İçeriğe Yönlendir

Focus III - Debriyaj / Kavrama Sesi - Çözümü

Gökhan Turunç

Recommended Posts

Gökhan Turunç

Selamlar,

Yine ben :) Yine bir sorunum hakkında yardımlarınızı istiyorum :)

Aracı yaklaşık 3 bin km'dir aktif şehiriçi trafiğinde kullanıyorum. Ağırlıklı olarak 2.köprü trafiğine giriyorum. Şu aralar dikkat ediyorum; debriyajı yukarıda kavrayıp biraz deviri yükseltince debriyaj pedalında titreme ve ses geliyor. Acaba kavramanın ömrü ile alakalı bir durum olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Kalkarken araç titriyor mu? Kaç km'de araç?

Ford'lar hep yukarıda kavrar.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İhsan Er

Ayni sorun bende de var hatta araç yüklü iken daha belirgin oluyo

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Aynı sorun bende de var hatta konusu da var belli bir süre yapmadı enson bu akşam tekrar yaptı yokuş yukarı oluyor bir tek.Yarın servise gidicem bakalım sorun neymiş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Kalkarken araç titriyor mu? Kaç km'de araç?

Ford'lar hep yukarıda kavrar.

Araç kalkışta titriyor ama sanırım gaz dengesi ile alakalı. Yani 1250 devir arasında sabit tutup kaldırırsam herhangi bir sorun olmuyor gibi. Yukarıda kavramaya da alıştım bu arada :) Bundan önce ki düz vites aracım Accent Era idi; debriyajı çok güzeldi.

Merhaba

birincisi baskı balatayı yakmış olabilirsiniz ! Aynı şey başıma geldi değiştirdim ben ikincisi baskı balata bitmek üzeredir. üçüncüsü dik bir rampada aracı deneyin gaz ile aynı oranda araç hızlanmıyor ise baskı balatayı değiştirin volana girmeden + volan dişlisi çıkar ise 800 tl sadece volan

Merhaba,

Aracın hızlanması ya da gidişi ile alakalı herhangi bir problem göremedim. Aksine gayet iyi gidiyor. Dikkat ettim; direksiyon düz değil ve yokuşta kalkmaya çalışırsam oluyor.

Aynı sorun bende de var hatta konusu da var belli bir süre yapmadı enson bu akşam tekrar yaptı yokuş yukarı oluyor bir tek.Yarın servise gidicem bakalım sorun neymiş.

Servise gidip sorunu analiz ettikten / çözdükten sonra sonucu paylaşır mısınız?

Ayni sorun bende de var hatta araç yüklü iken daha belirgin oluyo

Aracı şu ana kadar yüklü pek kullanmadım. Genelde tek kullanıyorum ve ses bu şekilde oluyor.

Ayrıca planımda bir değişiklik olmazsa Cuma günü İzmir yolculuğuna çıkacağım. Umarım uzun yolda bana sorun çıkartacak bir konu değildir.

Yorum bağlantısı
İhsan Er

Araç kalkışta titriyor ama sanırım gaz dengesi ile alakalı. Yani 1250 devir arasında sabit tutup kaldırırsam herhangi bir sorun olmuyor gibi. Yukarıda kavramaya da alıştım bu arada :) Bundan önce ki düz vites aracım Accent Era idi; debriyajı çok güzeldi.

Merhaba,

Aracın hızlanması ya da gidişi ile alakalı herhangi bir problem göremedim. Aksine gayet iyi gidiyor. Dikkat ettim; direksiyon düz değil ve yokuşta kalkmaya çalışırsam oluyor.

Servise gidip sorunu analiz ettikten / çözdükten sonra sonucu paylaşır mısınız?

Aracı şu ana kadar yüklü pek kullanmadım. Genelde tek kullanıyorum ve ses bu şekilde oluyor.

Ayrıca planımda bir değişiklik olmazsa Cuma günü İzmir yolculuğuna çıkacağım. Umarım uzun yolda bana sorun çıkartacak bir konu değildir.

Bi sorun çıkaracağını sanmıyorum sorun muhtemelen ya baskıda yada volan da bende de ayni sorun var onlardan tahmin ediyorum
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Direksiyon düz değilse rot ayarına baktır öncelikle.

Debriyaj uzun yolda sorun çıkarmaz. En az kullanılacak olan parça ;)

Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Direksiyon düz değilse rot ayarına baktır öncelikle.

Debriyaj uzun yolda sorun çıkarmaz. En az kullanılacak olan parça ;)

Abi "direksiyon düz değil" derken; yokuşta sola ya da sağa manevra için kalkış yaparken direksiyonu çevirdiğim zaman oluyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Abi "direksiyon düz değil" derken; yokuşta sola ya da sağa manevra için kalkış yaparken direksiyonu çevirdiğim zaman oluyor.

Motor zorlanırken titreme yapıyor, o kadarı normal. Direksiyon düzken titreme yapıyor mu, ona bakmak lazım.

Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Bugün servise gittim servis ustasıyla deneme sürüşüne çıktık dediğine göre baskı balata yanmış zorlanınca ondan ses yapıyor garantiye girmiyormuş üstelik,bana pek mantıklı gelmedi dedigi kendi servis araçlarında da aynı ses mevcutmuş sıkıntı yapmazmış.Benim anladığım bizim arabaların baskı balataları fabrika çıkışlı sorunlu ustanın laflarından bunu anladım ben.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Bugün servise gittim servis ustasıyla deneme sürüşüne çıktık dediğine göre baskı balata yanmış zorlanınca ondan ses yapıyor garantiye girmiyormuş üstelik,bana pek mantıklı gelmedi dedigi kendi servis araçlarında da aynı ses mevcutmuş sıkıntı yapmazmış.Benim anladığım bizim arabaların baskı balataları fabrika çıkışlı sorunlu ustanın laflarından bunu anladım ben.

Peki yanmaya neden olabilecek sebepleri söylediler mi? Ben sürekli dur - kalk trafiğe giriyorum. Yaklaşık 1 yıldır da otomatik vites kullandım ve düz vitese dönüşüm biraz pratik olmadı. Acaba kullanıma bağlı bir sebeple mi yanıyor?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Peki yanmaya neden olabilecek sebepleri söylediler mi? Ben sürekli dur - kalk trafiğe giriyorum. Yaklaşık 1 yıldır da otomatik vites kullandım ve düz vitese dönüşüm biraz pratik olmadı. Acaba kullanıma bağlı bir sebeple mi yanıyor?

Aynen Gökhan'cım. Debriyajın fabrikasyon sorunlu olması çok nadir. 1.6 benzinli mondeo'larda gördük, onda da motor kasayı çekmediğinden debriyajdan yiyordu...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Bana söylenen yarım debriyaj kullanılmış o yüzden yapmış ama ışıklar da bile boşa alıyorum ki debriyaj zarar görmesin bana pek inandırıcı gelmedi.

Yorum bağlantısı
İbrahim Çelik

Araçlardaki yüksek tork aktarma organlarını yiyor. Yüksek torklu araçların hemen hemen tamamında görülen sorunlar bunlar.

Yarım debriyaj

Ani hızlanmalar

Yüke binme

Bu olayı hızlandırıyor.

Size uyarım olacak. Eğer baskı balatanın durumu kötüyse bu parçalar volana zarar verecek sonuç olarak masraf büyüyecek. Buradaki üstadlar daha iyi bilirler ama bence servise bir danışın.

Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Araçlardaki yüksek tork aktarma organlarını yiyor. Yüksek torklu araçların hemen hemen tamamında görülen sorunlar bunlar.

Yarım debriyaj

Ani hızlanmalar

Yüke binme

Bu olayı hızlandırıyor.

Size uyarım olacak. Eğer baskı balatanın durumu kötüyse bu parçalar volana zarar verecek sonuç olarak masraf büyüyecek. Buradaki üstadlar daha iyi bilirler ama bence servise bir danışın.

Servis kullan dedi bir sıkıntı çıkarmazmış ani hızlanmalar yapıyorum benim o sebeple olabilir hiç aklıma gelmemişti ondan olabileceği.
Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Servis kullan dedi bir sıkıntı çıkarmazmış ani hızlanmalar yapıyorum benim o sebeple olabilir hiç aklıma gelmemişti ondan olabileceği.

Ben aksine sakin kullanırım :) Yol bilgisayarında 3bin km'de Eco Mode Şampiyonu oldum :)

Eğer yarım debriyaj yapmadan kaldırırsak araç ya tekliyor ya da konforsuz bir sürüş sergiliyor. @İbrahim Çelik'in de belirttiği gibi yüksek tork sıkıntı yaratıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam baskı balatanın durumunu kontrol etmek için el freni çekili bir şekilde 3.viteste aracı hareket ettirmeye çalışmak gerekiyordu. Eğer araç kalkma / gitme eğilimi gösterir de el freni tarafından tutulursa baskı balatada sorun olmadığı anlaşılırdı.

Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Ben aksine sakin kullanırım :) Yol bilgisayarında 3bin km'de Eco Mode Şampiyonu oldum :)

Eğer yarım debriyaj yapmadan kaldırırsak araç ya tekliyor ya da konforsuz bir sürüş sergiliyor. @İbrahim Çelik'in de belirttiği gibi yüksek tork sıkıntı yaratıyor.

Eco mode baktımda tüm yapraklarım dolu ani hızlanıyorum ama 80 e kadar felan çok sert frende yapmıyorum.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Eco mode baktımda tüm yapraklarım dolu ani hızlanıyorum ama 80 e kadar felan çok sert frende yapmıyorum.

Ben bazen 2.viteste redline'a kadar basıyorum. Uzun zamandır dizel araç kullanıyorum ve benzinli & atmosferik araçlarda ki devir çevirme zevkini tadamadım. Kendi çapımda devir çeviriyorum :) Tabii belirli bir devir sonrası araç sağırlaşıyor. Zaten bunu da çok nadir yapıyorum ki; kurum vs temizlensin diye.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu

Ben bazen 2.viteste redline'a kadar basıyorum. Uzun zamandır dizel araç kullanıyorum ve benzinli & atmosferik araçlarda ki devir çevirme zevkini tadamadım. Kendi çapımda devir çeviriyorum :) Tabii belirli bir devir sonrası araç sağırlaşıyor. Zaten bunu da çok nadir yapıyorum ki; kurum vs temizlensin diye.

Bende ara sıra dpf için biraz sıkıştırıyorum ama o kadar da olur yani sıkıntı çıkmaması lazım yüklendiğim zamanlar da aşırı torktan balata yanmış olabilir.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Yanlış hatırlamıyorsam baskı balatanın durumunu kontrol etmek için el freni çekili bir şekilde 3.viteste aracı hareket ettirmeye çalışmak gerekiyordu. Eğer araç kalkma / gitme eğilimi gösterir de el freni tarafından tutulursa baskı balatada sorun olmadığı anlaşılırdı.

Yarım debriyaja gerek yok ki? Ayarla kendini ;)

Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Yarım debriyaja gerek yok ki? Ayarla kendini ;)

Düz vites yalan tek gerçek otomatik vites  :bravo:  ( İstanbul için geçerli :D  )

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bünyamin Göksu
(düzenlendi)

Sesi kaydettim bende çıkan ses bu.

tarihinde Bünyamin Göksu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Turunç

Sesi kaydettim bende çıkan ses bu.

Tamamdır üstad; aynı ses  :bravo:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...
Gökhan Turunç

Evet benim :) Uzun zaman oldu cevap yazamadım. Güvendiğim bir ustaya gösterdim. Sorun şu: debriyaj setinde kullanılan bir malzeme kömür odaklı. Bir kaç zorlama da yüzeyi yanıyor ve bu ses ortaya çıkıyor. Eğer aracın vites geçişlerinde sorun yoksa normal balata ömrü bitene kadar kullanın bir sorun yok denildi. Ben de şuan bu şekilde kullanıyorum ve herhangi bir sorunum yok çok şükür. Telaşa gerek yokmuş yani :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...