş garanti kapsamında olmasaydı büyük sıkıntı.

Bunun gibi örnekler vardır, ama şahsen ben garanti bittiği gibi kaçarım yetkili servisten :)

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Makam şoförü değil misiniz? Tam anlamadım.

Yorum bağlantısı
Kadir Özkan

Evet makam soforuyum 4 yildir

Kadir bey, haklı olabilirsiniz ama araç garantideyken mekanik kısmı özelde yaptırmak pek doğru değil gibi geliyor bana.

Mesela Ford Focus dizellerdeki CVT şanzımana 10 yıl garanti veriyordu ve ücretsiz değişiyordu, o vatandaş garanti kapsamında olmasaydı büyük sıkıntı.

Bunun gibi örnekler vardır, ama şahsen ben garanti bittiği gibi kaçarım yetkili servisten :)

Garanti bitiminden sonrasi icin konusuyorum zaten dostum
Yorum bağlantısı
Misafir

Bazen serviste 200tl ye hallolacak problem, dışarda onu degis, bunu degis, dur bu olmadı bide bunu deneyelim diyip yapılanlar da var.

Disarda ödediği ile kalıp, servise gelip o 200tl ye hallolacak iş, yapılan yanlış müdaheleLER sonucu 500tl oluyor bu sefer. + dışarda ödediğini saymıyorum.

Şu da bi gerçek, cok saglam ustalar nerdeyse servis parası alıyor zaten.

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Ben sadece kaportadan bahsetmedim zaten iyi okuduysaniz mekanik olarakta diyede belirtim bu gun piyasada yetkili servisi aratmicak alt yapida size yuzlerce ozel servis cikartirim yetkikilin yapti isin 10 gomlek ustu is yapan bu meslege ben 22 yilimi verdim arabanin sadece kaportadan olusmadini bilicek kadar ustayimda cok suku

Haklısınız, piyasada servisten çok iyi ustalar da vardır muhakkak ancak servise hayır okutacak ustalarda.

Bu arada profil bilgilerinizi de güncellemenizi rica edeyim. Çünkü verdiğiniz 22 yıllık ustayım örneğinize yaşınız uymuyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...