İçeriğe Yönlendir

Dslr Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi

Cüneyt Demir

Recommended Posts

Cüneyt Demir

Arkadaşlar merhaba.Bir fotoğraf makinesi almak istiyorum.Üniversiteden beri almak istiyordum fakat nasip bu zamana.

Hangi cihazı tavsiye edersiniz?

Bilmem gereken önemli hususlar var mıdır?

Bu konuda deneyimi ve fikri olan herkesin yorumu önemlidir.

Kriterlerim:

Önceliğim nikon ama değişebilir

Bu yaz bir belgesel(Röportaj usulü)çekme fikrim var.Bu nedenle video çekimi iyi olsun istiyorum(Hatta mikrofon da bağlanabilirse süper olur)

Bütçem

1800 tl.

Saygılar.

Yorum bağlantısı
Fırat Önal

Hocam daha önce de böyle bir konu vardı. Orada da Canon 650d yi tavsiye etmişsim. Video olayına girecekseniz stm lens şart. 1800 lira bütçe biraz yetersiz kalabilir. Epeydir lens piyasasına bakmıyorum ama ilgilendiğim zamanlarda Nikon lensleri bir tık pahalıydı.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı

Hocam daha önce de böyle bir konu vardı. Orada da Canon 650d yi tavsiye etmişsim. Video olayına girecekseniz stm lens şart. 1800 lira bütçe biraz yetersiz kalabilir. Epeydir lens piyasasına bakmıyorum ama ilgilendiğim zamanlarda Nikon lensleri bir tık pahalıydı.

Canon 650 D alınır video içinse sessizligi ile bilinen STM lens alınır her turlu işinizi görür.Canon video çekiminde bence Nikondan bir adim öndedir ve ayni zamanda ucuzdur lensler bir nebze.
Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

İstanbulda hayyam pasajı var, dükkan garantili sıfır makineler tr garantililerden neredeyse % 40 falan ucuza alınabiliyor. Ben oradan 2,5 sene önce 18-55 lens ve hafıza kartıyla birlikte 1350 TL ye nikon d5100 almıştım. Bütçene göre daha kaliteli makine alabilirsin diye söylüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam nikonun fotoğraf çekimi, canonun da video çekimi birbirlerine göre bir tık önde derler. Yine de konu ile ilgili forum sitelerini de araştırmalısın.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

+1 tarihinde Ümit Karaman tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Birçok husus var tabi ki. Aslında detaylı konuştuğumuz konular vardı. Öncelikle klasik düşünceleri yıkıp; aynalı mı, aynasız mı ihtiyaçlarınız doğrultusunda sizi memnun eder, buna bakmak lazım.

İyi video konusunda aynasızlar daha başarılı mesela. Ya da Sony'nin yarı geçirgen ve sabit aynalı slt modelleri. Klasik aynalılarda (slr) video kalitesindeki artış için hem lens hem de makinenin opsiyonun artması doğal olarak daha fazla meblağ ayırmanızı gerektiriyor. Çekim esnasında zoom ve odaklama seslerini almamak için Fırat Bey'in ifade ettiği gibi Canon'da stm lens gerekiyor. Nikon video konusunda daha geridedir.

Slr'de video fotoğraf performansını optimum sunan model canon 70d. 18-135 lens ile fiyatı sanırım 3500tl'nin üstünde. Muadili nikon 7100 ise video, wi-fi ve dokunmatik ekran eksikliklerine rağmen en büyük artısı gövdeden oıs özelliği ile yaklaşık 3500-4000tl civarında. Bu makinelerin rakibi pentax k5IIs, k5II ya da k5 ikinci elde daha uygun fiyatlara bulunsa da sıfırları sadece body olarak 2500tl'den başlar.

Bu seriler giriş üstü, fullframe geçişten önce son modeller. Daha ugun fiyatlı modeller canon 700d,650d, nikonda ise d5300 ya da d5200. Bu makinelerin kit lensleri çok başarılı olmadığından lens yatırımı yapmanız lazım. Genelde lens yatırımı yapıldığında da üst paragraftaki makinelerin body ya da çok düşük seviyeli lensli kitlerine yaklaşan fiyatları ile lens mi body mi kararsızlığının başladığı noktaya getirirler. Bu modeller ise giriş üstü denilebilir.

Aynasızlar ise işte tam bu noktada giriş üstü modellere şu anda denk geliyorlar. Piyasada en başarılı örnekleri dünyanın en hızlı odaklayan makinesi sony a6000. Fiyatı şu anda 2000tl'ye düştü ki daha önce yüzde 30 pahalıydı. Bu alanda dikkat edilmesi gereken; sony'nin dslr ile aynı ebatta sensörleri kullanıyor olması Aspc sensör boyutlu diğer model ve kağıt üzerinde çok başarılı özellikleri olan samsung nx30. Bu makineyi ikinci elde 1500tl'ye çok temiz olarak bulabilirsiniz. Samsung'un saha önce pentax ile ortaklık yaptığı ve lens üretemediği dönemlerde shineidier gibi çok profesyonel objektifleri kompakt makinelerinde kullandığı, şu anda lens alanında çok büyük aşamalar kaydederek kendi markası altında göreceli olarak ucuz ve kaliteli lensler ürettiğini belirtmek lazım. Fuji de dslr boyutunda sensör kullanıyor ama çok fazla çeşidi ile retro tarzı bodyler ile neredeyse dslr ile aynı fiyatat satılır modellerle piyasada daha profesyonellerin tercihi. Olympus ve panasonic ise 4:3 four thirds küçük sensörleri ile tam dslr ölçüsünde olmasalar da başarılı sonuçlar çıkarıyorlar. Avantajı hareket eden aynaları olmadığı için hızlı olmaları. Bu hem video hem de seri çekimde avantaj sağlıyor. Bu makinelerle doğa fotoğrafçılığında başarılı sonuçlar alamasanız da amatör olarak küçük boyutlarıyla çok büyük iş görürler. Elektronik vizörleri nedeniyle zaman zaman eleştirilirler ancak çekeceğiniz fotoğrafın öncesinde nasıl bir poz çekeceğinizi tahmin edebilmek de aslında aynasıza göre avantaj.

Bu seriyi de geçersek geriye nikon ve canonun 1 ile başlayan, daha küçük gövdeli genelde daha kalitesiz his veren bodyleri devreye giriyor. Bu modellerde gövdeden optik sabitleyici olmadığı için canonda çok sorun olmasa da(canonun tüm lenslerinde optik sabitleyici vardır), nikonun sabitleyicisi olmayan lenslerine mahkum olmak var. Nikonda gövdesinde sabitleyici bulunduran lensler daha pahalı olacaktır ve gövdenin düşük özellikleri bir süre sonra yeni gövde arayışına neden olarak yapılan tercih daha pahalıya gelecektir.

Şimdi yukarda yazdıklarım aslında daha fazla karışıklık yaratmıştır karar aşamanızda. Açıkçası yanlız değilsiniz, sadece canon ve nikon galibiyeti için forumları yıkan kullanıcıların olduğu bu dünyada alacağınız makine buzdolabı gibi 15 sene elinizde kalmayacak. Kaldı ki daha full frame sevdasını saymıyoruz. 4000tl'lik makineyi alsanız, en az 7.000tl'den başlayan ve tamamen objektifleri yenilemeniz gereken bir akana geçiş sizi gene madden zorlayacaktır.

Bu nedenle temiz ikinci ellerle giriş seviyesi makine fiyatına giriş üstünün son kademesi cihazları ya da aynasızları seçerek, daha sonra full frame bile geçseniz ihtiyacınız olacak küçük makinenizi aynasız makineniz ile idame ettirebilirsiniz.

Benim söyleyeceklerim bu kadar ama benden daha profesyonel arkadaşlarım teknik detaylar konusunda da aydınlatacaklardır.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir

Birçok husus var tabi ki. Aslında detaylı konuştuğumuz konular vardı. Öncelikle klasik düşünceleri yıkıp; aynalı mı, aynasız mı ihtiyaçlarınız doğrultusunda sizi memnun eder, buna bakmak lazım.

İyi video konusunda aynasızlar daha başarılı mesela. Ya da Sony'nin yarı geçirgen ve sabit aynalı slt modelleri. Klasik aynalılarda (slr) video kalitesindeki artış için hem lens hem de makinenin opsiyonun artması doğal olarak daha fazla meblağ ayırmanızı gerektiriyor. Çekim esnasında zoom ve odaklama seslerini almamak için Fırat Bey'in ifade ettiği gibi Canon'da stm lens gerekiyor. Nikon video konusunda daha geridedir.

Slr'de video fotoğraf performansını optimum sunan model canon 70d. 18-135 lens ile fiyatı sanırım 3500tl'nin üstünde. Muadili nikon 7100 ise video, wi-fi ve dokunmatik ekran eksikliklerine rağmen en büyük artısı gövdeden oıs özelliği ile yaklaşık 3500-4000tl civarında. Bu makinelerin rakibi pentax k5IIs, k5II ya da k5 ikinci elde daha uygun fiyatlara bulunsa da sıfırları sadece body olarak 2500tl'den başlar.

Bu seriler giriş üstü, fullframe geçişten önce son modeller. Daha ugun fiyatlı modeller canon 700d,650d, nikonda ise d5300 ya da d5200. Bu makinelerin kit lensleri çok başarılı olmadığından lens yatırımı yapmanız lazım. Genelde lens yatırımı yapıldığında da üst paragraftaki makinelerin body ya da çok düşük seviyeli lensli kitlerine yaklaşan fiyatları ile lens mi body mi kararsızlığının başladığı noktaya getirirler. Bu modeller ise giriş üstü denilebilir.

Aynasızlar ise işte tam bu noktada giriş üstü modellere şu anda denk geliyorlar. Piyasada en başarılı örnekleri dünyanın en hızlı odaklayan makinesi sony a6000. Fiyatı şu anda 2000tl'ye düştü ki daha önce yüzde 30 pahalıydı. Bu alanda dikkat edilmesi gereken; sony'nin dslr ile aynı ebatta sensörleri kullanıyor olması Aspc sensör boyutlu diğer model ve kağıt üzerinde çok başarılı özellikleri olan samsung nx30. Bu makineyi ikinci elde 1500tl'ye çok temiz olarak bulabilirsiniz. Samsung'un saha önce pentax ile ortaklık yaptığı ve lens üretemediği dönemlerde shineidier gibi çok profesyonel objektifleri kompakt makinelerinde kullandığı, şu anda lens alanında çok büyük aşamalar kaydederek kendi markası altında göreceli olarak ucuz ve kaliteli lensler ürettiğini belirtmek lazım. Fuji de dslr boyutunda sensör kullanıyor ama çok fazla çeşidi ile retro tarzı bodyler ile neredeyse dslr ile aynı fiyatat satılır modellerle piyasada daha profesyonellerin tercihi. Olympus ve panasonic ise 4:3 four thirds küçük sensörleri ile tam dslr ölçüsünde olmasalar da başarılı sonuçlar çıkarıyorlar. Avantajı hareket eden aynaları olmadığı için hızlı olmaları. Bu hem video hem de seri çekimde avantaj sağlıyor. Bu makinelerle doğa fotoğrafçılığında başarılı sonuçlar alamasanız da amatör olarak küçük boyutlarıyla çok büyük iş görürler. Elektronik vizörleri nedeniyle zaman zaman eleştirilirler ancak çekeceğiniz fotoğrafın öncesinde nasıl bir poz çekeceğinizi tahmin edebilmek de aslında aynasıza göre avantaj.

Bu seriyi de geçersek geriye nikon ve canonun 1 ile başlayan, daha küçük gövdeli genelde daha kalitesiz his veren bodyleri devreye giriyor. Bu modellerde gövdeden optik sabitleyici olmadığı için canonda çok sorun olmasa da(canonun tüm lenslerinde optik sabitleyici vardır), nikonun sabitleyicisi olmayan lenslerine mahkum olmak var. Nikonda gövdesinde sabitleyici bulunduran lensler daha pahalı olacaktır ve gövdenin düşük özellikleri bir süre sonra yeni gövde arayışına neden olarak yapılan tercih daha pahalıya gelecektir.

Şimdi yukarda yazdıklarım aslında daha fazla karışıklık yaratmıştır karar aşamanızda. Açıkçası yanlız değilsiniz, sadece canon ve nikon galibiyeti için forumları yıkan kullanıcıların olduğu bu dünyada alacağınız makine buzdolabı gibi 15 sene elinizde kalmayacak. Kaldı ki daha full frame sevdasını saymıyoruz. 4000tl'lik makineyi alsanız, en az 7.000tl'den başlayan ve tamamen objektifleri yenilemeniz gereken bir akana geçiş sizi gene madden zorlayacaktır.

Bu nedenle temiz ikinci ellerle giriş seviyesi makine fiyatına giriş üstünün son kademesi cihazları ya da aynasızları seçerek, daha sonra full frame bile geçseniz ihtiyacınız olacak küçük makinenizi aynasız makineniz ile idame ettirebilirsiniz.

Benim söyleyeceklerim bu kadar ama benden daha profesyonel arkadaşlarım teknik detaylar konusunda da aydınlatacaklardır.

Saygılarımla.

Saygı benden abi.Bu derece ayrıntılı açıklama için.

Aslında ben bir ara ikinci el düşündüm fakat garanti ve taksit olayı kafamı kurcalıyor.

Görüp dokunup deneyip almak istiyorum ikinci el cihazı.

Tekrar teşekkürler yorumlar için.

Yorum bağlantısı
Fırat Önal

Fotoğraf çekme merakı araba merakı gibi. Makineyi aldım 18-55 kit lens ile. Herşey tamam derken kısa sürede başlangıç bilgilerine eriştim. Dur dedim 55-250 lens alayım ay fotoğrafları çekeyim. Epeyce de onunla uğraştım. Sonra uzun pozlama ilgimi çekti ve filtreler aldım. Allahtan düğün falan yaptım da şimdi ara sıra fotoğraf çekebiliyorum. Şimdi alacağım tek lens kaldı 50mm. Başka da bu makineye lens almak gereksiz. Bunun yerine pro bir makine almak daha mantıklı. Yani sınır yok bu işte.

Size tavsiyem izmir istanbul gibi bu işin kalbi olan yerlerden 2. el makine almak. En azından temiz bir makineyi 500-600 lira daha ucuza alabilirsiniz. Yada Van ve civarı şehirlerden ilanlara sürekli bakmanızı tavsiye ederim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serdar Tereçe

Ben de kesinlikle Canon 650D tavsiye ederim. İşinizi fazlasıyla görecektir. Arkadaşlarımında dediği gibi video çekimleri çok güzel. yaklaşık 2 yıldır kullanmaktayım. 50mm. canon lens ile portre çekimleri bir harika. 18 135 STM ile video çekimleri sorunsuz ve sessiz. Şimdiden hayırlı olsun. Fırat arkadaşımızın da dediği gibi bu hobi işlerinin sonu yok.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir

Fırat bey teşekkür ederim yorum için.

Yani fikriniz 650 d üzerine.

Peki 18-55 lens dışında bir de ayrı bir video lensi mi almalıyım.

Genelde makinelerin üzerinde 18-55 lens oluyor.

Ya da sadece makine alıp ayrı bir lens mi almalıyım?

Ben de kesinlikle Canon 650D tavsiye ederim. İşinizi fazlasıyla görecektir. Arkadaşlarımında dediği gibi video çekimleri çok güzel. yaklaşık 2 yıldır kullanmaktayım. 50mm. canon lens ile portre çekimleri bir harika. 18 135 STM ile video çekimleri sorunsuz ve sessiz. Şimdiden hayırlı olsun. Fırat arkadaşımızın da dediği gibi bu hobi işlerinin sonu yok.

sizde iki tane mi lens var hocam.

Teşekkürler.

Mantıklı geldi.

İnanın Vandan ilanlara bakmayı hiç akıl etmedim.

:)

Yorum bağlantısı
Fırat Önal

Fırat bey teşekkür ederim yorum için.

Yani fikriniz 650 d üzerine.

Peki 18-55 lens dışında bir de ayrı bir video lensi mi almalıyım.

Genelde makinelerin üzerinde 18-55 lens oluyor.

Ya da sadece makine alıp ayrı bir lens mi almalıyım?

Makine üzerinde 18-55 IS lens olur genelde. Bu lens ilk etap için yeterli ama video çekiminde sorun çıkarıyor. Görüntü sabitleyici açıksa motor sesi veriyor videoda. Kapatırsanız kendiniz elle sabitlemeniz gerekiyor. Aslında profosyonel video çekmeyecekseniz elle sabitlemeyi kullanabilirsiniz. Ben videoya çok gereksinim duymuyorum. 3-4 defa çektim. İsterseniz makinemle elle sabitlyerek çekim yapıp size gönderebilirim. Eğer yok ben oto sabitleyiciyi kullanacağım derseniz stm lens almanız gerekiyor. Ondan motor  sesi gelmiyor.

Eğer ben video odaklı alsaydım makineyi 18-135 stm lens alırdım. Ama ben fotoğraf çekim ağırlıklı aldım. O yüzden 55-250 Is lens aldım.

Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir
Salih Temel

video artı fotoğraf için kullanılacak bir makine için Kesinlikle Sony

sadece foto derseniz canon nikon olabilir

bende iki tane sony var canon da kullandım nikonda ve 2 senedir sony ile foto çekerim video çekimi zaten çok iyi 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir

video artı fotoğraf için kullanılacak bir makine için Kesinlikle Sony

sadece foto derseniz canon nikon olabilir

bende iki tane sony var canon da kullandım nikonda ve 2 senedir sony ile foto çekerim video çekimi zaten çok iyi 

SOny hangi modeli hocam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fırat Önal
(düzenlendi)

Hocam kusura bakmayın yanlış yönlendirmek istemem. Benim ilgi alanım canonlar üzerine. Nikonlar hakkında pek bilgim yok malesef.

Bu arada Canon&Sony&Nikon... iyidir diye bişey yoktur bana göre. Tüm markalarında bir sürü modelleri vardır. Karşılaştırma yaparken modellere dikkat etmek gerekir. Birde iş sadece iyi makinede bitmiyor malesef. İyi bir ekipman ve en önemlisi iyi bir hayal gücü gerekiyor.

tarihinde Fırat ÖNAL tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir

Hocam kusura bakmayın yanlış yönlendirmek istemem. Benim ilgi alanım canonlar üzerine. Nikonlar hakkında pek bilgim yok malesef.

Çekeceğim video montajlanınca 3 saat gibi bir belgesel olacak.

Toplam çekimleri tahmini 10 saat olur.

Genellikle durağan kişi röportajı ağırlıklı olacak.

Gerisi fotoğrafla uğraşırım sanırım.

Canon üzerinden konuşacak olursak 700d makinesi 18-55 ile işimi görür mü sizce?

Aslında 18-55 ile çekilmiş kısacık bir videosunu görebilsem çekim kalitesi hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirim.

Nete de bakıyorum var mı diye.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı

Nikon D 90 18-105 kit lensiyle f/p en iyi makinelerden biridir.

Ben yaklaşık 4 yıldır bu makineyi kullanıyorum.

18-105, 70-300 ve 50 mm lenslerim var.

En çok kullandığım 18-105mm. Çok büyük beklentiniz yoksa tak gez lenstir zaten.

Video çekimini, video kamerayla yaptığım için o konuda fazla yorum yapamam.

Yine de çok başarılı olmadığını söyleyebilirim.

Yorum bağlantısı
Cüneyt Demir

Bu ilanı yukarda da vermiştim. Burdaki 18-55 lens hem titreşim önleyicili hemde stm. Yani sessiz video çekimli. İnternetten araştırın bulamazsanız çekim yapıp gönderirim.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-fotograf-kamera-dijital-fotograf-makinesi-canon-60-d-takasli-canon-eos-700-d-is-stm-lens-204925548/detay

Teşekkürler fırat bey.

İnceleme videosunu izledim.

Dediğiniz gibi üzerinde sunduğu standart lens zaten stm özellikli ve titreşim önleyicili.

Harici mikrofon girişi de var.

Fakat makinenin üzerinde flaş yok mu.Ayrıca alınması mı gerek?

Nikon D 90 18-105 kit lensiyle f/p en iyi makinelerden biridir.

Ben yaklaşık 4 yıldır bu makineyi kullanıyorum.

18-105, 70-300 ve 50 mm lenslerim var.

En çok kullandığım 18-105mm. Çok büyük beklentiniz yoksa tak gez lenstir zaten.

Video çekimini, video kamerayla yaptığım için o konuda fazla yorum yapamam.

Yine de çok başarılı olmadığını söyleyebilirim.

Bütçemi aşacak bir makine. :unsure2:

Çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Salih Temel

SOny hangi modeli hocam.

Ben Sony A700 ve Sony A33 kullanıyorum 

Sony A77 II ,

Sony A99 ( Fll frame) 

Küöük boyutta Sony a7R , Ya Da Sony a6000 

bunlar çok kullanışlı ama bütçe tabi önemli burada 

Sony nin sıfır fiyatları çok yüksek oluyor ama 2. el uyguna alınıyor 

ben 2 .aldım sıkıntısız kullanıyorum  

450 tl a33  18-55 lens

750 tl a700 18-70 lens almıştım len

lensleri sattım minolta 50 mm f1,7 ile tamron 18-200 aldım işimi görüyor 

video için kaliteli sessiz lensler şart ve bu ara fiyatlar yüksek düzeylerde 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fırat Önal

Teşekkürler fırat bey.

İnceleme videosunu izledim.

Dediğiniz gibi üzerinde sunduğu standart lens zaten stm özellikli ve titreşim önleyicili.

Harici mikrofon girişi de var.

Fakat makinenin üzerinde flaş yok mu.Ayrıca alınması mı gerek?

Bütçemi aşacak bir makine. :unsure2:

Çok teşekkür ederim.

Flas var.
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...