İçeriğe Yönlendir

Ağzımda Sürekli Aft Çıkıyor Çözümü Var Mı?


Volkan Dinçel

Recommended Posts

Mehmet Kaya

Stres kimde yok ki ? :(

Ağa stres bazı insanlarda direk bağışıklığı çökertir.

Ben kolay kolay hasta olmam. Ama çok ağır bir can sıkıntısı yaşıyayım direk hasta oluyorum. Ağzımda aft çıkıyor.

Yorum bağlantısı
Erkan Uygur

Karadut, Karadut reçeli pekmezi birebir iyi geliyor.

 

Memleketimizde şammı dut olarak da bilinen aslen maraş bölgesinde çokça yetişen sokaklar meyve suyu olarak satılan şifalı meyve  :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

Aft ve uçuk sinsi virütiktir,başlıca sebebi immun yetmezlik olarak bilinir fakat sürekli tekrar ediyor ve ağız içi/çevresi haricinde özellikle ürolojik bölgede de bu tip lezyonlar görülüyorsa muhakkak detaylı tetkik için bir hastaneye gidilmesi gerekir. Ağız içi aft oluşumlarında piraldyne solusyon kullanılması uygundur.

 

 

yanlış anlamayın sakın ama bir veteriner hekim olarak size aftın sebeplerinden biraz bahsedeyim.

aft denilen hadise aslında ağız içi mukozasının yüzeysel bir lezyonudur. ve çoğunlukla primer sebebi ağız içerisinde bulunan doğal floranın o florayı oluşturan virüs, bakteri vs. gibi mikroorganizmalardan her hangi birinin lehine bozulması yahut patojen etki ortaya çıkarabilecek diğer etkenleri engelleyen floranın sayıca azalması yada etkinliğini yitirmesi sonucunda dışarıdan giren patojenlere karşı doğal ağız mukozası florasının savunma gücünü yitirmesidir. genellikle de herpes virüsleri bu tür dudak ve ağız lezyonlarına sebep olurlar. madem veteriner hekimiz dedik yeri gelmişken bizde çoğunlukla aft oluşturan herpes virüslerin herpes simplex türünün tavşanlar için ölümcül olduğunu da belirteyim ki dudağnızda uçuk çıktığında yada ağzınızda aft oluştuğunda tavşan olmadığınıza şükredesiniz.

aft oluşumunda ikinci sık rastlanılan sebep ise sadece ağız içinin değil bütün canlı organizmanın bağışıklık sisteminin zayıflaması ve fırsatçı patojenler ile yeterince mücadele edememesidir. bu duruma her türlüsünden başlıca; stress, vitamin ve mineral eksiklikleri (özellikle A vitamini: epitelizan faktördür kendileri), ateşli hastalıklar (yüksek ateşin ağız içi faydalı bakterilerimizide haşlaması yüzünden)sebep olurlar. tabi bu sebepler hastanın (insan/hayvan) durumuna göre farklılık ve varyasyon gösterebilir. burada kritik olan sebebin ortaya net ve yanılgısız şekilde çıkarılmasıdır. yani A vitamini eksikliği yüzünden birinde aft oluyorsa A vitamini takviyesi yapıldıktan hemen sonra durum düzelir. örneğin bu durum için diğer türlü aftı başka insanlarda/hayvanlarda giderdiği klinik olarakta ispatlanmış olsa dahi A vitamini yada vücutta A vitmaini sentezleten ön maddeler dışında başka bir şey aftı tedavi etmeyecektir. bu sebeple kökeninde sekonder sebeplerden şüphe duyulan aft tedavilerinde tedavi spektrumunu geniş tutmak klinisyen için ve hasta için daha efektif bir tercih olabilir.

tabi bir de hayvanlarda şap diye halk arasında da oldukça yaygın tanınan viral hastalık vardır ki, direkt olarak hayvanlarda şiddetli aft ve dil yüzeyinde eroziv lezyonlar oluşturur. bizim için (veteriner hekimler için demek istedim) aft görünce ilk aklımıza gelen konu şaptır. ancak her ne kadar hekim olsam da unutmayın ki ben veteriner hekimim ve insanlarda hayvanlarda olduğu gibi direkt olarak aft oluşturan virüsler var mıdır/yok mudur varsa patojenitesi (hastalık oluşturma yeteneği) düşük müdür/yüksek midir? sorularının cevaplarını ise bildiğim halde bilmiyormuş gibi davranarak bu konudaki en doğru bilginin beşeri hekimlikte olduğunu da söyleyerek başka hekimlerin haddine hududuna el sürmeden tavsiyeler ile mesajımı tamamlayayım.

velhasıl ağzınızda sürekli ve sık tekrarlayan aftlar var ise;

1- öncelikle bir hekim kontrolünden geçmenizi

2- beslenmenize dikkat etmenizi

3- doktorunuzun kullanmanızda sakınca görmediği balık yağı, multivitamin hapları gibi destekleri almanızı,

4- devam eden başkaca hastalıklarınız varsa (inşallah yoktur elbetteki) tedavisini aksatmamanızı,

5- ağız hijyenine dikkat etmenizi (reklamlarda dendiği gibi diş macunları ağız hijyeni sağlamaz. diş macunları araba boyasına sürülerek parlama sağlayan pasta ciladan çok farklı değildir. asıl ağız hijyeni sağlayan ağız çalkalama suları, tuzlu çorak su ile gargara, yerine göre karbonatlı su ile ağız çalkalama vs. dir.)

6- sivri kemikli vs. etleri yer iken dikkatle çiğnemenizi (ağız, yanak ve diş eti mukozanızda patojenlerin penetre olabileceği çizikler oluşturabilirler)

7- çok aşırı sıcak ve hızlı bir şekilde dondurma yememenizi (özetle hızlı şekilde çok sıcak ve çok soğuğa maruz kalmak hem ağzınızdaki hem de boğazınızdaki faydalı bakterilerin etkinliğini azaltır.)

8- mümkünse sterssli ortamlardan uzak durup tevekkel olmanızı tavsiye ederim.

 

 

Arkadaşımda da sürekli aft çıkıyordu. Doktor behçet hastalığı teşhisi koydu. Onu da araştırın isterseniz.

 

 

Cok sık tekrarliyorsa behcet yonunden araştırma yaptirmakta fayda var

Özellikle Hayrettin Bey' in tespiti çok önemli dikkate almak lazım. Uzun süren ve sürekli tekrarlayan bir durum varsa ihmal etmeyin sinsi ilerleyen BEHÇET' i önemeseyin

Yorum bağlantısı
Ahmet Kaleli

Stres stres stres (psikolojik faktör)

Vücut direnci düşmüştür. (fiziksel faktör)

Vitamin (özellikle çinko) eksikliği vardır. (fiziksel faktör)

Ağız içi mukozasının zayıflığı (doğuştan-hekim kararı)  Bunlar benim tecrübelerim.Birde diğer tecrübelere bakmak gerekir... http://akilligelisim.com/aft-nedir-nasil-tedavi-edilir/

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Bilgiler için teşekkürler Behçet hastalığının bulguları aft dışında bende yok..ayrıca hatırladığım kadarıyla 12-13 yaşımdan bu yana aft sorunum var.diş macunu demiş bir arkadaş aklıma geldi şimdi paradontax denicem karbonatlı diş macunlarıda aft yapıyor ağzımda sık sık.yapı itibariyle stresli bir yapım var elimde olmadan kafaya takıyorum biraz daha Relax olnam lazım bir arada hekime görüneyim hangi branşa danışmam gerekiyor acaba aft için

Yorum bağlantısı
Alper Keskin

Ben de yaklaşık 2 yıl aralıksız bu illeti çektim.Şükür ki kurtuldum.Aft aynı zamanda behçet hastalığının da belirtilerinden birisi.Dolayısı ile hafife alınmaması gerekiyor.Bunun için gerekli testleri yapmanızı öneririm.Vücut direncinin düşüşünden itibaren sinsi bir hastalık olan aft hemen piyasaya çıkıyor.Aşırı sıcak-soğuk , sirke, baharatlar ve asitli içecekler aftın oluşumunu hızlandıran veya çoğaltan etmenlerden.Bunun sebebi ağız içi mukozasının tahribata uğraması. Denediğim bütün yöntemler (Aft için eczanelerde satılan aft çubukları, kenacort, piraldyne, dut şurubu pekmezi meyvesi :) ) Sonuçsuz kaldı ve uzunca bir süre devam etti. En son doktorum bana kolşisin tedavisi verdi.Bkz: Colchium Dispert. 50 tabletli bu ilacı günde 1 tane olmak üzere sektirmeden 50 gün boyunca kullandım. Bir süre sonra aftlar yok oldu ve 6-7 aydır bu sıkıntıyı çekmiyorum şükür... İlacı örnek olması babında sizinle paylaştım.Doktora danışın ve onaylaması ve tedaviyi bu şekilde devam ettirmesi durumunda alın.Reçetesiz alınabileceğini zannetmiyorum zaten. Bu arada markadan ziyade içerisinde SLS (Sodyum Lauril Sülfat) bulunan diş macunları da aftı tetikliyor. Paradontaxta var mı yok mu bilmiyorum ama olmayanlardan almanız tavsiye edilir :) Geçmiş olsun.

Yorum bağlantısı

Ağa stres bazı insanlarda direk bağışıklığı çökertir.

Ben kolay kolay hasta olmam. Ama çok ağır bir can sıkıntısı yaşıyayım direk hasta oluyorum. Ağzımda aft çıkıyor.

İşte sakin olmak önemli bu durumda.

Gerçi o anda ne söylesek boş,yine stres yine stres.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Zaman zaman bende de oluyordu artık bilhassa akşam yatarken dişlerimi fırçaladıktan sonra ağız bakım suyu kullanıyorum bu tamamen kesti artık yıllardır olmuyor.

Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

Bilgiler için teşekkürler Behçet hastalığının bulguları aft dışında bende yok..ayrıca hatırladığım kadarıyla 12-13 yaşımdan bu yana aft sorunum var.diş macunu demiş bir arkadaş aklıma geldi şimdi paradontax denicem karbonatlı diş macunlarıda aft yapıyor ağzımda sık sık.yapı itibariyle stresli bir yapım var elimde olmadan kafaya takıyorum biraz daha Relax olnam lazım bir arada hekime görüneyim hangi branşa danışmam gerekiyor acaba aft için

Aslında alt branş olarak romatoloji ilgilenir ancak siz dahiliye ile görüşün

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Bende de çocukluktan beri çıkar. Ailemde hemen herkeste de vardır. %30 stres %30 vitamin eksikliği %30 da darbe vesaire kaynaklı oluyor. %10 çözemediğim başka nedenler.

Konuyu takipteyim. Colgate Misvak kullanıyordum faydasını görmüştüm lakin şu an ağzımda aft var, Paradontax'a geçeceğim.

Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

Karbonat gargara, kan tahlili ve vitamin takviyesi sorunun çözümü için yeterli olur kanımca

Yorum bağlantısı
Mustafa Gökmen

Sigarayı bıraktığımda çok çektim bu aftlardan.

vitamin ve aft kremi kullandım , tuz, karbonat ve limonla gargara yaptım.

Arada hala tekrarlıyor,krem sürüyorum.

Allah yardım etsin, insanın psikolojisi bozuluyor aft yüzünden.

Yorum bağlantısı
Serhat Böcek

Bu yaralar A vitamini eksikliğinden oluyor. Tedavisi de Avicap Kapsül, hem ucuz hemde etkili bir ilaç.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...