Yaşar Yüce 3 Aralık 2014 Paylaş 3 Aralık 2014 Merhaba arkadaşlar Aracım 2011 Fiesta Titanium TDCi 91500 km de Aracın motor kısmında 2 yerde hafif yağ kaçağı var gibi 2 ayda ancak resimde görüldüğü kadar yağ kaçırdı. Nedeni ne olabilri ve yağ kaçıran hortum ve parçların görevi nedir ilen varmı. Servise gideceğim fakat 2 ay sonra gidebilirim ancak. Daha önce bu tür sorunla karşılaşan olduysa bilgilerini paylaşırsa sevinirim.. Yorum bağlantısı
Mustafa Süren 3 Aralık 2014 Paylaş 3 Aralık 2014 Kaç adet dizel fiesta gördüysem ilk dikkat ettğim yer burası ve hepsinde aynı yağ birikintisi var az ya da çok. Yorum bağlantısı
Yaşar Yüce 3 Aralık 2014 Yazar Paylaş 3 Aralık 2014 Bu sorunun sebebi nedir aceba parça mı değişecek değişsede aynısı olacak mı gene Yorum bağlantısı
Akif Eren 3 Aralık 2014 Paylaş 3 Aralık 2014 Aynı sorunu dizel fiestam'da yaşamıştım. Bu genelde kış aylarında motorun ısınıp soğumasından kaynaklı terleme denilen durumdan kaynaklanıyor, yani servisin bana açıklaması bu şekilde olmuştu. birde çok sıkıştırmadan da kaynaklanabilir demişlerdi. O bölgeleri temizleyip devam ettim gene olmuştu, dizel tecrübesi iyi olan bir arkadaşıma sorduğumda ise yağını değiştir düzelir demişti. ben de bir daha ki yağ değişiminde mobil 5-30 full sentetik yağ kullanmıştım ilginçtir ki terleme kesildi. Bu benim yaşadığım, forumdaki tecrübeli ve bu durumu yaşayan arkadaşlarında yorumu önemli tabi. Yorum bağlantısı
Hüsnü şen 4 Aralık 2014 Paylaş 4 Aralık 2014 Arkadaşlar 1. resimdeki hadise bende de var. Orası yanlış bilmiyorsam Turbo nun yağ buharı emdiği yer zaten. Ancak yağ değişiminde ustalar yağı fazla kaçırırsa ve siz de aracınızı ara sıra sıkıştırırsanız, buhardan fazlası geliyor ve orada yağ sızıntısı varmış gibi görünüm oluşuyor. Aslen buna yağ sızıntısı demek doğru olmaz , yağ sızıntısı diye tabir edeceğimiz yer, yoğun miktarda yağ geçişi basınç altında kalan yerlerde olur. Buradan olsa olsa damla bazında yağ geçer. Buradan gelen turbonun içinden geçip emme manifolduna doğru gidiyor, yani 2. resimde ki hattı izliyor. Araçla yol yaptıktan sonra bir süre rölantide çalıştırıp öyle kapatın demelerinin sebebi resimdeki hatlarda ve turbo kanatçıklarındaki yağın , kanatçıklardaki merkezkaç etkisi ile atılması ve hava akış yönünde manifolddan içeri giderek turbonun turbin ve kompresör sectionlarının kuru kalarak, orada yağ birikmesinin ve kuruyup film tabakaların ( ayrıca turbo soğutma amacı da dahildir bu duruma) oluşmasını önlemektir. Böyle durumlarda; 2.resimde bulunan yeri söküp balata spreyi ile temizlemekte fayda görüyor. Çünkü orada yeşl soketli sensor ve sonrasında yağ birikintisi olan parça hava hızı sıcaklığı vb. değerleri okuduğundan , oralarda yağ birikmesi hatalı veri okumalarına sebep oluyor Yorum bağlantısı
Yaşar Yüce 4 Aralık 2014 Yazar Paylaş 4 Aralık 2014 Teşekkürler bilgileriniz için. Ne kadar temizlersek temizleyelim illaki gene aynısı olacak anlaşılan. İnsanın içine sürekli süphe düşürüyo bu durum Yorum bağlantısı
Hüsnü şen 21 Ocak 2015 Paylaş 21 Ocak 2015 2. Resimde bulunan kacak bende daha önce yoktu. Bu hafta terlemeye başlamış. Sanırım 0W-30 Edge biraz ince geldi. Balata spreyi ile temizleyip baglantıları güzelce sıkacagım Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 21 Ocak 2015 Paylaş 21 Ocak 2015 (düzenlendi) O hortum o kadar kaçırmamalı, hatta kacacak kadar yağ gelmez, bende asla o kadar gelmez mesela, yağınız mutlaka tam sentetik ve 5-30 olsun, 2. resimdeki parça bizde yok ama yağ oraya kadar gelmemeli... 21 Ocak 2015 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 21 Ocak 2015 Paylaş 21 Ocak 2015 (düzenlendi) Araçla yol yaptıktan sonra bir süre rölantide çalıştırıp öyle kapatın demelerinin sebebi resimdeki hatlarda ve turbo kanatçıklarındaki yağın , kanatçıklardaki merkezkaç etkisi ile atılması ve hava akış yönünde manifolddan içeri giderek turbonun turbin ve kompresör sectionlarının kuru kalarak, orada yağ birikmesinin ve kuruyup film tabakaların ( ayrıca turbo soğutma amacı da dahildir bu duruma) oluşmasını önlemektir. ufak bir düzeltme, o rolanti olayının sebebi turbonun dönüş hızının normale dönmesi ve ısısının düşmesi içindir, aksi taktirde motor stop edildiğinde turbo dönmeye devam eder ve yağlama kesildiğinden mildeki yağ filmi yanar ve mil zarar görür, yeni turbo alırsınız, turbo pallerinde dediğin kadar yağ olmaz ve kuruması yada yağın atılması durumuda olmaz, palleri yağlayacak kadar yağ geliyorsa zaten turbo dayanmaz, hatta yağ çoksa turbo tarafından atılıp silindire kadar ulaşırsa o motoru bir daha stop edemeyebilirsin, yağ alan silindirler fena olur, motor maks devri geçer ve kol çıkarır, aşırı durumda olan budur, rolantide beklemenin tek sebebi vardır, turbonun devrinin ve ısısının normale dönmesi (aslında bunu yazmışsın ama diğeri öyle olmaz) 21 Ocak 2015 tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Yaşar Yüce 22 Ocak 2015 Yazar Paylaş 22 Ocak 2015 Bu olayı ben bakıma gittiğimde servise sordum bu yağ kaçağı değil terleme dedi normal olduğunu söyledi. hiç artma yok olduğu gibi duruyo hala ama havalar düzelse temizleyip bekleyeceğim yeniden terleme olacakmı diye soğuk havada üşeniyorum biraz. Ayrıca ikinci resimdeki kısım sensörmüş bunu kesinkille temizlemek gerekiyorumuş çünkü sensörün yanlış değerler okumasına sebep olabiliyorrmuş. bir soru sorayım bu tür yağ kalıntıları neyle temizlenir. Yorum bağlantısı
Hüsnü şen 29 Ocak 2015 Paylaş 29 Ocak 2015 Ali Bey,Turbo milinin yağlama için özel hattı var zaten. 1. resimdeki boru hattı benzinli araçlarda da mevcuttur. filtre sonrası temiz havaya eser miktarda yağ buharı vererek boğaz kelebeğini korur. Dizel fiestalarımızda ise, turbinlere eser miktarda yağ buharı vermeyi amaçlar. Ancak bazı ustalar 4 lt lik yağın tamamını motora koymuşsa ve araç zaman zaman sıkıştırılmışsa, bu borudan yağ buharından fazlası gelir. Yeni stop edilmiş motorun turbo emiş hattını söküp bakarsanız fan case in içinde topalanmış 1 damla kadar yağı görebilirsiniz . Kastettiğim yağ cc bazında miktar değildir o yüzden silindir zararına yol açmaz en fazla turboyu aştıktan sonra pressure line içinde yüksek basınç altında buhar olur gider. Söylediklerimi atışma olarak algılamayın lütfen , sadece ilk metinde bazı detayları vermediğim için yanlış anlaşılmış olabilirim diye cevap verdim. Yorum bağlantısı
Hüsnü şen 29 Ocak 2015 Paylaş 29 Ocak 2015 2. resimdeki terleme bende yoktu. 0w-30 yağa geçtikten sonra bendede oldu.ama devamı yok. Yorum bağlantısı
Recommended Posts