İçeriğe Yönlendir

Mondeo Motor Bazen Sesli Bazen Sessiz

Ozan Coşkunserçe

Recommended Posts

Ozan Coşkunserçe

Merhaba. Mondeo 2.0 TDCI Jatco aracım var. Araçtan çok memnunum ancak merak ettiğim bir konu var. Aracın motoru normal çalışmadan oldukça gürültü. Tır tır tır şekilde dizel motor sesini yoğun olarak duyabiliyorsunuz. Ancak bazen motor sanki farklı bir moda geçiyor ve tır tır tır şeklinde duyulan dizel motor sesi aniden kayboluyor. Motor hafif bir sesle çalışan harika bir dizel haline dönüşüyor. Merak ettiğim acaba TDCI motorda sürekli çalışması gereken bir sistem benim aracımda arızalı ve ara ara mı devreye giriyor? TDCI mondeo sahiplerinin bu konuda bilgisine başvurmak istedim.

Yorum bağlantısı
Cemal Demirezen

Merhaba. Mondeo 2.0 TDCI Jatco aracım var. Araçtan çok memnunum ancak merak ettiğim bir konu var. Aracın motoru normal çalışmadan oldukça gürültü. Tır tır tır şekilde dizel motor sesini yoğun olarak duyabiliyorsunuz. Ancak bazen motor sanki farklı bir moda geçiyor ve tır tır tır şeklinde duyulan dizel motor sesi aniden kayboluyor. Motor hafif bir sesle çalışan harika bir dizel haline dönüşüyor. Merak ettiğim acaba TDCI motorda sürekli çalışması gereken bir sistem benim aracımda arızalı ve ara ara mı devreye giriyor? TDCI mondeo sahiplerinin bu konuda bilgisine başvurmak istedim.

Isınınca sessizleşiyor olabilir.

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

Isınınca sessizleşiyor olabilir.

Hayır o şekilde değil. Motor aniden sanki farklı bir moda geçiyor. Bir anda olan bir şey.

Yorum bağlantısı

Sessiz değil de bazen aşırı gürültülü geliyor bana. Normale döndüğünde sessizmiş gibi oluyor.

Soğuk/sıcak motorla alakası yok bu söylediğimin. Isınınca ses biraz azalıyor o sabit bir durum.

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

Aslında ben daha önce gördüğüm şu bilgi hakkında yorum bekliyordum, kimseden ses çıkmamış.

"Motorda kullanılan elektronik vuruntu algılayıcısı motorun çalışma gürültüsünü kontrol altında tutabiliyor. Pilot ve ana enjeksiyon sırasında her 0.3 milisaniyede bir gürültü düzeyini ölçen sistem gürültüde artış söz konusu olduğunda gerekli ayarlamaları yapıyor."

Veya aklıma gelen, triger zincirinin gerginliğini ayarlayan bir sistem var. Onun devreye girmesi ile mi tır tır dizel sesi bin anda yok oluyor?

Bu konularda yorum bekliyordum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Aslında ben daha önce gördüğüm şu bilgi hakkında yorum bekliyordum, kimseden ses çıkmamış.

"Motorda kullanılan elektronik vuruntu algılayıcısı motorun çalışma gürültüsünü kontrol altında tutabiliyor. Pilot ve ana enjeksiyon sırasında her 0.3 milisaniyede bir gürültü düzeyini ölçen sistem gürültüde artış söz konusu olduğunda gerekli ayarlamaları yapıyor."

Veya aklıma gelen, triger zincirinin gerginliğini ayarlayan bir sistem var. Onun devreye girmesi ile mi tır tır dizel sesi bin anda yok oluyor?

Bu konularda yorum bekliyordum.

Autoshow dergisinin testinde yıllar önce ben de okumuştum böyle bir yazıyı. Bahsettiğimiz olayla ilgisi olacağını zannetmiyorum.

Yazdığınız yazıda her zaman gürültülüyken bazen sessiz olduğunu söylüyorsunuz. Bu sessizlik elektronik bir sistem tarafından sağlansa

bazen değil her zaman sağlanır. Yazıya göre 0.3 milisaniyede kontrol ediliyor sonuçta.

Zincir de ilk çalıştırmada sesli 2-3 saniye sonra normale dönüyor. Normale döndükten sonra 1 saat daha yol gitsek seste bir değişiklik yapmaz artık.

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

Bugünlerde klimayı kullanmaya başladıysanız kompresör devreye girdiğinde motor devirinde değişikliğe sebeb olmaktadır...

Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin
(düzenlendi)

Hayır o şekilde değil. Motor aniden sanki farklı bir moda geçiyor. Bir anda olan bir şey.

Motor ilk çalıştırmada bariz bir gürültüyle çalışıyor. 10-15 sn sonra sessizleşiyor. Muhtemelen bunda bir gürültü önleme sisteminin etkisi vardır. Ben bu aracın her halini seviyorum. Varsın biraz bağırıp çağırsın. Aldırış etmiyorum :D tarihinde Celalettin Süğürtin tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
İbrahim Çelik

Aynı olay benim focusta var. Bir yıldır araştırıyorum. Ustalar enjektörler vuruyor diyor. Fakat araştırmalarım sonucunda bu sesi cam zinciri dene bir parçanın da yapabileceğini tespit ettim. Bu zincir motordan aldığı deviri diğer elemanlara taşıyor. Bu zincirin gergi denen bir parçası var bu parça zinciri sürekli olarak aynı gerginlikte tutmaya yarıyor. Zincir ve gergideki esnemeler zamanla motor sesi olarak bize geri dönüyor.

73e82d18ddb9672ebca75046edfa8c7b.jpg

Özellikle ani devirlenmeler, zorlanmalar, aşırı yük çekmelerden sonra benim motor normalden daha fazla ses yapıyor. Sıkışık trafikte dur kalklardan sonra da ses artıyor. Sabah ilk çalıştırmalardan sonra ses yok. Eğer gün içinde 1800-1900 devirden önce vites değiştirip gazı da ezdirerek verdim ise yine ses yok. 2000-2500 lerde vites değiştirip ani gazlamalarda bu ses ciddi oranda artıyor.

İnternetten şu aramaları yaparsanız sonuca ulaşırsınız: "mondeo cam chain tensioner" "mondeo cam chain noise"

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

Aynı olay benim focusta var. Bir yıldır araştırıyorum. Ustalar enjektörler vuruyor diyor. Fakat araştırmalarım sonucunda bu sesi cam zinciri dene bir parçanın da yapabileceğini tespit ettim. Bu zincir motordan aldığı deviri diğer elemanlara taşıyor. Bu zincirin gergi denen bir parçası var bu parça zinciri sürekli olarak aynı gerginlikte tutmaya yarıyor. Zincir ve gergideki esnemeler zamanla motor sesi olarak bize geri dönüyor.

73e82d18ddb9672ebca75046edfa8c7b.jpg

Özellikle ani devirlenmeler, zorlanmalar, aşırı yük çekmelerden sonra benim motor normalden daha fazla ses yapıyor. Sıkışık trafikte dur kalklardan sonra da ses artıyor. Sabah ilk çalıştırmalardan sonra ses yok. Eğer gün içinde 1800-1900 devirden önce vites değiştirip gazı da ezdirerek verdim ise yine ses yok. 2000-2500 lerde vites değiştirip ani gazlamalarda bu ses ciddi oranda artıyor.

İnternetten şu aramaları yaparsanız sonuca ulaşırsınız: "mondeo cam chain tensioner" "mondeo cam chain noise"

Benimde düşündüğüm ihtimallerden en güçlü olanı buydu. Benim araçta ilk çalıştırmada sesli olarak başlıyor, daha sonra yolda bir noktadan aniden sessizleşiyor. Sanırım zincir gergisi, gerginliği alarak sesi yok ediyor. Motorda hiç bir sıkıntı yok. Sadece sessiz modda ilerlerken araç o kadar güzel ki acaba aracın orjinalinde bu sessizlik sürekli mi var diye merak ediyorum. Zincirin gergisi ilk çalıştırmada çalışıp sessiz devam etse çok iyi olur. Uzun yolda sıkıntı yok, zaten biraz gidince sessiz moda geçiyor ve o şekilde devam ediyorsunuz. Sanırım kesin olarak anlamak için zincir ve gergi değişimini beklemem gerekli. Ona da daha çoook uzun kilometreler var :)

Yorum bağlantısı
İbrahim Çelik

Ben bu zinciri değiştirmeyi kafaya koydum. Bir yaz günü ustaya gidip değiştirebilir miyiz bunu diyeceğim.(en son değiştir dediğimde usta beni kovmuştu. Cesaretimi toplayıp tekrardan teklif edeceğim :blush: )

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

Ben bu zinciri değiştirmeyi kafaya koydum. Bir yaz günü ustaya gidip değiştirebilir miyiz bunu diyeceğim.(en son değiştir dediğimde usta beni kovmuştu. Cesaretimi toplayıp tekrardan teklif edeceğim :blush: )

Biraz masraflı bir işlem. Aracı ilk aldığımda bir genel bakıma almıştım, benim ustamda "değiştirme fatura iyice kabarıcak" diyerek vazgeçirmişti.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Ozan Coşkunserçe
(düzenlendi)

Dün aracımda emme manifoldu temizliği yapıldı. Çıkan kurumu görseniz inanmazsınız, 2 avuç dolusu ve bu bir kısmıymış. Bit kısmında hava üflerken uçmuş. Usta ara sıra uzun yolda devir çevir tekrar yapmasın diye uyardı. Gelelim sonuçlara. Bahsettiğim tır tır sesi kesildi :biggrin:  Şanzıman yağında ikinci 4 lt lik değişimi de yaptık. Yağ filtre bakımını da yaptık. Araç resmen sıfır km gibi oldu. Şu an sonuçtan çok memnunum. Tam istediğim gibi oldu. Araç benzinli gibi çalışıyor. Mondeolarda mutlaka yapılmasını önerdiğim işlemler:

-Egzoz ve hava manifoldu ve Egr temizliği

-Şanzıman yağı değişimi

Yalnız şu an için yakıt tüketimi ortalamam yükseldi gibi görünüyor. Şu aralar fazla gazladığım ve klima kullandığım için olabilir. Bir süre daha kullanmak gerekli.

tarihinde ozan coşkunserçe tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

şu an kayıp beygirler geri geldi. olması gereken hava girişi ile mazot giriyor.

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

şu an kayıp beygirler geri geldi. olması gereken hava girişi ile mazot giriyor.

Evet, araç bariz daha iyi yürüyor. Vites geçişleri de yağ değişiminden sonra güzelleşti. Sanırım birazda bu yüzden bu aralar vuruyorum kırbacı :D

Yorum bağlantısı

Dün aracımda emme manifoldu temizliği yapıldı. Çıkan kurumu görseniz inanmazsınız, 2 avuç dolusu ve bu bir kısmıymış. Bit kısmında hava üflerken uçmuş. Usta ara sıra uzun yolda devir çevir tekrar yapmasın diye uyardı. Gelelim sonuçlara. Bahsettiğim tır tır sesi kesildi [emoji3] Şanzıman yağında ikinci 4 lt lik değişimi de yaptık. Yağ filtre bakımını da yaptık. Araç resmen sıfır km gibi oldu. Şu an sonuçtan çok memnunum. Tam istediğim gibi oldu. Araç benzinli gibi çalışıyor. Mondeolarda mutlaka yapılmasını önerdiğim işlemler:

-Egzoz ve hava manifoldu ve Egr temizliği

-Şanzıman yağı değişimi

Yalnız şu an için yakıt tüketimi ortalamam yükseldi gibi görünüyor. Şu aralar fazla gazladığım ve klima kullandığım için olabilir. Bir süre daha kullanmak gerekli.

Ozan bey bu işlemleri yapmak için Bursaya geleceğim. Gittiğiniz servis/usta adresi verirseniz sevinirim.. Size yapılan aynı işlemleri yaptırcam.

Yorum bağlantısı
Ozan Coşkunserçe

Ozan bey bu işlemleri yapmak için Bursaya geleceğim. Gittiğiniz servis/usta adresi verirseniz sevinirim.. Size yapılan aynı işlemleri yaptırcam.

Özel mesaj ile dönüş yaptım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...