İçeriğe Yönlendir

Kombi Sıcaklık Ayarı Kaç Olmalı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Selam arkadaşlar. 

Ara kat, yerden ısıtma, 3 cephe dairemde, bireysel kombiyi oda termostatı ile kullanıyorum. 

Odadaki termostat 23 dereceye ayarlı. 22.5'a düşünce yanıyor, 23.5'a çıkınca sönüyor. 

Soru şu: 

Yandığı esnada kombi sıcaklığı kaç derece olmalı ?

50'de olup, evi uzun sürede yavaş yavaş mı ısıtmalı, 65'de olup bir an önce ısıtıp susmalı mı ?

Kurulumu yapan servis elemanı 65'e ayarlamış, ben daha uzun üre yerler sıcak olsun diye 55 yaptım ama tüketim açısından hangisi verimli, bir karar veremedim. 

Fikirleriniz nedir ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Deniyimimi aktarayım. Bende de 23 dereceye ayarlı. 50 ile çalışınca 24 saatlik dilimde 8mküp civarı tüketim oluyor. Denemek için 70 yaptım 15 mküp harcadım. Şu an 50 dereceye ayarlı ve günlük 4 ile 10 arasında gidiyor. Değişim, alt katın çalışması ile direk orantılı. Evde olmadıkları zamanı anlıyorum komşunun 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Kombi sıcaklığı düşük olursa ısı transferi daha verimli gerçekleşir kombide. Ayrıca yoğuşma fazla olur. Olabilen en düşük iyidir. Ayrıca duvarda radyatörler is yapmaz vb.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Doğalgaz saatini belirli 24 saatlik dilimde kontrol et. 6mküp civarı yakıyor ise çok iyi 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Hele yerden ısıtma... 50 yap hatta 45

Servis elemanları sobalı ev psikolojisinde.. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Birde, sirkülasyon pompa hızı fazla petek yok ise yavaş hızda olsun. Suyu daha iyi ısıtıyor 

Yorum bağlantısı
Ferit Erken
Selam arkadaşlar. 
Ara kat, yerden ısıtma, 3 cephe dairemde, bireysel kombiyi oda termostatı ile kullanıyorum. 
Odadaki termostat 23 dereceye ayarlı. 22.5'a düşünce yanıyor, 23.5'a çıkınca sönüyor. 
Soru şu: 
50'de olup, evi uzun sürede yavaş yavaş mı ısıtmalı, 65'de olup bir an önce ısıtıp susmalı mı ?
Kurulumu yapan servis elemanı 65'e ayarlamış, ben daha uzun üre yerler sıcak olsun diye 55 yaptım ama tüketim açısından hangisi verimli, bir karar veremedim. 
Fikirleriniz nedir ?

Mehmet abi. Sonuçta oda termostatı ortam sıcaklığını sabit tuttuğu için kombi su sıcaklığı ne olduğu önemli değil. Dediğiniz gibi su çok sıcak olursa hızlı gir-çık su az sıcak olursa yavaş gir-çık yapar. Ama mantıklı olan 50-55 aralığı çok rahat yeter.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yanlış taktik.. ama elektrikten tasarruf eder..

termodinamikçi hocamız nerdesin ;)

Şimdi, Ferit Erken yazdı:

Mehmet abi. Sonuçta oda termostatı ortam sıcaklığını sabit tuttuğu için kombi su sıcaklığı ne olduğu önemli değil. Dediğiniz gibi su çok sıcak olursa hızlı gir-çık su az sıcak olursa yavaş gir-çık yapar. Ama mantıklı olan 50-55 aralığı çok rahat yeter.

Ne olduğu önemli değil değil ;)

Grafiğini paylaşmıştım bi ara

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
1 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Yanlış taktik.. ama elektrikten tasarruf eder..

Bana mı dedin hocam. Hızlı akan suyun sürtünme ile ısınmaya desteği filan demiycen dimi :)

Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Yoğuşmalı kombiler 55 derece hatta 50 derece çalışması istenir. Konvansiyoneller ise 60-65 geçirilmemeli.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Şu makaleyi okuyun. Grafiğe dikkat

https://www.termodinamik.info/teknik-gorus/ekonomik-isinma

2 dakika önce, Ferit Erken yazdı:

Yoğuşmalı kombiler 55 derece hatta 50 derece çalışması istenir. Konvansiyoneller ise 60-65 geçirilmemeli.

4 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Bana mı dedin hocam. Hızlı akan suyun sürtünme ile ısınmaya desteği filan demiycen dimi :)

Evet. Isınan suyu ne kadar çabuk alevin önünden çekersen ve ne kadar düşük sıcaklıkta ise eşanjör verimi o derece yüksek olur. Ama 3 kademe pompa 40-75-120watt gibi degerde tüketir ikisini karşılaştırmak gerek. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
12 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Değişim, alt katın çalışması ile direk orantılı. Evde olmadıkları zamanı anlıyorum komşunun 

Ya sorma.. benim tüketim de iki katına çıktı, meğer alt komşu yokmuş 10 gündür.. 

12 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Ayrıca yoğuşma fazla olur. 

Yoğuşmalı değil hocam.. 

Kombi bu : https://www.vaillant.gen.tr/vaillant-turbotec-pro-vuw-tr-2425-3-hermetik-konvansiyonel-kombi-(20640kcalh)-24kw-nasil-fiyatlari-satin-al.html

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
15 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Doğalgaz saatini belirli 24 saatlik dilimde kontrol et. 6mküp civarı yakıyor ise çok iyi 

Yok fazla yakıyor.. 

Bir kez yanmada 4-5 yakıyor zaten.. Gerçi soğuk bu günlerde.. 

28 Kasım - 28 Aralık döneminde 151 metreküp tüketmiş.. 

17 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Hele yerden ısıtma... 50 yap hatta 45

Servis elemanları sobalı ev psikolojisinde.. 

50 ye çekmiştim Servet'i okuyunca :)

45 e çekip geliyorum.. 

19 dakika önce, Servet Aydın yazdı:

Birde, sirkülasyon pompa hızı fazla petek yok ise yavaş hızda olsun. Suyu daha iyi ısıtıyor 

Bunun ayarı var mı bilmiyorum.. Benim ulaşabildiğim menüde : Şofben su ısısı, kalorifer su ısısı ve suyun basıncı dışında bir şey yok.. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Benim kombine e (ekonomi) işareti olan yerde yanıyor. 50 derece. Kasım faturası 345 tl geldi. Aralıkta aynı gelecektir diye umuyorum hiç oynamıyor kombi ile 30 gün 24 saat aynı modda çalışıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

45'e çektim.. 

Yarın ve çarşamba günü hava sıcaklığı aynı.. 

Yarın tüm gün 45'te yansın.. Çarşamba günü de yükselteyim bakalım. Bir test verisine ulaşabilecek miyim.. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
31 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Şu makaleyi okuyun. Grafiğe dikkat

https://www.termodinamik.info/teknik-gorus/ekonomik-isinma

Evet. Isınan suyu ne kadar çabuk alevin önünden çekersen ve ne kadar düşük sıcaklıkta ise eşanjör verimi o derece yüksek olur. Ama 3 kademe pompa 40-75-120watt gibi degerde tüketir ikisini karşılaştırmak gerek. 

Vaktinde onu şöyle düşündüm. Isınan su bir an önce gitsin ve çok soğumadan geri dönsün. Hesaplama yapınca 1-2mküp artışı görünce eski haline getirdim. Hatta değişik ısılarda denedim. 

23 dakika önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

Yok fazla yakıyor.. 

Bir kez yanmada 4-5 yakıyor zaten.. Gerçi soğuk bu günlerde.. 

28 Kasım - 28 Aralık döneminde 151 metreküp tüketmiş.. 

50 ye çekmiştim Servet'i okuyunca :)

45 e çekip geliyorum.. 

Bunun ayarı var mı bilmiyorum.. Benim ulaşabildiğim menüde : Şofben su ısısı, kalorifer su ısısı ve suyun basıncı dışında bir şey yok.. 

Kapağı çıkar görürsün pompa üzerinde. Bazıları artık değişken hızla çalışıyor otomatik olarak 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Burak Uzel

Oda termostatı kullanıyorsanız en verimli sıcaklık 50-60 derece arasıdır. Evinizdeki petekler yeterince büyükse 50 yapın, küçükse 60 yapın.
Ben 55de tutuyorum.
Cosa akıllı termostat kullanıyorum. Onun klavuzunda da kombinin 50 ile 60 derece arasında tutulmasını öneriyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
4 dakika önce, Burak Uzel yazdı:

Oda termostatı kullanıyorsanız en verimli sıcaklık 50-60 derece arasıdır. 

Yerden ısıtma için öneriniz ne Burak Bey. 

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Vanaların hepsi sonuna kadar açık mı ?
Sani güneş enerjisi ile elektrik üretme çabasında [emoji16]

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Merkezi ısıtma candır, geçen ay 185 TL geldi alt katım boş, evde kuzey cephe. 

Peteklerin üzerinde ki vanadan oda sıcaklıkları ayarlanıyor 2 ile 5 arası. Kullanılan odalar 3 diğer yerler 2 de. 

Kombiyi araba gibi düşünmek lazım. Sabit devirde sürekli çalışacak şekilde en az yakacaktır. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
14 dakika önce, Adnan Çakır yazdı:

Vanaların hepsi sonuna kadar açık mı ?

Açık

Yorum bağlantısı
Fırat Önal
(düzenlendi)

Geçen ay devirdaim pompası bozuldu kombide. 400 liraya değişim oldu. Servisin dediğine göre düşük derecede sürekli çalıştığı için daha sık bozulur dedi. Önceki evde çok petek vardı. 50 de falan petekler soğuk gibi geliyordu. 60 da çalışıyordu. Hiçbir teknik bilgim yok ancak bence 50 ile 65 arasında tüketim olarak kayda değer fark olacağını sanmıyorum. 

Mesela herkes kullanılmayan odaların peteklerinin kapatılmasını ekonomik bulmaz. Ben önceki evim de kapattım ve ekonomi yaptım. 

tarihinde Fırat Önal tarafından düzenlendi
ekleme
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Selam arkadaşlar. 

Soru şu: 

Fikirleriniz nedir ?

Bence uzun sürede yavaş yavaş ısınmalı ev. Çok soğuk değilse yakıt tüketimine katkısı olur. Yerden ısıtma ise düşük ısıda tutarak ısınma daha karlı olur. Arabayla bir yere giderken daha hızlı gitmek ya da yavaş gitmek gibi.

Yalnız çok soğuk havalarda birazcık termostat ayarının arttırılıp, ısınmaya başlayınca düşük ayara gelmek faydalı olur. Çünkü eksi derecelerde ısınmak uzun süre alır. Burada en güzeli deneme yanılma, yani deneysel yöntem. Çünkü şartlar her eve göre değişecektir ( iklim, yapı malzemesinin çeşitliliği, tesisattaki boru uzunluğu, petek sayısı, pompa debisi, evin metrekaresi vb.).

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...