Kutlu Varmaz 22 Kasım 2015 Paylaş 22 Kasım 2015 Arkadaşlar Merhaba. 2 ay önce aldığım 2006 1.6 Tdci C-Max aracım sadece rolantide iken titreme oluyor. Vites boşta hafif gaza dokunup (1500-2000 devir) bırakınca motor düzene giriyor titreme kesiliyor ve 20-30 saniye sonra tekrar titreme başlıyor. Bu titremeyi kasa komple hissediyor. (Bagaj Kapağı açıkken kapakta titreşimi hissedebiliyoruz ) Öncelikle enjektörlerden şüphelendik ve enjektörleri test e soktuk ve 4 ü de kusursuz çıktı. hiç bir müdahale yapılmadı. Motor takozlarını kontrol ettirdim onlar da problemsiz çıktı sorun takoz kaynaklı da değil. Arac şu an 67.000 'de. Bakımları servis tarafından yapılmış. Ben ise hemen aldıktan sonra triger setini enjektör keçelerini ve kızdırma bujilerini değiştirdim. (Bu hafif titreme aracı ben alırken de vardı. yani triger seti değişimi ile ilgili bir durum değil.) 3-4 farklı usta ile görüşmemden sonra önce enjektörden şüphelendiler sonra enjektörlerde hiç bir problem olmadığını söyleyince Volant dişlisinden kaynaklı dediler Ford 90 hp dizel motorlarında sabit volant, 109 hp dizel lerde ise bilindiği gibi hareketli volant kullanıyor ve haraketli volantlarda bu tarz sorunlar olabiliyormuş fakat kafamda bir kaç soru var onları sizlere sormak istedim. Titreme sorunu gaza basıp bırakınca 30 saniyeliğine düzelmesi yani motorun düzene girmesi volant kaynaklı olduğunu gösterir mi? Sonuçta volant mekanik bir parça. Fakat ustalar ile görüştüğümde gaza basınca arabanın geçici olarak düzene girmesi volant arızasında normaldir çünkü volant ritmini buluyor bir akış yakalıyor ve o akış bitene kadar sorun yaratmıyor fakat akış bitince tekrar vibrasyon yapmaya başlıyor dediler. Başınıza bu tarz bir olay geldi mi ? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler. Aracın rolantide titreme anı aşağıdaki videodadır sevgili arkadaşlar. Yorum bağlantısı
Vatan Çelikgün 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Kutlu merhaba kardeşim öncelikle şunu belirteyim volan ve baskı balatayı değiştirmen emin ol titreme için tam anlamı ile çözüm olmayacaktır nedendir dersen daha 10 gün önce bende aynı sebepten dolayı sinirlenerek volan + baskı balata + ön amortisörleri değiştirdim 2000 TL masraf yapmama rağmen sonuç hüsran rölantideki titreme aynı şekilde devam ediyor. Bazı ustalara göre bu titreme normal bazılarına göre enjektörlerden kaynaklı yani anlayacağın her kafadan bir ses çıkıyor . Bende aynen senin gibi enjektörleri ölçtürdüm sonuçlar gayet iyi çıktı ama bu ölçüm ne kadar güvenilir tartışılır. Şu an araçta enjektör temizleyici katkı kullanıyorum belki faydası olur diye pek emin değilim son çare olarak motor takozlarını değiştirmeyi düşünüyorum. Ben aracım için yaptığım çözüm odaklı işlemleri ve sonuçlarını sen boşu boşuna masraf yapmayasın diye anlattım şimdi karar senin kardeşim. 1 Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 (düzenlendi) Kutlu merhaba kardeşim öncelikle şunu belirteyim volan ve baskı balatayı değiştirmen emin ol titreme için tam anlamı ile çözüm olmayacaktır nedendir dersen daha 10 gün önce bende aynı sebepten dolayı sinirlenerek volan + baskı balata + ön amortisörleri değiştirdim 2000 TL masraf yapmama rağmen sonuç hüsran rölantideki titreme aynı şekilde devam ediyor. Bazı ustalara göre bu titreme normal bazılarına göre enjektörlerden kaynaklı yani anlayacağın her kafadan bir ses çıkıyor . Bende aynen senin gibi enjektörleri ölçtürdüm sonuçlar gayet iyi çıktı ama bu ölçüm ne kadar güvenilir tartışılır. Şu an araçta enjektör temizleyici katkı kullanıyorum belki faydası olur diye pek emin değilim son çare olarak motor takozlarını değiştirmeyi düşünüyorum. Ben aracım için yaptığım çözüm odaklı işlemleri ve sonuçlarını sen boşu boşuna masraf yapmayasın diye anlattım şimdi karar senin kardeşim. Vatan bey peki sizin aracinizda vites bosta rolantide iken gaza basip biraktiginizda bu titresim belli bir sureligine geciyormiydu. Birde ilk kalkista veya 2. Viteste titresim yapiyormuydu arac 23 Kasım 2015 tarihinde Kutlu Varmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Devir saati ne gösteriyor ve ibre oynuyor mu ? Eğer araçta hava kaçağı olan bir yer varsa bu duruma sebebiyet verebilir.Tavsiyem bi yetkili serviste araca adaptasyon yaptırmanız ,bu işlem sonrası devir saati rölantide değişiklik gösterebilir 50-100 rpm gibi ve bu sayede vuruntu ortadan kalkar Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 (düzenlendi) Devir saati ne gösteriyor ve ibre oynuyor mu ? Eğer araçta hava kaçağı olan bir yer varsa bu duruma sebebiyet verebilir.Tavsiyem bi yetkili serviste araca adaptasyon yaptırmanız ,bu işlem sonrası devir saati rölantide değişiklik gösterebilir 50-100 rpm gibi ve bu sayede vuruntu ortadan kalkarAbdurrahman bey devir saati 800 rpm civarinda ve sabit. Ok gibi duruyor hic dalgalanma yok.Ve hava kacagi da yok onlari da kontrol ettirdim. 23 Kasım 2015 tarihinde Kutlu Varmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Vatan Çelikgün 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Titreşimi diğer adı ile vibrasyonu sadece rölantide araç durur vaziyette iken hissediyorum araç hareket halinde iken titreşimi hissetmiyorum gaza en ufak dokunmamda yani aracın devrini hafif yükselttiğimde titreşim falan kalmıyor .Ayrıca Abdurrahman beyin sorusunu cevaplayacak olursak araç rölantideyken devir saatinde herhangi bir haraketlilik yok devir olması gerektiği durumda gayet normal yani. Ben bu durumun motor takozunu değiştirerek giderileceğine inanıyorum 1 Yorum bağlantısı
Sabri Güngör 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Abdurrahman bey devir saati 800 rpm civarinda ve sabit. Ok gibi duruyor hic dalgalanma yok.Ve hava kacagi da yok onlari da kontrol ettirdim. Kutlu Bey aracınızın kronik arızaları arasında maalesef bu arızada var, oynar göbek volandan önce IDS cihazı bulunan bir servise gidin aracınızın yazılım eksiği var'mı baktırtın genelde C max ve Focus II serisinde alternatör güç kaybı yaptırıyor ve rolantide araç titriyor yazılım yenilenince rolantide titreşim yapmıyor 3 Yorum bağlantısı
Gürkan Bozkurtt 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Merhaba kutlu bey araç rolantide belirli aralıklarla titriyorsa motor takozlarından olmayabilir. Bir ihtimal bide krank kasnağına baktırın isterseniz. Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Merhaba kutlu bey araç rolantide belirli aralıklarla titriyorsa motor takozlarından olmayabilir. Bir ihtimal bide krank kasnağına baktırın isterseniz. Gürkan bey rolantide titreme oluyor hafif gaza basıp bırakınca titreme geçiyor ve 30 saniye boyunca bir daha başlamıyor. Fakat 30 saniye sonra yine titreme yavaş yavaş başlıyor. Bu yüzden dediğiniz gibi motor takozlarından olma ihtimali ortadan kalkıyor. Yorum bağlantısı
Gürkan Bozkurtt 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Kutlu bey çünkü benim arabamdada aynısına benzer bir sorun vardı benimkinde sürekli titriyordu gaza basıncada devam ediyodu aşırı vibrasyon vardı motor üst büyük takozu değiştirdim düzeldi Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 (düzenlendi) Kutlu Bey aracınızın kronik arızaları arasında maalesef bu arızada var, oynar göbek volandan önce IDS cihazı bulunan bir servise gidin aracınızın yazılım eksiği var'mı baktırtın genelde C max ve Focus II serisinde alternatör güç kaybı yaptırıyor ve rolantide araç titriyor yazılım yenilenince rolantide titreşim yapmıyor Çok teşekkürler Sabri bey. Bugün IDS cihazı olan servise göstereyim arabayı. Sabri bey bu gaza dokununca titreşimin 30 saniye kadar geçmesi daha sonra tekrar başlaması volan arızasında normal mi ? Yani eğer titreşimi volan arızasından dolayı yapsa gazı bıraktıktan hemen sonra titreşimin anında başlaması gerekmez mi ? 23 Kasım 2015 tarihinde Kutlu Varmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sabri Güngör 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Çok teşekkürler Sabri bey. Bugün IDS cihazı olan servise göstereyim arabayı. Sabri bey bu gaza dokununca titreşimin 30 saniye kadar geçmesi daha sonra tekrar başlaması volan arızasında normal mi ? Yani eğer titreşimi volan arızasından dolayı yapsa titreşim gazı bıraktıktan hemen sonra tekrar başlaması gerekmez mi ? Oynar göbek volan çalışma prensibi (biliyormusunuz bilmiyorum biliyorsanız kusura bakmayın) içerisinde 12 adet yay bulunan iki kutle bir parçadır iki parça bir birinden belli ölçülerde bağımsızdır arıza yaptığında tek parça gibi hareket eder yani hangi konumda sabit kaldıysa o tarafa balans yaparak döner ve aracın içinde bulunanlar titreşim hisseder ancak yukarıda bahsettiğim yazılımda bu arızaya sebep verir önce yazılıma baktırmanızı tavsiye ederim 1 Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Oynar göbek volan çalışma prensibi (biliyormusunuz bilmiyorum biliyorsanız kusura bakmayın) içerisinde 12 adet yay bulunan iki kutle bir parçadır iki parça bir birinden belli ölçülerde bağımsızdır arıza yaptığında tek parça gibi hareket eder yani hangi konumda sabit kaldıysa o tarafa balans yaparak döner ve aracın içinde bulunanlar titreşim hisseder ancak yukarıda bahsettiğim yazılımda bu arızaya sebep verir önce yazılıma baktırmanızı tavsiye ederim Bilgilendirmeniz için teşekkürler Sabri bey. Bugün ilk işim mesaiden sonra Kütahya'da Ford Servisine gitmek olacak Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Kutlu Bey aracınızın kronik arızaları arasında maalesef bu arızada var, oynar göbek volandan önce IDS cihazı bulunan bir servise gidin aracınızın yazılım eksiği var'mı baktırtın genelde C max ve Focus II serisinde alternatör güç kaybı yaptırıyor ve rolantide araç titriyor yazılım yenilenince rolantide titreşim yapmıyor Sabri bey az önce Kütahya Ford Yetkili Servis ile görüştüm araç güncellemesi için. 60 TL + KDV dediler. Bir de sanayiden özel bir servis ile görüştüm. 100 TL fiyat söyledi. Ama sanayideki görüştüğüm kişi "Abi bendeki cihaz Kütahya Ford Yetkili serviste yok. Onlar da bazı arızalar için Eskişehir'e yönlendiriyor" dedi. Ford Yetkili Bayi de güncel veya sorunu çözebilecek cihazlar olmaması mantıklı gelmedi bana. Sizce ne yapmam gerekli ? Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Bu arada ford yetkili servise gittim. Sasi no dan sistemw baktilar ve Araciniza ait bir yazilim eksigi yok dediler. Yorum bağlantısı
Tahir İlter 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Sabri bey az önce Kütahya Ford Yetkili Servis ile görüştüm araç güncellemesi için. 60 TL + KDV dediler. Bir de sanayiden özel bir servis ile görüştüm. 100 TL fiyat söyledi. Ama sanayideki görüştüğüm kişi "Abi bendeki cihaz Kütahya Ford Yetkili serviste yok. Onlar da bazı arızalar için Eskişehir'e yönlendiriyor" dedi. Ford Yetkili Bayi de güncel veya sorunu çözebilecek cihazlar olmaması mantıklı gelmedi bana. Sizce ne yapmam gerekli ? IDS olmaması saçma bence yetkili serviste. Yorum bağlantısı
Sabri Güngör 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Bu arada ford yetkili servise gittim. Sasi no dan sistemw baktilar ve Araciniza ait bir yazilim eksigi yok dediler. Kardeşim araca cihazla bağlandılarmı ??? Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Kardeşim araca cihazla bağlandılarmı ??? Hayır Sabri usta bağlamadılar. Şasi no ile bilgisayardan kayıtlara baktı geçti. Biraz baştan savma iş yaptı oradaki bayan. Israrla sormama rağmen aracınızın yazılım ihtiyacı yok dedi. Yorum bağlantısı
Sabri Güngör 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Hayır Sabri usta bağlamadılar. Şasi no ile bilgisayardan kayıtlara baktı geçti. Biraz baştan savma iş yaptı oradaki bayan. Israrla sormama rağmen aracınızın yazılım ihtiyacı yok dedi. Yok Kardeşim uygulama yanlış, Araca cihaz bağlanıp sorgulama yapması lazım. Sanayideki arkadaşta ne cihaz var acaba ?? Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 23 Kasım 2015 Yazar Paylaş 23 Kasım 2015 Yok Kardeşim uygulama yanlış, Araca cihaz bağlanıp sorgulama yapması lazım. Sanayideki arkadaşta ne cihaz var acaba ?? Anladım usta. Ben az önce gittim. Servis kapanmak üzereydi belki başlarından savmak için böyle geçiştirdiler beni. Bu arada aracımın baskı balata değişimi 1-5 - 2 sene önce (57.000 km de) yetkili serviste yapılmış. Baskı balata değişimi sırasında belki güncelleme yapıldıysa bilgisayardan bakıp söylemiş olabilirler. Sanayideki arkadaş ile telefonda görüştüm. cihazın adını sormadım. ama ben 6000 TL verdim bu cihaza dedi Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran 23 Kasım 2015 Paylaş 23 Kasım 2015 Burada ki Başer yetkili servisinde de artık eski nesil cihaz yokmuş. Güncellemeye gittiğimde öyle dendi. Bu titreme bizim c-max'te de vardi ustalar normal dediler. gecenlerde alternatorun icinde ki diyot tablasi degisti ve sanirim biraz azaldi. Dikkat etmedim ama yazarim bakinca. Yorum bağlantısı
Kutlu Varmaz 24 Kasım 2015 Yazar Paylaş 24 Kasım 2015 Titreme konusu ile ilgili geri dönüşünüzü bekliyorum Mert bey. Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran 25 Kasım 2015 Paylaş 25 Kasım 2015 Titreme konusu ile ilgili geri dönüşünüzü bekliyorum Mert bey.Biraz azalma var gibi ama gecmemis. 1 Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 26 Kasım 2015 Paylaş 26 Kasım 2015 Merhaba kutlu bey araç rolantide belirli aralıklarla titriyorsa motor takozlarından olmayabilir. Bir ihtimal bide krank kasnağına baktırın isterseniz. bence de krank kasnağını kontrol ettirin. kompresyon testi yaptıra biliyorsanız yaptırın. enjektörler programlana bilir. birde araçla seyir esnasında üçüncü vites ile giderken devir saati üç bine gelince gazdan ayağınızı çekin bin beş yüz devire gelince tekrar üç bin devire çıkın bunu tekrarlıya bildiğiniz kadar tekrarlayın. Yorum bağlantısı
Hüseyin Maviş 26 Kasım 2015 Paylaş 26 Kasım 2015 Kutlu Bey aracınızın kronik arızaları arasında maalesef bu arızada var, oynar göbek volandan önce IDS cihazı bulunan bir servise gidin aracınızın yazılım eksiği var'mı baktırtın genelde C max ve Focus II serisinde alternatör güç kaybı yaptırıyor ve rolantide araç titriyor yazılım yenilenince rolantide titreşim yapmıyor Dün (başka bölümlerde de yazdım) Tuncay ustaya gitmiştim. Tesadüfen Sabri ustamızdan alıntı yaptığım bu yazıyı okumuştum. Benim araçta da rölantide hafif bir titreme var diye yazılımı güncellettirdim. Gerçekten de Sabri ustamızın dediği gibi titreşim yok oldu. (Aracım F2) Teşekkürler Sabri ustam. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts