Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Forumda bir arkadaşın focus LPG'li aracı alev almış. Açılan konuyu okuduk ve tedirgin olduk. Götürdüğü ustanın; "bu araçlarda sıkça karşılaşıyoruz" demesi, hurdalıkta baktığı üç aracın da yanmış olması bazı ihtimalleri akla getiriyor. Daha dün bir komşum aracını yoğun gaz kokusu gelince en yakın otoparka çekmiş ve eve taksiyle gelmiş. Daha sonra beni aradı, birlikte gidip baktığımızda gördüğüm şey gerçekten ibretlikti. LPG enjektör kütüğünden çıkıp emme manifolduna giren hortumlardan biri yerinden çıkmış, araç çalışırken manifolda girmesi gereken gaz kaput altına salınıyordu! Plastik manifolda yapılan sözde saplama'lar çürük diş gibi oynuyor. Rakoru sıkarken dipten yalama olmuş dönüyordu. Aracı benzine aldık ve dosdoğru işine güvendiğim bir LPG dönüşüm ustasına emanet ettik. LPG dönüşüm işlemleri konusunda bu güne kadar gördüğüm en büyük sorun, dönüşüm olayında yeterli titizlik ve işçiliğe dikkat edilmemesidir. Neyse, benim esas üzerinde durmak, tartışmaya açmak istediğim konu LPG'li araçlar gazda çalıştığı sürece benzin enjektör kütüğünün girişindeki benzin borularında bekleyen benzinin durumudur. Bütün araçlarda çelik akaryakıt boruları kaputun içine kadar geliyor ve oradan akaryakıt iletimi için üretilmiş lastik/kauçuk hortumlarla motora (enjektör kütüğüne) iletiliyor. Araç benzinle çalıştığında depodan gelen ortam sıcaklığındaki benzin doğrudan lastik hortumdan geçerek motora ulaşıyor ve sürekli aynı yönde akış olduğu için motor sıcaklığının hortumu etkilemesi mümkün olmuyor. Peki, gaz ile çalışan araçlarda benzin akışı olmadığı için hortumlarda durağan bir şekilde hazır bekleyen benzin ne oluyor? Benim tespitim çalışma prensibinin üzerinde ısınıyor! Marea'nın lastik hortumu (sanıyorum) bu ısıya dayanamamış ve yerine bakır bir boru bağlamışlar. Benim de aracı aldıktan sonra yaptığım ilk işlerden biri, bu bakır boruyu çok daha sağlam bir bakır boru ile değiştirmek olmuştur. Bakır tercih edilmesinin sebebi yerine takıldıktan sonra kolayca şekil verilebilmesidir. Ancak bu işlemden sonra yaptığım kontrollerde gördüm ki araç LPG ile uzun süre çalıştığında benzin hattında hatırı sayılır bir sıcaklık oluşmakta. Sıvıların yüksek ısı iletkenliğini de dikkate aldığımızda bu sıcaklığın depoya doğru ne kadar gittiği tartışılır. İşte bu noktada bu işin uzmanı arkadaşların görüşlerine ihtiyacımız var. - Isınan benzin ne kadar risk taşımaktadır? Araç yangınlarında ne kadar sorumludur? - Bu sıcaklık aracımızın yakıt hattındaki borular, hortumlar, kelepçeler, pompa vs.yi nasıl etkilemektedir? - Benzin pompasının akış olmadığı halde sürekli çalışarak yakıt hattındaki basıncı sabit tutmasının ısı artışına etkisi var mıdır? - Gazla çalışma halinde benzin pompasını devreden çıkaran röle uygulamasının benzinin ısınmasına etkisi var mıdır? Yorum bağlantısı
Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Çok güzel bir konuya değinmişsin abi, takipteyim[emoji106] Yorum bağlantısı
Semih İzgi 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Bu işin bilinen tek çözümü depoda fazla yakıt olmasıdır. Yakıt seviyesi az ise çok kolay ısınıyor ve pompaya dahi zarar verebiliyor. Dolu depoda ise yakıt okadar ısınamıyor ve sistem korunuyor. tam veya en az yarım depo araç ile lpg kullanılırsa sıkıntı çok büyük ölçüde azalacaktır. Yorum bağlantısı
Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Abi bildiğim kadarı ile motorlar (tüm kitler olmayabilir ama bazıları) %100 Lpg ile değilde, az miktarda olsa benzin karışımı ile çalışıyor. BAzıları ilk çalıştırmayı benzin ile, bazıları çalışırken %... miktarda benzin karışımı ile çalışıyor gibi.. Yorum bağlantısı
Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Mükremin abi bahsettiğin beklerken ısınma olayı benzin pompası devre dışı bırakılınca artmaz mı? Lpg ile çalışırken de benzin sürekli çevrimde oluyor. Geridönüşten depoya, motora, depoya. Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Abi bildiğim kadarı ile motorlar (tüm kitler olmayabilir ama bazıları) %100 Lpg ile değilde, az miktarda olsa benzin karışımı ile çalışıyor. BAzıları ilk çalıştırmayı benzin ile, bazıları çalışırken %... miktarda benzin karışımı ile çalışıyor gibi.. Bu dediğin işlem lpg yazılımı üzerinden ayarlanabiliyor. Motor devir ayarına göre lpg ile beraber benzin karıştırılıyor. Amaç sübaplar erken erimesin diye. Benim arabada 4 bin devirden sonra Lpg ye benzin karıştırıyor. 5 bin devirden sonra lpg iptal direkt benzine geçiyor. Ben arabayı hep lpg de kullanıyorum ama boruların ısınması olayına hiç dikkat etmedim. İlk işim kontrol olacak. Yorum bağlantısı
Hamit inan 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 (düzenlendi) Hocam benim bildiğim ısınmadan ziyade zamanla benzin boruları eriyor çürüyor ve sızdırma yapıyor. Benim eski şahinde ustam özellikle göstermişti. İnsanlar LPG sanıyor hepsi bu çürüyen benzin hattı yüzünden oluyor diye. Zaten kaçak ve kıvılcım oluşmadıktan sonra borunun içindeki benzin parlayamaz.Birde benzin hortumu yada mazot hortumu yakıta ve kimsayala dayanıklı olacak. Sıradan bir boru takılırsa risk çok artıyor. Eritiyor normal kauçuğu. 10 Ağustos 2016 tarihinde Mehmet YILDZ tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Abi enjeksiyondan dönüp depoya giden benzin zaten depoya döndüğünde soğumuş olmuyor mu ? Yoksa Benzin pompasını nasıl soğutacak. Yakıt az olduğunda yeterli soğuma yapmadığı için pompa yanması arızalanması oluşmuyor mu ? Burda Semih in dediği olaya dönüyor gibi ama daha iyi bilgisi olanlar açıklayarak bizleride aydınlatıcaktır. Takipteyim. Yorum bağlantısı
Hamit inan 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Abi enjeksiyondan dönüp depoya giden benzin zaten depoya döndüğünde soğumuş olmuyor mu ? Yoksa Benzin pompasını nasıl soğutacak. Yakıt az olduğunda yeterli soğuma yapmadığı için pompa yanması arızalanması oluşmuyor mu ? Burda Semih in dediği olaya dönüyor gibi ama daha iyi bilgisi olanlar açıklayarak bizleride aydınlatıcaktır. Takipteyim. Montajda, özellikle sıralı olmayanlarda benzin pompasını röle ile susturuyorlar. Devir daim olmuyor. Yorum bağlantısı
Misafir 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Montajda, özellikle sıralı olmayanlarda benzin pompasını röle ile susturuyorlar. Devir daim olmuyor. Karbüratörlü araçlarda oluyor sanırım dediğiniz. Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Çok farklı ama bir o kadar da doğru bakış açısı olmuş takipteyim bende Yorum bağlantısı
Hami Erışık 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Ben 2006 cmax ıma bu röleyi gazcımda taktirdım..neredeyse iki senedir kullanıyorum..sorun yok..pompa seside yok.. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 10 Ağustos 2016 Paylaş 10 Ağustos 2016 Benzin Semih'in dediği gibi sürekli dolaşır sabit durmaz. Şimdi başka bir konuyu onayladım lpg ile çalışırken benzinde mi tuketiyorum diye sormuş üyemiz. Kaldı ki yangın için oksijen lazımdır, boru içindeki benzin kolay kolay parlamaz. Zaten kauçuk hortumun gayesi sıkışmayı önlemektir. Bir nevi emniyet sübapı işlevi görür.. Hortum delinmesi benzinin sıcak motor blokuna akması bile yangını çok zor tetikler diye düşünüyorum.. Yorum bağlantısı
Barış Adak 11 Ağustos 2016 Paylaş 11 Ağustos 2016 Değerli Arkadaşlar , Yıllar evvel ilk aracım benzer bir şekilde yanmıştı. Evet motor kısmında çıkan yangınların çoğu benzin kaçağından kaynaklanıyor.Sıcak moto kompartmanına akan benzin parlayabileceği gibi oluşan benzin buharı sıvı benzinden çok daha kolay alev alabilir. Araçlar LPG de kullanıldığından benzin sistemine dikkat edilmiyor.Bu hortumlar sonuçta kauçuk ve sürekli aşındırıcı bir malzeme ile çalışmakla kalmayıp yine sürekli ısınıp soğuma ve basınca maruz kalıyor. Dolayasıyla belli bir zamanda ömrünü tamamlaması çok doğal. Bu yüzden zaten ucuz olan hortumları belli aralıklarla , delinmesini beklemeden değiştirmek en mantıklısı. Yıllardır yeni araç aldığımda ve belli aralıklarla kauçuk benzin hortumlarını değiştiririm. Isınma meselesine gelince. Benim şahsi görüşüm LPG li araçta mutlaka çeyrek depodan fazla benzin bulunmalı. Miktar yazın arttırılabilir. Yine şahsi görüşüm benzin pompasını durdurmanın mantıklı olmadığı yönünde. Zira sürekli devridaim sayesinde soğuma sağlanıyor. Benzin Pompası zaten çalışma ömrü boyunca sürekli çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Tabi yan sanayi ve standart dışı bir pompa takılmamış ise... Metal borularla dolaşarak depoya dönen kapalı sistemde ki benzinin, miktarı da yeterli ise parlama yapabilecek kadar ısınacağını sanmıyor. Parlama için bir aksaklık mutlaka olmalı derim. Tabi bunlar benim nacizane görüşlerim. Sonuçta işin uzmanı yada mühendisi değilim. Saygılarımla... 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts