İçeriğe Yönlendir

112 km/saat ile ceza mı yazılır.

Fevzi Göktaş

Recommended Posts

Evren Erakçora
18 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Sollama yolda düz şerit çizgisi olmadığı sürece her türlü mümkündür. %10 hız aşımının asıl amacı bu sollamaya müsade etmektir.

Kitapta konuşalım:

1- Geçmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerler,

2- Görüş yetersizliği olan tepe üstlerine, dönemeçlere yaklaşırken,

3- Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken,

4- Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken,

5- Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken,

6- İki yönlü iki şeritli köprü ve tünellerde.

Öndeki aracı geçecek olan sürücülerin;

1- Arkadan gelen bir başka sürücünün kendisini geçmeye başlamamış olmasına,

2- Geçilecek olan aracın bir başka aracı geçip geçmediğine,

3- Geçme için kullanılacak şeridin yeteri kadar ilerisinin görüşe açık ve boş olmasına,

4- Geçişin, geçilen araç için büyük bir güçlük doğurmamasına,

5- Araçların hız farkları ve uzunlukları itibariyle geçiş için yeterli mesafenin bulunup bulunmadığına,dikkat etmeleri zorunludur.

Geçme, 
1- Geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır.
2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece sellektör ile uyarılır.
3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir.
4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
5- Sağ dönüş işareti verildikten sonra sağ şeride girilerek geçiş tamamlanır.

Ancak;
1- Sola dönüş yapmak için yolun soluna yanaşan aracın,
2- Yolu ortasından giden tramvayların,
3- Görev gereği yolun sonunda duran geçiş üstünlüğüne sahip araçların, sağından geçilebilir. Gidişe ayrılmış yol bölümlerinde, şerit değiştirmemek şartı ile bir şeritteki taşıtların diğer şeritteki taşıtlardan hızlı gitmesi geçme sayılmaz.

ek kaynak:

http://www.kgm.gov.tr/SiteCollectionDocuments/KGMdocuments/Yayinlar/YayinPdf/karayollarindaHiz.pdf

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

"Gidişe ayrılmış yol bölümlerinde, şerit değiştirmemek şartı ile bir şeritteki taşıtların diğer şeritteki taşıtlardan hızlı gitmesi geçme sayılmaz."

yani duble yollarda sollama diye bir kavram yok diyor, sağdan da geçersin.

Madde 101 - Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar. 

Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir. 

Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz. 

Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz. 

Yani sollama yaparken hız yapılabilir, fakat duble yollarda bu kural uygulanmaz. Çünkü duble yollarda geçme ,sollama sayılmaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
2 dakika önce, Evren Erakçora yazdı:

"Gidişe ayrılmış yol bölümlerinde, şerit değiştirmemek şartı ile bir şeritteki taşıtların diğer şeritteki taşıtlardan hızlı gitmesi geçme sayılmaz."

yani duble yollarda sollama diye bir kavram yok diyor, sağdan da geçersin.

Madde 101 - Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar. 

Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir. 

Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz. 

Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz. 

Yani sollama yaparken hız yapılabilir, fakat duble yollarda bu kural uygulanmaz. Çünkü duble yollarda geçme ,sollama sayılmaz.

Tamam, şimdi anladım demek istediğinizi. Ben "duble yollarda sollama diye bi kavram yoktur" dediğinizi "sollama yapılamaz" diye anlamıştım :good1:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emrullah Aydoğdu
15 saat önce, Haluk Şentürk yazdı:

Osmancık ve merzifona dikkat. Hele güzergah Osmancık ise dikkat... Şehiriçi her kavşak sıkıntı. Sırf bu yüzden İstanbula falan ,Gerze,Boyabat, Hanönü ,Kastamonu, Karabük istikametinden gidiyorum. Bazı yerlerde yol çalışması var ama genelde iyi.

Abi yeni Ilgaz tünelinden geçmeni tavsiye ederim. Hem yolu hem de manzarası çok güzel.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

En kısa zamanda inşallah, muhtemelen 20 Mayısta [emoji16] [emoji2]

Yorum bağlantısı
Fevzi Göktaş

Duble dediğimiz yollar,eski tek şeritli yollar gibi artık farkı yok,sağ şerit sürekli dolu. Sol şeritten

gidiyorsun,doksan doksan... araç arkadan geliyor,daha gelmeden sellöktör yapmaya başlıyor.

Hızlanmazsan kıçına kadar giriyor,başlıyor korna basmaya.. Yol versen bir türlü vermezsen bir türlü...

Kamyon ve tırları söylemiyorum bile...

Sonuç sen de hızlanıyorsun artık akışa uymak için.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Rıdvan Ergün
On ‎17‎.‎5‎.‎2017 at 12:27, Emrullah Aydoğdu yazdı:

Abi yeni Ilgaz tünelinden geçmeni tavsiye ederim. Hem yolu hem de manzarası çok güzel.

Bundan bir ay kadar önce Ankara'dan Kastamonu istikametine giderken Ilgaz Tüneli'ne girmeme 50 metre kala tünel içerisinden bir minibüs çıktı. Bana göre sol şeritten ve ters yönden üzerime doğru geliyordu. Sağa kaçıp, uzun kısa yaptım. Önüm de durdu. Bir şey söyleyecek galiba bir olağan dışı durum var diye ben de durdum.  "ne var" dedi. "Ters gidiyorsun" dedim. "nolmuş sen de düz gidiyorsun" dedi. Aracın içinde bohçacı kılıklı kadınlı erkekli 54-6 kişi vardı. Polemiğe girmeden yoluma devam ettim. Jandarmayı arayıp haber verdim. O tünelin girişi sola  viraj şeklinde, karşıdan gelen görünmüyor. 30 saniye geç gelsem, tünel içerisinde kafa kafaya çarpışacakmışız. Bu olay bende fobi oldu. Tünele her girişte yavaşlayıp, sağdan ilerliyorum.

Yorum bağlantısı
Emrullah Aydoğdu
2 saat önce, Rıdvan Ergün yazdı:

Bundan bir ay kadar önce Ankara'dan Kastamonu istikametine giderken Ilgaz Tüneli'ne girmeme 50 metre kala tünel içerisinden bir minibüs çıktı. Bana göre sol şeritten ve ters yönden üzerime doğru geliyordu. Sağa kaçıp, uzun kısa yaptım. Önüm de durdu. Bir şey söyleyecek galiba bir olağan dışı durum var diye ben de durdum.  "ne var" dedi. "Ters gidiyorsun" dedim. "nolmuş sen de düz gidiyorsun" dedi. Aracın içinde bohçacı kılıklı kadınlı erkekli 54-6 kişi vardı. Polemiğe girmeden yoluma devam ettim. Jandarmayı arayıp haber verdim. O tünelin girişi sola  viraj şeklinde, karşıdan gelen görünmüyor. 30 saniye geç gelsem, tünel içerisinde kafa kafaya çarpışacakmışız. Bu olay bende fobi oldu. Tünele her girişte yavaşlayıp, sağdan ilerliyorum.

Pazar günü ben de geçerken dikkat edeyim. Teşekkür ederim uyarınız için.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce
2 saat önce, Rıdvan Ergün yazdı:

Bu magandaların sayısı öyle çoğaldıki son bir kaç senede anlatmam mümkün değil. Hanım çok yakında temiz bir dayak yiyeceksin artık milleti düzeltmeye çalışma diyor :) Sayıları o kadar çok arttıkı zaten düzeltmekte mümkün değil. Trafikteki görevli sayısını en az 2 katına çıkarsak bile düzeltilme umudum azalmaya başladı...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Karadeniz Sahil yolu açıldığı vakit sıkça rastladım, en feci olanı Antep nur dağında başıma gelmişti ama

Yorum bağlantısı
Ali Gök

geçen hafta tam battık çıktıya dalacakken bir baktım adamın biri geri geri geliyor fren imkansızdı sağa kırıp geçtim.....

adamdaki özgüvene hayran kaldım rahat rahat geri geri gidiyor normal yoldan gelenin görme şansı hiç yok.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sadık Taşyürek

o maganda tipli şerefsizler Allahından bulsun. masum insanlara zarar vermeden gidip dağa taşa vurur, uçuruma uçar. ağlarsa onların anası, avradı, çoluğu çocuğu ağlasın.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Teksas kanunları geçerli artık, çivisi çıktı, memleketinde milletinde herşeyinde :angry::angry:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

Yenice - Karabük arasındaki tünellerden ne zaman geçsem benzer olayı yaşıyorum. Geçmiş olsun

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...