İçeriğe Yönlendir

Kış Lastiği Tavsiyeleri

Berk Yalçın (REZULTEO)

Recommended Posts

Berk Yalçın (REZULTEO)
(düzenlendi)

Ayazlar çoktan başladı, sıcaklıklar geceleri eksilere düştü, meteorolojiden kar yağdı yağacak haberleri. Yani kış lastiğine geçme zamanı geldi de çattı. Aracınızla güvenli bir kış mevsimi geçirmeniz ve yaz lastiklerinizi gerektiği şekilde koruyabilmeniz için birkaç tüyo verebilmek amacıyla bu makaleyi hazırladık, umarım işinize yarar.

Lastik depolama

Konuya aracınızdan çıkardığınız yaz lastiklerinizi nasıl depolamanız gerektiğiyle başlayabiliriz. Bu lastikleri bıraktığınız gibi bulmak istiyorsanız, onları gerektiği gibi depolamalısınız. Unutulmamalıdır ki, uygun olmayan ve kötü şartlarda depolanan lastikler özelliklerini kaybederler. Lastiğin hamuru bozulabilir ve çatlaklar meydana gelebilir.  Peki, nasıl saklanmalıdır yaz lastikleri? :

Eğer lastiklerinizi saklayabileceğiniz bir alana sahip değilseniz, birçok lastik satıcısının, araç servisinin sunduğu « lastik oteli » hizmetinden yararlanarak, belirli bir ücret karşılığı lastiklerinizi saklatabilirsiniz.

Kış lastiklerinde aşınma kontrolü

Kış lastiklerinizi yeni almadıysanız, yani bir önceki sezonda kullandığınız lastikler ise; onları aracınıza takmadan önce aşınmalarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Aşınmaları nasıl tespit edebileceğinizle ilgili makalemiz bu konuda işinize yarayacaktır : http://www.rezulteo-lastik.com.tr/lastik-rehberi/lastik-bakimi/anormal-asinmalari-tespit-etmeyi-ogrenin-4751]

Kış lastikleri için de yasal aşınma sınırı aynıdır. Yani kış lastiğinizin diş derinliği henüz 1,6mm’ye ulaşmadıysa onları bu kış da kullanabilmenizde yasal olarak hiçbir engel yoktur. Ancak bilinmesi gereken diğer bir konu ise, üreticiler; belli bir aşınmaya ulaştıklarında kış lastiklerinin kar üzerindeki performanslarının değişeceğini belirtmektedirler. Örnek vermek gerekirse, Michelin; kış lastiklerinin 4mm.’den sonra kış lastiklerinin kar performansını garantilemez.

Kış lastiğinizi seçerken

Kontrolünüz sonucunda gördünüz ki lastikleriniz epeyce aşınmış, onları kullanmanız güvenliğinizi tehlikeye sokacak, bu yüzden yeni lastikler almaya karar verdiniz. Ya da kış lastikleriniz geçen kış ömürlerini tamamlamışlardı. Lastiklerinizi seçerken bunları göz önünde bulundurabilirsiniz:

• En iyi lastik değil, ihtiyaçlara en iyi cevap verebilecek lastik aranmalıdır. Yoksa öteki türlü, binlerce lastik modeli arasında kaybolursunuz. Önceliklerinizi belirleyin, bir lastikten beklentilerinizle ilgili oluşturduğunuz kısa bir liste sizi hedef lastiğe ulaştıracaktır.
  • Kış lastiklerinizi alırken hız endeksi konusunda biraz daha esnek olabilir, Q (160 km/s) hız endeksine kadar inebilirsiniz.
  • Lastiklerin performanslarını, fiyatlarını, lastik etiketlerini, vs:, birbiriyle karşılaştırarak eleyebilir, en sonunda da size en uygun lastiğe ulaşabilirsiniz. Bunun için Rezulteo’dan da faydalanabilirsiniz. Ebatlarınıza, araç türünüze ya da dilediğiniz markaya göre kış lastiklerini bulup karşılaştırabilirsiniz. Lastikleri karşılaştırmanın işinizi ne kadar kolaylaştırdığını siz de göreceksiniz.

Kış lastiklerini henüz almamış olanlar varsa, iyice kara kışa kalmadan lastiklerini almalarını öneriyoruz.

tarihinde Berk Yalçın (REZULTEO) tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Lastikçilerdeki lastik depolama hizmetleri genelde son derece ilkel. Rutubetli, pis, toz içinde bir depoda atılıp gidiyor lastikler. Bu yüzden ben evin bodrumunda saklıyorum. Yere strofor koydum onun üzerinde. Yazın da ayda 1 defa falan lastiklerin konumlarını, yerle temas eden yüzeylerini değiştiriyorum.

Şimdi makaleyi de okudum, zaten doğru olanı yapıyormuşum :)

tarihinde özgür özuysal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO)

Lastikçilerdeki lastik depolama hizmetleri genelde son derece ilkel. Rutubetli, pis, toz içinde bir depoda atılıp gidiyor lastikler. Bu yüzden ben evin bodrumunda saklıyorum. Yere strofor koydum onun üzerinde. Yazın da ayda 1 defa falan lastiklerin konumlarını, yerle temas eden yüzeylerini değiştiriyorum.

Şimdi makaleyi de okudum, zaten doğru olanı yapıyormuşum :)

Evet malesef lastikleri uygun koşullarda saklamayan lastikçiler mevcut; tabii tecrübe etmeden bilemiyoruz. Onun için lastiklerinizi emanet etmeden önce, mutlaka lastikçiyle birlikte lastiklerin durumunu kontrol edin ki lastiklerinizi teslim aldığınızda herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hakkınızı kolayca arayabilesiniz, lastikçi size lastikleri teslim alırken lastiklerin zaten o durumda olduğunu söyleyemesin.

Yorum bağlantısı
Mahmut Sayar

Güzel bilgiler, ben çatı katında muhafaza ediyorum iki paralel tahta üzerine dik yerleştiriyorum tabi sıcaklık kış aylarında düşüyor bunun mahsuru bar mı?

Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO)
(düzenlendi)

Güzel bilgiler, ben çatı katında muhafaza ediyorum iki paralel tahta üzerine dik yerleştiriyorum tabi sıcaklık kış aylarında düşüyor bunun mahsuru bar mı?

Teşekkür ederim.

Sıcaklık 10 ile 25 arası kalıyorsa sorun olmaz. Ortamın sıcaklığını mutlaka ölçmenizde yarar var. Lastikleriniz elden çıkmasın!

tarihinde Berk Yalçın (REZULTEO) tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Bir de arada bir lastiklerinizi çevirin. Sürekli tabanın aynı yüzeyinde kalmasın.

Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Mehmet Ozyurek

Kardan ziyade, ıslak ve kuruda nasıl olduğu daha önemli benim için... 

Ne almalıyım... ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Ne almalıyım... ?

Continental.

Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO)

Ne almalıyım... ?

Mehmet Bey, sizin aracınız neydi? versiyon ve motor tipi?

Yorum bağlantısı
Bedri Baki

Ben de bu aralar petlasın kışlıklarını inceliyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Mehmet Bey, sizin aracınız neydi? versiyon ve motor tipi?

2006 Mondeo Mk3 kasa, TDCI 

205/55 16

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Focus a kış lastiği alıp almama konusunda kararsız biri olarak takip edelim bakalım konuyu ne çıkacak :)

Yorum bağlantısı
Koray Demir

Focus a kış lastiği alıp almama konusunda kararsız biri olarak takip edelim bakalım konuyu ne çıkacak :)

Hava sıcaklığı +7 derecenin altına iniyor ise alınmalıdır. Tabi çoğu şehirlerdede zorunlu biliyorsunuz.
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Yıllık ortalama da 7 yok. Min 7 olan 2 ay var. Önemli olan İstanbul da olup kullanan yada kullanmayanlar ne diyor gereklilik konusunda. Sultanbeyli beykoz arasi gidip geliyorum genelde.

Yorum bağlantısı
Ufuk Çerkez
(düzenlendi)

195/65/15 için söylüyorum en iyi kış lastiği

Michelin Alpin 5,

ikincisi ise

Goodyear Ultragrip 9

Kışın çok büyük bir bölümünü kar üzerinde değil su üzerinde geçirirsiniz.

Asfaltın karla kaplı olduğu günler çok azdır.

Genellikle yollar suyla kaplıdır. Bu nedenle bizim suda da durma performansı yüksek bir lastik tercih etmemiz gerekir.

ADAC testlerine göre belirttiğim lastikler en iyileri gerisi hikaye.

Kışın karla kaplı dik yokuşlarda durup tekrar kalkabildiğim kış lastiklerimin suyla kaplı zeminde kayarak kaza yaptırmasından sonra derince bir araştırma yaptım ve bu sonuca vardım.

İnşallah dikkate alırsınız Allah kaza bela vermesin

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Koray Demir
(düzenlendi)

195/65/15 için söylüyorum en iyi kış lastiği

Michelin Alpin 5,

ikincisi ise

Goodyear Ultragrip 9

Kışın çok büyük bir bölümünü kar üzerinde değil su üzerinde geçirirsiniz.

Asfaltın karla kaplı olduğu günler çok azdır.

Genellikle yollar suyla kaplıdır. Bu nedenle bizim suda da durma performansı yüksek bir lastik tercih etmemiz gerekir.

ADAC testlerine göre belirttiğim lastikler en iyileri gerisi hikaye.

Kışın karla kaplı dik yokuşlarda durup tekrar kalkabildiğim kış lastiklerimin suyla kaplı zeminde kayarak kaza yaptırmasından sonra derince bir araştırma yaptım ve bu sonuca vardım.

İnşallah dikkate alırsınız Allah kaza bela vermesin

Adac testi bu şekilde hocam tespitlerinize katılıyorum.

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2014-ADAC-Winter-Tyre-Test-195-65-R15.htm

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO)

2006 Mondeo Mk3 kasa, TDCI 

205/55 16

Teşekkürler cevabınız için lakin ufak bir kaç ayrıntıya daha ihtiyacımız olacaktı :)

Motor tipi ayrıntılarını verebilir misiniz?

örneğin: 2.0 TDci 115 gibi

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Sezgin

Aracım 2009 focus hb 115 bg kışlık lastik tavsiyeniz nedir?

205 55 r16 (fiyatları uygun olan petlas tavsiye edilebilir mi)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Teşekkürler cevabınız için lakin ufak bir kaç ayrıntıya daha ihtiyacımız olacaktı :)

Motor tipi ayrıntılarını verebilir misiniz?

örneğin: 2.0 TDci 115 gibi

2.0 TDCI 130 hp

Yorum bağlantısı
Sezer Pehlivan

Takipteyim.Fiyatta çok uçuk olmayan lastik benimde almam lazım

size bu konuyla ilgili olarak lastik ebatlarınız bilmiyorum ama kesinlikle uygun ve yerli ürünümüz olan petlas ve lassa markalarını tavsiye ediyorum. kesinlikle çok uygun fiyatları var kıyaslama yapabilirsiniz.

http://www.hepsiburada.com/liste/oto-lastikler/department.aspx?categoryId=259720&qs=%2f208910%3d%7bk0131015f%7d&sc=4

https://www.lastikcim.com.tr/index.php?do=static/redir

http://kolayoto.com/lastikler/kis-lastigi.html?mode=grid

buralardan gerçekten çok uygunabulabilirsiniz diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...