İçeriğe Yönlendir

Esp Sistem Arızası

Emre Şimşek

Recommended Posts

Emre Şimşek

Merhabalar, çoğunuzun bildiği üzere arabamı 2-3 gün önce sattım. Sattığım gün başıma bir şey geldi.

Arkadaşımızla yaptığımız kahvaltıdan sonra 5 kişiyle notere doğru yol almıştık. Notere yaklaşık 500 metre kala "ESP sistem arızası" uyarısını gördüm ekranda.

O güne kadar arabada böyle bir durum yoktu.

Arkadaşa iki seçenek sundum birisi vazgeçmesi ikincisi satıştan sonra ESP'nin tamir masraflarını benim karşılamam şeklinde idi. O ikinci yolu seçerek arabayı satın aldı.

İlk etapta Antalya sanayide bir elektrikçiye gidildi, orada arıza tespiti yapıldı ve sol arka sensörden bilgi gitmediği öğrenildi. Uzun yola gidileceği için yaptırılmadan devam edildi.

Bugün arkadaşım arabayı İskenderun'da bir elektrikçiye ve Ford yetkili servisinden ayrılma bir ustanın kurduğu özel servise götürdü. Arızayı gidermek için sol arka tekerdeki hız sensörü ve sol arka tekerin bilyası değişti. Tam sorun çözüldü derken 100 metre gitmeden arıza lambası tekrar yandı. Bütün tekerlerden hız bilgisi geliyor fakat direksiyonu sağa çevirince arıza lambası yanıyor. OBD'den girildiğinde yazan yazı aynen şu şekilde: "Ön sağ tekerlek devir sensörü giriş devresinde arıza".

Ben kablolardan şüphelendim, Murat Dere hocam da kabloların yanlış yerleşiminden dolayı tekerin sönme hareketiyle fazla gerilmesine bağlı olabileceğine işaret etti. Peki siz ne diyorsunuz? Araç şu an sanayide yarına kadar çözeriz demişler fakat ben zannediyorum ki forumda daha hızlı çözülecek. Atış serbest, lütfen buyrun.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Direksiyon sargısı nasıl bir şeydir? Nasıl yapabilir?

Kablo kopuk olabilir abs sensörünün

Servet abi benim de ilk aklıma gelen buydu. Kabloları yenilemek masraflı ve zor mudur?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Araç lifte alınır, hata silinir ve teker sökük halde iken araç viteste sürülür, o sırada abs sensörü kablosu oynatılıp hata verip vermediği kontrol edilir. Yada sağ sol sensör yer değiştirilir. Hata sola geçerse sensör, geçmezse aradaki hareketli kablo ve soket kontrol edilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Tamam da Servet abi esp'nin doğru çalışması için dört tekerin de aynı hızda dönmesi gerekmez mi? Bu kez arka tekerlerden hız bilgisi gelmiyor diye hata gelmesi lazım.

Arka tekerleri de aynı hızda döndürmemiz gerekir sanki. Ama tabi obd ile bakıldığında arkaların arıza bilgisi göz ardı edilerek bu işlem yapılabilir haklısın. Yazarken kendi kendime ikna oldum :D

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Bugün bir sürü ufak tefek şeyler değişmiş ve sonunda esp yapılmış. Özel servis beyne su girmiş olabilir demiş ama cam suyu fiskiyesinden başka beyne su girme ihtimali yok. Sonuç olarak işçilik dahil 580 lira tuttu. Buna sol arka teker bilyasi sensörü sag ön teker sensörü, sigorta esp yazılımı formatlanmasi ve arkadaşın bilmediği için aklında tutmadigi bir kaç sey dahil.

Yorum bağlantısı
Gökhan Albayrak

Alana da satana da zor bir durum. Sorun çözüldüyse bir oh çekin :)

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Alana da satana da zor bir durum. Sorun çözüldüyse bir oh çekin :)

580 liralık bir oh çektik :)

Çok şükür tabi.

Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Bahadır Taşpolat

Aynı sorundan muzdarip olduğum için yeni konu açmayayım dedim, esp sistem arızası focus2 aracımızda yaşıyorum, beyinden gelen hata Direksiyon açı sensörü 1 ve Direksiyon açı sensörü 2 hatası çıkıyor ve würth'ün diagnostiğinde "devamlı" arıza durumunda şuan. aralıklı değil yani.

Sorum ise şu, direksiyon kutusunda boşluk var aracın, 225.000km'dir hiç sökülmedi hiç tamir görmedi, bu boşluktan dolayı açı sensörü adaptasyonu tutmayıp arıza yakıyor olabilir mi? alakası yok mu?  

not 1: araç tekerleri düz stop edilip, sabah geldin çalıştırdın direksiyona dokunana kadar bazen yanmayabiliyor, sağa sola çevirince direkt uyarı çıkıyor ekranda. 

not 2: 2010 senesinde bahse konu sensörler Otokoç istinye'de değişti hatta sağ ön koltuktaki yerde bi sensör var oda değişti, bide sanırım direksiyon üstündeki sargı mı sensör mü değişti ama tam hatırlayamıyorum.

not 3: üzerindeki akü yeni değişmişti daha 3-4 seneliktir. farlarda xenon vardı söktüm attım. birde farlar sağa sola dönüyor ya adaptif olayı ondan mı diye de düşünmüştük

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tahmin ile olmaz bu arızanıon tespiti. ford ids cihazına bağlanıp testler yapılmalı

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Osmana soruver. esp sistemini gören cihaz varsa yardımcı olur.. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Bahadır Taşpolat
17 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı:

sanayide yan sanayi ids olur onu da kullanabilen olur mu bilemem

abi nerede bulabiliriz onu serviste mi? 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...