İçeriğe Yönlendir

Focus Ill Cruise Control Eklemek

Sarp D. Uygur

Recommended Posts

Sarp D. Uygur

Herkese selamlar, yaklaşık bir aylık bir uğraş sonrasında trend aracıma Cruise Control özelliği ekledim ve bunu nasıl yaptığımı sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle aracınıza cruise control aparatı veya kendinden cruise controlü olan direksiyon alıyorsunuz, trend araçlarda direksiyon takımı (direksiyon simidi + airbag ve tuş takımı) aracın diğer versiyonlarına göre farklı olduğu için orjinal direksiyonunuz ve airbag grubunu kullanacaksanız benim gibi kabloları orjinal sokete entegre etmeniz gerekiyor. Yok ben direk airbag grubuyla beraber direksiyon aldım derseniz kablo modifiyesine ihtiyacınız yok. Direk takıp geçersiniz.

Eğer airbag takımını ve kendi aracınızdaki direksiyonu kullanacaksanız, öncelikle direksiyonunuzun sol tarafını cc aparatına uygun olarak kesmeniz gerekecek. Merak etmeyin direksiyonda vida delikleri mevcut, aldığınız kiti direk yuvalarına vidalayabileceksiniz. CC kitinin kablolarını ise bağlı olduğu orjinal kablo grubundan ayırmanız ve kendi direksiyonunuzdaki gruba dahil etmeniz gerekecek. CC aparatlarının tümü 5 kablolu bağlantıya sahip, bunlardan 3 tanesi doğrudan ana sokete giderken 2 tanesi direksiyonun sol tarafında bulunan düğmelerden paralel hat alıyor. 

Tüm işlemleri yaparken referans olarak şu siteyi kullandım.

Tüm şemalar, direksiyonun-airbag grubunun sökmesi-takması ve diğer işlemler resimli olarak anlatılmış.

Ben burada biraz da tercümanlık yapıyorum diyebilirim.

Direksiyon işlemlerimizi hallettikten sonra sıra geldi yazılım üzerinden taktığımız cc kitinin aktif edilmesine.

Burada lütfen dikkat, 

Bu işlemleri yaparken araç farklı farklı arıza kodları ve çeşitli tepkiler veriyor, bunun normal olduğunu öğrendikten sonra bir cesaretle bu işe girdim. 

Eğer siz risk almak istemiyorsanız lütfen yetkili servis aracılığıyla işlemlerinizi yaptırın.

Burada anlatılan işlemlerden dolayı kendinizden başka kimseyi sorumlu tutmayın.

Tüm risk kendinize aittir.

Rusların araçlara müdahale konularında ne kadar geliştikleri malum

Öncelikle aracımıza uygun olan ve fabrika ayarlarını görüntüleyip istediğimizi değiştirmemizi sağlayan Rus yapımı Focccus programını ediniyoruz.

Bu programın tam anlamıyla çalışabilmesi için kablolu ve modifiye edilmiş (HS-MS can değişimi yapabilen) ELM327 obd kablosu ediniyoruz veya kendimiz alıp modifiye ediyoruz. (Modifiye işlemi bu linkte var)

Akabinde ne olur ne olmaz diyerek bu siteden aracımızın şase numarasını girerek fabrikasyon ayarlarını içeren "asbuilt" dosyasını xml olarak bilgisayarımıza kaydediyoruz ki ileride hangi ayarları değiştirdiğinizi hatırlayamadığınızda standart ayarlarınızı geri yükleyebilirsiniz. (programı edindikten sonra farklı şeyleri de değiştirmek isteyen çıkar diye eklemeden geçemedim)

ELM kablonuzun driverlarını eksiksiz olarak bu siteden yüklüyoruz ki işlem yaparken driver-bağlanma vb problemleri yaşamayalım.

Aracımızın kontağını çeviriyoruz ama çalıştırmıyoruz, gösterge ışıklarımız yanık iken bağlantımızı yapıyoruz ve Focccus programımızı açıyoruz

4rOV4q.jpg

Program otomatik olarak elm kablonuzun bağlı olduğu portu seçiyor ve aracınıza bağlanmaya çalışıyor. (Eğer araca bağlantıda sıkıntı yaşarsanız maximize speed seçeneğini kaldırarak deneyebilirsiniz.)

(Şu an anlatımı evdeki bilgisayardan yaptığım için programı offline modda çalıştırdım ve o şekilde anlatım gerçekleştireceğim.)

Program araca bağlantı sağladığında karşınıza şu ekran gelecek 

YkREzA.jpg

Read from BCM diyoruz ve araçtan konfigürasyon ayarlarını almasını bekliyoruz. (bu sırada çeşitli hatalar ve tepkiler veriyor araç)

Araçtaki konfigürasyonu aldıktan sonra 23. sıradaki Cruise Control seçeneğini "without cruise control" yerine "cruise control" olarak değiştiriyoruz.

214Wkj.jpg

Aldığınız CC kitinde eğer ki hız limitleyici varsa (lim-on/off diye bir butonu daha oluyor sağ tarafında) aşağıdaki resimde bulunan 224. sıradaki Adjustable Speed Limiter ayarını "without ASL" yerine "with ASL" olarak değiştiriyoruz. (Benim kullandığım cc kitinde hız limitleyici düğme olmadığı için bu ayarı yapmadım)

3LJWjA.jpg

Akabinde Write to BCM butonuna basıyoruz. yine çeşitli tepkiler alarak araca yeni konfigürasyonu yazdırıyoruz.

Ardından obd kablomuzun switch ayarını değiştirerek (değiştirmezseniz zaten size uyarı verir) Write to IPC butonuna basıyoruz (bu işlemin yapılması gerektiğini referans sitede okuduğum için sizlere de tavsiye ediyorum.)

Her iki yazdırma işlemi bittikten sonra obd kablomuzun switchini standart haline getirerek yukarıdan ABS sekmesine geçiş yapıyoruz. Initialize ECU butonuna basıp abs beyninin yeni ayarları tanımasını sağlıyoruz. (bu işlem yapılmadığı taktirde beyinler arası uyuşmazlıktan dolayı araç hata vermeye devam ediyormuş)

rMvX63.jpg

Referans aldığım sitede başka bir işlem yapılmasına gerek duymaksızın takılan cc kitinin çalıştığı yazılıydı ancak ben bu işlemleri yaptıktan sonra çalıştıramadığım için menülerde gezindim ve resimde bulunan RCM sekmesine gelerek burada da initialize işlemi yaptım. Bu işlemden sonra taktığım cruise control tuşu çalışır hale geldi.

d3ElOn.jpg

Yazılım işlerimiz burada son buluyor.

Şimdi programımız araçta tonla hata kodu bıraktı ve sıra onları temizlemeye geldi

Forscan adlı ücretsiz programı indirim bilgisayarımıza kurduk.

Sonrasında aracımıza bağlanıp DTC menüsünden araçtaki tüm arıza kodlarını sildik. ELM kablomuzun HS-can/MS-can switch butonu olduğunu ayarlardan seçtiğimizde, servisin silebildiği-normalde bizdeki standart kablo veya bluetooth ile bağlanan obdlerle silemeyeceğimiz arıza kodlarını da siliyoruz.

Araçla olan bağlantımızı kestik ve kontağı kapatıp açtık, hayırlısıyla yeni cc kitimizi kullanmaya başlayabiliriz.

Biraz merak biraz da şansla ben bu işin içinden çıktım çok şükür.

Sanıyorum Türkiye'de bu işlemi yapan ilk Focus 3 sahibi de ben oldum :D Uzun uzun sordum kimselerden yanıt alamadım, gittiğim tüm servisler "daha önce hiç yapmadık ama deneriz" dediler. Focus 2 ve 2,5 için yapan var ama Focus 3 için yapan kimseyle karşılaşmadığım için çok yalnızlık ve bilgi eksikliği çektim. Neticede azimli Türk insanından hiç bir şey kurtulamaz dedim ve bu işi yaptım..

İnşallah paylaştığım bilgiler benim gibi arayışta olanlar için faydalı olur.

Videolu anlatımı da yaptık sonunda.

En baştan en sona kadar tüm işlemleri anlattım. Umarım açıklayıcı olmuştur.

• Beğen 11
Yorum bağlantısı
Taner Kültüroğlu

Süper ayrıntılı bir çalışma olmuş. Sizi tebrik ederim, ellerinize sağlık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Einize sağlık güzel çalışma.

CC elektronik modifiye mi yani sistem var, siz faal hale mi getirdiniz ?

Şundan dolayı sordum, mk 2 im de CC mekanik parçalar vardı.Yeni arabalar da elektronik kontrollü mü ?

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Harika çalışma teşekkürler referans niteliğinde olmuş..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdinç Öz

Teşekkürler bu detaylı anlatım için benim aldığım direksiyon üzerindeki cc tuşları adaptif özellikliymiş bu yöntemle aktif hale gelirmi ne dersiniz

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yorum bağlantısı
Osman Uslu

Eline emeğine sağlık abi çok güzel bir çalışma olmuş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Akyol

Elinize, emeğinize sağlık. Harika paylaşım olmuş

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Einize sağlık güzel çalışma.

CC elektronik modifiye mi yani sistem var, siz faal hale mi getirdiniz ?

Şundan dolayı sordum, mk 2 im de CC mekanik parçalar vardı.Yeni arabalar da elektronik kontrollü mü ?

Abi bizim araçlarda gaz pedalı elektronik, yani motora ne hızda çalışacağına dair bilgiyi eski mekanik sistemlerde olduğu gibi tel bildirmiyor, dolayısıyla bizim araçlardaki cruise control sistemi de elektronik. Mekanik bir tarafı yok. Eğer eski sistem mekanik gaz pedalı varsa doğal olarak mekanik bir cruise control sistemi gerekir. Bizde elektronik olduğu için beyine gereken sinyalleri verecek olan cc tuşunu satın alıp aracın beyninden de bu sinyalleri uygulaması için ayarları değiştirince çalışıyor sistem.

Teşekkürler bu detaylı anlatım için benim aldığım direksiyon üzerindeki cc tuşları adaptif özellikliymiş bu yöntemle aktif hale gelirmi ne dersiniz

Bir önceki denememi adaptif cc kiti ile denemiştim ama -son aşamada yaptığım RCM sekmesindeki initialize işlemini yapmadığımız için olsa gerek- çalıştıramamıştım. Ayrıca adaptif sistemin çalışması için araca farklı sensörler de eklemek gerekeceği için çalışırsa sadece hız sabitleme ve limitleme çalışacaktır. Denemek lazım..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Konu sabitlik hale gelmis. Yapmasi buyuk emekti ama daha da degerli olan emegini karsiliksiz paylasmak. Forumlara bu gibi konular deger katar, konu sahipleri kendi zihin zenginlikleri ile foruma isimlerini kazirlar. Tebrikler tekrar Sarp. Hem emegine hem de yuregine saglik.

Saygilarimla.

Yorum bağlantısı
Sinan Kaya
(düzenlendi)

gözüna aydın Sarp güle güle kullan sevindim gercekten de kurtulmuşsun.

tarihinde Sinan Kaya tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Az kaldi ruscayi ogrenmeye baslayacaktim adamlarin forumlarda takilip birseyler ogrenmek icin :)

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Cruise Control sayesinde evime gelen tatli ve borek icin Sarp tesekkur ederim. Zahmet ettin, kesene bereket:)Sadece dugmeler degistikten sonra bu sefer olacak dedigim icin, bunca zahmete katlanman forumdaki kalbi bagliligin da en buyuk gostergesi.

Saygilarimla.

b77f3d09c3c3323e32f3fa8fce503b0e.jpg

15fc246d552824eaf6005f060db59f83.jpg

8de3bdb89b04099102ff0e558146dea0.jpg

Yorum bağlantısı
Guest Yunus Gökhan Ay

Sarp bey izmire gelince veya siz istanbula gelince mutlaka tanışalım :₺)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Eline sağlık Sarp kardeşim.Sabırla bekliyorduk. CC kontrol düğmelerini çıkmacıdan mı aldın?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Cruise Control sayesinde evime gelen tatli ve borek icin Sarp tesekkur ederim. Zahmet ettin, kesene bereket:)Sadece dugmeler degistikten sonra bu sefer olacak dedigim icin, bunca zahmete katlanman forumdaki kalbi bagliligin da en buyuk gostergesi.

Saygilarimla.

Abi afiyet bal seker olsun ne demek..

Sarp bey izmire gelince veya siz istanbula gelince mutlaka tanışalım :₺)

Not aldim, yolum duserse muhakkak haber veririm, sizin duserse de siz haber verin ;)

Eline sağlık Sarp kardeşim.Sabırla bekliyorduk. CC kontrol düğmelerini çıkmacıdan mı aldın?

Cikma aldim da cikmacidan degil abi normal bizim gibi merakli bir arkadasimizdan aldim. Kendi direksiyonunu titanium ile degistirmis, cikani ben aldim kendisinden. İzmir'de bir dukkanda sormustum bir tane var o da 150 lira demisti. Dusunen olursa konusup net bilgi verebilirim.
Yorum bağlantısı
Teoman Sarac

Sarp ben alirim. Yanliz ricam isleri sen halledip yollarmisin.

Abi afiyet bal seker olsun ne demek..

Not aldim, yolum duserse muhakkak haber veririm, sizin duserse de siz haber verin ;)

Cikma aldim da cikmacidan degil abi normal bizim gibi merakli bir arkadasimizdan aldim. Kendi direksiyonunu titanium ile degistirmis, cikani ben aldim kendisinden. İzmir'de bir dukkanda sormustum bir tane var o da 150 lira demisti. Dusunen olursa konusup net bilgi verebilirim.

Sarp ben alirim. Gece gec oldu diye telden yazmadim. Senden ricam kablo isini halledip yollarmisin?

Detayları uyaninca ya da yarin ararim seni konusuruz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Fatih Süleyman Özdemir

Elinize sağlık büyük cesaret büyük iş :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bekir İlk
(düzenlendi)

abi ne gerek var cruz kontrole. öyle olmazsa olmaz bir özellik değil ki. uzun yola çıkınca lazım olabilir ama bu kadar uğraşa değeceğini zannetmiyorum.

düzeltme: tabi ki işe yarıyor gereksiz demiyorum bazen kısa mesafede bile açtığım oluyor ama değmez 

tarihinde Bekir İlk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Araştırma süreci daha önce yapan kimseyi bulamadığım için uzun sürdü, ondan belki size de çok uğraştıracak bir şey gibi gelmiştir.. İkinciyi yapmak için yarım saat yeter bana şu an.

Diğer türlü fiziken yapılacak işler kolay, direksiyon değişecek ya da cc aparatı takılacak, bilgisayarla aracın beyninde gerekli ayarlamalar yapılacak.

Uğraştıracak tek kısım cc aparatından gelen 15-20cm boyundaki kablolarını sokete entegre etmek olabilir o da maksimum 10 dakika sürsün.

Dediğiniz gibi elzem bir ihtiyaç değil, bugüne kadar cc siz nasıl yaşamışım dedirtmiyor, gel gelelim hoşuma giden bir uğraş oldu ve düzlükte sağladığı tasarrufu da inkar etmemiz mümkün değil..

Niyeti olanlar için klavuz olur diye de paylaşmak istedim. Bende paylaşmasam belki de bir sonraki arkadaşımız yine benim kadar uğraşıp uzunca bir zaman bilgi arayışlarında olacaktı..

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Sarp bey direksiyonu değiştirmeden sadece cc aperatı ile oluyor mu?

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Sarp bey direksiyonu değiştirmeden sadece cc aperatı ile oluyor mu?

Evet, kendi direksiyonunuzun sol cephesini kesip aldığınız aparatı monte edebilirsiniz. Vida delikleri hazır zaten.

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Acaba servis yapar mı? Sadece aperatla çözülüyorsa süper olur..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...