Esat Kostak 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Merhaba değerli arkadaşlar; iki hafta önce 2004 1.4i Comfort aldık genel olarak çok memnunum. Alırken iki adet ustaya gösterdik çalışırken motoruna filan baktılar güzel sorun çıkarmaz iyi filan dediler. Meraklıları kafamı bulandırdı ve motor çalışırken yağ koyulan kapağı açtım biraz hava ve sıçrama şeklinde yağ geldiğini gördüm. Yağ çubuğunda böyle bi sorun yok ama.Egsozdan herhangi bir beyaz duman v.s durumu da yok. İki haftadır ortalama 200km yaptım ne yağ ne su esintisi var. Çekiş gücünde de 1.4 motorlara göre herhangi bir anormallik göremedim. Sizce bu yağ sıçraması normal midir? Sizde durum nedir? Kimi forumlarda ekzantrik milinden sıçrar normal diyorlar kimisi rektefiye gerekli filan demiş kafam çok karıştı, ne yapmalıyım tavsiyeniz nedir? Yorum bağlantısı
Misafir 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Eksantrik mili hızlı bir şekilde döndüğü için üzerinde bulunan yağı fırlatması doğal. Bana kalırsa anormal bir durum yok. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 sıfır araçta deneyin.. adı üstünde yağ dolum kapağı, ve motor çalışmazken açılıp yağ konan bir kapak. işlevi dışında kullanınca türlü sonuçlar doğurur. bazı markalarda o kapağı motor çalışırken açarsanız motor stop eder, arıza lambası yakar, bazı markalarda o lamba sönmez makineye bağlatın der, bazı markalarda marş bir daha basmaz makine araç yanına getirilir. pahalı bir tecrübe olur... 3 Yorum bağlantısı
Esat Kostak 1 Mart 2017 Yazar Paylaş 1 Mart 2017 Ali Bey ve Çağlar Bey öncelikle içimi rahatlattığınız için teşekkür ederim. Çevremizde o kadar felaket tellalı ve "Ben Bilirim" ciler var ki insan kime inanacağını şaşırıyor. Yıl olmuş 2017 binlerce birbirinden çok farklı araç tipleri var hepsinin gösterdği tepkilere göre farklı yorumlanması gerekir fakat insanımız hemen sağdan soldan öğrendiği bilgilerle yorum yapıp kafa karıştırma derdinde. Yorum bağlantısı
İbrahim Halil Geloğlu 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Çağlar Bayur yazdı: sıfır araçta deneyin.. adı üstünde yağ dolum kapağı, ve motor çalışmazken açılıp yağ konan bir kapak. işlevi dışında kullanınca türlü sonuçlar doğurur. bazı markalarda o kapağı motor çalışırken açarsanız motor stop eder, arıza lambası yakar, bazı markalarda o lamba sönmez makineye bağlatın der, bazı markalarda marş bir daha basmaz makine araç yanına getirilir. pahalı bir tecrübe olur... Genişlet Ustaların motorun durumuna bakmak için yağ dolum kapağını açmaları motora zarar verebilir yani. 1 Yorum bağlantısı
Osman Akyol 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Merhaba arkadaşlar, Esat Bey ben usta değilim fakat aracın motorunda ciddi sorunlar olabilir. Kapaktan yağ atması hava üflemesinden kaynaklı olması büyük ihtimal.. Silindir kapak contası zarar görmüşse yağ kapağından hava üfler diye biliyorum.. Tamircinize gitmenizi öneririm MOTOR ÜFLEMESİ NEDİR ? NASIL ANLAŞILIR ? Motor içerisinde bulunan pistonlar, segmanlar, silindirler ve yataklar zaman içerisinde aşınırlar. Segmanların görevi piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Üstteki segman, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza eder. Alttaki segman görevi ise piston aşağıya inerken silindirdeki yağı sıyırarak kartere indirmektir. Silindir ile segmanlar arasında boşluk artıkça sıkıştırma zamanında kompresyon (basınç) kaybı yaşanır. Pistonlar yukarı doğru hareketle hava yakıt karışımını sıkıştırırlar. Bu sıkışma esnasında aşınmış durumdaki segmanlar havanın motor içine kaçmasına ve yağ kapağından üflemesine neden olur. Hava yakıt karışımında azalma söz konusu olup, motor gücünün düşmesine sebep olur. Motor üflemesinin kontrolü yapılırken motorun çalışma sıcaklığına gelmesi gerekir. ( 80 - 90 derece arası ) Motor soğukken bir miktar üflemesi normal sayılır. Motor parçaları arasında milimetrik olarak, ısınmaya karşı genleşme payı bulunmaktadır. Motor üflemesinden sonraki aşama, segmalardaki aşınma arttıkça, motorun yağ yakmaya başlamasıdır. Motor üflemesi olayı kompresyon kaybıdır. Sıkıştırılmış hava yakıt karışımı motorun içine geçtiğinden dolayı yağ çubuğu çıkartılarak yada yağ kapağı açılarak motor üflemesi anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğini tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılmalıdır. Motorda uygun yağ kullanılmaması durumda da kompresyon kaçağı meydana gelmektedir. Motor içerisindeki aşıntı artıkça, parçalar arasında yağ filminin muntazam oluşmaması, kompresyon kaçaklarının artması ve yağın yanma odasına sızarak, yanması sonucu motor performansında kayıplar meydana gelir. Motor yağ yakmaya başladıysa aşınma artmış demektir.Motorun kontrolünün yapılarak, motor rektefiyesi yapılması gerekir. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Conta yanıksa soğutma suyunda yağ bulaşır. İbrahim Halil Geloğlu yazdı: Ustaların motorun durumuna bakmak için yağ dolum kapağını açmaları motora zarar verebilir yani. Çalışan motorda kapağı açmak mekanik risk içermez de. İşleve ters bir girişim. Çalışırken buji kablosu çıkarmak gibi. 2 Yorum bağlantısı
Esat Kostak 1 Mart 2017 Yazar Paylaş 1 Mart 2017 Osman Akyol yazdı: Merhaba arkadaşlar, Esat Bey ben usta değilim fakat aracın motorunda ciddi sorunlar olabilir. Kapaktan yağ atması hava üflemesinden kaynaklı olması büyük ihtimal.. Silindir kapak contası zarar görmüşse yağ kapağından hava üfler diye biliyorum.. Tamircinize gitmenizi öneririm MOTOR ÜFLEMESİ NEDİR ? NASIL ANLAŞILIR ? Motor içerisinde bulunan pistonlar, segmanlar, silindirler ve yataklar zaman içerisinde aşınırlar. Segmanların görevi piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Üstteki segman, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza eder. Alttaki segman görevi ise piston aşağıya inerken silindirdeki yağı sıyırarak kartere indirmektir. Silindir ile segmanlar arasında boşluk artıkça sıkıştırma zamanında kompresyon (basınç) kaybı yaşanır. Pistonlar yukarı doğru hareketle hava yakıt karışımını sıkıştırırlar. Bu sıkışma esnasında aşınmış durumdaki segmanlar havanın motor içine kaçmasına ve yağ kapağından üflemesine neden olur. Hava yakıt karışımında azalma söz konusu olup, motor gücünün düşmesine sebep olur. Motor üflemesinin kontrolü yapılırken motorun çalışma sıcaklığına gelmesi gerekir. ( 80 - 90 derece arası ) Motor soğukken bir miktar üflemesi normal sayılır. Motor parçaları arasında milimetrik olarak, ısınmaya karşı genleşme payı bulunmaktadır. Motor üflemesinden sonraki aşama, segmalardaki aşınma arttıkça, motorun yağ yakmaya başlamasıdır. Motor üflemesi olayı kompresyon kaybıdır. Sıkıştırılmış hava yakıt karışımı motorun içine geçtiğinden dolayı yağ çubuğu çıkartılarak yada yağ kapağı açılarak motor üflemesi anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğini tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılmalıdır. Motorda uygun yağ kullanılmaması durumda da kompresyon kaçağı meydana gelmektedir. Motor içerisindeki aşıntı artıkça, parçalar arasında yağ filminin muntazam oluşmaması, kompresyon kaçaklarının artması ve yağın yanma odasına sızarak, yanması sonucu motor performansında kayıplar meydana gelir. Motor yağ yakmaya başladıysa aşınma artmış demektir.Motorun kontrolünün yapılarak, motor rektefiyesi yapılması gerekir. Genişlet Osman Bey araçta kapaktan yağ sıçratma harici diğer hiçbir belirtiler bulunmamaktadır. Zaten alırken en iyi tanıdığım iki ustama gösterdim. Acaba kendi kendime mi pinpirikleniyorum bilemedim ki Yorum bağlantısı
Esat Kostak 1 Mart 2017 Yazar Paylaş 1 Mart 2017 Ersen Tapan yazdı: Aracınız kaç km de ? Genişlet 173bin Ersen Bey. 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Aydın 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 Aracinizda bir sorun oldugunu dusunmuyorum hangi aracin yag dolum kapagini acarsaniz acin ayni durumu yasarsiniz. Yag cubugunu cekip duman atip atmadigina bakilir diye biliyorum. Aracinizda yag eksiltme gibi bir sorun yoksa bence pek takilmayin. 2 Yorum bağlantısı
Kadir Pulat 1 Mart 2017 Paylaş 1 Mart 2017 2014 model 40000 de ibizamın yağ kapağını açtığımda oda yağ şıçratıyordu hatta çalışma sesi bile değişiyordu motorda herhangi başkaca bi belirti yok ise sıkıntı olmadığını düşünüyorum... 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts