İçeriğe Yönlendir

Soğuk Motoru Rolantide Çalıştırmak Zararlı Mı

Ozlem Kaya

Recommended Posts

Servet Aydın

Yanlış anlamayın ama bu konuyu tek düşünmesi gereken benim. 400.k kim araç kullanmak ister forumda. 100. K olunca millet arabayı satacak yer arıyor :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

En iyisi herkes ici nasil rahat ediyorsa oyle yapsin. Alternatifler belirtilmis zaten. Herkes kendi kafasinca dogruyu bulur.

Bu konu ilk basta buz tutan cama ne yapmaliyizla basladi. Sonra ben dizel araci sogukta rolantide bekletmek istemiyorum dedim. Oradan buraya kadar geldi iste :) araba sadece motor+turbo degilki, alternatoru var, dpf si var, egr si var... var da var... Ahmet beyin dedigi gibi aractan zevk almaya bakin. Bos isler bunlar.

He tartismak isteyen varsa. Ogrenmek isteyen... Motorun calisirken devrede olan parcalari, nasil calistiklarini, etki eden parametreleri konusalim tartisalim, kendi yanlislarimizi da duzeltelim. Dogrusunu bulmaya calisalim.

Komple okumadan gelip de yok efendim oyle degil boyle. Sen yanlissin ben dogruyumla bir yere varamiyoruz. Yazdiklarimizi tekrar ediyoruz.

Ben basliyayim mesela. Devirli kullandiktan sonra rolantiye dusup kapatacagimiz icin, turbo hizli dönmez ve yaglamada sorun olmaz dedim. Turbo da dönmeye devam etmiyormus zaten. Bu tezim bence dogru. Ama sicakligi hesaba katmadim ben. Turbo kizarmisken kapatsak ne olur? Ote yandan kacimiz turboyu kizartiyoruz. Normal kullanici icin bu parametre dikkate alinmali mi?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bakıma az kaldı turbo emiş hortumunu söküp turbonun videosunu çekeceğim. Motoru stop eder etmez pervane duruyor mu durmuyor mu ? Cmax türbini yediği zaman bakmıştım motor duruyor turbo da duruyor yok öyle 5-10 saniye daha dönme. Ayrıca dizel motor durduğu yerde bırakın ısınmayı mevcut ısısını koruyamıyor ki.. ;)

Marş anından hemen sonra dönmeye başlar, net devir belli değil ama 5000 civarı. Stop edildiği anın bir kaç saniye sonrası durur. Mil havuzu içinde yağı tek yönlü hapis eden sistem ile mil daima yağlı kalır aşınma olmaz. Pistten çıkıp hemen stop etmediğin sürece bak keyfine :)
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Soğuk motor...

Yazın +20 derece soğuk motor

Kışın -20 derece soğuk motor

Tüm aksamların bu sıcaklık farklarında aynı hareket etmesi beklenmez, etmez de zaten.

Yağın vizkozitesi yani alışkanlığındaki değişiklik nedeni ile boşta çalıştırılmasında fayda vardır.

Sizin ısınma dereceniz ile Yağın standart akışkanlığa gelme derecesi bir olmadığı için bir iki dk sonra yağ aracın damarlarında sağlıklı olarak dolaşmaya başlar.

Tabi bulunduğunuz yerin hava sıcaklığını da hesaba katın.

Mesela burda sabah makineli tüfek gibi çalışır araçlar soğuktan. Kendine gelmesi bir kaç dk. Alır.

Araç zaten kendisi size söyler ne kadar rölantide çalışacağını..dinlemek lazım

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Volkan Ceneviz

Tam tersi olmasın?

Yağ ölçümü dingin motorda yapılır

Soğuk motordan bahsediyoruz kışın geceden sonra sabah yada diğer saatlerde uzun süre çalışmadığı için havanın soğuk şartlarından etkilenen yağ katılaşır ve sıcaklığına rağmen eksik gözükür çalıştırıp yağın ısınmasından sonra biraz fazlalaşır yarın test edebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Yanlış anlamayın ama bu konuyu tek düşünmesi gereken benim. 400.k kim araç kullanmak ister forumda. 100. K olunca millet arabayı satacak yer arıyor :D

Abi, 100bin, 200binde motoru yediğin oldu mu peki? 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Soğuk motordan bahsediyoruz kışın geceden sonra sabah yada diğer saatlerde uzun süre çalışmadığı için havanın soğuk şartlarından etkilenen yağ katılaşır ve sıcaklığına rağmen eksik gözükür çalıştırıp yağın ısınmasından sonra biraz fazlalaşır yarın test edebilirsiniz.

O motor illaki çalışır halde iken park edilip gidiliyor. Motor bloğu soğuma evresi tamamlanana kadar yağ kartere sürülüyor zaten. Ha desenki soğuk motora yağ ilave edildiği vakit doğru ölçüm için motoru çalıştırıp ısınmasını bekleyin ve tekrar ölçün. O olabilir

Abi, 100bin, 200binde motoru yediğin oldu mu peki?

Hayır. En erken arıza yapan motor, 280.k idi. Onunda yağ pompa kafası kesmişti.
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

O motor illaki çalışır halde iken park edilip gidiliyor. Motor bloğu soğuma evresi tamamlanana kadar yağ kartere sürülüyor zaten. Ha desenki soğuk motora yağ ilave edildiği vakit doğru ölçüm için motoru çalıştırıp ısınmasını bekleyin ve tekrar ölçün. O olabilir

Hayır. En erken arıza yapan motor, 280.k idi. Onunda yağ pompa kafası kesmişti.

Kafa kesene kadar başka denemeler var mıydı motorda...
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kafa kesene kadar başka denemeler var mıydı motorda...

20.k olan yağ bakımını 30.k yapmayı deniyordum
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

30 bin dayanıyor mu yağ? Eksilmiyor mu?

5 litre konuluyor, 3,5 4 litre boşalıyor.

Eksilmeme imkansız, karter havalandırmadan yağ buharı gidiyor egzoz ile birlikte.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Ben, arızasız hemde  :D

filtreler ve yağ her 10 binde yağ ve filtresi, havada her 5 binde değişecek bu arada...

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Ben, arızasız hemde :D

filtreler ve yağ her 10 binde yağ ve filtresi, havada her 5 binde değişecek bu arada...

400.k kullan, 20.k bakım periyodu. Sakin kullanım ile zaten o km görülecek. 20 bakım fazladan yaptın. O bakıma verilen bedel sıfır motor toplamaya yeter :)
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

400.k kullan, 20.k bakım periyodu. Sakin kullanım ile zaten o km görülecek. 20 bakım fazladan yaptın. O bakıma verilen bedel sıfır motor toplamaya yeter :)

olsun işi sağlama bağlamak lazım, ha sıfır motoru bırak ben zaten 2 tam motor alacak kadar tasarruftayım zaten, varsın yağa 100 tl. gitsin :)

bu arada dizel motor nasıl kullanılır ders mahiyetinde bir şeyler yazalım, bilmeyenler var, tork tatlı geliyo basıyorlardır, fırla dur tazrı ve kısa mesafede kullanım agresif sürüş, böyle kullanacaksan ne işin var dizelde, motora yazık, benzinli gibi kullanılmaz dizel, maharet ister yoksa 400 binleri hayalinde görürsün sen (arızasız)  dimi...

bu arada periyod 15 bin km. 20 çok bizim ülkeye, tam sentetik yağda bile yazan ömrün yarısı gider bizde, yani mobil 1 20 bin diyorsa bizde 10 bindir bu, bakımsızlık, kullanmayı bilmemek tırt yollar, kirli hava vs.

Yorum bağlantısı
Volkan Ceneviz

acaba siz neyden bahsediyorsunuz 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...