İçeriğe Yönlendir

Emlak Işlerinden Anlayan Var Mı? Iskan , Yapı Kullanım Izni


Tayfun Doğan

Recommended Posts

Tayfun Doğan

arkadaşlar geçen sene Sıfır bir ev aldım fakat kat irtifakı tapulu ve daha belediyede bitmemiş görünüyor.

Müteahhit geçen gün dedi ki SGK borcu falan kapatılmış dosya belediyeye verilmiş git dilekçe ver oturma izni mi nedir bilmem bişey alacaksın diye. Belediyenin yazı işlerine dilekçe verecekmişim onlar da şuraya para yatır (1200 TL civarı) haftaya çıkar diyecekmiş.

Şu an evde oturuyorum ama elektrik %12 pahalı ödüyorum şantiye mesken görünüyor. Aynı şekilde suyu da 2 katı ödüyorum şantiye mesken diye.

Müteahhitle bir sözleşmem yok. Bitmiş evdi tapuyu aldım parayı verdim.

Şimdi ben bu parayı ne için ödeyeceğim ve neden ben ödeyeceğim bilen var mı?

Bu arada tapu kat irtifakı arsa Payı falan gözüküyor. Ama yanında B blok bağımsız bölüm 9 falan yazıyor. Yani aldığım daire yazıyor.

Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

Tayfun 1200 lira iskan parası. Eğer müteahhitle anlaşmadıysan o parayı sen ödersin...

Yorum bağlantısı
Yalçın Dağlıoğlu

Oturduğunuz evde iskan olmadığından şantiye elektriği ve suyu kullanıyorsunuz .Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek para ve zaman gerektirir.

Yorum bağlantısı
Tayfun Doğan

Oturduğunuz evde iskan olmadığından şantiye elektriği ve suyu kullanıyorsunuz .Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek para ve zaman gerektirir.

Sanırım zaman doldu. Ama klasik müteahhit korkusu benimki. Tapunun bile diğer yarısını alıcıya ödeten Müteahhitler olduğu sürece acaba diyorum yine onun ödemesi gereken parayı da mı biz ödüyoruz. Peki fiyat neye göre hesaplanıyor. Belediye bu parayı ne diye alıyor. Yani bankadaki dosya masrafı gibi Haraç mı bu?

Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ
(düzenlendi)

İskan masrafları dahil kat mülkiyetli tapu alana kadar tüm masraflar müteahhit firmaya yada müteahhit kişiye aittir. Müteahhit firma bunu yapmak zorundadır. Fakat müteahhitler bunu daire sahipkerinin sırtına yüklüyor. Siz anahtar teslimi yani tüm işlemleri bitmiş bir gayrımenkul alıyorsunuz. Çalıştığım bölgede eskiden iskan masrafları daire sahiplerine yüklenirdi. Şimdi tüm müteahhit firmalar iskanı alıp, kat mülkiyetli tapuyu daire sahiplerine teslim ediyorlar.

tarihinde Serkan KARADAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Ödenecek para belediye harçlarına istinadendir. Arada anlaşma yoksa yapı sahibi öder.

Eğer evraklarınız sorunsuz, iş sadece para ödemeye kaldı ise benim tavsiyem koşa koşa gidin başvurun alın iskanınızı. Çünkü çok sayıda yapı ya proje ile uyumsuzluklar ya da müteahhitin yasal durumundaki sıkıntılar nedeni ile istese de alamıyor iskan iznini.

Halk arasında iskan, iskan izni, oturma raporu vs dense de resmi adı yapı kullanma izin belgesidir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdinç AKKAYA

Merhabalar. Kat Mülkiyeti cins Değişikliği ve iskan farklı konulardır. Iskan Binayı yapan mütahitin yapması gereken Belediye Tarafından Kontrolü yapıldıktan sonra verilen belgedir. Bina asansörü çevre düzenlemesi vs vs kontrolleri yapılır. Iskan verileceği Kesinleşen binaya yapı kullanma izin belgesi verilir ve bu izin belgesi ile kadastro müdürlüğüne başvurulur. Cins Değişikliği işlemi yapılması gerekir ve kat irtifakından kat mülkiyetine geçilir. Yani suyu ve elektriği uygun kullanmanız için iskânı alınması gerekir binanın. Kat mülkiyetine geçiş iskansız binada olmaz( yapı kullanma izin belgesi verilmedikçe). Iyi Akşamlar.

Ayrıca 2009/14. Maddeye uyarsa kat mülkiyetine geçiş işleminiz kadastro müdürlüğü Tarafından harca tabi olmadan gerçekleşmektedir.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Ev hayırlı olsun, hangi mahalleden kaça aldınız? Merkez sanırım. 

Yorum bağlantısı
Tayfun Doğan

Ev hayırlı olsun, hangi mahalleden kaça aldınız? Merkez sanırım.

Hayır Edremit'ten aldım. Ama pişman oldum diyebilirim. 2 blok bitişik nizam. Isı yalıtımı mükemmel ama yan blokla aramda sadece 8cm ilk tek tuğla duvar olduğu ve hiç yalıtım olmadığı için yan bloktaki arkadaş salonda hapşırınca ben çok yaşa diyebiliyorum.

Aslında ses yalıtımı kötü olması komşuluk ilişkilerini geliştiriyor heralde. Her sabah selamlaşıp sizin çocuk dün yine uyurken baya sinirlendirdi sizi gibi sohbetler ediyoruz. Sözüm meclisten dışarı ama Boşa müteahhit var müteahh-it var dememişler.

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Şimdi bir müteahhit olarak yazıyorum. Sizin sorduğunuz şeyler şehre göre değişir. 1. Mersinde oturma izni ücreti bu kadar değil. 1200 tl çok para. Oturma izni için daire başı 200 tl gibi bir para maliyeye yatırılır. Mersinde tek başınıza maliyeye yatiramazsiniz. Bina toplu olarak parayi toplar öyle yatırabilirsiniz. Genel iskan müteahhit firmaya aittir. Oturma izni daireyi alan kişiye aittir. Tapu devri masraflarını anlaşma yoksa daireyi satın alan oder. Mersinde genel iskan ve oturma izni işlemlerini müteahhit takip eder. Size nasıl git belediyeye diyebiliyor. Sizin anlamadiginiz bir işlem. Mersinde belediyeler is kolaylassin diye genel iskan la oturma izni işlemini beraber yapıyor ki daireyi alan kişiler hem yorulmasin hemde daire sahipleriyle tek tek ilgilenmemek için topluca aldırıyor oturma izin belgesini. Birde bir senedir yapımcı firma nasıl genel iskan alamamış. 3 ay içinde alması lazım. Ben mesala 3 ay içinde hem genel iskanı hem oturma iznini almış oluyorum.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mustafa Şimşek

Merhaba, yapı ruhsatinda uyumsuzluklar varsa iskan işlemleri nasıl olur?

Örneğin sığınak ve ters dubleks daire projedeki gibi değil...

Ayrıca yapılan sözleşmede iskan müteahhit tarafından alınacağına dair bir beyan/taahüt yoksa daire sakinleri tarafından mi alınır?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...