İçeriğe Yönlendir

Elm327 V1.5A Obdii (İçinde Kablo Yok) Cihaz Modifiyesi Yardım

Fatih Süleyman Özdemir

Recommended Posts

Fatih Süleyman Özdemir

Kolay gelsin arkadaşlar Aliexpress den aldığım obd cihazı son sürüm olanış sanırım ben öyle tahmin ediyorum dolayısıylar vidalı değil de yapıştırma şekilde çıktı bıçakla keserek açtığımda aşağıdaki gibi bir tablo ile karşılaştım kartın cihaz ucuna bağlantı yöntemi kablo ile değil de tel ile bağlanmıştı.Az biraz lehim bilgim var onu halledebilirim ama uçtaki hangi soket hangi pine gidiyor bulamadım voltaj ölçüm cihazım var daha doğrusu şu küçücük sadece volt gösteren cihaz bikaç pini buldum ama bazıları 2 pin ile eşleşmiş birine 12v gidiyor diğerine 9v gibi sizin elinizde diyagram yada resim varsa yardımcı olabilir misiniz?

PkAPdb.jpg

g8DZgQ.jpg

9o32zO.jpg

qMaP0V.jpg

MpbLQ7.jpg

QB0Z5r.jpg

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Teşekkür ederim yanlış bölüme açtığımı geç farkettim.

Konu onaylanırken biraz daha kurcaladım tek tek voltmetre ile değerleri ölçtüm uç ile kart arasındaki yollarda 8 tane farklı uç farklı pin ile 12 volt değerini verdi ekstra olarak da 9 volt verdiği yerler de var sizce parçayı kesip kabloyla bu 12v veren yerleri birleştirmeli miyim sonra da uygun şekilde modifiye ederim 

Yorum bağlantısı

Ölçü aletinde kısa devre kısımı vardır ölçüm için.ölçü aletinin resmini yüklersen gösterebilirim. yada ben bir örnek resim ile göstermeye çalışayım.

resimdeki kırmızı ile işaretlenen kademe.Birde ne yapacağınız ile ilgili bilgi verirseniz size daha iyi yardımcı olmaya çalışırım.

%C3%B6l%C3%A7%C3%BC_aleti_k%C4%B1sa_devr

Yorum bağlantısı
Volkan Turkmen

Gcao Coma'nın kola şişesine baktığı gibi bakıyorum sadece...

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

O tel bağlantısını kestim sonra uçtaki her soketin karttaki diğer soketlerle bağlantısını kesmek için kartın üstünde kanallar yaptım yani bakır yolları kestim sonrasında ölçtüğümdeki 12v veren bağlantıları kabloyla birleştirdim bu şekilde araçta denedim easy obd programında ilk 3 satır yeşil yanıyor fds de de önceki verdiği hataları yine veriyor durum böyle olunca iyice üstüne gidip modifiye ettim karta bağlanan pin yerleri benim cihazda farklı sırada soketlerden yola çıkarak bişeyler yaptım ama daha deneme fırsatım olmadı inşallah becermişimdir

Bu arada ölçüm cihazım yok sadece volt gösteren ekranım var ve bir de 12v adaptörüm var bu ikisinin eksi uçlarını birleştirdim artı uçlarını da birini sokete birini karttaki pine değdirerek 12v veren bağlantıları buldum bazı yerler 9v gibi değerler verdi bende garantiye almak için onların arasındaki kart bağlantılarını tahrip ettim

Yorum bağlantısı

Muhtemelen akım verdiğiniz için kartla alakalı bazı bileşenler yanmış olabilir... ( yanmamışta olabilir )

tam olarak ne yapmaya çalıştığınız kestiremedim malesef

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Çift taraflı anahtar bağlayıp modifiye etmeye çalışıyorum araca obd cihazını bağlayınca bazı özellikleri açabilmek için modifiyeli bir obd cihazı şartmış

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Anladığım kadarıyla hs-ms can değişimi yapabilen bir obd kablosu yapacaksınız. 

Eğer öyleyse öncelikle şu resimde belirtildiği gibi pinlerinizi belirleyin.

Wiring-Diagram.jpg

Akabinde 14 ve 6 numaralı pinlerin hangi bacağa gittiğini tespit edin. Bunu basit bir multimetre ile tespit edebilirsiniz.

Sonra o bacakların ortasındaki plastik kısmı çıkaracak şekilde yankeski ile kesin ve her iki tarafına da kablo lehimleyin. 

Örneğin 14. pin soketin 3. ayağına, 6. pin de 6. ayağına denk geliyor diyelim, şöyle bir işlem olacak;

6PEMr0.jpg

Modifiye için kullanacağınız 11 ve 3 numaralı pinler zaten herhangi bir yere bağlı olmadığı için onlara doğrudan birer tane kablo lehimleyin.

Sonrasında da tüm kablolarınızı switch üzerine lehimleyip deneyin.

Eğer obd aparatınızın çipi bu işi kaldırabilecek birşeyse problemsiz çalışması lazım bu şekilde..

Dip not: ikinci resmi tamamen örnek olarak verdim, siz pinlerin hangi bacaklara gittiğini test etmeden direk olarak gösterdiğim yerleri kesmeyin sakın.

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Şöyle bir sıkıntı var mesela ben modifiye etmeden önce de bazı özellikleri kullanabilmem lazım değil mi eco modern açma vb özellikler ama o özellikleri açmıyordu bende pinler tek tek gitmediği için yani pinler soket ucundaki karta ordan da birleşip ana karta gidiyor diye soket ucundaki kartı iptal etmek için tahrip ettim bakır yolları bu şekilde sadece kabloyla çevirip yani modifiye etmeden denedim ama durum aynı hatta biraz daha geriledi bende nasıl olsa yaptık bişeyler diyip aldığım switch i uygun şekilde bağladım yarın deneyeceğim bakalım olmazsa hazır modifiyeli elm bulmaya çalışıcam en büyük amacım hız sabitleyici takmak yoksa ekran özellikleri fln pek önemli değil benim için

Birde şimdi fark ettim son pinde 4/5 yazıyor ben sadece 4 başlamıştım o yüzden de olabilir sanırım

Bu arada benim pin sıralaması farklıydı ben ölçüm yaptığım sonuçlara göre bağlayıp 6 ve 14ün üzerinden değişimleri yaptım

Çip 340lı olan ch340 sanırım

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Her türlü çalışmayı yaptım olmadı malesef bu işle uğraşanlarda ki gibi bi elm olmadıkça zor gibi duruyor

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Normalde obd bağlantı aparatlarında 16 adet pin olmasına rağmen 8 tanesi araçtan aldığı bilgiyi anakarta-oradan da ilgili cihaza gönderiyor. Kalan 8 adet pin boşta kalıyor. Yani pinlerin birleşerek anakarta gelmesi söz konusu değil. Kimi araçlarda farklı pinlerin kullanımıyla farklı yerlere erişim mümkün olabiliyor. Zaten modifiye işleminin amacı da bu. Şemada verilen bağlantı şekli ile sizin karttaki bağlantı şekli farklı olabilir. Modifiyede önemli olan şey aynı anda 14 numaralı pin yerine 11 numaralı, 6 numaralı pin yerine de 3 numaralı pinden veri akışını sağlamak.

Siz normalde hiç modifiye işine girmeden araçla bağlantı sağlayabiliyor muydunuz? Yani cihazın sağlıklı çalıştığına emin miydiniz?

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Cihaz az da olsa sağlıklı çalışıyordu şöyle diyeyim hiçbir işlem yapmadan önce yani ilk aldığım haliyle modifiye siz yapılabilen yani ekranda radyo bilgisi vb şeyler yapılamıyor ama easy obd ve scan master programlarında sıkıntısız bağlanıyor ve aracın bilgilerini gösteriyor sıcaklık hata kodları vb ama ff2 elmconfig ffd bunun gibi programlar hiç bağlanmıyor bağlansa da read dediğimiz işlemde hata veriyordu

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Daha önce sıkıntısız bağlanıyorsa ya programların bağlantı ayarlarında birşey vardı ya da cihazın çipinde bir sıkıntı var..

Nitekim şu an hiç çalışmıyorsa daha fazla riske girmeden modifiyeye uygun olan bir ürün almanızda fayda var.

Yorum bağlantısı

Muhtemel bacak bağlantılarını bulurken verdiğniz voltaj cihazın içerisinden bir veya birkaç elemanı yakmış olabilir.

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Anladım teşekkür ederim modifiye ye uygun bulsam hemen alacam ama yine aynı çıkar diye şüphelerim var sağlam bir satıcı site vb yer varsa bildiğiniz çok iyi olur aslında

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Ben aldığım ve modifiye ettiğim ürünü tavsiye edebilirim. Linkten inceleyebilirsiniz. Ben aldığımda fiyatı 5 küsür dolardı. Satıcıya önce fiyatını indirip indiremeyeceğini sorun, olmadı aceleniz yoksa beklemeye ve takibe alın, fiyat arada düşüyor. Hw 1,5 - Sw 2.1 versiyon. Modifiye sonrası focus 3 aracımda birçok özellik açtım..

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

abi fiyat gayet uygun en azından modifiye edilebiliyorsa gayet uygun sen yakın tarihte mi almıştın yani aynı versiyon mudur ona göre hemen sipariş edicem bir de içinde kablo olanlardan dimi bu benimki gibi çıkmasın :)

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

Bugün aldım bakalım abi hayırlısıyla ürün beklediğim gibi çıkar inşallah ☺

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Alalı çok olmadı, olsa olsa 2 ay falan olmuştur. Ben aldım modifiye ettim, farklı bir seriden göndermezse sıkıntı yok aynı ürün (iç kısmı kablolu olan) gelir, siz de şema doğrultusunda modifiye edersiniz..

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Aracın bazı yerlerine erişim sağlayıp ayar değişikliği yapabilmek için. Standart obd kabloları bu işe elverişli değiller.

Yorum bağlantısı
Fatih Süleyman Özdemir

mesela ben hız sabitleyici takıcam tuşları çinden alıyorum ama tak çalıştır mantığı yok taktırıp aracın beyninin uygun bölümüne girip aktifleştirmek için modifiyeli olan cihaz lazım.

Yorum bağlantısı
Caner Tiryaki

Ben tam olarak ne yapmak istediğinizi anlamış değilim fakat size önerim aracın canbus hattına bağlı olan cihazı çok fazla kurcalamayın. Mesela Canbus uçlarını yanlış bağlamanız aracınızda arıza ışığı yakacaktır ve sorun çıkaracaktır. Sonuçta aracın haberleşme ağına giriyorsunuz ve yanlış voltajlar haberleşme ağını bozacaktır. 

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Yönergelere uygun olarak yapılırsa daha önce de denendiği ve tecrübe edildiği üzere problemsiz çalışan cihazlar yapmak mümkün. Nitekim kendim de aynı şekilde aldığım kabloyu modifiye ederek aracıma normalde kullanılamayan özellikleri ekledim. Yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici vs. gibi..

Yine temkinli olmakta fayda var. Kesin emin olmadan aracın elektronik aksamlarına müdahale etmek, geriye dönüşü olmayan problemlere yol açabilir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...