Mustafa Yenigün 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 Merhaba, Merkezi sistem ısıtmaya sahip bir sitede en üst katta oturuyorum. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, biz evde yokken o ısıtma sistemine ne yapıyorlarsa 2 günde bir radyatörlerden hava almak zorunda kalıyorum. Elde tas ve anahtarla evde dolaşmaktan bıktım. İnternette biraz araştırdığımda otomatik purjörün bir çözüm olabileceğini gördüm ama emin olamadım. Airfel marka bu radyatörlerdeki eski tip vidalı purjörleri söksem ve hepsine otomatik olanlardan taksam, sürekli elden hava almaktan kurtulabilir miyim ? Anladığım kadarıyla otomatik purjör üzerindeki vidayı biraz gevşeterek bırakıp radyatör hava yaptığında kendiliğinden atması sağlanabiliyor. Açıkçası korkum kontrolden çıkıp havadan sonra suyu da boşaltması... Yani bir akşam eve geldiğimde evi su basmış olarak bulmaktan korkuyorum. Aramızda bu purjörlerden kullanan ve öneren var mıdır ? http://www.irka.com.tr/Otomatik-Purjor-TS-12-115-C-Yerli,PR-1472.html Yorum bağlantısı
Osman Bilgin 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 aynı dert bende de vardı, 4 katlıdan 3. kattayım, ben ECA nınkinden taktım pek faydasını göremedim, zaten bunu bildiğim kadarı ile en üstte çatıda son noktaya takıyorlarmış, yani havayı bireysel olarak değil genel olarak alınması gerekiyor sanırım.. 2 Yorum bağlantısı
Misafir 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 Sanırım en üst katta oturan çoğu kişinin genel sorunu bu. Ailemin evi de en üst 5. kattaydı. Merkezi sistemle 20 senedir ısınamadı gitti. Bireysel doğal gaza geçiş sonrası rahatladılar. Bu sebeple o zamandan kalma ahtım vardı. Ev alırsam kesinlikle giriş kat ve en üst kat olmayacak diye. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 Merkezi sistemlerde normalde çatıda tahliye havuzu olmalı. Kalorifer sisteminin son borusu bu havuza ulaşmalı ve aşağıdan su basıldığında sistemde hava varsa bu tahliye havuzunda hava boşaltılmalı. Siz bunu manuel yaptırabilirsiniz. Bir peteğinizde tahliye kısmını açın ve suyu dışarı tahliye edecek bir hortum gibi bir şeyle ağzını kapatın. Aşağıdan suyu bassınlar, sizden havasız su gelene kadar beklenmesi gerekiyor. Sonrasında sorun yaşamamanınız gerekiyor. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 (düzenlendi) Değer mi?Bahsettiğiniz otomatik hava atıcıları dik monte etmek zorundasınız. Yani "pürjörü çıkarayım, hava atıcıyı takayım" mümkün değil. Otomatik hava atıcıların içinde küçük bir şamandıra bulunmakta. Şamandıranın mili ise delikli yatak içerisinde bulunuyor. Normal kullanımda, Otomatik hava atıcının içi tesisattaki su ile dolu olduğu için şamandırayı kaldırır ve yatağı içindeki delik kapanır. Tesisata hava girerse; hava yürüye yürüye otomatik hava atıcıya gelir, hava atıcının içi hava ile dolmaya başlar. Bu durumda şamandıra aşağıya düşer ve yatağındaki delik açılır. Tesisattaki hava buradan çıkar. Ta ki; hava bitip su gelip şamandırayı kaldırıncaya kadar...Otomatik hava atıcılar, içindeki şamandıranın çalışması için dik monte edilmek zorundadır. Radyatörden purjörü çıkaracaksınız, nipel ve dirsek montajından sonra bu otomatik hava atıcı dik monte edilecek.Merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda, ısıtma sistemi kolon hatları bulunur. Bu kolon hatlarının çatıdaki en üst noktasında otomatik hava atıcılar zaten bulunmak zorunda. Bence yöneticiniz ile görüşün, kolon hatlarındaki otomatik hava atıcıları değiştirsin. Çok bi para değil. Kireçlenmeden, tortulardan hava atıcıların delikleri tıkanıyor ve görevini yapmıyor. Sonra en üst kattakiler eziyet çekmeye başlıyor.Not: Binanın yaşı önemli. Eski binalar, açık imbisat depolu idi. Kolon hatları, imbisat deposuna gider. Yeni binalar ise kapalı sistemdir. Basınca göre Otomatik doldurma yapılır ve kolon katlarının en üst noktasında otomatik hava atıcılar bulunur. 4 Aralık 2015 tarihinde Misafir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Aralık 2015 Paylaş 4 Aralık 2015 otomatik dediler taklıdı. su basmayı bırakınız hava almıyor. Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 7 Aralık 2015 Yazar Paylaş 7 Aralık 2015 Değer mi? Bahsettiğiniz otomatik hava atıcıları dik monte etmek zorundasınız. Yani "pürjörü çıkarayım, hava atıcıyı takayım" mümkün değil. Otomatik hava atıcıların içinde küçük bir şamandıra bulunmakta. Şamandıranın mili ise delikli yatak içerisinde bulunuyor. Normal kullanımda, Otomatik hava atıcının içi tesisattaki su ile dolu olduğu için şamandırayı kaldırır ve yatağı içindeki delik kapanır. Tesisata hava girerse; hava yürüye yürüye otomatik hava atıcıya gelir, hava atıcının içi hava ile dolmaya başlar. Bu durumda şamandıra aşağıya düşer ve yatağındaki delik açılır. Tesisattaki hava buradan çıkar. Ta ki; hava bitip su gelip şamandırayı kaldırıncaya kadar... Otomatik hava atıcılar, içindeki şamandıranın çalışması için dik monte edilmek zorundadır. Radyatörden purjörü çıkaracaksınız, nipel ve dirsek montajından sonra bu otomatik hava atıcı dik monte edilecek. Merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda, ısıtma sistemi kolon hatları bulunur. Bu kolon hatlarının çatıdaki en üst noktasında otomatik hava atıcılar zaten bulunmak zorunda. Bence yöneticiniz ile görüşün, kolon hatlarındaki otomatik hava atıcıları değiştirsin. Çok bi para değil. Kireçlenmeden, tortulardan hava atıcıların delikleri tıkanıyor ve görevini yapmıyor. Sonra en üst kattakiler eziyet çekmeye başlıyor. Not: Binanın yaşı önemli. Eski binalar, açık imbisat depolu idi. Kolon hatları, imbisat deposuna gider. Yeni binalar ise kapalı sistemdir. Basınca göre Otomatik doldurma yapılır ve kolon katlarının en üst noktasında otomatik hava atıcılar bulunur. Detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Çalışma mantığını öğrenmek benim için önemliydi. Yönetim ile görüştüm, sorunu daire dışından çözmeye çalışacaklar. Bir iki hafta içinde çözülmezse, kendim önlem almak zorunda kalacağım. Yorum bağlantısı
Recommended Posts