İçeriğe Yönlendir

Macbook Air Mi Macbook Pro Mu?

Mehmet Kaya

Recommended Posts

Mehmet Kaya
(düzenlendi)

Son zamanlarda MacBook merakı başladı. Yeni bir sistem yeni bir donanım olduğu için  araştırma ihtiyacı duydum. Air ile Pro arasındaki farklar nelerdir? Eksileri artıları nelerdir?

Benim ilgilendiğim 2013 /  13.3 boyut için  2014 yılında Bir sitede yapılan 3 sayfalık incelemeden çıkardığım bazı notları buraya ekliyeyim.Benim gibi Merak edenler olabilir.

Kullanan arkadaşlar varsa onlarında görüşlerini alalım.

Ekran :

13-inç MacBook Air’in ekranı 16:10 formatında, çözünürlüğü 1440×900 piksel ve inç başına düşen piksel değeri 128ppi

13-inç Retina Ekranlı MacBook Pro’da da ekran 16:10 formatında, çözünürlük 2560×1600 piksel ve inç başına düşen piksel sayısı ise 227.

Boyutlar

13-inç MacBook Air ve Pro’yu boyutlar açısından karşılaştırmak gerekirse aslında çok büyük farklar olmadığını görüyoruz.

13-inç MacBook Air’in ise yükseklik, genişlik, derinliği şöyle: 0,3-1,7cm x 32,5cm x 22,7cm

sihirli-elma-macbook-air-pro-karsilastir

13-inç MacBook Pro’nun yükseklik, genişlik, derinliği şöyle: 1,8cm x 31,4cm x 21,9cm

İlginç bir şekilde Retina Ekranlı 13-inç MacBook Pro’nun boyutları küçük bir farkla da olsa 13-inç MacBook Air’den ufak. :)Ancak MacBook Air elbette inceliği ile yarışmak da pek mümkün değil…

Ağırlık

• 13 inç MacBook Air: 1,35kg
  • 13 inç Retina MacBook Pro: 1,57kg

Pil Ömrü

Önce rakamları net olarak paylaşmakta fayda var. 13 inç MacBook Air tam 12 saatlik pil ömrüne sahipken, 13 inç retina ekranlı MacBook Pro ise 9 saatlik pil ömrüne sahip.

Performans:

1. Günlük kullanımda…

• İnternett sörf
  • E-posta
  • Müzik dinlemek
  • Fotoğraf bakmak
  • Video izlemek
  • Nadiren oyun oynamak

Böyle bir kullanımda açıkçası MacBook Air ve Pro arasındaki farkı ayırt etmek bizler için neredeyse imkansıza yakın oluyor. Günlük kullanım diyebileceğimiz bu işlerin hiç biri, işlemciyi uzun süre boyunca yormuyor, belleğimizi doldurmuyor, grafik kartımıza nadiren yük bindiriyor.

2. Yarı-Profesyonel kullanımda…

Günlük kullanıma ek olarak;

• Nadiren müzik, fotoğraf, video düzenlemek (Photoshop, Final Cut Pro vb.)
  • Daha sık ve performans gerektiren oyunlar oynamak
  • Büyük dosyalarla (tablo, sunum vb.) çalışmak

Bu tarz bir kullanımda ise MacBook Air yeterli olmasına rağmen bazı noktalarda zorlanacak, Pro’ya göre bazı işleri daha uzun sürede, daha çok ısınarak halledebilecektir. Örneğin benim kullanımım bu kategoriye giriyor diyebilirim. Nadiren de olsa bu gibi yarı-profesyonel işlerle ilgilendiğim için MacBook Air’in performansı benim için yeterli oluyor.

3-Profesyonel kullanımda…

• Çok büyük boyutlu müzik, fotoğraf ve videoları düzenlemek
  • Aynı anda bir çok performans isteyen uygulama kullanmak
  • Sıkı bir oyuncu olmak

Böyle bir kullanımda artık profesyonel olarak ilgilendiğimiz konuların kısa sürede bitmesi, bellek yetersizliği vb. sebeplerle bekletmemesi, takılmaması birincil öncelik haline gelmiştir diyebiliriz. Bir video düzenlemesi 1 saat yerine 15-20 dakikada bitebiliyorsa, ya da bir fotoğraf üzerinde yaptığımız küçük bir değişiklik 10 saniye yerine anında ekranımızda belirebiliyorsa bu çok önemli bir avantaj haline gelebiliyor.

Çıkışlar

13 inç MacBook Air üzerindeki çıkışlar şöyle:

13 inç retina ekranlı MacBook Pro üzerindeki çıkışlar şöyle:

Cihazların üzerlerindeki çıkışları karşılaştırdığımızda arada şöyle bir fark görüyoruz: MacBook Air’de olup da MacBook Pro’da olmayan bir çıkış yok.

Ancak MacBook Pro’da ekstra olarak şunlar mevcut:

• Ek 1 x Thunderbolt
  • HDMI

Peki bu bize ne sağlıyor? En başta söylediğim gibi “daha profesyonel” işlerde yardımcı oluyor. Ek bir Thunderbolt port’u ile ek bir harici monitör veya cihaz bağlamak mümkün. HDMI çıkışı ile de herhangi bir adaptör kullanmadan harici bir monitöre çıkış alabiliyoruz.

Depolama:

En büyük Handikap bu konu zaten. MacBook Air veya Retina Ekranlı MacBook Pro alırken en kritik konulardan biri depolama alanı seçimi. Çünkü bu bilgisayarlardaki SSD modülü özel bir üretim ve piyasadaki çoğu SSD ile uyumlu değil.Bundan dolayı seçim yaparken dikkatli seçim yapılmalı. İlerde değişim daha pahalı olabilir.

Yazarın genel değerlendirmesini bire bir buraya aktarıyorum.

Ekran

• Retina ekran gerçekten etkileyici, bakmaya doyamıyor insan.
  • Ama MacBook Air’in ekranı da retina ekranın arkasından ikinci sırada geliyor. Hiç de fena değil.
  • Her ikisi de Mac harici ekranlardan çok daha iyi. Bizi asla üzmez.
  • Çözünürlük ve kullanılabilir alan farkına dikkat etmekte fayda var.
  • Gözü iyi görmeyenler için MacBook Air’deki her şey biraz ufak gelebilir.

Boyutlar

• Her ikisi de oldukça kompakt.
  • MacBook Air daha ince, ama MacBook Pro’nun genişliği daha az.
  • Kalınlık farkı da 2013-sonu modeller itibariyle oldukça azalmış durumda

Ağırlık

• Elbette MacBook Air bu konuda önde. Tüy gibi hissettiriyor.
  • Ancaj MacBook Pro ile arasında sadece 220 gram fark var.

Taşınabilirlik

•  Hafifliği sebebiyle MacBook Air daha taşınabilir bir cihaz.
  • Ancak MacBook Pro’nun genişliğinin daha az olması da avantaj.
  • Kısa süreli taşımalarda ikisi de yormaz.
  • Ancak uzun süre taşınacaksa MacBook Pro yorabilir.

Pil Ömrü

• MacBook Air bu konuda zirvede. 12 saatlik pil ömrü rüya gibi.
  • MacBook Pro da 9 saat ile oldukça iddialı.
  • Her ikisinde de şarj adaptörüne bağlılık oldukça azalıyor.

Performans

• MacBook Pro işlemci hızı ve grafik kartı ile öne çıkıyor.
  • Profesyonel işler için tek tercih.
  • Ancak MacBook Air hiç de yavaş değil.
  • Günlük her türlü işimizi sorunsuz halledebiliyor.

Bağlantılar / Çıkışlar

• MacBook Air ve Pro arasında büyük farklar yok.
  • Tek fark MacBook Pro’da ek bir HDMI ve bir ek Thunderbolt port’u

Depolama

• MacBook Air 128GB ve 256GB sunuyor.
  • Yapılandırma ile 512GB’a yükseltilebiliyor.
  • MacBook Pro 128GB, 256GB ve 512GB sunuyor.
  • Yapılandırma ile 1TB’a yükseltilebiliyor.

Sonuç Olarak; Tasarım,hafiflik,incelik ve Pil için Air, Performans için Pro :)

Kaynak: http://www.sihirlielma.com/2014/03/17/13-inc-macbook-air-pro-retina-karsilastirma/

tarihinde Mehmet KAYA tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

macbook kullananlara hayranım.. Apple storede biraz göz attım teşhirdekilere hiç bir işlem yapamadım sanki ilk defa bilgisayar görmüş gibi oldum :D 

Yorum bağlantısı
Zafer Bakar

Abi, öncelikle kompakt olabilirler ancak çok kullanışsız olduklarını da belirtmek isterim(usb girişleri vs.).Ardından fiyatlarını zaten biliyorsundur ama sen diyorsun ki ;ben meraklandım bir tane alacağım.Madem öyle diyorsun abi o zaman pro al ekrana baktıkça bir daha bakasın gelsin :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Macbook Air hafifliği ve uzun pil ömrü ile piyasada rakibi olmayan bir ürün. Macbook Pro ise aynı donanımlara çok daha ucuza alınabilecek bir ürün. Bu sebeple Air tercihine kimsenin laf edemem :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Abi, öncelikle kompakt olabilirler ancak çok kullanışsız olduklarını da belirtmek isterim(usb girişleri vs.).Ardından fiyatlarını zaten biliyorsundur ama sen diyorsun ki ;ben meraklandım bir tane alacağım.Madem öyle diyorsun abi o zaman pro al ekrana baktıkça bir daha bakasın gelsin :D

Bunu çok duydum :)

macbook kullananlara hayranım.. Apple storede biraz göz attım teşhirdekilere hiç bir işlem yapamadım sanki ilk defa bilgisayar görmüş gibi oldum :D

Neden ?

Macbook Air hafifliği ve uzun pil ömrü ile piyasada rakibi olmayan bir ürün. Macbook Pro ise aynı donanımlara çok daha ucuza alınabilecek bir ürün. Bu sebeple Air tercihine kimsenin laf edemem :)

Sani Probook 6440B mükkemmelmiş onu bir kez daha anladım. :( Ondan sonra elimden 5-6 makine geçti bakım onarım için. O başka bir dünyaymış :(

Air diyorsun sende sanırım :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Bunu çok duydum :)

Neden ?

Sani Probook 6440B mükkemmelmiş onu bir kez daha anladım. :( Ondan sonra elimden 5-6 makine geçti bakım onarım için. O başka bir dünyaymış :(

Air diyorsun sende sanırım :)

mesela touchpad çift basınca pencere kapatabilmeliyim ordaki macbook ile bunu başaramadım , Kullanmak ister miyim ? tabi ki isterim ama zaman ve alışma gerekli

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

mesela touchpad çift basınca pencere kapatabilmeliyim ordaki macbook ile bunu başaramadım , Kullanmak ister miyim ? tabi ki isterim ama zaman ve alışma gerekli

Anladım :) win xp den 8.1 geçmek gibi olmuş :)

Kiminle konuşsam 3-5 gün içinde alışır birdaha vazgeçemezsiniz diyor. Cem Işık Hariç :D

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Kiminle konuşsam 3-5 gün içinde alışır birdaha vazgeçemezsiniz diyor. Cem Işık Hariç :D

Bu gerçek değil. Alışmak için uzun bir zamana ihtiyacın var. Ayrıca windows ile macos arasında farklar var. İkisinin yapabildiği şeyler farklı. Bu sebeple vazgeçip geçmemek senin kararında. Ona dönüp bakmam diyemezsin ama dönmemek için taklalar attırabilirsin macos'a.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Bu gerçek değil. Alışmak için uzun bir zamana ihtiyacın var. Ayrıca windows ile macos arasında farklar var. İkisinin yapabildiği şeyler farklı. Bu sebeple vazgeçip geçmemek senin kararında. Ona dönüp bakmam diyemezsin ama dönmemek için taklalar attırabilirsin macos'a.

Benim kullandığım 5-6 uygulama var. Onlar olsun yeter. Oyun yok. Laptobu web tasarım için kullanıyorum.

PHP server

phpDesigner 7

dreamweaver

photoshop

Frontpage.

Filezilla

bunların dışında pek birşey yapmıyorum.

Yorum bağlantısı
Ozlem Kaya

Mehmet Bey,

Kullanım yerinize göre tercih yapabilirsiniz, en temel anlamda Air, daha kompak ve hafiftir, ama çok taşımayacaksanız Pro da düşünebilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aykut Uçar
(düzenlendi)

Bende merakımı gidermek için 2014 mid macbook pro takasla almıştım. Karşılığında yaklaşık 5.500 TL değerindeki game desktop verdim kasa-monitör-aksesuar dahil. 8 ay sonra yeniden şuan kullandığım 5.000 liralık asus rog serisinden bir windows laptopla takas ettim. Sonuç şu; çok güzel bir deneyim çoğunluğu prestij ve görüntüden ibaret olan bir kullanım sundu ama birçok işim ve alışkanlıklar yüzünden tam manasıyla kullanamadım. Grafiker ya da türevi değilim, öğretmenim. Benim işim windowsla.İkinci işletim sistemi olarak basitce windows kuruyorsunuz ama macte akan sistem windowsta yarı yarıya düşüyor. Orda bazı şeyleri anlıyorsunuz işte. Macbook satın alırken performans satın alıyorsunuz doğru ama oyun oynamak için değil, günlük kullanım için. Sıfır takılma,kasma. Ama parayı mac'e veriyorsunuz yani yazılıma.. En kârlı tarafı değerini hiç kaybetmediği için rahatca elden çıkardım. Desktopta yediğim kazığın acısını laptopla çıkardım diyebilirim :) Oyun da oynuyorum diğer işlerimide görüyorum. Telefonum apple, tabletim apple bilgisayarım da olmasada olur. Selametle.

tarihinde Aykut Uçar tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Ama parayı mac'e veriyorsunuz yani yazılıma..

PArayı ne yazılıma, ne de donanıma veriyorsunuz. Sadece markaya veriyorsunuz :)

Yazılım bedava. 5 yaşına kadar sahip olunan tüm apple kullanıcıları indirebiliyor.

Donanım ise bir çok markada zaten mevcut.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Aykut Uçar

PArayı ne yazılıma, ne de donanıma veriyorsunuz. Sadece markaya veriyorsunuz :)

Yazılım bedava. 5 yaşına kadar sahip olunan tüm apple kullanıcıları indirebiliyor.

Donanım ise bir çok markada zaten mevcut.

Apple'dan başka hiç bir markaya macintosh kuramazsınız. Kurulanların hali ortada zaten :) Hackintosh uygulayan kişi olarak söylüyorum bunu. Apple markasına gidiyor para ama dürüst olmak gerekiyorsa hakediyorlar. Estetik açıdan da harika çünkü ürünler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Kullandığın tum usb leri mac e uyumlu formatlaman lazım :)

Hadi canım :shok:

Mehmet Bey,

Kullanım yerinize göre tercih yapabilirsiniz, en temel anlamda Air, daha kompak ve hafiftir, ama çok taşımayacaksanız Pro da düşünebilirsiniz.

Ben sürekli yanımda taşıyorum. O yüzden Airdan yana tercihim.

Mehmet bey ilanımı bir inceleyin. Tavsiyemdir.

Teşekkür eder. Beni aşar :)

Yazılım olarak windows kuracaksanız çok uğraştırıyor bu zımbırtılar...

Yok MacOs kurulu olacak.

Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Ben pc ve mac kullanırım ama macbook pro kullanımı ve makina gerçekten insanı elit hissettiriyor. Kullanan bilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Bir Mac kullanıcısı olarak Pro her zaman candır abi  :bravo:

Air daha cazip geliyor :)

Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Air daha cazip geliyor :)

Air adındanda anlaşılacağı gibi "Hava" abicim
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Air adındanda anlaşılacağı gibi "Hava" abicim [emoji38] . Şaka gibi ama gerçek. Air modeli çok hafif ve ince bir model. Üzerindeki donanımların çoğu yok bildiğiniz üzere. Kullanan arkadaşlarım var. Benimde hafiflik ve incelik açısından beğendiğim bir model.

Ferit bütçemi aşıyor senin Laptop [emoji17]
Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Ferit bütçemi aşıyor senin Laptop [emoji17]

Canın sağolsun abicim.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Şimşek

air iyidir. pro ile kas ve Kol çalışırsınız.

ayrıca fiyat olarak air daha uygun.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

air iyidir. pro ile kas ve Kol çalışırsınız.

ayrıca fiyat olarak air daha uygun.

220 gram aslında çok değil ya. 2.5 kilo laptop taşıyan bizler için :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...