İçeriğe Yönlendir

Focus II - Benzinli Aracın Katalizörü Temizlenmezmiş

Rıdvan Turan

Recommended Posts

Rıdvan Turan

Merhaba arkadaşlar daha önce katalizör temizliği ile ilgili konu açmıştım.Çeşitli sebepler ile temizliği şu zamana bırakabildim.Öncelikle aracı yetkili servise arıza tespiti için götürdüm.Servis bana katalizörün değişmesi gerektiğini söylediler.( Zira kendileri tamir ve temizlik yapmıyorlar).

Araç               2008 Model Benzin/LPG Ford Focus.

Arıza Kodu    P0420:  Katlizör Alt verimi düşük .

Tavsiye üzerine 2-3 egzozcuya gittim :"Katalizörün tıkalı olduğunu söyledim temizler misiniz ? "

Cevap : "Benzinli aracın katalizörü temizlenmez değişir."

Sanayide bu işi yapan çok insan var fakat tavsiye üzerine gittiğim bu egzozcular kafamı karıştırdı.Bunun üzerine kafamda bazı sorular oluştu aşağıya sıralayacağım cevaplarsanız çok memnun olurum :

Soru 1 : Benzinli aracın katalizörü temizlenir mi ? (cevap olumsuz ise 2. ve 3. soruları es geçiniz lütfen)

Soru 2 : Cevap evet ise

Durum a)80 derece ilaçlı su ile temizlik yapanlar var 
           Durum b) Katalizörü kaynaklarından keserek direkt seramikleri 300 derece ile temizleyenler var  

Bu iki durumdan hangisini tercih etmeliyiz?

Soru 3 : Değişimde kullanılacak seramik ile aracın üzerinde bulunan seramik arasında kalite farkı var mıdır ?

Soru 4 : Katalizörün belli bir ömrü var mı ? ( Yani şu kadar yılda bir değiştirilmeli şeklinde)

Soru 4 : Sulu Temizliğe 300 TL, Isı ile temizlemeye 450 TL , sadece seramik değişimine 650 TL ve komple katalizöre değişimine egzozcu 1800 TL yetkili servis 3500 TL para istedi.Bu kadar sorunun içerisinde hangisi yapmamı tavsiye edersiniz?

Bilgisi olanlar yardımcı olursa çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler

Yorum bağlantısı
Sezgin Yılmaz

ben kendi aracımınkini aynı sebepten 95 binde değiştirdim 3 ay önce 550 lira ya euro 4 sertifikasyonuna sahip olandan taktı egzozcu.

ne arıza lambası ,ne kötü koku (kapalı garajda genzi yakan bir koku geliyordu) kaldı.eski orjinal olanın içi kum varmış gibi ses geliyordu sanırım dağilmış. araç üzerinden çıkanıda ilana koydum bozuk dememe rağmen aldılar .

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Temizlik şu nedenle işe yaramaz. Katalizörün amaçı içinden geçen karbon monooksit, nitoroksit ve diğer zararlı gazları , içinde bulunan madde ile reaksiyone sokarak karbonmonoksit, azot ve su buharıan dönüştürür. katalizör içindeki aktif madde bittiği zaman artık dönüştürmeyi yapamamaya başlar. Siz bu maddeki içinde tekrar koymadığınız sürece istediğiniz kadar temizletin, kurumları tutmaktan başka işe yaramaz.

Kat.jpg&hash=9ec2679433eee9e30a0dade177c

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Fikri Keleş yazdı:

Bir de fiyatları biraz makul olsa.cok aşırı pahalı 

Aslında özellikle enerji santrallerin bacalarına filtre kuran firmalar var. Bu katalizör maddeler kesin onlarda vardır ve daha uyguna temin edilebilir. Biri bu işe girse güzel para kazanır :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alpay Köse

Aracınız LPG li demişsiniz.Bence böyle kullanın zaten kaç km benzinde kullanıyorsunuzki aracı

Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Aracınız LPG li olduğu için tahminim yüksek egzoz çıkış ısısı nedeni ile katalitik konvertörü bozmuş olmalı. Bu neden ile bir tıkanma veya dolma dan değil iç yapısının erimesinden dolayı sorun var. Temizliğin bir fayda getirmeyeceği , değişim gerektiği kanısındayım. Universal modeller orjinal katalizörden çok daha uygun fiyatlı idi. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş
(düzenlendi)

Bendeki aracin sensor arizasi dedik,1 sensor 1300 lira aldık takdik 3 gün sonra yine yandı arıza lambası 

Lpg de yok 

tarihinde Fikri Keleş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Doğru demişler kat temizlenmez, ya boşaltılır ya değiştirilir. Katın içinin boşaltılması da önerilmez, muayeneden geçmez ve çıkan karbonmonoksit oranı daha fazla olduğundan veya karbondiokside çevrilemediğinden kirletme oranı daha fazladır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

1. kat temizlenebilir

2. 65-80C kısmı da doğru

3. ancak dıştan aynı olsa da kimyasal olarak gerçek temizliği yapabilen cihaz/kimyasal sayısı bir veya 2 adet Türkiyede

4. içi değişirse dıştan kaynak izi kalacak muayenede sıknıtı olabilir (az ama olabilir)

temizlik öncesi seramikler kırık mı değil mi diye bakılırı, kırılmış çatlamış ise temizlenemez doğal olarak.

teoride özel parçacıdan ucuza (nispeten) alınıp taklıır. pratikte içi boşaltılıp arka sensör kandırılıp kullanılır

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emrah Taşpınar

Temizlik konusunda bilgim yok fakat neden çok pahalı onu anlamış değilim katalizör olsun dpf olsun ,  sırf dpf ile uğraşmamak için euro4 aracımı euro5 ile degistirmiyorum

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

kim demiş onu. eğer katalitik konvertör kırık değilse

belladd2 markalı üründen iki adet alıp talimatlara göre emme manifoldundaki vakum hortumlarından motoru boğmadan rölantide çalıştırırken veriyorsunuz ve sonra 15 dk yüksek devirde yavaş hızda sürüyorsunuz. keisnlikle ve hemen işe yarıyor.

3 araçta kullandım. özellikle üst devirde hantallaşan jeep de ve eski bir honda prelüde da inanılmaz büyük fark olmuştu.

https://urun.n11.com/diger/bell-add-2b-ile-benzinli-araclar-katalitik-konvertor-temizligi-P312023334

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sezgin Yılmaz

Benim taktirdigim buydu.
Temizlemek yerine yeni taktırmak daha mantıklı.kaldi ki icerisi saglam mi ?fe76e33fd8fa8d5022161a230cce50ab.jpg

Yorum bağlantısı
Rıdvan Turan

Öncelikte bütün arkadaşlarıma teşekkürler.

Dogan Arsiray yazdı:

kim demiş onu. eğer katalitik konvertör kırık değilse

belladd2 markalı üründen iki adet alıp talimatlara göre emme manifoldundaki vakum hortumlarından motoru boğmadan rölantide çalıştırırken veriyorsunuz ve sonra 15 dk yüksek devirde yavaş hızda sürüyorsunuz. keisnlikle ve hemen işe yarıyor.

3 araçta kullandım. özellikle üst devirde hantallaşan jeep de ve eski bir honda prelüde da inanılmaz büyük fark olmuştu.

https://urun.n11.com/diger/bell-add-2b-ile-benzinli-araclar-katalitik-konvertor-temizligi-P312023334

Sitelerdeki yorumlara baktım pek olumlu yorum yoktu. Ayrıca Liqui Moly var benzer bir ürün fiyatı yarıya. Bu konuda bir tecrübeniz var mı ? Ustama sordum bunu  daha önce bi araçta denedik ama bir işe yaramadı demişti.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

İse yaramayan araclarda konvertorun ic yapısı bozulmustur. Liquimoly yi bilmiyorum denedigim sey belladd. Eski jeepimde katalitik konvertorlere delik actırıp iclerine bakıp tıkanıklıgı gorup deligi kapattırıp son sans diye denemistim. Kesinlikle sorunu cozdu.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Turan
Dogan Arsiray yazdı:

İse yaramayan araclarda konvertorun ic yapısı bozulmustur. Liquimoly yi bilmiyorum denedigim sey belladd. Eski jeepimde katalitik konvertorlere delik actırıp iclerine bakıp tıkanıklıgı gorup deligi kapattırıp son sans diye denemistim. Kesinlikle sorunu cozdu.

teşşekkür ederim. Bende deneyeceğim.1şişe mi kullandınız 2 şişe mi ?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Rıdvan Turan yazdı:

Sitelerdeki yorumlara baktım pek olumlu yorum yoktu.

bunları satın alanlar ve yorum yazanlar amatör araç sahipleri. iyisi/kötüsü de yorumlara itibar edilmez.

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş
Çağlar Bayur yazdı:

bunları satın alanlar ve yorum yazanlar amatör araç sahipleri. iyisi/kötüsü de yorumlara itibar edilmez.

Benim katalizör bozuk dedi servis,tanıdık egzozcu giriş sensor bozuk kat.saglam dedi 1000 lira verdik sensor aldık.Kisa sürede lamba yine yandı.

1-yeni katalizör 3500 lira

,kazalidan çıkma 1000 liraya buldum.Sizce riski çok mu?

2-Aladigim sensor boşuna mı aldık?

3-kat.saglam.olsa sensor arızalı olsa giriş mi,çıkış mı lamba yaktırır?

4-Hic para vermeden bu işten nasıl kurtulabilirim?Legal olarak

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Fikri Keleş yazdı:

Benim katalizör bozuk dedi servis,tanıdık egzozcu giriş sensor bozuk kat.saglam dedi

arıza kodu ne?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...